NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Bakımın verildiği anda kaydedilmesinin temel nedeni nedir?

  1. ABakımın kendisi doğru ve güvenli verildiyse kayıt isteğe bağlıdır
  2. BKayıtlar yalnızca faturalama için gereklidir
  3. CVardiyanın daha hızlı geçmesini sağlar
  4. DDoğru kayıtlar bakımın güvenli sürekliliğini destekler ve yasal bir belgedir
2.Hemşirelik esaslarıZor

Bir hemşire orderdaki dozun alışılmadık derecede yüksek olduğunu düşünüyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AOrta yol olarak dozun yarısını vermelidir
  2. BHatadan order eden sorumlu olduğu için dozu vermelidir
  3. CDozu vermemeli, order eden hekimle kontrol etmeli ve sonucu kaydetmelidir
  4. DÇizelgedeki dozu olağan miktarla değiştirmelidir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Barkod okuyucu, ilacın hastanın kaydıyla eşleşmediği uyarısını veriyor. Hemşire ne yapmalıdır?

  1. AUyarıyı geçersiz kılıp ilacı vermelidir
  2. Bİlacı verip uyarıyı vardiya içinde daha sonra bildirmelidir
  3. CDurup ilacı vermeden önce nedenini araştırmalıdır
  4. DBaşka bir hastanın bilekliğini okutmalıdır
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient after heart surgery has temporary epicardial pacing wires. Why do staff take special care with electrical safety?

  1. AElectrical safety only matters for patients who have permanent implanted pacemakers
  2. BSmall currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
  3. CPacing wires can only carry current coming from the pacemaker box itself
  4. DThe wires make the patient immune to electric shock
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A drowsy patient has an arterial blood gas with pH 7,30, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) and HCO₃⁻ 25 mEq/L (mmol/L). Which problem is the priority?

  1. AToo much bicarbonate from antacids
  2. BLoss of bicarbonate from the bowel through severe diarrhea
  3. CHyperventilation caused by anxiety
  4. DPoor ventilation causing carbon dioxide to build up
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient takes lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will drink enough fluid every day.”
  2. B“I will go for my blood tests as planned.”
  3. C“I will keep my daily salt intake about the same as usual.”
  4. D“I will take ibuprofen every day for my headaches.”
7.Klinik hemşirelikOrta

A patient with COPD and known carbon dioxide retention needs a nebulised bronchodilator. How should it usually be given?

  1. ADriven by compressed air, with oxygen given separately if needed
  2. BOnly with the patient lying flat
  3. CWithout monitoring oxygen saturation
  4. DDriven by high-flow oxygen at 15 L/min for as long as possible
8.Klinik hemşirelikZor

A patient with central chest pain has ST elevation on the 12-lead ECG. What is the main aim of urgent treatment?

  1. ARestoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
  2. BWaiting for the troponin result before taking any action
  3. CStrict bed rest for several days before deciding on treatment
  4. DStarting a cholesterol-lowering drug before any other treatment is given
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Why must vitamin B12 deficiency be ruled out before treating macrocytic anemia with folic acid alone?

  1. AFolic acid makes B12 deficiency anemia much worse within a few days
  2. BFolic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
  3. CFolic acid causes iron overload when B12 levels are low
  4. DFolic acid blocks the absorption of all B12 from the diet
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient's results: sodium 140 mEq/L, chloride 100 mEq/L, bicarbonate 12 mEq/L. What is the anion gap, and what does it suggest?

  1. A12 mEq/L, a normal anion gap
  2. B40 mEq/L, a high anion gap
  3. C28 mEq/L, a high anion gap
  4. D52 mEq/L, a very high anion gap
11.FarmakolojiOrta

Which signs suggest early lithium toxicity?

  1. ADiarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
  2. BPinpoint pupils and slow breathing
  3. CVery high blood pressure and a severe headache
  4. DHair loss and dark urine only
12.FarmakolojiZor

A patient taking carbimazole or methimazole (thiamazole) for Graves' disease reports a sore throat and fever. What should the nurse suspect and do?

  1. AAgranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently
  2. BA common cold; advise rest and fluids and continue the drug as usual
  3. CThyroid storm; double the next dose of the drug
  4. DHypothyroidism; add levothyroxine at once
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

İskemik kalp hastalığı olan bir hastada beta bloker neden ani kesilmemelidir?

  1. ASonrasında kalp hızı kalıcı olarak yavaşlar
  2. BRebound taşikardi ve hipertansiyon anjinayı veya MI'yı tetikleyebilir
  3. Cİlaç sonrasında birkaç ay dokularda depo halinde kalır
  4. DAni kesilme ağır ve uzun süreli hipoglisemiye yol açar
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

CO₂ tutan akut KOAH alevlenmesi olan bir hastaya nebülize bronkodilatörler reçete edilmiştir. Nebülizatör genellikle nasıl çalıştırılmalıdır?

  1. AGaz akışı olmadan, hastadan derin nefes almasını isteyerek
  2. BBasınçlı havayla; ayrıca nazal kanülle kontrollü oksijen verilerek
  3. CSatürasyon izlemi olmadan 6–8 L/dk oksijenle
  4. DMümkün olduğunca uzun süre 15 L/dk oksijenle
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A routine blood test shows a potassium of 6,4 mmol/L. The lab reports that the sample was haemolysed. The patient feels well. What should the nurse do?

  1. AInform the doctor and arrange an urgent repeat sample
  2. BGive oral potassium supplements straight away
  3. CIgnore it, because haemolysis always gives a normal result
  4. DStart dialysis as soon as possible
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

Servikal omurga kırığı nedeniyle halo yelek takılı bir hastada kalp durması gelişiyor. Hemen hangi araç hazır bulunmalıdır?

  1. AYeleğin altına kaydırılacak sert bir tahta
  2. BKafatası pinlerini kesmek için makas
  3. CBaş ve omuzları yükseltmek için bir yastık
  4. DKPR için yeleğin ön kısmını açan alet
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

İnce ve kalın bağırsak tıkanıklığı arasındaki başlıca klinik fark nedir?

  1. Aİnce bağırsak: erken kusma, daha az distansiyon; kalın bağırsak: geç kusma, belirgin distansiyon
  2. Bİnce bağırsak: hiç kusma yok; kalın bağırsak: distansiyon olmadan erken bol kusma
  3. CKlinik fark yoktur; yalnızca BT bunları ayırt edebilir
  4. Dİnce bağırsak: yalnızca belirgin distansiyon; kalın bağırsak: ağrı, kusma ve distansiyon hiç yok
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

Yüksek voltajlı elektrik yaralanması olan bir hastada küçük giriş ve çıkış yaraları vardır. Neden yakın izlem gerekir?

  1. ATek gerçek risk deri yaralarının hafif enfeksiyonudur
  2. BElektrik yaralanmaları deri yüzeyinin altında asla hasara yol açmaz
  3. CKüçük deri yaraları iç yaralanmanın da hafif olması gerektiğini gösterir
  4. DGizli kas hasarı: aritmiler, rabdomiyoliz, böbrek hasarı
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Bir kadının son adet döneminin ilk günü 10 Mart'tır. Naegele kuralına göre tahmini doğum tarihi nedir?

  1. A17 Aralık
  2. B3 Aralık
  3. C10 Ocak
  4. D17 Haziran
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Magnezyum sülfat infüzyonu alan bir kadının solunum sayısı 10/dk ve patellar refleksleri alınamıyor. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. ABu belirtiler preeklampsisinin kötüleştiğini gösterdiği için infüzyon hızını artırmak
  2. BRefleksleri 2 saat sonra yeniden kontrol etmek
  3. Cİnfüzyonu durdurmak ve kalsiyum glukonat hazır tutarak sağlık profesyoneline acil haber vermek
  4. DBir doz nalokson vermek
21.Pediatri hemşireliğiOrta

A child has scabies. Which plan is correct?

  1. ATreat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes
  2. BStop treatment as soon as the itch improves on the first day
  3. CTreat only the itchy areas of skin, not the whole body
  4. DTreat only the child, as family members without itching are not infected
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 2-year-old has had three febrile urinary tract infections. Which underlying condition should be considered?

  1. AHypospadias
  2. BVesicoureteral reflux
  3. CNephrotic syndrome
  4. DTesticular torsion on both sides
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Which measurement should be monitored regularly in a patient taking venlafaxine?

  1. AVisual acuity
  2. BSerum lithium level
  3. CBlood pressure
  4. DPeak expiratory flow
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Bir SSRI'a başladıktan iki hafta sonra hasta, "Bu işe yaramıyor. Almayı bırakacağım" diyor. En iyi yanıt nedir?

  1. ATam etki göstermesinin çoğunlukla birkaç hafta sürdüğünü açıklamak, devam etmesini teşvik etmek ve duygudurumunu ve güvenliğini izlemek
  2. BDozu iki katına çıkarmasını söylemek
  3. Cİki hafta sonra yardımcı olmayan bir antidepresanın hiçbir zaman işe yaramayacağı olasılığı yüksek olduğundan, hemen bırakması gerektiğini kabul etmek
  4. DAntidepresanların asla işe yaramadığını söylemek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,4 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 40,4 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

40,4 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
1 tsp · 2/gün · 5 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir reçetede 5 gün boyunca 12 saatte bir oral süspansiyondan 1 tsp yazıyor. Süspansiyon 150 mL’lik şişelerde geliyor. 1 tsp = 5 mL kullanarak kürün tamamlanması için kaç tam şişe N verilmelidir?

1 tsp12 saatte bir5 gün150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Doz hesaplarıOrta
024681010 mL

24 kg ağırlığındaki bir çocuğa 15 mg/kg ilaç reçete edilmiştir. Stok çözelti 50 mg/mL içerir. Dozu çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

24 kg15 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Doz hesaplarıZor
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Reçete 670 mikrogramdır. Ampul 1 mg/mL içerir. Dozu 1 mL’lik şırıngaya çekin: hangi hacmi V verirsiniz?

670 mcg1 mg/mL
V = mL
29.IV infüzyon hızlarıOrta
250 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

10 damla/mL'lik bir setle 250 mL'yi 3 saatte verin. Damla hızı R'ü dakikada damla olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

250 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.IV infüzyon hızlarıZor
500 mg500 mL20 gtt/mL75 mg/h? gtt/min

500 mg ilaç 500 mL içinde seyreltiliyor ve 20 gtt/mL’lik bir setle yerçekimiyle veriliyor. İstem saatte 75 mg. Damla hızı R değerini dakikadaki damla olarak bulun.

500 mg/500 mL75 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
100 birim100 mLkristalize (regüler) insülin? mL/h6 birim/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir infüzyon 100 mL’de 100 ünite kristalize insülin içeriyor. Order 6 ünite/h. Pompa hızı R değerini mL/h cinsinden bulun. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

100 birim/100 mL6 birim/h
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
800 mg500 mLdopamine? mL/h91 kg10 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de dopamine 800 mg var. Order, 91 kg ağırlığındaki bir hasta için 10 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

800 mg/500 mL10 mcg/kg/min91 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan12 saatlik vardiyaçorba150 mLsu300 mLsüt100 mLbuz parçaları100 mLIV infüzyon75 mL/h × 12 hIV antibiyotik2 × 50 mLidrar175 mLidrar250 mLyara dreni140 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 12 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. IV infüzyon vardiya boyunca gösterilen hızla gitti. Sıvı dengesi B = alınan − çıkarılan değerini mL cinsinden bulun (negatif cevap net kayıp demektir). Buz parçalarını hacimlerinin yarısı olarak sayın.

çorba: 150 mLsu: 300 mLsüt: 100 mLbuz parçaları: 100 mLIV infüzyon: 75 mL/h × 12 hIV antibiyotik: 2 × 50 mLidrar: 175 mLidrar: 250 mLyara dreni: 140 mL
B = mL
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL120 mL/hbaşlangıç 07:3012:00: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 07:30’de başlatıldı ve pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 12:00’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL120 mL/h07:30 → 12:00
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 136/82 mmHg, nabız 44/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,7 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 14SpO₂ 96%havaSBP 136HR 44AT 37,7 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 145 mmol/L, glukoz 17,6 mmol/L ve üre 13,4 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 145 mmol/Lglukoz 17,6 mmol/Lüre 13,4 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222614ek normal açıklı asidozsaf yüksek açıklı asidozek metabolik alkaloz

Bir alıştırma gazı pH 7,32, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) ve HCO₃⁻ 14 mmol/L gösteriyor; Na⁺ 137 ve Cl⁻ 104 mmol/L. Anyon açığını ve delta oranını kullanarak en iyi yorumu seçip tıklayın.

pH 7,32PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/LNa⁺ 137 mmol/LCl⁻ 104 mmol/L
  1. 1ek normal açıklı asidoz
  2. 2saf yüksek açıklı asidoz
  3. 3ek metabolik alkaloz
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventriküler taşikardi (SVT)ventriküler taşikardisinüs taşikardisiatriyal fibrilasyon

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1supraventriküler taşikardi (SVT)
  2. 2ventriküler taşikardi
  3. 3sinüs taşikardisi
  4. 4atriyal fibrilasyon
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip IIüçüncü derece (tam) AV bloksinüs bradikardisibirinci derece AV blok

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip II
  2. 2üçüncü derece (tam) AV blok
  3. 3sinüs bradikardisi
  4. 4birinci derece AV blok

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Doğru kayıtlar bakımın güvenli sürekliliğini destekler ve yasal bir belgedir

Cevap neden bu

Eş zamanlı kayıtlar hastanın durumunu ekibe iletir, kararları destekler ve verilen bakımın yasal kanıtı olur.

Cevap

D · Doğru kayıtlar bakımın güvenli sürekliliğini destekler ve yasal bir belgedir
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Dozu vermemeli, order eden hekimle kontrol etmeli ve sonucu kaydetmelidir

Cevap neden bu

Bir ilacı veren hemşire, bunu güvenle yapmaktan sorumludur. Bir doz yanlış görünüyorsa, order eden hekim veya eczacıyla netleştirilene kadar verilmemelidir. Hemşireler orderı kendileri değiştirmemelidir.

Cevap

C · Dozu vermemeli, order eden hekimle kontrol etmeli ve sonucu kaydetmelidir
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Durup ilacı vermeden önce nedenini araştırmalıdır

Cevap neden bu

Barkod uyarıları yanlış hasta, yanlış ilaç ve yanlış doz hatalarını yakalamak için vardır. Hemşire durur, istemi ve ürünü kontrol eder, eczane veya hekimle iletişime geçer. Uyarıları alışkanlıkla geçersiz kılmak hatalara yol açar.

Cevap

C · Durup ilacı vermeden önce nedenini araştırmalıdır
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias

Cevap neden bu

Wires that lead directly to the heart allow tiny currents (microshock) to reach the myocardium and cause ventricular fibrillation. Staff wear gloves when handling them, cover exposed ends and use properly grounded equipment.

Cevap

B · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up

Cevap neden bu

A low pH with a high PaCO₂ and normal bicarbonate is respiratory acidosis. The patient is not breathing out enough carbon dioxide, so the priority is to support ventilation and escalate.

Cevap

D · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”

Cevap neden bu

NSAIDs such as ibuprofen can raise lithium levels and cause toxicity. Steady fluid and salt intake and regular blood tests help keep levels safe.

Cevap

D · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”
7.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed

Cevap neden bu

Nebulisers driven by high-flow oxygen can raise PaCO2 in patients at risk. Air-driven nebulisers are used, with supplementary oxygen via nasal cannulae to keep saturation in the target range.

Cevap

A · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed
8.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly

Cevap neden bu

ST-elevation myocardial infarction means a coronary artery is usually completely blocked. Urgent reperfusion by primary PCI, or thrombolysis if PCI is not available in time, limits the amount of heart muscle that dies.

Cevap

A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues

Cevap neden bu

Folic acid can improve the blood picture in B12 deficiency but does not prevent nerve damage. Giving folate alone can therefore mask the deficiency while neurological damage progresses. Both levels are checked before treatment.

Cevap

B · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · 28 mEq/L, a high anion gap

Cevap neden bu

The anion gap is 140 − (100 + 12) = 28 mEq/L; a typical normal value is about 8–12 mEq/L when potassium is not included. A high anion gap metabolic acidosis suggests unmeasured acids, for example ketones in DKA or lactate in shock.Kontrol edilen kaynak: Anion Gap Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

C · 28 mEq/L, a high anion gap
11.Farmakoloji

Cevap: A · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness

Cevap neden bu

Early lithium toxicity causes GI upset, a coarse tremor, sluggishness and unsteadiness. Higher levels cause confusion, seizures and arrhythmias, so the drug is held and the level checked.

Cevap

A · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
12.Farmakoloji

Cevap: A · Agranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently

Cevap neden bu

Thionamides can cause agranulocytosis, which leaves the patient unable to fight infection. Sore throat, fever or mouth ulcers need an urgent full blood count, and the drug is stopped while waiting.

Cevap

A · Agranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Rebound taşikardi ve hipertansiyon anjinayı veya MI'yı tetikleyebilir

Cevap neden bu

Uzun süreli beta blokaj, beta reseptörlerinin sayısını ve duyarlılığını artırır. Ani kesilme onları normal adrenalin düzeylerine maruz bırakır; bu da rebound taşikardiye, hipertansiyona ve miyokard iskemisine yol açabilir. Dozlar kademeli azaltılır.

Cevap

B · Rebound taşikardi ve hipertansiyon anjinayı veya MI'yı tetikleyebilir
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Basınçlı havayla; ayrıca nazal kanülle kontrollü oksijen verilerek

Cevap neden bu

Nebülizatörler yaklaşık 6–8 L/dk gerektirir. Hiperkapnik solunum yetmezliği olan bir hastada onları oksijenle çalıştırmak satürasyonu fazla yükseltebilir ve CO₂ retansiyonunu kötüleştirebilir. Havayla çalışan nebülizatörler ve %88–92'ye titre edilen ayrı kontrollü oksijen önerilir.

Cevap

B · Basınçlı havayla; ayrıca nazal kanülle kontrollü oksijen verilerek
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: A · Inform the doctor and arrange an urgent repeat sample

Cevap neden bu

Haemolysis releases potassium from red cells and can falsely raise the result. A repeat sample is taken urgently, and an ECG may be done. If the ECG shows hyperkalaemic changes, treatment should not wait.

Cevap

A · Inform the doctor and arrange an urgent repeat sample
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · KPR için yeleğin ön kısmını açan alet

Cevap neden bu

Ön yeleği serbest bırakan alet, KPR veya hava yolu yönetimi için hızla açılabilmesi amacıyla yeleğe bağlı tutulur. Pin yerleri enfeksiyonu önlemek için düzenli bakım gerektirir ve hastaya yelek altında cilt bakımı öğretilir.

Cevap

D · KPR için yeleğin ön kısmını açan alet
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: A · İnce bağırsak: erken kusma, daha az distansiyon; kalın bağırsak: geç kusma, belirgin distansiyon

Cevap neden bu

Proksimal ince bağırsak tıkanıklığında kusma erken ve belirgindir, distansiyon hafiftir. Kalın bağırsak tıkanıklığında distansiyon belirgindir, kabızlık erken, kusma ise daha geçtir (ve feküloid olabilir). Görüntüleme düzeyi ve nedeni doğrular.

Cevap

A · İnce bağırsak: erken kusma, daha az distansiyon; kalın bağırsak: geç kusma, belirgin distansiyon
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · Gizli kas hasarı: aritmiler, rabdomiyoliz, böbrek hasarı

Cevap neden bu

Elektrik akımı sinirler, damarlar ve kaslar boyunca ilerleyerek küçük deri yaralarının altında derin yaralanmaya yol açar. Hastalar kardiyak izlem, kompartman sendromu değerlendirmesi ve miyoglobin için idrar kontrolü (koyu idrar) gerektirir; miyoglobinüri varsa idrar çıkışı hedefi daha yüksektir.

Cevap

D · Gizli kas hasarı: aritmiler, rabdomiyoliz, böbrek hasarı
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · 17 Aralık

Cevap neden bu

10 Mart + 7 gün = 17 Mart; eksi 3 ay = 17 Aralık. 7 günün çıkarılması 3 Aralık, 3 ayın eklenmesi ise 17 Haziran sonucunu verir.

Cevap

A · 17 Aralık
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: C · İnfüzyonu durdurmak ve kalsiyum glukonat hazır tutarak sağlık profesyoneline acil haber vermek

Cevap neden bu

Solunum depresyonu ve alınamayan refleksler magnezyum toksisitesini gösterir. İnfüzyonu durdurun, solunumu destekleyin, yardım isteyin, magnezyum düzeyini kontrol edin ve istendiği şekilde kalsiyum glukonatı hazırlayın.

Cevap

C · İnfüzyonu durdurmak ve kalsiyum glukonat hazır tutarak sağlık profesyoneline acil haber vermek
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: A · Treat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes

Cevap neden bu

All household and close contacts are treated at the same time, even without symptoms, because itching can take weeks to develop. The cream or lotion is applied to the whole body as directed, and itching may persist for a few weeks after successful treatment.

Cevap

A · Treat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · Vesicoureteral reflux

Cevap neden bu

Vesicoureteral reflux allows urine to flow back from the bladder into the ureters and kidneys, causing recurrent UTIs and possible kidney scarring. Children with repeated febrile UTIs are investigated with imaging.

Cevap

B · Vesicoureteral reflux
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Blood pressure

Cevap neden bu

Venlafaxine is an SNRI. By increasing noradrenaline, it can raise blood pressure, particularly at higher doses, so blood pressure is checked regularly.

Cevap

C · Blood pressure
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Tam etki göstermesinin çoğunlukla birkaç hafta sürdüğünü açıklamak, devam etmesini teşvik etmek ve duygudurumunu ve güvenliğini izlemek

Cevap neden bu

Antidepresanların tam etki göstermesi için birkaç haftaya ihtiyaç vardır. Aniden bırakmak kesilme belirtilerine yol açabilir. Hemşire ilaca uyumu teşvik eder, intihar düşüncesini izler ve endişeleri reçeteyi yazan kişiye iletir.

Cevap

A · Tam etki göstermesinin çoğunlukla birkaç hafta sürdüğünü açıklamak, devam etmesini teşvik etmek ve duygudurumunu ve güvenliğini izlemek
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 104,7 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

40,4·9/5 = 72,72

32 ekleyin

T = 72,72 + 32 = 104,7 °F

Cevap

T = 104,7 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: N = 1

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Toplam hacim

5 mL × 2 × 5 = 50 mL

Şişeler

50/150 = 0,3333 → N = 1

Cevap

N = 1
27.Doz hesapları

Cevap: V = 7,2 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Vücut ağırlığından doz

D = 15·24 = 360 mg

Hacim

V = 360/50 = 7,2 mL

Şırıngada

Bu 10 mL’lik şırıngada her küçük çizgi 0,2 mL’dir.

Cevap

V = 7,2 mL
28.Doz hesapları

Cevap: V = 0,67 mL

Dozu çekmek: hacim = (reçete edilen doz/stok konsantrasyonu) × stok hacmi. Önce aynı birimlere çevirin, sonra hacmin şırıngaya sığdığını ve bir ölçek çizgisine denk geldiğini kontrol edin.

Aynı birimler

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Hacim

V = 670/1000 = 0,67 mL

Cevap

V = 0,67 mL
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 14 gtt/min

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

Dakika cinsinden süre

3·60 = 180 min

Damla hızı

R = 250·10/180 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Cevap

R = 14 gtt/min

Yatak başında en yakın tam damlaya yuvarlanır: 14 damla/dk.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Konsantrasyon

500/500 = 1 mg/mL

Saatlik hacim

75/1 = 75 mL/h

Damla hızı

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Cevap

R = 25 gtt/min
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 6 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

100/100 = 1 birim/mL

Pompa hızı

R = 6/1 = 6 mL/h

Cevap

R = 6 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 34,1 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

10·91 = 910 mcg/min
910·60 = 54600 mcg/h

Pompa hızı

R = 54600/1600 = 34,13 ≈ 34,1 mL/h

Cevap

R = 34,1 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: B = 1035 mL

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam alınan

oral: 150 + 300 + 100 = 550 mL
buz parçaları: 100/2 = 50 mL
IV infüzyon: 75·12 = 900 mL
IV antibiyotik: 2·50 = 100 mL
toplam alınan = 1600 mL

Toplam çıkarılan

175 + 250 + 140 = 565 mL

Denge

B = 1600 − 565 = 1035 mL

Cevap

B = 1035 mL

Pozitif: içeri giren sıvı çıkandan fazla.

34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 460 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

07:30 → 12:00 = 4,5 h

Verilen hacim

120·4,5 = 540 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 540 = 460 mL

Cevap

V = 460 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 11

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 2 + 3 + 1 + 1 + 2 = 11

Cevap

B = 11
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 44/min → 1
uyanık (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 321 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·145 + 17,6 + 13,4 = 321 ≈ 321 mOsm/kg

Cevap

Osm = 321 mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: ek normal açıklı asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 137 − (104 + 14) = 19

Delta oranı

(19 − 12)/(24 − 14) = 0,7
ek normal açıklı asidoz

Cevap

ek normal açıklı asidoz
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: supraventriküler taşikardi (SVT)

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır. Dar kompleksli taşikardi ve duraklamalar: supraventriküler taşikardi (SVT), dakikada yaklaşık 150–250 hızında, dar QRS komplekslerine sahip düzenli bir taşikardidir; P dalgaları genellikle QRS kompleksinin veya T dalgasının içinde gizlendiği için görünmez. İstirahatteki bir yetişkinde sinüs taşikardisi genellikle dakikada yaklaşık 150’nin altındadır ve her QRS’den önce görünür bir P dalgası vardır; 2:1 iletili atriyal flutter çoğunlukla dakikada yaklaşık 150 hızındadır ve testere dişi dalgaları gösterir. Sinüs arrestinde sinüs düğümü bir an için ateşlemeyi bırakır: P dalgası ve QRS olmayan, süresi P–P döngülerinin tam katı olmayan bir duraklama oluşur (tam iki veya üç döngülük bir duraklama bunun yerine sinüs çıkış blokunu düşündürür).

Beş adım

1. Hız: R–R = 10 küçük kare, 1500 ÷ 10 ≈ dakikada 150.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,40 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor; bu hızda QRS komplekslerinin veya T dalgalarının içinde gizlenmiştir.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında), dolayısıyla ritim karıncıkların üstünden başlıyor.

Yorum

supraventriküler taşikardi (SVT)

Cevap

supraventriküler taşikardi (SVT)
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip II

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 6 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 60.
2. Ritim: P dalgaları düzenli; QRS’in eksik olduğu uzun bir duraklama dışında R–R düzenli.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,84 sn, dakikada 71); her 4 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,16 sn ile sabit.
5. QRS: 0,12 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Yorum

ikinci derece AV blok tip II

Cevap

ikinci derece AV blok tip II

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions