NCLEX tarzı alıştırma soruları (RN): hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 40 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Yöntem

  1. Yeni konfüzyonu, halsizliği ya da nöbeti olan her hastada glukozu kontrol edin.
  2. Bilinç düzeyini beyin sorunlarının en erken uyarısı olarak kullanın; pupiller ve Cushing triadı geç gelir.
  3. Diyabet acillerinde DKA’yı (keton, asidoz) HHS’den (çok yüksek osmolalite, dehidratasyon) ayırın; önce sıvı verin.
  4. Sodyum ve su için ADH’nin fazla (SİADH) mı yoksa eksik (DI) mi olduğuna karar verin ve kronik değişiklikleri yavaş düzeltin.
  5. Böbrek sorunlarında nedeni prerenal, intrinsik ya da postrenal olarak ayırın ve potasyum ile sıvıyı izleyin.

Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Yöntem

  1. Neyin gizlenmiş olabileceğini sorun: iç kanama, ateşsiz enfeksiyon, normal bir SpO₂ arkasında hipoventilasyon.
  2. Komplikasyonları daraltmak için ameliyat sonrası zamanlamayı kullanın: saatlerde kanama, günlerde göğüs sorunları, daha sonra yara ve kaçak sorunları.
  3. Ağrıda değerlendirin, multimodal analjezi ile tedavi edin, yeniden değerlendirin ve her opioidle sedasyonu izleyin.
  4. Kanser hastalarında nadir döneminde ortaya çıkan her hastalığı nötropenik sepsis olarak ele alın ve onkolojik acilleri bilin.
  5. Yanıklarda yalnızca kısmi ve tam kalınlıktaki alanları sayın, Parkland saatini yanık anında başlatın ve idrar çıkışına göre ayarlayın.

Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Kadını zaman içinde konumlandırın: gebelik haftası, doğumun evresi ya da doğum sonrası gün; o noktada neyin normal olduğuna karar verin.
  2. Tehlikedeki hastayı arayın: anne, fetüs ya da yenidoğan, hatta birden fazlası.
  3. Bulguyu nedenine bağlayın: deselerasyonlar için VEAL CHOP, kanama için dört T, doğum sonrası için BUBBLE-HE.
  4. Önce kan akışını ve oksijenlenmeyi iyileştiren müdahaleyi seçin (yan yatırma, oksitosini durdurma, fundus masajı), sonra durumu üst basamağa bildirin.

Pediatri hemşireliği

Yöntem

  1. Önce çocuğun yaşını not edin: normal yaşam bulgularını, gelişim basamaklarını ve doğru ağrı ölçeğini belirler.
  2. Havayolunu, solunumu ve dolaşımı değerlendirin; çocukların kompanse edip sonra hızla kötüleştiğini unutmayın.
  3. Müdahaleyi gelişim dönemine uydurun ve aileyi dahil edin.
  4. Cevabın çocuk için güvenli olup olmadığını kontrol edin: kiloya göre, viral hastalıkta aspirin yok, 12 yaşın altında kodein yok.

Ruh sağlığı hemşireliği

Yöntem

  1. Acil bir risk olup olmadığına karar verin: intihar, şiddet, ilaç acili ya da bedensel hastalık.
  2. Önce güvenliği sağlayın: gözlemleyin, aracı uzaklaştırın, gerginliği azaltın, zararlı ilacı durdurun, yardım çağırın.
  3. Terapötik yanıtı seçin: duyguları kabul edin, gerçeği ortaya koyun, yersiz güvence vermekten ve “neden” sorularından kaçının.
  4. Hakları gözetin: en az kısıtlayıcı seçenek, onam ve sınırlarıyla birlikte gizlilik.

Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Metrik basamaklar
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Ağırlık ve uzunluk
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Evsel ölçüler
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Sıcaklık
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 saatlik saat
ÖS saatleri 1–11: 12 ekleyin; 12 ÖÖ = 00:xx; 12 ÖS = 12:xx
Doz hızı
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratuvar faktörleri
glukoz 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinin 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Yöntem

  1. Verilen miktarı birimiyle ve istediğiniz birimle birlikte yazın.
  2. Eşdeğeri seçin: kg, g, mg ve mcg ya da L ve mL arasında 1000; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 su bardağı = 240 mL.
  3. İstenmeyen birim sadeleşecek şekilde kesir olarak yazın; bir hız için değişen her birim başına bir kesir kullanın.
  4. Yönü kontrol edin: daha küçük bir birim daha büyük bir sayı verir.
  5. Yalnızca nihai cevabı, sorunun belirttiği duyarlılıkta yuvarlayın.

Doz hesapları

Konsantrasyondan doz
hacim = doz / konsantrasyon
Ağırlığa göre doz
doz = mg/kg × vücut ağırlığı
Tabletler
sayı = doz / tablet dozu
Birimler
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Yöntem

  1. Order edilen dozu ve stok konsantrasyonunu aynı birime çevirin.
  2. İstenen bölü eldeki çarpı miktar kullanın: (D/H) × Q.
  3. Ağırlığa göre dozlarda önce kg cinsinden ağırlıkla çarpın, sonra günlük dozu doz sayısına bölün.
  4. Önce tahmin yapın ve cevabın makul olduğunu kontrol edin.

IV infüzyon hızları

Pompa hızı
mL/h = volume (mL)/time (h)
Damla hızı
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
İnfüzyon süresi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Yöntem

  1. mL/h cinsinden pompa hızı: hacim bölü saat cinsinden süre.
  2. Damla/dk cinsinden damla hızı: hacim × damla faktörü bölü dakika cinsinden süre.
  3. Kalan süre için: kalan hacim bölü hız.
  4. Sorunun veya ekipmanın gerektirdiği şekilde yuvarlayın.

Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Günlük doz
mg/gün = mg/kg/gün × ağırlık (kg)
Günlük doz sayısı
sayı = 24 h / doz aralığı (h)
Librenin kilograma çevrilmesi
kg = lb / 2,2
İnfüzyon konsantrasyonu
ünite/mL = torbadaki ünite / torba hacmi
Pompa hızı
mL/h = saatlik doz / konsantrasyon
Titre edilen infüzyon
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Pompa hızından doz
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Birimler
1 mg = 1000 mcg

IV sıvılar ve sıvı dengesi

Saatlik Holliday–Segar
4 mL/kg (ilk 10 kg) + 2 mL/kg (sonraki 10 kg) + 1 mL/kg (20’nin üzerindeki her kg)
Günlük Holliday–Segar
aynı aralıklar için 100 / 50 / 20 mL/kg
Sıvı dengesi
alınan − çıkarılan
Buz parçaları
hacimlerinin yarısı olarak sayılır
İdrar çıkışı
mL/kg/h = mL / (kg × h)
İnfüzyon süresi
süre (h) = kalan hacim (mL) / hız (mL/h)
Verilen hacim
mL = hız × süre

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Why should a patient wash and dry their hands before a fingerprick glucose test?

  1. AIt is only needed if the hands look dirty
  2. BWet hands give a falsely high reading
  3. CClean hands make the finger bleed more slowly
  4. DSugar on the skin can give a falsely high reading
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient asks for a same-sex nurse for intimate care because of their religious beliefs. What should the nurse do?

  1. ARefuse, as all nurses are equally qualified
  2. BArrange it where possible and record the preference in the care plan
  3. CAgree, but only if the patient has a written note from a religious leader
  4. DTell the patient they must accept whoever is on duty
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse cleans an IV pump with a disinfectant wipe. What must happen for the disinfectant to work?

  1. AThe wipe is used on many pumps to save product
  2. BThe surface is wiped once lightly without pressure
  3. CThe surface stays wet for the contact time on the product label
  4. DThe surface is dried with a clean towel right after wiping
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A newly hired nurse has these hepatitis B results: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc negative. What do they show?

  1. ANo immunity, so the vaccine is needed
  2. BPast infection that has now cleared
  3. CImmunity from hepatitis B vaccination
  4. DA current hepatitis B infection
5.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

On the first day after abdominal surgery, a patient has a temperature of 37,9 °C and reduced breath sounds at the lung bases. Which nursing action is most helpful?

  1. AKeep the patient lying flat in bed to rest the incision fully
  2. BGive a cough suppressant so that the incision is not strained
  3. CRestrict oral fluids so that the lungs do not fill up with extra fluid
  4. DEncourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer
6.Önceliklendirme ve yetki devriZor

At the end of a shift, the nurse’s relief has not arrived and the patients are acutely ill. What should the nurse do?

  1. ALeave a written note at the station and go home
  2. BAsk a nursing assistant to watch the patients until someone comes
  3. CStay and tell the charge nurse, and hand over before leaving
  4. DLeave on time, because the shift has officially ended
7.Klinik hemşirelikOrta

Which advice is correct for a patient taking levothyroxine?

  1. ATake it with a large meal to avoid nausea and stomach upset
  2. BTake it only on days when feeling tired
  3. CStop taking it once the symptoms improve
  4. DTake it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Klinik hemşirelikZor

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA postoperative patient who rates their pain as 6/10
  2. BA patient with COPD whose SpO2 is 89% and within their target range
  3. CA patient with asthma who can only speak in single words
  4. DA patient with diabetes whose glucose is 11 mmol/L (198 mg/dL) before lunch
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Apart from the lithium level, which tests are monitored regularly in long-term lithium therapy?

  1. ATroponin and creatine kinase (CK)
  2. BKidney function and thyroid function
  3. CLiver enzymes and serum amylase
  4. DINR and the platelet count
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has fatigue, weight gain and constipation. Results: TSH 24 mIU/L, free T4 low, total cholesterol 285 mg/dL (7,4 mmol/L), sodium 131 mEq/L. What is the best interpretation?

  1. ASecondary hypothyroidism from failure of the pituitary gland
  2. BHyperthyroidism, with suppressed thyroid hormone production
  3. CFamilial hypercholesterolemia, unrelated to the thyroid results
  4. DPrimary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
11.FarmakolojiOrta

Why is directly observed therapy (DOT) often used for tuberculosis?

  1. ATreatment lasts months, and missed doses cause resistance
  2. BPatients with TB cannot swallow tablets
  3. CTB drugs must always be given intravenously in hospital
  4. DThe drugs work only if a nurse is present
12.FarmakolojiZor

İki hafta önce SSRI başlanan yaşlı bir kadın şimdi konfüze ve plazma sodyumu düşük. En olası mekanizma nedir?

  1. ASu tutulumuna yol açan SSRI kaynaklı uygunsuz ADH salgısı
  2. BArtmış aldosteron salgısı
  3. CAdrenal bezlerin doğrudan hasarı
  4. DSSRI'ın neden olduğu ağır ishal yoluyla sodyum kaybı
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Ağır KOAH'lı hastalar neden küçük ve sık öğünler yemeye teşvik edilir?

  1. ASık öğünler göğüs enfeksiyonlarını doğrudan önler
  2. BDolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur
  3. CKüçük öğünler inhalerlerin ne sıklıkta gerekeceğini azaltır
  4. DBüyük öğünler hava yollarının kalıcı olarak daralmasına yol açar
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

Seconds after an intramuscular injection, a patient becomes pale, sweaty and faint, with a heart rate of 48/min. There is no rash, wheeze or swelling, and they recover quickly when laid flat. What is the most likely cause?

  1. AA myocardial infarction
  2. BAnaphylaxis
  3. CA vasovagal reaction
  4. DA tension pneumothorax
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekOrta

A patient with untreated hyperthyroidism is losing weight. Which diet is most appropriate until the condition is controlled?

  1. AA low-calorie diet to protect the heart
  2. BA strict low-protein diet
  3. CA diet very high in caffeine for energy
  4. DA high-calorie diet with enough protein
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrekZor

The day after a lumbar puncture, a patient has a headache that is severe when standing and almost gone when lying flat. Temperature and neck movement are normal. What is the most likely cause?

  1. AA migraine triggered by stress
  2. BPost-dural puncture headache
  3. CBacterial meningitis from the procedure
  4. DA subarachnoid haemorrhage
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiOrta

Sitotoksik kemoterapi verirken genellikle hangi KKE önerilir?

  1. ASıradan pamuklu eldivenler ve plastik önlük
  2. Bİnfüzyon torbası kapalı olduğu için KKE yok
  3. CKemoterapiye uygun olduğu test edilmiş eldivenler ve sıvı geçirmez önlük
  4. DKâğıt cerrahi maske, ancak eldiven yok
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkolojiZor

A category (stage) 4 pressure ulcer is now healing and shallower. How should it be documented according to standard guidance?

  1. AAs a category 1 pressure ulcer now
  2. BAs a category 2 pressure ulcer now
  3. CAs a fully healed ulcer that can be removed from the record
  4. DAs a healing category 4 pressure ulcer
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiOrta

Which antihypertensive is commonly used in pregnancy but should be avoided in a woman with asthma?

  1. ALabetalol
  2. BMethyldopa
  3. CNifedipine
  4. DHydralazine
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliğiZor

Ten days after birth, a woman phones to say her bleeding has suddenly become heavy and bright red with clots, with lower abdominal pain and a temperature of 38,2 °C (100,8 °F). Which response is most appropriate?

  1. AReassure her that lochia rubra often returns and review at 6 weeks
  2. BTell her it is probably her first period and needs no action
  3. CAdvise her to use tampons so the blood loss is easier to measure
  4. DAsk her to come in now; retained tissue or infection is possible
21.Pediatri hemşireliğiOrta

How should the nurse position the ear when giving ear drops to a 2-year-old?

  1. ALeave the pinna alone and tilt the head
  2. BPull the pinna gently up and back
  3. CPull the earlobe gently forward and up
  4. DPull the pinna gently down and back
22.Pediatri hemşireliğiZor

A 12-year-old with asthma has been prescribed a preventer inhaler (inhaled corticosteroid) to take every day. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I carry my reliever inhaler with me everywhere I go."
  2. B"I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
  3. C"I rinse my mouth after using my preventer inhaler."
  4. D"I use my spacer with my inhaler, even at school."
23.Ruh sağlığı hemşireliğiOrta

Ruhsal durum muayenesinde düşünce içeriği altında hangi bulgu kaydedilir?

  1. ABaskılı konuşma
  2. BFikir uçuşması
  3. CObsesyonlar ve sanrılar
  4. DGevşek çağrışımlar
24.Ruh sağlığı hemşireliğiZor

Manik atak geçiren bir hasta ortak salonda diğer hastaların sözünü kesiyor ve sesi giderek yükseliyor. En uygun hemşirelik eylemi nedir?

  1. AGrubun dikkatini dağıtmak için müziği yükseltmek
  2. BEnerjisini tüketmesi için rekabetçi bir grup oyununu teşvik etmek
  3. CHasta durmayı kabul edene kadar herkesin önünde davranış konusunda hastayla tartışmak
  4. DHastayı sakince daha az uyaranlı, daha sessiz bir alana yönlendirmek ve net, basit sınırlar koymak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriOrta
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,1 °C

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın vücut sıcaklığı 38,1 °C. °F = °C × 9/5 + 32 formülüyle T değerini Fahrenheit dereceye çevirin. Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

38,1 °C
T = °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleriZor
2,5 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir serum kreatinin sonucu 2,5 mg/dL. Kreatinin için 1 mg/dL = 88,4 µmol/L kullanarak c değerini en yakın tam sayıyla µmol/L cinsinden bulun.

2,5 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.Doz hesaplarıOrta
70 kg5 mg/kgD = ? mg

Bir hasta 70 kg ve tek doz olarak 5 mg/kg order edilmiş. Dozu D mg cinsinden bulun.

70 kg5 mg/kg
D = mg
28.Doz hesaplarıZor
40k birim250 mL? mL/h2000 birim/h

Bir infüzyon 250 mL'de 40000 ünite ilaç içeriyor. Order saatte 2000 ünite. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız?

40000 birim/250 mL2000 birim/h
R = mL/h
29.IV infüzyon hızlarıOrta
1490 mLkalan? mL/h8 h kalan

10 saatte 1500 mL istenmişti. 2 saat sonra torbada hâlâ 1490 mL olduğunu görüyorsunuz ve istem yine zamanında bitmelidir. Pompa hangi hıza R (mL/h) yeniden ayarlanmalıdır?

1500 mL / 10 hsonra 2 h: 1490 mL
R = mL/h
30.IV infüzyon hızlarıZor
200 mL15 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Bir serum 15 damla/mL'lik setten 30 damla/dk hızla akıyor. Torbada 200 mL kaldı. Kaç saat t sonra boşalır? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

30 gtt/min15 gtt/mL200 mL
t = h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıOrta
25 000 birim500 mLheparin? mL/h100 kg12 birim/kg/h

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 500 mL’de 25 000 ünite heparin var. Order, 100 kg ağırlığındaki bir hasta için 12 ünite/kg/h. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

25 000 birim/500 mL12 birim/kg/h100 kg
R = mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesaplarıZor
400 mg250 mLdopamine? mL/h79 kg15 mcg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir torbada 250 mL’de dopamine 400 mg var. Order, 79 kg ağırlığındaki bir hasta için 15 mcg/kg/min. Pompayı mL/h cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

400 mg/250 mL15 mcg/kg/min79 kg
R = mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesiOrta
AlınanÇıkarılan8 saatlik vardiyasüt240 mLçorba150 mLbuz parçaları120 mLIV infüzyon60 mL/h × 8 hIV antibiyotik1 × 100 mLidrar225 mLidrar350 mLidrar200 mLidrar300 mLyara dreni80 mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kayıt, bir hastanın 8 saatlik bir vardiyadaki aldığı ve çıkardığını gösteriyor. Hasta 81 kg. Ortalama idrar çıkışı U değerini mL/kg/h cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

81 kg8 hidrar: 225 mLidrar: 350 mLidrar: 200 mLidrar: 300 mLyara dreni: 80 mL
U = mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesiZor
1000 mL120 mL/hbaşlangıç 10:4517:15: ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 1000 mL’lik bir torba saat 10:45’de başlatıldı ve pompayla 120 mL/h hızla gidiyor. Saat 17:15’te torbada kaç mL V kalmıştır?

1000 mL120 mL/h10:45 → 17:15
V = mL
35.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini hiç açmıyor, hiç ses çıkarmıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: hiç hareket yok. GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
36.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: tamamen kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: tamamen hareketsiz; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk
37.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 144 mmol/L, glukoz 22,9 mmol/L ve üre 4,6 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 144 mmol/Lglukoz 22,9 mmol/Lüre 4,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354567HCO₃⁻mmol/L222630akutkronikkronik üzerine akut

Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,27, PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.

pH 7,27PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVventriküler bigeminiPVK’lı sinüs ritminormal sinüs ritmiatriyal fibrilasyon

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ventriküler bigemini
  2. 2PVK’lı sinüs ritmi
  3. 3normal sinüs ritmi
  4. 4atriyal fibrilasyon
40.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVüçüncü derece (tam) AV blok2:1 AV blok (tip belirsiz)sinüs bradikardisiikinci derece AV blok tip II

Bu DII şeridini yorumlayın. Bu tek şeritten hangi yorumu savunabilirsiniz? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1üçüncü derece (tam) AV blok
  2. 22:1 AV blok (tip belirsiz)
  3. 3sinüs bradikardisi
  4. 4ikinci derece AV blok tip II

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Cevap neden bu

Traces of food or drink on the finger can raise the reading. Washing with water and drying fully gives an accurate result; alcohol wipes can also affect some meters.

Cevap

D · Sugar on the skin can give a falsely high reading
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Arrange it where possible and record the preference in the care plan

Cevap neden bu

Respecting such preferences supports dignity and trust. The nurse arranges it whenever possible, records it and explains if it cannot be met in an emergency.

Cevap

B · Arrange it where possible and record the preference in the care plan
3.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · The surface stays wet for the contact time on the product label

Cevap neden bu

Each disinfectant has a contact (dwell) time during which the surface must stay visibly wet. Drying it early or spreading one wipe over many items reduces its effect.

Cevap

C · The surface stays wet for the contact time on the product label
4.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Immunity from hepatitis B vaccination

Cevap neden bu

The vaccine contains surface antigen, so it produces anti-HBs only. A negative anti-HBc shows there has been no natural infection, and a negative HBsAg rules out current infection.

Cevap

C · Immunity from hepatitis B vaccination
5.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Encourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer

Cevap neden bu

Reduced basal breath sounds and a mild temperature early after surgery often mean atelectasis. Deep breathing, coughing, incentive spirometry and early mobilization help re-expand the lungs.

Cevap

D · Encourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer
6.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Stay and tell the charge nurse, and hand over before leaving

Cevap neden bu

The nurse must not leave patients without handing over to another qualified nurse. Telling the charge nurse allows staffing to be arranged safely.

Cevap

C · Stay and tell the charge nurse, and hand over before leaving
7.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Take it on an empty stomach, usually before breakfast

Cevap neden bu

Levothyroxine is absorbed best on an empty stomach and is usually taken at the same time each morning. It is normally lifelong, with doses adjusted by thyroid blood tests.

Cevap

D · Take it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Klinik hemşirelik

Cevap: C · A patient with asthma who can only speak in single words

Cevap neden bu

Being unable to complete sentences is a sign of acute severe or life-threatening asthma, an airway and breathing emergency. The other patients need attention but are not immediately life-threatened.

Cevap

C · A patient with asthma who can only speak in single words
9.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Kidney function and thyroid function

Cevap neden bu

Long-term lithium can cause hypothyroidism and impair kidney function, including nephrogenic diabetes insipidus. Creatinine/eGFR and TSH are therefore checked regularly, together with sodium and the lithium level.Kontrol edilen kaynak: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

B · Kidney function and thyroid function
10.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium

Cevap neden bu

A high TSH with a low free T4 is primary hypothyroidism. Low thyroid hormone reduces LDL clearance, raising cholesterol, and reduces free water excretion, which can cause hyponatremia. These often improve with levothyroxine.Kontrol edilen kaynak: Hypothyroidism - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2024); TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Osmolality blood test - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

D · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
11.Farmakoloji

Cevap: A · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance

Cevap neden bu

Standard TB treatment usually lasts six months or more with several drugs. Poor adherence leads to relapse and multidrug-resistant TB, so supervised dosing improves completion.

Cevap

A · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance
12.Farmakoloji

Cevap: A · Su tutulumuna yol açan SSRI kaynaklı uygunsuz ADH salgısı

Cevap neden bu

SSRI'lar özellikle yaşlılarda uygunsuz antidiüretik hormon salgısı sendromuna (SIADH) neden olabilir. Su tutulumu plazma sodyumunu seyrelterek hiponatremiye ve konfüzyona yol açar.

Cevap

A · Su tutulumuna yol açan SSRI kaynaklı uygunsuz ADH salgısı
13.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · Dolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur

Cevap neden bu

Ağır KOAH'lı birçok kişi kilo kaybeder; çünkü solunum çok enerji harcar ve büyük öğünler şişkinliğe ve nefes darlığına yol açar. Küçük, besin değeri yüksek öğünler kiloyu ve kas gücünü korumaya yardımcı olur.

Cevap

B · Dolu mide diyaframı kısıtlar ve yemek yemek yorucudur
14.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · A vasovagal reaction

Cevap neden bu

Vasovagal reactions cause bradycardia, pallor, sweating and fainting, and resolve quickly when lying flat. Anaphylaxis usually causes tachycardia, airway or breathing problems and often skin changes, and does not settle on its own. If in doubt, treat as anaphylaxis.

Cevap

C · A vasovagal reaction
15.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: D · A high-calorie diet with enough protein

Cevap neden bu

Excess thyroid hormone raises metabolism, so patients need more calories and protein to prevent weight loss. Caffeine is limited because it worsens palpitations, tremor and anxiety.

Cevap

D · A high-calorie diet with enough protein
16.Dahili-cerrahi: nöroloji, endokrin ve böbrek

Cevap: B · Post-dural puncture headache

Cevap neden bu

A positional headache after a lumbar puncture, without fever or neck stiffness, fits a CSF leak. It is managed with rest, fluids, analgesia and caffeine, and an epidural blood patch if it persists. Fever or neck stiffness would suggest infection instead.

Cevap

B · Post-dural puncture headache
17.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: C · Kemoterapiye uygun olduğu test edilmiş eldivenler ve sıvı geçirmez önlük

Cevap neden bu

Sitotoksik ilaçlar deriden emilebilir veya solunabilir. Personel; kemoterapiye uygun test edilmiş eldivenler (çoğunlukla çift), sıvı geçirmez uzun kollu önlükler ve sıçrama olasılığı varsa göz koruması kullanır; ayrıca kapalı sistem cihazları ve güvenli atık bertarafı uygulanır.

Cevap

C · Kemoterapiye uygun olduğu test edilmiş eldivenler ve sıvı geçirmez önlük
18.Dahili-cerrahi: sindirim sistemi, perioperatif ve onkoloji

Cevap: D · As a healing category 4 pressure ulcer

Cevap neden bu

Pressure ulcers are not "reverse staged" because granulation tissue does not replace the muscle, fat and dermis that were lost. The wound is described as a healing category 4 ulcer.

Cevap

D · As a healing category 4 pressure ulcer
19.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: A · Labetalol

Cevap neden bu

Labetalol is a beta and alpha blocker and can cause bronchospasm, so it is avoided in asthma. Nifedipine, a calcium channel blocker, is often used instead.

Cevap

A · Labetalol
20.Doğum ve kadın sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible

Cevap neden bu

Heavy bleeding between 24 hours and 12 weeks after birth is a secondary postpartum haemorrhage. With pain and fever it suggests retained placental tissue or endometritis, which needs same-day assessment and possibly ultrasound, antibiotics or evacuation. Tampons are avoided in the postnatal period.

Cevap

D · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible
21.Pediatri hemşireliği

Cevap: D · Pull the pinna gently down and back

Cevap neden bu

In children under about 3 years the ear canal is short and angled upward, so the pinna is pulled down and back. In older children and adults it is pulled up and back.

Cevap

D · Pull the pinna gently down and back
22.Pediatri hemşireliği

Cevap: B · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."

Cevap neden bu

Preventer (inhaled corticosteroid) inhalers reduce airway inflammation and must be taken daily as prescribed, even when the child feels well. Carrying a reliever, rinsing the mouth and using a spacer are correct.

Cevap

B · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
23.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: C · Obsesyonlar ve sanrılar

Cevap neden bu

Düşünce içeriği sanrıları, obsesyonları, fobileri ve intihar ya da cinayet düşüncelerini kapsar. Düşünce süreci (biçimi) gevşek çağrışımları, teğetselliği ve fikir uçuşmasını kapsar.

Cevap

C · Obsesyonlar ve sanrılar
24.Ruh sağlığı hemşireliği

Cevap: D · Hastayı sakince daha az uyaranlı, daha sessiz bir alana yönlendirmek ve net, basit sınırlar koymak

Cevap neden bu

Mani hastaları sakin, düşük uyaranlı bir ortamdan, kararlı ve tutarlı sınırlardan ve basit, rekabetçi olmayan etkinliklerden yarar görür.

Cevap

D · Hastayı sakince daha az uyaranlı, daha sessiz bir alana yönlendirmek ve net, basit sınırlar koymak
25.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: T = 100,6 °F

Sıcaklık: °C = (°F − 32) × 5/9 ve °F = °C × 9/5 + 32. °F’den giderken çarpmadan önce 32’yi çıkarın, °C’den giderken çarptıktan sonra 32 ekleyin. Hızlı bir kontrol: 37 °C, 98,6 °F’dir ve her 1 °C, 1,8 °F eder.

9/5 ile çarpın

38,1·9/5 = 68,58

32 ekleyin

T = 68,58 + 32 = 100,6 °F

Cevap

T = 100,6 °F
26.Hemşirelik matematiği ve birim dönüşümleri

Cevap: c = 221 µmol/L

Boyut analizi: verilen miktarı yazın, sonra kesir olarak yazılmış dönüşüm çarpanlarıyla (örneğin 60 dk/1 sa ya da 1 mg/1000 mcg) çarpın; böylece istenmeyen her birim bir kez payda bir kez paydada görünür ve sadeleşir. Yalnızca istenen birim kaldığında hesaplayın. Sorunun verdiği eşdeğerleri kullanın ve yalnızca nihai cevabı yuvarlayın.

Dönüştür

c = 2,5·88,4 = 221 µmol/L

Cevap

c = 221 µmol/L
27.Doz hesapları

Cevap: D = 350 mg

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Doz

5·70 = 350 mg

Cevap

D = 350 mg
28.Doz hesapları

Cevap: R = 12,5 mL/h

Doz hesabı: verilecek miktar, istenen dozun eldeki gücüne bölünüp bulunduğu miktarla çarpılmasına eşittir: miktar = (istenen doz/stok gücü) × stok hacmi. Birimleri her zaman aynı tutun (önce g'yi mg'ye, mg'yi mcg'ye çevirin) ve cevabın mantıklı olup olmadığını kontrol edin.

Konsantrasyon

40000/250 = 160 birim/mL

Pompa hızı

R = 2000/160 = 12,5 mL/h

Cevap

R = 12,5 mL/h
29.IV infüzyon hızları

Cevap: R = 186,3 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Başlangıç hızı

1500/10 = 150 mL/h

Yeni hız

R = 1490/8 = 186,3 mL/h

Cevap

R = 186,3 mL/h

Birçok hastane böyle bir ayarlamaya yeni istem olmadan %25’e kadar izin verir; yerel protokolü kontrol edin.

30.IV infüzyon hızları

Cevap: t = 1,7 h

İnfüzyon hızları: pompa mL/h olarak ayarlanır = hacim/saat cinsinden süre. Yerçekimiyle damla dakikadaki damla olarak sayılır: gtt/min = hacim (mL) × damla faktörü (gtt/mL)/süre (min). Damla faktörü setin ambalajında yazar: makro damla setleri 10, 15 veya 20 gtt/mL (kan setleri ABD’de çoğunlukla 10 gtt/mL, Birleşik Krallık’ta 15), mikro damla setleri 60 gtt/mL verir. Her zaman sorunun veya ambalajın verdiği damla faktörünü kullanın.

mL/h cinsinden hız

30·60/15 = 120 mL/h

Kalan süre

t = 200/120 = 1,667 ≈ 1,7 h

Cevap

t = 1,7 h
31.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 24 mL/h

Heparin ve insülin infüzyonları: konsantrasyon = torbadaki ünite/torba hacmi (ünite/mL). Pompa hızı (mL/h) = saatlik ünite/konsantrasyon ve saatlik ünite = mL/h × konsantrasyon. Ağırlığa göre bir orderda önce ünite/h = ünite/kg/h × ağırlık. Bolus hacmi = gereken ünite/flakon konsantrasyonu. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Saatlik ünite

12·100 = 1 200 birim/h

Konsantrasyon

25 000/500 = 50 birim/mL

Pompa hızı

R = 1200/50 = 24 mL/h

Cevap

R = 24 mL/h
32.Pediatrik ve yoğun bakım doz hesapları

Cevap: R = 44,4 mL/h

Titre edilen infüzyonlar: önce konsantrasyonu mcg/mL cinsinden bulun (mg × 1000/mL). Ağırlığa göre bir orderda mcg/min = mcg/kg/min × ağırlık. Sonra mL/h = mcg/min × 60/konsantrasyon. Geriye doğru çalışırken mcg/kg/min = mL/h × konsantrasyon/(60 × ağırlık). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Konsantrasyon

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dakikalık ve saatlik doz

15·79 = 1185 mcg/min
1185·60 = 71100 mcg/h

Pompa hızı

R = 71100/1600 = 44,44 ≈ 44,4 mL/h

Cevap

R = 44,4 mL/h
33.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: U = 1,66 mL/kg/h

Aldığı ve çıkardığı: alınanlar içeri giren her şeyi kapsar (oral sıvılar, IV infüzyonlar, IV ilaçlar ve yıkamalar, tüp beslemeler); buz parçaları hacimlerinin yarısı olarak sayılır. Çıkarılanlar idrar, drenler, kusmuk ve diğer kayıpları kapsar. Denge = toplam alınan − toplam çıkarılan; negatif denge net kayıptır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Toplam idrar

225 + 350 + 200 + 300 = 1075 mL

Kilogram başına saatlik

U = 1075/(81·8) = 1,659 ≈ 1,66 mL/kg/h

Cevap

U = 1,66 mL/kg/h
34.IV sıvılar ve sıvı dengesi

Cevap: V = 220 mL

İnfüzyon süresi: süre (h) = verilecek hacim (mL)/hız (mL/h); torba büyüklüğünü değil, torbada kalan hacmi kullanın. Verilen hacim = hız × süre. Ondalık saatleri kesir × 60 ile saat ve dakikaya çevirin (0,5 h = 30 dk, 50 dk değil). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Geçen süre

10:45 → 17:15 = 6,5 h

Verilen hacim

120·6,5 = 780 mL

Kalan hacim

V = 1000 − 780 = 220 mL

Cevap

V = 220 mL
35.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini hiç açmıyor → 1
V: hiç ses çıkarmıyor → 1
M: hiç hareket yok → 1

Toplayın

GCS = 1 + 1 + 1 = 3

Şiddet

GCS 3 → ağır

Cevap

ağır
36.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta risk

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: tamamen kısıtlı → 1
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: tamamen hareketsiz → 1
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 1 + 3 + 4 + 1 + 2 + 2 = 13

Risk düzeyi

13 → orta risk

Cevap

orta risk
37.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 316 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·144 + 22,9 + 4,6 = 315,5 ≈ 316 mOsm/kg

Cevap

Osm = 316 mOsm/kg
38.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kronik üzerine akut

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen HCO₃⁻

akut: 24 + 1·2,7 = 26,7 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·2,7 = 33,45 mmol/L

Karşılaştırın

ölçülen: 30 mmol/L → kronik üzerine akut

Cevap

kronik üzerine akut
39.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: PVK’lı sinüs ritmi

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 6 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 60.
2. Ritim: erken atımlar ve her birinin ardından gelen duraklama dışında düzenli (0,92 sn).
3. P dalgaları: her dar QRS’in öncesinde pozitif; erken geniş atımların öncesinde yok.
4. PR aralığı: 0,18 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: sinüs atımlarında 0,08 sn; erken atımlar geniş (0,16 sn) ve bozuk biçimli, T dalgası ters yönde.

Yorum

PVK’lı sinüs ritmi

Cevap

PVK’lı sinüs ritmi
40.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: 2:1 AV blok (tip belirsiz)

2:1 AV blok: her QRS için iki P dalgası olduğunda, iletilen iki P dalgası art arda gelmez; bu yüzden iletilmeyen P dalgasından önce PR’nin uzayıp uzamayacağını (tip I) ya da sabit kalıp kalmayacağını (tip II) göremezsiniz. Tek bir şeritten buna 2:1 AV blok denir; tipi daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler. Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak hiçbiri bunu kanıtlamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 42 küçük kare, 1500 ÷ 42 ≈ dakikada 36.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,68 sn.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,84 sn, dakikada 71), her QRS için iki tane.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,16 sn ile sabit.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Tipin neden açık kaldığı

Her ikinci P dalgası iletilmiyor, bu yüzden art arda iki iletilen atım yok ve PR’nin uzaması hiç görülemez.
2:1 AV blok (tip belirsiz)

Cevap

2:1 AV blok (tip belirsiz)

Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak yalnızca daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler.

Bu bağımsız bir alıştırma materyalidir. ExamProblems bu sınavı düzenleyen kuruluşla bağlantılı değildir ve onun tarafından onaylanmamıştır; sınav adı yalnızca içeriği tanımlamak için kullanılmaktadır. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN®, the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) kuruluşunun ticari markalarıdır; bu kuruluş ExamProblems ile bağlantılı değildir, onu desteklemez ve doğruluğunu garanti etmez.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions