pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.
EKG ritim şeridi yorumlama
Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)
Yöntem
Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Yöntem
Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
BYalnızca alkollü el antiseptiği kullanmak ve hastayı perdeleri çekili ortak bölümde tutmak
CHastayı izole etmek, eldiven ve önlük kullanmak ve elleri su ve sabunla yıkamak
DHerhangi bir önlem almadan önce laboratuvar sonucunu beklemek
3.Klinik hemşirelikOrta
A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?
AAnywhere on the chest where the skin is clear
BIn standard numbered positions across the front and left of the chest
CIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
DOn both shoulders and both hips only
4.Klinik hemşirelikZor
A catheterised postoperative patient has passed only 10 mL of urine in the last two hours. What should the nurse check first?
AWhether the patient has eaten breakfast
BThat the catheter and tubing are not kinked or blocked
CThe patient's cholesterol level from the admission bloods
DThe patient's weight from last year
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta
Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,44, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) ve HCO₃⁻ 17 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.
pH 7,44PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
1kompanse olmamış
2kısmen kompanse
3tam kompanse
6.Arter kan gazı yorumlamaZor
Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 38 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.
HCO₃⁻ 38 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.
0–125
MFS =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %99 ek oksijen altında, kan basıncı 142/86 mmHg, nabız 114/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,5 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.
RR 18SpO₂ 99%O₂SBP 142HR 114AT 36,5 °C
1düşük
2düşük–orta
3orta
4yüksek
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Boyu 171 cm olan bir kadın için ideal vücut ağırlığını IBW bulmak için Devine formülünü kullanın (1 in = 2,54 cm). Bir ondalık basamağa yuvarlayın.
171 cmkadın1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 8 kg ağırlığındaki bir çocuk 34 mL/sa hızla %5 dekstroz alıyor. Glukoz infüzyon hızını GIR mg/kg/dk cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.
8 kg5%34 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
1atriyal flutter, 2:1 ileti
2PVK’lı sinüs ritmi
3atriyal fibrilasyon
4sinüs aritmisi
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
Bu hastanın pacemaker’ı var. DII şeridini yorumlayın. Cevabınıza tıklayın.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
1idioventriküler ritim
2pace’li ritim, yakalama kaybı
3ikinci derece AV blok tip II
4üçüncü derece (tam) AV blok
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
Which patient is most suitable for the nurse to assign to a nurse who has just finished orientation?
AA patient with a new tracheostomy who needs frequent suctioning
BA patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics
CA patient on a continuous heparin infusion with rising aPTT values
DA patient with sepsis whose blood pressure is falling
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor
The charge nurse overhears four instructions from an RN to a nursing assistant. Which one needs to be corrected?
A“Check his glucose before lunch and tell me the number straight away.”
B“Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
C“Walk him to the bathroom and back, and stay with him the whole time.”
D“Help him wash and change, and tell me at once if you see any red or broken skin.”
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
Bir hemşire telefonla sözlü istem alıyor. En güvenli uygulama hangisidir?
AKaydetmeden uygulamak
BYazıya dökmek ve istemi veren hekime geri okumak
CAklında tutup vardiya sonunda yazmak
DBir meslektaşından dinlemesini ve onun da hatırlamasını istemek
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
A nurse has raised a safety concern about an order with the prescriber, who dismissed it without addressing it. What should the nurse do next?
AState the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
BDiscuss the concern with the patient and let them decide
CRefuse to care for the patient for the rest of the shift until the prescriber apologizes
DCarry out the order as written, because the prescriber has heard the concern
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
A patient with hyperkalemia is prescribed an oral potassium binder such as patiromer or sodium zirconium cyclosilicate. How does this drug lower potassium?
AIt stops the kidneys from absorbing water in the tubules
BIt moves potassium into cells in the next few minutes
CIt protects the heart muscle against high potassium levels
DIt binds potassium in the gut so it leaves in the stool
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
Uzun süredir akciğer hastalığı olan bir hastanın serum bikarbonatı 32 mEq/L, arteriyel PaCO₂'si sürekli yüksek ve pH'ı 7,36'dır. Hangi durum en iyi uyar?
AHızlı solunumla birlikte akut aspirin aşırı dozu
BBüyük bikarbonat kayıplarıyla birlikte akut ağır ishal
CKronik CO₂ retansiyonu ve metabolik kompanzasyonu olan KOAH
DAğır dehidratasyon ve kusmayla birlikte akut diyabetik ketoasidoz
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: C · Psychomotor
Cevap neden bu
The psychomotor domain covers physical skills, the cognitive domain covers knowledge and the affective domain covers attitudes and feelings. Skills are learned by demonstration and practice.
Cevap
C · Psychomotor
2.Hemşirelik esasları
Cevap: C · Hastayı izole etmek, eldiven ve önlük kullanmak ve elleri su ve sabunla yıkamak
Cevap neden bu
C. difficile şüphesi temas önlemleriyle hemen izolasyon gerektirir. Sporlar alkolle ölmez; bu yüzden eller su ve sabunla yıkanır ve çevre klor gibi sporisidal bir maddeyle temizlenir.
Cevap
C · Hastayı izole etmek, eldiven ve önlük kullanmak ve elleri su ve sabunla yıkamak
3.Klinik hemşirelik
Cevap: B · In standard numbered positions across the front and left of the chest
Cevap neden bu
The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.
Cevap
B · In standard numbered positions across the front and left of the chest
4.Klinik hemşirelik
Cevap: B · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
Cevap neden bu
A sudden fall in catheter output may be due to a kinked, clamped or blocked catheter. If it is draining freely, the nurse assesses fluid status and vital signs and escalates possible hypovolaemia or AKI.
Cevap
B · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
5.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: tam kompanse
Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.
ROME, değer değer
pH 7,44: 7,35–7,45 içinde
PaCO₂ 26 mmHg: düşük (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: düşük (22–26)
Kompansasyon
tam kompanse
Cevap
tam kompanse
6.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: PaCO₂ = 47,6 mmHg
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Beklenen PaCO₂
0,7·38 + 21 = 47,6 mmHg
Cevap
PaCO₂ = 47,6 mmHg
Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.
7.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: MFS = 60
Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.
Her maddeyi puanlayın
son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0
Toplayın
Morse toplamı = 25 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 60
Cevap
MFS = 60
8.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: düşük
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
oksijen altında → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 114/min → 2
uyanık (A) → 0
T 36,5 °C → 0
Toplam ve kırmızı skorlar
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 2 + 0 + 0 = 4
Hiçbir parametre 3 puan almaz.
Risk grubu
düşük
Cevap
düşük
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: IBW = 62,3 kg
Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
İnç cinsinden boy
171 cm/2,54 = 67,32 in
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
IBW = 45,5 + 2,3·(67,32 − 60) = 62,34 ≈ 62,3 kg
Cevap
IBW = 62,3 kg
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: GIR = 3,54 mg/kg/min
Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Dekstroz konsantrasyonu
5% = 50 mg/mL
Dakikada dekstroz
50·34/60 = 28,33 mg/min
Kilogram başına
GIR = 28,33/8 = 3,542 ≈ 3,54 mg/kg/min
Cevap
GIR = 3,54 mg/kg/min
Kestirme: GIR = % dekstroz × mL/sa/(6 × kg).
11.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: atriyal fibrilasyon
Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.
2. Ritim: düzensiz düzensiz, R–R 0,44 ile 1,00 sn arasında, belirli bir örüntü yok.
3. P dalgaları: yok; temel çizgide küçük düzensiz fibrilasyon dalgaları var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).
Yorum
atriyal fibrilasyon
Cevap
atriyal fibrilasyon
12.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: pace’li ritim, yakalama kaybı
Pace’li ritimler: bir pacemaker uyarısı dar, dikey bir pace sivri dalgası olarak görünür. Ventriküler bir sivri dalgadan sonra QRS geniştir (0,12 sn veya daha fazla), çünkü uyarı ileti sistemi yerine elektrottan kas boyunca yayılır; sağ ventrikül pacing’inde DII derivasyonunda çoğunlukla negatiftir. Her P dalgasından önceki bir sivri dalga atriyal pacing demektir; çift odacıklı (AV) bir pacemaker ise bir atriyal sivri dalga ve P dalgası, ardından programlanmış AV gecikmesinden sonra bir ventriküler sivri dalga ve geniş bir QRS gösterir. Yakalama, her sivri dalgayı bir depolarizasyonun izlemesi demektir. Yakalama kaybı, ardından P dalgası ya da QRS gelmeyen bir sivri dalgadır; algılama kaybı (hastanın kendi atımlarını yok sayan sivri dalgalar) ve pace etme kaybı (gerektiğinde sivri dalga olmaması) diğer klasik arızalardır.
2. Ritim: pace sivri dalgaları düzenli (her 1,00 sn’de bir), ancak bazı sivri dalgalardan sonra QRS eksik olduğu için R–R düzensiz.
3. P dalgaları: görünmüyor.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: yakalanan sivri dalgalardan sonra 0,16 sn ve geniş; bir sivri dalgayı QRS izlemiyor (yakalama yok).
Yorum
pace’li ritim, yakalama kaybı
Cevap
pace’li ritim, yakalama kaybı
Yakalama kaybı: pacemaker ateşleniyor ama kalp yanıt vermiyor. Ders kitapları bunu bildirilmesi acil bir durum olarak ele alır, çünkü hasta pacemaker’a bağımlı olabilir.
13.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: B · A patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics
Cevap neden bu
A newly oriented nurse is best given stable patients with predictable care. The other patients have changing or high-risk conditions that need more experience and close monitoring.
Cevap
B · A patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics
14.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: B · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
Cevap neden bu
Giving insulin is medication administration and needs a licensed nurse. Measuring glucose, hygiene and supervised walking are suitable tasks with clear reporting instructions.
Cevap
B · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: B · Yazıya dökmek ve istemi veren hekime geri okumak
Cevap neden bu
İstemin yazılması ve geri okunması, doğru duyulduğunu doğrular. Sözlü istemler politikaya göre acil durumlarla sınırlıdır ve hekim tarafından sonradan imzalanır.
Cevap
B · Yazıya dökmek ve istemi veren hekime geri okumak
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: A · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
Cevap neden bu
The two-challenge rule says the concern is voiced at least twice to make sure it was heard. If it is still not addressed, the nurse escalates through the chain of command rather than acting against the patient’s safety.
Cevap
A · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: D · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool
Cevap neden bu
Potassium binders exchange potassium in the gut for another ion, so potassium is removed from the body in the stool. They act over hours, so they are not used alone for emergencies; calcium protects the heart, and insulin with glucose shifts potassium into cells quickly.Kontrol edilen kaynak:High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)
Cevap
D · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: C · Kronik CO₂ retansiyonu ve metabolik kompanzasyonu olan KOAH
Cevap neden bu
Ağır KOAH'ta olduğu gibi kronik CO₂ retansiyonunda böbrekler günler içinde bikarbonatı tutar ve pH'ı normale doğru, çoğunlukla aralığın alt ucuna getirir. DKA ve ishal bikarbonatı düşürür; aspirin aşırı dozu ise PaCO₂'yi düşüren hızlı solunuma yol açar.Kontrol edilen kaynak:Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)
Cevap
C · Kronik CO₂ retansiyonu ve metabolik kompanzasyonu olan KOAH