pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.
EKG ritim şeridi yorumlama
Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)
Yöntem
Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Yöntem
Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.
Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Yöntem
Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.
2Alıştırma soruları
1.Hemşirelik esaslarıOrta
A patient is getting up for the first time after several days in bed. What should the nurse do first?
AGive the patient a large drink of water while standing
BAsk the patient to walk to the bathroom alone
CHelp the patient stand up quickly, so that the dizziness has less time to start
DHave the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
2.Hemşirelik esaslarıZor
Why must medicines for Parkinson's disease, such as levodopa, be given on time?
AThe drug becomes poisonous if it is given late
BLate doses cause the patient to fall asleep
CThe timing does not matter as long as the full daily total is given
DLate doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
3.Klinik hemşirelikOrta
Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?
ATo slow the heart rate directly and prevent palpitations
BTo convert the rhythm back to normal
CTo lower the blood pressure
DTo reduce the risk of stroke from clots in the atria
4.Klinik hemşirelikZor
Uzun bir açlık döneminden sonra enteral tüple beslenen bir hastada düşük fosfat, düşük potasyum ve aritmiler gelişiyor. En olası durum nedir?
ADamping sendromu
BHipertiroidi
CYeniden beslenme (refeeding) sendromu
DDiyabetik ketoasidoz
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta
Bir alıştırma gazı PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: akut solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 1 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. Braden toplamını B bulun.
6–23
B =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.
1risk yok
2hafif risk
3orta risk
4yüksek risk
5çok yüksek risk
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Boyu 169 cm ve ağırlığı 97 kg olan bir erkek için Devine formülünü kullanarak gerçek ağırlığın ideal vücut ağırlığına yüzdesini %IBW bulun (1 in = 2,54 cm). En yakın tam sayıya yuvarlayın.
169 cm97 kgerkek
%IBW = %
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kritik hastalığı olan, boyu 175 cm ve ağırlığı 120 kg olan bir kadın için alıştırma protokolü, BKİ 30–50 kg/m² ise günde gerçek vücut ağırlığının kilogramı başına 11 kcal, BKİ 50 kg/m²’nin üzerindeyse günde ideal vücut ağırlığının (Devine) kilogramı başına 25 kcal verir. Enerji hedefini E kcal/gün cinsinden bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.
Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Fridericia formülüyle hesaplayın: QTc = QT/∛RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
Bu DII şeridi bir AV blok gösteriyor; bu nedenle atriyumlar ve ventriküller farklı hızlarda atıyor. P–P aralığını ölçün ve atriyal hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun (1500 yöntemi, tam sayı).
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
atriyal hız = bpm
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
A patient has a serum potassium of 6,8 mEq/L. Which action comes first?
AEncourage foods high in potassium
BGive the patient’s scheduled potassium supplement
CPlace the patient on a cardiac monitor
DRecheck the level next week
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor
At the end of a shift, the nurse’s relief has not arrived and the patients are acutely ill. What should the nurse do?
ALeave on time, because the shift has officially ended
BStay and tell the charge nurse, and hand over before leaving
CLeave a written note at the station and go home
DAsk a nursing assistant to watch the patients until someone comes
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
İnsülin ve heparin infüzyonları gibi bazı ilaçlar için neden bağımsız çift kontrol uygulanır?
AHata olursa sorumluluğu iki hemşire arasında paylaştırmak için
BAyrı ayrı kontrol eden ikinci bir kişi gözden kaçan hataları yakalar
CBu ilaçları israf etmek çok pahalı olduğu için
DHazırlama sürecini hızlandırmak için
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
A patient on contact precautions for MRSA has become withdrawn and says, “Everyone avoids me.” What is the best nursing action?
AAsk the provider for a sedative to help the patient cope
BKeep visits short to limit the risk of spreading MRSA
CExplain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room
DStop the precautions for a few days so the patient feels less isolated and alone
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2,1 mmol/L). Which treatment is appropriate?
AA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
BGlucose tablets placed between the patient's teeth
COrange juice poured slowly into the patient's mouth
DGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
Böbrek sorunu olmayan ve EKG'si normal olan bir hastanın potasyumu 6,2 mEq/L'dir. Laboratuvar örneğin hemolizli olduğunu belirtiyor. En iyi yorum hangisidir?
ASonuç yanlış biçimde yüksek olabilir; hastayı değerlendirin ve tekrar örnek ayarlayın
BBaşka kontrol yapmadan hemen insülin ve glikozla tedavi edin
CHastada böbrek yetmezliği vardır
DPotasyum kesinlikle normaldir ve takip gerektirmez
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: D · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
Cevap neden bu
After bed rest blood pressure may drop on standing. Sitting on the edge of the bed first, with the feet on the floor, lets the body adjust and lowers the risk of fainting and falls.
Cevap
D · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
2.Hemşirelik esasları
Cevap: D · Late doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
Cevap neden bu
Levodopa wears off quickly, and delays can cause rigidity, falls, swallowing difficulty and aspiration. It is a time-critical medicine in hospital.
Cevap
D · Late doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
3.Klinik hemşirelik
Cevap: D · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
Cevap neden bu
In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.
Cevap
D · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
4.Klinik hemşirelik
Cevap: C · Yeniden beslenme (refeeding) sendromu
Cevap neden bu
Yeniden beslenme sendromu, beslenme yeniden başladığında fosfat, potasyum ve magnezyumun hücre içine hızla kaymasından kaynaklanır. Yüksek riskli hastalarda elektrolit izlemi ve tiaminle yavaş başlanır.
Cevap
C · Yeniden beslenme (refeeding) sendromu
5.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: HCO₃⁻ = 25 mmol/L
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
PaCO₂ değişimi
|50 − 40| = 10 mmHg → 1 × 10 mmHg
Beklenen HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 1·1 = 25 mmol/L
Cevap
HCO₃⁻ = 25 mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: ek solunumsal asidoz
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Beklenen PaCO₂
1,5·15 + 8 = 30,5 → 28,5–32,5 mmHg
Karşılaştırın
ölçülen: 37 mmHg → ek solunumsal asidoz
Cevap
ek solunumsal asidoz
7.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: B = 12
Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.
Her alt ölçeği puanlayın
duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3
Toplayın
Braden toplamı = 2 + 1 + 1 + 3 + 2 + 3 = 12
Cevap
B = 12
8.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: orta risk
Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.
Her alt ölçeği puanlayın
duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3
Toplayın
Braden toplamı = 4 + 1 + 1 + 3 + 2 + 3 = 14
Risk düzeyi
14 → orta risk
Cevap
orta risk
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: %IBW = 149 %
Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
169 cm/2,54 = 66,54 in
IBW = 50 + 2,3·(66,54 − 60) = 65,03 kg
İdeal vücut ağırlığı yüzdesi
%IBW = 97/65,03·100 = 149,2 ≈ 149%
Cevap
%IBW = 149%
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: E = 1320 kcal/gün
İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Kritik hastalıkta obezite (ASPEN/SCCM 2016): BKİ = ağırlık/boy² (kg/m²). BKİ 30–50 için enerji hedefi, gerçek vücut ağırlığının kilogramı başına günde 11–14 kcal’dir; 50’nin üzerinde ideal vücut ağırlığının kilogramı başına günde 22–25 kcal’dir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Beden kitle indeksi
BMI = 120/1,75² = 39,18 kg/m²
Enerji hedefi
BKİ 30–50: gerçek vücut ağırlığının kilogramı başına kcal.
E = 11·120 = 1320 kcal/gün
Cevap
E = 1320 kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: QTc = 0,42 s
QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.
Ölçün
QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s
Fridericia formülü
QTc = 0,42/∛1,00 = 0,42/1 = 0,42 s
Cevap
QTc = 0,42 s
Olağan sınırlar içinde (erkekler için yaklaşık 0,45 sn, kadınlar için 0,46 sn). (420 ms)
12.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: atriyal hız = 79 bpm
AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.
Atriyal hız
P–P = 19 küçük kare = 0,76 sn → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ dakikada 79
Ventriküler hız
6 sn’de 6 QRS kompleksi × 10 = dakikada 60
Cevap
atriyal hız = 79 bpm
Cevap
atriyal hız = 79 bpm
İkinci derece tip II: her 3 QRS kompleksi için 4 P dalgası, PR sabit.
13.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: C · Place the patient on a cardiac monitor
Cevap neden bu
Severe hyperkalemia can cause dangerous arrhythmias, so continuous cardiac monitoring comes first while the provider is informed and treatment is prepared.
Cevap
C · Place the patient on a cardiac monitor
14.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: B · Stay and tell the charge nurse, and hand over before leaving
Cevap neden bu
The nurse must not leave patients without handing over to another qualified nurse. Telling the charge nurse allows staffing to be arranged safely.
Cevap
B · Stay and tell the charge nurse, and hand over before leaving
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: B · Ayrı ayrı kontrol eden ikinci bir kişi gözden kaçan hataları yakalar
Cevap neden bu
Bağımsız çift kontrolde, yetkin ikinci bir kişi istemi, ilacı, dozu, hesaplamayı ve pompa ayarlarını kendi başına kontrol eder. Bu, yüksek riskli ilaçlarda ciddi zarara yol açabilecek hataları yakalar.
Cevap
B · Ayrı ayrı kontrol eden ikinci bir kişi gözden kaçan hataları yakalar
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: C · Explain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room
Cevap neden bu
Isolation can cause loneliness, anxiety and depression, and patients in isolation may get less contact with staff. The nurse explains the reason for the precautions, spends planned time with the patient and supports visits from people who follow the precautions.
Cevap
C · Explain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: D · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
Cevap neden bu
A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Kontrol edilen kaynak:Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)
Cevap
D · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: A · Sonuç yanlış biçimde yüksek olabilir; hastayı değerlendirin ve tekrar örnek ayarlayın
Cevap neden bu
Eritrositler potasyumdan zengindir. Tüpte (sıkı turnike, yumruk sıkma veya ince iğneyle) parçalandıklarında potasyum dışarı sızar ve sonuç yanlış biçimde yüksek çıkar. Gerçek hiperkalemi kaçırılmamalı; bu yüzden hemşire yine de hastayı değerlendirir ve testi tekrarlar.Kontrol edilen kaynak:Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Cevap
A · Sonuç yanlış biçimde yüksek olabilir; hastayı değerlendirin ve tekrar örnek ayarlayın