Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When using a metered-dose inhaler without a spacer, what should the patient do straight after inhaling the dose?

  1. ATake another dose at once without pausing
  2. BHold their breath for about 10 seconds
  3. CRinse the mouth before breathing in
  4. DBreathe out hard through the mouthpiece
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient with new swallowing difficulty is prescribed a modified-release tablet. What should the nurse do?

  1. AOmit the medicine without telling anyone
  2. BCrush the tablet and mix it with yoghurt
  3. CContact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
  4. DCut the tablet into quarters and give the pieces one at a time with water
3.Klinik hemşirelikOrta

Anafilakside ilk basamak ilaç tedavisi nedir?

  1. ASetirizin gibi ağızdan antihistaminik
  2. BKas içi adrenalin
  3. CDamar içi parasetamol
  4. Dİnhale steroid
4.Klinik hemşirelikZor

Bir hasta üç gündür bulantı ve kusma yaşıyor ve furosemid kullanıyor. En olası elektrolit sorunu hangisidir?

  1. AHipokalemi
  2. BHiperkalsemi
  3. CHiperkalemi
  4. DYalnızca hipernatremi
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: kronik solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 3,5 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %21 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 89 mmHg (11,9 kPa) ve PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 21%PaO₂ 89 mmHg (11,9 kPa)PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
11977SBPDBPmmHgHR 84/min · SI = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın nabzı 84/dk ve kan basıncı 119/77 mmHg. Şok indeksini SI = KH/SKB ile bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

HR 84/minBP 119/77 mmHg
SI =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 25/dk, SpO₂ %97 oda havasında, kan basıncı 78/46 mmHg, nabız 130/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,1 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 25SpO₂ 97%havaSBP 78HR 130AT 37,1 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
63 g/L1,2 g/kg/gün65 mL/h95 kg20 h/gün7 g/ölçekn = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 95 kg ağırlığındaki bir hastanın günde kilogram başına 1,2 g proteine ihtiyacı var. Tüple beslemede litrede 63 g protein var ve günde 20 saat boyunca 65 mL/sa hızla veriliyor. Bir protein tozu ölçek başına 7 g protein sağlar. Açığı kapatmak için günde kaç ölçek n gerekir? Tam ölçeğe yukarı yuvarlayın.

95 kg1,2 g/kg/gün63 g/L65 mL/h · 20 h7 g/ölçek
n =
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
24 hdekstroz 15%1800 mLamino asitler 5%1800 mLlipit 10%250 mL · 1,1 kcal/mLdekstroz 3,4 kcal/gamino asitler 4 kcal/gE = ? kcal

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 24 saat boyunca bir hasta, son konsantrasyonları %15 dekstroz ve %5 amino asit olan 1800 mL parenteral beslenme ile birlikte 250 mL %10 lipit emülsiyonu (1,1 kcal/mL) alıyor. Hastanın günde aldığı toplam enerjiyi E kcal olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1800 mLdekstroz 15%amino asitler 5%lipit 250 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu düzenli DII şeridinde QT aralığını ve R–R aralığını ölçün, sonra hıza göre düzeltilmiş QTc değerini Bazett formülüyle hesaplayın: QTc = QT/√RR (her ikisi de saniye cinsinden). Cevabı saniye cinsinden üç ondalık basamakla verin.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QTc = s
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVsinüs bradikardisiikinci derece AV blok tip IIüçüncü derece (tam) AV blokikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1sinüs bradikardisi
  2. 2ikinci derece AV blok tip II
  3. 3üçüncü derece (tam) AV blok
  4. 4ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nursing assistant tells the RN that a patient’s IV pump is alarming. What is the best response?

  1. A“Increase the rate a little so the alarm clears.”
  2. B“Silence the alarm and I will check it at the end of the shift.”
  3. C“I will come and check the pump and the IV site now.”
  4. D“Turn the pump off and on again until it stops.”
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir acil serviste hangi hasta doğrudan bir tedavi odasına gitmelidir?

  1. Aİki gündür boğaz ağrısı ve ateşi 38,0 °C olan 30 yaşındaki hasta
  2. BBileği burkulmuş ve yaşam bulguları normal olan 25 yaşındaki hasta
  3. CTekrarlayan reçete isteyen 45 yaşındaki hasta
  4. D20 dakikadır göğüs basıncı, terleme ve bulantısı olan 60 yaşındaki hasta
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Oral sıvı ilaçlar neden standart damar içi enjektörleriyle değil, oral veya enteral enjektörlerle verilir?

  1. AOral enjektörler damar yolu hatlarına uymaz, böylece yanlış yol hatalarını önler
  2. BDamar içi enjektörleri küçük hacimli oral sıvıyı doğru ölçemez
  3. COral enjektörler damar içi dozları daha doğru ölçer
  4. DGüvenlikle ilgili bir neden yoktur; yalnızca gelenektir
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Havayolu önlemleri uygulanan bir hastanın acil bilgisayarlı tomografi çektirmesi gerekiyor. Hangi plan doğrudur?

  1. ATetkik, hasta bulaştırıcı olmaktan çıkana kadar ertelenir
  2. BHasta maskesiz gider, BT odası ertesi gün temizlenir
  3. CHasta N95 solunum maskesi takar, bu yüzden personelin korunmasına gerek yoktur
  4. DHasta maskeli, BT önceden uyarılmış, personel solunum maskesiyle
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Bir hastanın hemoglobini 7,8 g/dL'dir (78 g/L). Hemşire hangi bulguları beklemelidir?

  1. AYavaş kalp hızı, kızarık cilt ve yüksek kan basıncı
  2. BKaşıntı, sarı cilt ve koyu idrar
  3. CYorgunluk, solukluk, hızlı kalp hızı ve eforda nefes darlığı
  4. DBaş ağrısı, burun kanamaları ve kırmızı yüz
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

İki hafta önce büyük bir kan transfüzyonu alan bir hastada HbA1c sonucu neden yanıltıcı olabilir?

  1. AHbA1c her durumda doğrudur
  2. BHbA1c şekeri eritrositlerde değil, beyaz hücrelerde ölçer
  3. CEritrositlerin çoğu, hastanın glikozuna maruz kalmamış donör hücreleridir
  4. DTransfüzyonlar HbA1c'yi her zaman yanlış biçimde yüksek düzeylere çıkarır

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Hold their breath for about 10 seconds

Cevap neden bu

The patient breathes out, seals the lips round the mouthpiece, presses as they start a slow deep breath in, then holds the breath for about 10 seconds or as long as is comfortable.

Cevap

B · Hold their breath for about 10 seconds
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative

Cevap neden bu

Crushing a modified-release tablet can release the full dose at once and cause toxicity. The prescriber or pharmacist can suggest a liquid, a patch or another drug, and any omitted dose is documented.

Cevap

C · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
3.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Kas içi adrenalin

Cevap neden bu

Uyluğa kas içi adrenalin (yetişkinlerde tipik olarak 0,5 mg, yani 1 mg/mL'lik çözeltiden 0,5 mL; ABD kılavuzlarında 0,3–0,5 mg) ilk basamaktır; gerekirse 5 dakika sonra tekrarlanır. Antihistaminikler ve steroidler ilk basamak tedavi değildir.

Cevap

B · Kas içi adrenalin
4.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Hipokalemi

Cevap neden bu

Kusma ve kıvrım diüretikleri potasyum kaybına yol açar. Hipokalemi halsizlik, kramp ve aritmilere neden olur; izlem ve yerine koyma gerektirir.

Cevap

A · Hipokalemi
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 27,5 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|50 − 40| = 10 mmHg → 1 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1 = 27,5 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 27,5 mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 18,23 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,21·713 − 34/0,8 = 149,7 − 42,5 = 107,2 mmHg

Gradyan

A–a = 107,2 − 89 = 18,23 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 18,23 mmHg
7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: SI = 0,71

Kan basıncı değerleri: nabız basıncı PP = SKB − DKB. Ortalama arter basıncı MAP ≈ (SKB + 2·DKB)/3 = DKB + PP/3; bu tahmin, normal kalp hızında kalbin her atımın yaklaşık üçte ikisini diyastolde geçirmesine dayanır (kalp hızı yüksekken daha az doğrudur); en az yaklaşık 65 mmHg MAP, organ perfüzyonu için yaygın bir hedeftir. Şok indeksi SI = kalp hızı/SKB normalde yaklaşık 0,5–0,7’dir; yaklaşık 1’in üzerindeki bir değer şok için uyarı işaretidir.

Şok indeksi

SI = 84/119 = 0,7059 ≈ 0,71

Cevap

SI = 0,71

Olağan 0,5–0,7’nin üzerinde.

8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 25/min → 3
SpO₂ 97% → 0
oda havasında → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 130/min → 2
uyanık (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 3 + 2 + 0 + 0 = 8
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: n = 5

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken protein

1,2·95 = 114 g/gün

Beslemeden gelen protein

65·20 = 1300 mL = 1,3 L
1,3·63 = 81,9 g/gün

Açık

ΔP = 114 − 81,9 = 32,1 g

Ölçekler

32,1/7 = 4,586 → n = 5

Cevap

n = 5
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: E = 1553 kcal/gün

Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Dekstroz ve amino asitlerin gram miktarı

dekstroz: 15·1800/100 = 270 g
amino asitler: 5·1800/100 = 90 g

Bileşen başına kilokalori

dekstroz: 270·3,4 = 918 kcal
amino asitler: 90·4 = 360 kcal
lipit: 250·1,1 = 275 kcal

Toplam enerji

E = 918 + 360 + 275 = 1553 kcal/gün

Cevap

E = 1553 kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QTc = 0,416 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Bazett formülü

QTc = 0,44/√1,12 = 0,44/1,058 = 0,416 s

Cevap

QTc = 0,416 s

Olağan sınırlar içinde (erkekler için yaklaşık 0,45 sn, kadınlar için 0,46 sn). (416 ms)

12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip II

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 6 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 60.
2. Ritim: P dalgaları düzenli; QRS’in eksik olduğu uzun bir duraklama dışında R–R düzenli.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,76 sn, dakikada 79); her 4 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,16 sn ile sabit.
5. QRS: 0,12 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Yorum

ikinci derece AV blok tip II

Cevap

ikinci derece AV blok tip II

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · “I will come and check the pump and the IV site now.”

Cevap neden bu

An alarm may mean an occlusion, air in the line or infiltration. The nurse checks the pump and site; the assistant should not adjust the pump or silence alarms.

Cevap

C · “I will come and check the pump and the IV site now.”
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · 20 dakikadır göğüs basıncı, terleme ve bulantısı olan 60 yaşındaki hasta

Cevap neden bu

Terleme ve bulantıyla birlikte göğüs basıncı kalp krizi olabilir; bu yüzden hastanın dakikalar içinde EKG’ye ihtiyacı vardır. Diğer hastalar stabildir ve güvenle bekleyebilir.

Cevap

D · 20 dakikadır göğüs basıncı, terleme ve bulantısı olan 60 yaşındaki hasta
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Oral enjektörler damar yolu hatlarına uymaz, böylece yanlış yol hatalarını önler

Cevap neden bu

Oral ve enteral enjektörlerin bağlantı uçları damar yolu portlarına uymaz; böylece oral bir sıvı yanlışlıkla damara enjekte edilemez. Oral sıvılarla yapılan yanlış yol hataları ölümcül olmuştur.

Cevap

A · Oral enjektörler damar yolu hatlarına uymaz, böylece yanlış yol hatalarını önler
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Hasta maskeli, BT önceden uyarılmış, personel solunum maskesiyle

Cevap neden bu

Acil tetkikler geciktirilmez; ancak hasta partikülleri tutmak için cerrahi maske takar, güzergâh planlanır ve karşılayan personel kendini ve diğer hastaları koruyabilmesi için bilgilendirilir.

Cevap

D · Hasta maskeli, BT önceden uyarılmış, personel solunum maskesiyle
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Yorgunluk, solukluk, hızlı kalp hızı ve eforda nefes darlığı

Cevap neden bu

Anemi oksijen iletimini azaltır. Kalp bunu telafi etmek için daha hızlı atar; hasta yorgun hisseder, aktiviteyle nefes darlığı çeker ve soluk görünür. Ağır anemi, kalp hastalığı olan kişilerde göğüs ağrısına yol açabilir.Kontrol edilen kaynak: Anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · Yorgunluk, solukluk, hızlı kalp hızı ve eforda nefes darlığı
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Eritrositlerin çoğu, hastanın glikozuna maruz kalmamış donör hücreleridir

Cevap neden bu

HbA1c, bir eritrositin ömrü boyunca glikozun hemoglobine bağlanmasıyla oluşur. Transfüze edilen donör hücreleri ve eritrosit ömrünü kısaltan durumlar yanlış biçimde düşük değerler verir; bu yüzden bunun yerine glikoz kaydı veya başka belirteçler kullanılır.

Cevap

C · Eritrositlerin çoğu, hastanın glikozuna maruz kalmamış donör hücreleridir

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals