Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

When using a metered-dose inhaler without a spacer, what should the patient do straight after inhaling the dose?

  1. AHold their breath for about 10 seconds
  2. BTake another dose at once without pausing
  3. CRinse the mouth before breathing in
  4. DBreathe out hard through the mouthpiece
2.Hemşirelik esaslarıZor

Why should only the patient press the button of a patient-controlled analgesia (PCA) pump?

  1. AThe pump only works with the patient's fingerprint
  2. BVisitors might damage the pump or change its settings if they touch it
  3. CA drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
  4. DNurses are not allowed to give opioids
3.Klinik hemşirelikOrta

Yeni bir antibiyotiğin ilk damar içi dozundan sonra en önemli gözlem hangisidir?

  1. ADöküntü, hışıltı veya şişlik gibi alerjik reaksiyon belirtileri
  2. BBir sonraki öğündeki iştahı
  3. CSaç dökülmesinin artıp artmadığı
  4. DO gün ne kadar yürüdüğü
4.Klinik hemşirelikZor

Heparin infüzyonu alan bir hastada başladıktan beş gün sonra trombosit sayısı aniden düşüyor. Ne düşünülmelidir?

  1. AYetersiz alıma bağlı K vitamini eksikliği
  2. BHeparine bağlı trombositopeni
  3. CDemir eksikliği anemisi
  4. DHeparine normal yanıt
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: kronik solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 3,5 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlamaZor

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 37 mmol/L ile metabolik alkaloz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini bulmak için beklenen PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 37 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
13078SBPDBPmmHgHR 104/min · SI = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın nabzı 104/dk ve kan basıncı 130/78 mmHg. Şok indeksini SI = KH/SKB ile bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

HR 104/minBP 130/78 mmHg
SI =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 58/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,0 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 12SpO₂ 96%havaSBP 124HR 58AT 38,0 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
55 g/L1,2 g/kg/gün40 mL/h63 kg20 h/günΔP = ? g

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 63 kg ağırlığındaki bir hastanın günde kilogram başına 1,2 g proteine ihtiyacı var. Tüple beslemede litrede 55 g protein var ve günde 20 saat boyunca 40 mL/sa hızla veriliyor. Günde hâlâ kaç gram ek protein ΔP gerekir? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

63 kg1,2 g/kg/gün55 g/L40 mL/h · 20 h
ΔP = g/gün
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
16 hdekstroz 17,5%1800 mLamino asitler 6%1800 mL67 kg16 hGIR = ? mg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 67 kg ağırlığındaki bir yetişkin, %17,5 dekstroz içeren 1800 mL parenteral beslenmeyi 16 saatte alıyor. Glukoz infüzyon hızını GIR mg/kg/dk cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

67 kg1800 mLdekstroz 17,5%16 h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridinde QT aralığı değerini saniye cinsinden ölçün.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
QT = s
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)sinüs bradikardisiikinci derece AV blok tip II2:1 AV blok (tip belirsiz)

Bu DII şeridini yorumlayın. Bu tek şeritten hangi yorumu savunabilirsiniz? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  2. 2sinüs bradikardisi
  3. 3ikinci derece AV blok tip II
  4. 42:1 AV blok (tip belirsiz)
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hemşire yardımcısına verilen hangi yönerge en açıktır?

  1. A“Bu sabah Bay Lee’ye göz kulak ol ve nasıl olduğunu bana bildir.”
  2. B“Bay Lee’nin kan basıncını saat 10:00’da ölç ve sistolik 100’ün altındaysa hemen bana söyle.”
  3. C“Odasındayken Bay Lee’de bir şey ters görünürse bana haber ver.”
  4. D“Bay Lee’nin yaşam bulgularını öğleden önce bir ara yap ve benim için dosyaya yaz.”
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A patient with diabetes is sweaty and confused, and no glucose meter is available. The patient can swallow. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to lie down and sleep it off
  2. BTreat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
  3. CGive a dose of rapid-acting insulin in case the glucose is high
  4. DWithhold all food and fluids until a meter is found
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A nurse finds an unlabeled syringe of clear fluid on the medication counter. What should the nurse do?

  1. ALabel it with the most likely drug name
  2. BAsk nearby staff and use it if someone recognizes it
  3. CDiscard it, because its contents cannot be confirmed
  4. DGive it to the patient whose medication is due
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient with pulmonary tuberculosis has been on treatment. Which findings usually allow airborne isolation to end?

  1. AThree negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
  2. BOne negative chest x-ray after starting treatment
  3. CThe patient has been in hospital for one week and has taken every dose of medicine
  4. DThe cough has stopped, even with no sputum tests
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with chronic kidney disease receives an erythropoiesis-stimulating agent such as epoetin alfa. Which assessments are most important?

  1. ALiver enzymes and bilirubin
  2. BHemoglobin and blood pressure
  3. CSerum glucose and ketones
  4. DSerum amylase and lipase
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

1,0 mEq/L'lik bir lityum düzeyi hastanın sabah dozundan 2 saat sonra alınmıştır ve reçeteyi yazan kişi dozu artırmayı planlamaktadır. Hemşire neyi belirtmelidir?

  1. ADüzey çok düşüktür; bu yüzden büyük bir artış açıkça güvenlidir
  2. BÖrnek dozdan çok kısa süre sonra alınmıştır; bu yüzden geçerli bir düzey değildir
  3. CDüzey toksiktir; bu yüzden lityum tamamen bırakılmalıdır
  4. DLityum düzeyleri sonucu etkilemeden günün herhangi bir saatinde alınabilir

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Hold their breath for about 10 seconds

Cevap neden bu

The patient breathes out, seals the lips round the mouthpiece, presses as they start a slow deep breath in, then holds the breath for about 10 seconds or as long as is comfortable.

Cevap

A · Hold their breath for about 10 seconds
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose

Cevap neden bu

If the patient becomes too sleepy they cannot press the button, so no more opioid is given. When others press it this safety is lost and respiratory depression can follow.

Cevap

C · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
3.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Döküntü, hışıltı veya şişlik gibi alerjik reaksiyon belirtileri

Cevap neden bu

İlk dozlar anafilaksi riski taşır. Döküntü, ürtiker, şişlik, hışıltı, nefes darlığı ve düşen kan basıncını izleyin.

Cevap

A · Döküntü, hışıltı veya şişlik gibi alerjik reaksiyon belirtileri
4.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Heparine bağlı trombositopeni

Cevap neden bu

HIT tipik olarak heparine başlandıktan 5–10 gün sonra, trombositlerde %50'den fazla düşüş ve tromboz riskiyle ortaya çıkar. Heparin kesilir ve heparin dışı bir antikoagülan kullanılır.

Cevap

B · Heparine bağlı trombositopeni
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 29,25 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|55 − 40| = 15 mmHg → 1,5 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,5 = 29,25 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 29,25 mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 46,9 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

0,7·37 + 21 = 46,9 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 46,9 mmHg

Yükselişin bir sınırı vardır: PaCO₂ yalnızca kompansasyonla nadiren yaklaşık 55 mmHg’nin üstüne çıkar.

7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: SI = 0,8

Kan basıncı değerleri: nabız basıncı PP = SKB − DKB. Ortalama arter basıncı MAP ≈ (SKB + 2·DKB)/3 = DKB + PP/3; bu tahmin, normal kalp hızında kalbin her atımın yaklaşık üçte ikisini diyastolde geçirmesine dayanır (kalp hızı yüksekken daha az doğrudur); en az yaklaşık 65 mmHg MAP, organ perfüzyonu için yaygın bir hedeftir. Şok indeksi SI = kalp hızı/SKB normalde yaklaşık 0,5–0,7’dir; yaklaşık 1’in üzerindeki bir değer şok için uyarı işaretidir.

Şok indeksi

SI = 104/130 = 0,8

Cevap

SI = 0,8

Olağan 0,5–0,7’nin üzerinde.

8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: ΔP = 31,6 g/gün

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken protein

1,2·63 = 75,6 g/gün

Beslemeden gelen protein

40·20 = 800 mL = 0,8 L
0,8·55 = 44 g/gün

Açık

ΔP = 75,6 − 44 = 31,6 g/gün

Cevap

ΔP = 31,6 g/gün
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: GIR = 4,9 mg/kg/min

Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Torbadaki dekstroz

17,5·1800/100 = 315 g = 315 000 mg

İnfüzyon dakikası

16·60 = 960 min

Glukoz infüzyon hızı

GIR = 315 000/(67·960) = 4,897 ≈ 4,9 mg/kg/min

Cevap

GIR = 4,9 mg/kg/min
11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QT = 0,46 s

QT ve QTc: QT aralığı QRS kompleksinin başından T dalgasının sonuna kadar uzanır. Kalp hızı arttıkça kısalır; bu nedenle saniye cinsinden R–R aralığı kullanılarak hıza göre düzeltilir: Bazett QTc = QT/√RR ve Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett çoğu ders kitabında kullanılan formüldür; hızlı hızlarda fazla düzeltir, bu durumlarda Fridericia tercih edilir. Sınırlar kaynaklara göre değişir: erkeklerde yaklaşık 0,45 sn, kadınlarda 0,46 sn üzerindeki QTc genellikle uzamış, 0,50 sn üzeri ise belirgin uzamış olarak adlandırılır.

Ölçün

QRS’in başından T dalgasının sonuna kadar 11,5 küçük kare

Dönüştür

QT = 11,5 × 0,04 s = 0,46 s

Cevap

QT = 0,46 s

Kaba bir kural: normal hızlarda QT, R–R aralığının yarısından kısa olmalıdır (burada R–R = 1,00 sn).

12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: 2:1 AV blok (tip belirsiz)

2:1 AV blok: her QRS için iki P dalgası olduğunda, iletilen iki P dalgası art arda gelmez; bu yüzden iletilmeyen P dalgasından önce PR’nin uzayıp uzamayacağını (tip I) ya da sabit kalıp kalmayacağını (tip II) göremezsiniz. Tek bir şeritten buna 2:1 AV blok denir; tipi daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler. Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak hiçbiri bunu kanıtlamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 40 küçük kare, 1500 ÷ 40 ≈ dakikada 38.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,60 sn.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,80 sn, dakikada 75), her QRS için iki tane.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,16 sn ile sabit.
5. QRS: 0,12 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

Tipin neden açık kaldığı

Her ikinci P dalgası iletilmiyor, bu yüzden art arda iki iletilen atım yok ve PR’nin uzaması hiç görülemez.
2:1 AV blok (tip belirsiz)

Cevap

2:1 AV blok (tip belirsiz)

Dar QRS tip I’i, geniş QRS tip II’yi daha olası kılar, ancak yalnızca daha uzun bir şerit veya iletim oranındaki bir değişiklik belirler.

13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · “Bay Lee’nin kan basıncını saat 10:00’da ölç ve sistolik 100’ün altındaysa hemen bana söyle.”

Cevap neden bu

En iyi yönerge tam olarak ne yapılacağını, ne zaman yapılacağını ve hangi değerlerin hemen bildirilmesi gerektiğini söyler. Diğer yönergeler neyin önemli olduğunu tahmin etmeyi yardımcıya bırakır.

Cevap

B · “Bay Lee’nin kan basıncını saat 10:00’da ölç ve sistolik 100’ün altındaysa hemen bana söyle.”
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate

Cevap neden bu

When in doubt, treat as hypoglycemia. A little sugar will not harm a patient with high glucose, but untreated hypoglycemia can cause brain injury within minutes, and insulin could be fatal.

Cevap

B · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Discard it, because its contents cannot be confirmed

Cevap neden bu

An unlabeled syringe could contain any drug or dose. It is discarded, and syringes are labeled straight away whenever they are not given immediately.

Cevap

C · Discard it, because its contents cannot be confirmed
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy

Cevap neden bu

Airborne precautions usually continue until the patient is on effective therapy, is improving clinically and has three negative sputum smears for acid-fast bacilli, according to policy.

Cevap

A · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Hemoglobin and blood pressure

Cevap neden bu

Epoetin stimulates red cell production. Hemoglobin is monitored, because raising it too high increases the risk of hypertension, stroke and thrombosis. Blood pressure is monitored, and iron stores are checked, since iron is needed for a good response.

Cevap

B · Hemoglobin and blood pressure
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Örnek dozdan çok kısa süre sonra alınmıştır; bu yüzden geçerli bir düzey değildir

Cevap neden bu

Lityum düzeyleri, genellikle sabah dozundan hemen önce olmak üzere, son dozdan yaklaşık 12 saat sonrasına göre standardize edilmiştir. Dozdan 2 saat sonraki örnek emilim zirvesini yakalar ve hedef aralıkla karşılaştırılamaz; bu yüzden doz buna göre değiştirilmemelidir.

Cevap

B · Örnek dozdan çok kısa süre sonra alınmıştır; bu yüzden geçerli bir düzey değildir

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals