Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?

  1. AAuscultation, palpation, inspection, percussion
  2. BInspection, palpation, percussion, auscultation
  3. CPalpation, inspection, auscultation, percussion
  4. DInspection, auscultation, percussion, palpation
2.Hemşirelik esaslarıZor

Yatarken ve ayaktayken kan basıncı ölçülüyor. Hangi sonuç ortostatik hipotansiyonun olağan tanımını karşılar?

  1. AAyağa kalkınca sistolik basınçta 20 mmHg artış
  2. BAyağa kalktıktan sonraki 3 dakika içinde sistolik basınçta 20 mmHg veya daha fazla düşüş
  3. C10 dakika hareketsiz ayakta durduktan sonra sistolik basınçta 5 mmHg veya daha fazla düşüş
  4. DAyağa kalkınca kalp hızında dakikada 5 atım artış
3.Klinik hemşirelikOrta

DSÖ analjezik merdiveni ne önerir?

  1. AAnaljeziyi yalnızca ağrı şiddetlendiğinde vermeyi
  2. BKanser ağrısında yalnızca ilaç dışı yöntemler kullanmayı
  3. CAğrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi
  4. DTüm hastalara güçlü opioidlerle başlamayı
4.Klinik hemşirelikZor

Santral venöz kateteri olan bir hasta, oturur pozisyondayken hat ayrılırken aniden nefes darlığı ve hipotansiyon geliştiriyor. En olası komplikasyon nedir?

  1. APnömoni
  2. BHava embolisi
  3. CHipoglisemi
  4. DFlebit
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: kronik solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 3,5 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222612ek normal açıklı asidozsaf yüksek açıklı asidozek metabolik alkaloz

Bir alıştırma gazı pH 7,30, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) ve HCO₃⁻ 12 mmol/L gösteriyor; Na⁺ 146 ve Cl⁻ 100 mmol/L. Anyon açığını ve delta oranını kullanarak en iyi yorumu seçip tıklayın.

pH 7,30PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/LNa⁺ 146 mmol/LCl⁻ 100 mmol/L
  1. 1ek normal açıklı asidoz
  2. 2saf yüksek açıklı asidoz
  3. 3ek metabolik alkaloz
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %91 ek oksijen altında, kan basıncı 124/74 mmHg, nabız 58/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,3 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 12SpO₂ 91%O₂SBP 124HR 58AT 37,3 °C
NEWS2 =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
98?SBPDBPmmHgMAP = 70

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Ekip en az 70 mmHg’lik bir ortalama arter basıncını hedefliyor. Bir hastanın sistolik basıncı 98 mmHg. MAP = (SKB + 2·DKB)/3 formülünü kullanarak hâlâ 70 mmHg MAP veren en düşük diyastolik basınç DBP kaçtır?

MAP 70 mmHgSBP 98 mmHg
DBP = mmHg
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
159 cmkadınIBW = ? kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Boyu 159 cm olan bir kadın için ideal vücut ağırlığını IBW bulmak için Devine formülünü kullanın (1 in = 2,54 cm). Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

159 cmkadın1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
7,5 kgdekstroz 5%32 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 7,5 kg ağırlığındaki bir çocuk 32 mL/sa hızla %5 dekstroz alıyor. Glukoz infüzyon hızını GIR mg/kg/dk cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

7,5 kg5%32 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsinüs bradikardisijunctional ritimbirinci derece AV bloksinüs taşikardisi

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1sinüs bradikardisi
  2. 2junctional ritim
  3. 3birinci derece AV blok
  4. 4sinüs taşikardisi
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVgeniş QRS’li sinüs ritmipace’li ritim, yakalama kaybıidioventriküler ritimventriküler pace’li ritim

Bu hastanın pacemaker’ı var. DII şeridini yorumlayın. Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1geniş QRS’li sinüs ritmi
  2. 2pace’li ritim, yakalama kaybı
  3. 3idioventriküler ritim
  4. 4ventriküler pace’li ritim
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

The day after a total thyroidectomy, a patient reports tingling around the mouth and in the fingers. What should the nurse do first?

  1. AReassure the patient that this is normal after neck surgery
  2. BGive the patient’s routine oral iron supplement early
  3. CEncourage deep breaths into a paper bag until it passes
  4. DCheck for signs of low calcium and inform the provider
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

At 08:00 a nurse has four tasks. Which order is best?

  1. AGive routine medications, check the patient with a falling SpO₂, update care plans, give insulin with breakfast
  2. BGive insulin with breakfast, update care plans, check the patient with a falling SpO₂, give routine medications
  3. CUpdate care plans, give insulin with breakfast, give routine medications, check the patient with a falling SpO₂
  4. DCheck the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which type of white blood cell is most often raised in viral infections?

  1. ANeutrophils
  2. BLymphocytes
  3. CEosinophils
  4. DBasophils
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Several patients on a ward develop vomiting and diarrhea within two days, and a norovirus outbreak is suspected. What should the nurse do first?

  1. ANotify the infection prevention team and place affected patients on contact precautions
  2. BMove the affected patients to different wards so that fewer people are exposed
  3. CWait for all the stool results to come back before taking any action
  4. DAsk visitors to bring in bottled water for all patients
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient taking empagliflozin (an SGLT2 inhibitor) has glucose in the urine but a normal blood glucose. What is the best interpretation?

  1. AA urinary tract infection
  2. BA sign of kidney failure
  3. CUncontrolled diabetes needing insulin
  4. DAn expected effect of the drug
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Which cerebrospinal fluid (CSF) pattern most strongly suggests bacterial meningitis?

  1. ACloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
  2. BClear fluid, normal glucose, normal protein, no white cells
  3. CClear fluid, high glucose, low protein, many red cells
  4. DClear fluid, normal glucose, mildly raised protein, lymphocytes

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Inspection, auscultation, percussion, palpation

Cevap neden bu

In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.

Cevap

D · Inspection, auscultation, percussion, palpation
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Ayağa kalktıktan sonraki 3 dakika içinde sistolik basınçta 20 mmHg veya daha fazla düşüş

Cevap neden bu

Ortostatik hipotansiyon genellikle ayağa kalktıktan sonraki 3 dakika içinde sistolikte en az 20 mmHg veya diyastolikte 10 mmHg düşüş olarak tanımlanır. Düşme değerlendirmesinde önemli bir bulgudur.

Cevap

B · Ayağa kalktıktan sonraki 3 dakika içinde sistolik basınçta 20 mmHg veya daha fazla düşüş
3.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Ağrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi

Cevap neden bu

Merdiven opioid olmayanlardan (parasetamol gibi) zayıf opioidlere, sonra güçlü opioidlere ilerler; her basamakta adjuvanlar eklenebilir. Süregen ağrıda düzenli dozlama tercih edilir.

Cevap

C · Ağrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi
4.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Hava embolisi

Cevap neden bu

Santral bir hat havaya açık olduğunda hava embolisi oluşabilir. Hattı klempleyin, mümkünse hastayı baş aşağı sol yan yatırın, yüksek akımlı oksijen verin ve yardım çağırın.

Cevap

B · Hava embolisi
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 34,5 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|70 − 40| = 30 mmHg → 3 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·3 = 34,5 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 34,5 mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: saf yüksek açıklı asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 146 − (100 + 12) = 34

Delta oranı

(34 − 12)/(24 − 12) = 1,833
saf yüksek açıklı asidoz

Cevap

saf yüksek açıklı asidoz
7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 12/min → 0
SpO₂ 91% → 3
oksijen altında → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5

Cevap

NEWS2 = 5
8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: DBP = 56 mmHg

Kan basıncı değerleri: nabız basıncı PP = SKB − DKB. Ortalama arter basıncı MAP ≈ (SKB + 2·DKB)/3 = DKB + PP/3; bu tahmin, normal kalp hızında kalbin her atımın yaklaşık üçte ikisini diyastolde geçirmesine dayanır (kalp hızı yüksekken daha az doğrudur); en az yaklaşık 65 mmHg MAP, organ perfüzyonu için yaygın bir hedeftir. Şok indeksi SI = kalp hızı/SKB normalde yaklaşık 0,5–0,7’dir; yaklaşık 1’in üzerindeki bir değer şok için uyarı işaretidir.

Düzenleyin

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Yerine koyun

DBP = (3·70 − 98)/2 = 112/2 = 56 mmHg

Cevap

DBP = 56 mmHg
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: IBW = 51,5 kg

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

İnç cinsinden boy

159 cm/2,54 = 62,6 in

İdeal vücut ağırlığı (Devine)

IBW = 45,5 + 2,3·(62,6 − 60) = 51,48 ≈ 51,5 kg

Cevap

IBW = 51,5 kg
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: GIR = 3,56 mg/kg/min

Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Dekstroz konsantrasyonu

5% = 50 mg/mL

Dakikada dekstroz

50·32/60 = 26,67 mg/min

Kilogram başına

GIR = 26,67/7,5 = 3,556 ≈ 3,56 mg/kg/min

Cevap

GIR = 3,56 mg/kg/min

Kestirme: GIR = % dekstroz × mL/sa/(6 × kg).

11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: birinci derece AV blok

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 19 küçük kare, 1500 ÷ 19 ≈ dakikada 79.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,76 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,24 sn, sabit, 0,20 sn’den uzun.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

birinci derece AV blok

Cevap

birinci derece AV blok
12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler pace’li ritim

Pace’li ritimler: bir pacemaker uyarısı dar, dikey bir pace sivri dalgası olarak görünür. Ventriküler bir sivri dalgadan sonra QRS geniştir (0,12 sn veya daha fazla), çünkü uyarı ileti sistemi yerine elektrottan kas boyunca yayılır; sağ ventrikül pacing’inde DII derivasyonunda çoğunlukla negatiftir. Her P dalgasından önceki bir sivri dalga atriyal pacing demektir; çift odacıklı (AV) bir pacemaker ise bir atriyal sivri dalga ve P dalgası, ardından programlanmış AV gecikmesinden sonra bir ventriküler sivri dalga ve geniş bir QRS gösterir. Yakalama, her sivri dalgayı bir depolarizasyonun izlemesi demektir. Yakalama kaybı, ardından P dalgası ya da QRS gelmeyen bir sivri dalgadır; algılama kaybı (hastanın kendi atımlarını yok sayan sivri dalgalar) ve pace etme kaybı (gerektiğinde sivri dalga olmaması) diğer klasik arızalardır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 21 küçük kare, 1500 ÷ 21 ≈ dakikada 71.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,84 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor; her QRS’nin hemen öncesinde keskin bir pace sivri dalgası var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,16 sn, geniş ve her sivri dalgayı bir QRS izliyor (yakalama).

Yorum

ventriküler pace’li ritim

Cevap

ventriküler pace’li ritim

Pace’li QRS yapısı gereği geniştir; buna dal bloğu veya ventriküler ritim demeyin.

13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Check for signs of low calcium and inform the provider

Cevap neden bu

Damage to the parathyroid glands during thyroid surgery can cause hypocalcemia. Tingling, muscle cramps and a positive Chvostek or Trousseau sign need prompt reporting and calcium replacement as prescribed.

Cevap

D · Check for signs of low calcium and inform the provider
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans

Cevap neden bu

A falling SpO₂ is a possible breathing problem and comes first. Insulin must be matched to the meal, routine medications have a time window, and documentation such as care plans comes last.

Cevap

D · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Lymphocytes

Cevap neden bu

Lymphocytes increase in many viral infections. Neutrophils rise mainly with bacterial infections, and eosinophils with allergies and parasites.

Cevap

B · Lymphocytes
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Notify the infection prevention team and place affected patients on contact precautions

Cevap neden bu

Early reporting lets infection prevention organize testing, cohorting, closing of the ward if needed, cleaning with suitable agents and soap-and-water hand hygiene. Moving patients around can spread the outbreak.

Cevap

A · Notify the infection prevention team and place affected patients on contact precautions
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · An expected effect of the drug

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors block glucose reabsorption in the proximal tubule, so glycosuria is expected even with normal blood glucose. Urine glucose cannot be used to monitor control in these patients. The drugs also raise the risk of genital infections and DKA.

Cevap

D · An expected effect of the drug
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

Cevap neden bu

Bacterial meningitis typically gives cloudy CSF with many neutrophils, high protein and low glucose, because bacteria and white cells use glucose. Viral meningitis usually shows lymphocytes with a normal glucose; option C is normal CSF.

Cevap

A · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals