pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.
EKG ritim şeridi yorumlama
Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)
Yöntem
Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Yöntem
Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.
Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Yöntem
Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.
2Alıştırma soruları
1.Hemşirelik esaslarıOrta
How should the heels of a bedbound patient at high risk be protected?
ARest them on a rolled towel placed directly under each heel
BLift them off the mattress with a pillow under the calves
CWrap them tightly in bandages
DRub them with cream several times a day
2.Hemşirelik esaslarıZor
Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?
ALeave the wound uncovered so the surgeon can see it
BCover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
CSit the patient fully upright and ask them to cough again
DPush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
3.Klinik hemşirelikOrta
When a patient returns to the ward from theatre, what should the nurse assess first?
AWhether visitors are waiting to see the patient
BAirway, breathing, circulation and level of consciousness
CThe patient's dietary preferences for the next meal
DThe discharge date
4.Klinik hemşirelikZor
A nurse teaches a patient with hypertension about their medicines. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll keep taking my tablets even if I feel well."
B"I'll get up slowly from sitting."
C"I'll have my blood pressure checked regularly."
D"I'll stop my tablets once my readings are normal."
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta
Alıştırma değerleri: Na⁺ 142 mmol/L, glukoz 9,7 mmol/L ve üre 23,6 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.
Na⁺ 142 mmol/Lglukoz 9,7 mmol/Lüre 23,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arter kan gazı yorumlamaZor
Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,23, PaCO₂ 82 mmHg (10,9 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.
pH 7,23PaCO₂ 82 mmHg (10,9 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
1akut
2kronik
3kronik üzerine akut
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 18/dk, SpO₂ %98 ek oksijen altında, kan basıncı 96/58 mmHg, nabız 64/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 38,0 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?
RR 18SpO₂ 98%O₂SBP 96HR 64AT 38,0 °C
NEWS2 =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar, 155/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve güçlü ağlamayla iyi solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.
1güven verici
2orta düzeyde anormal
3düşük
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 60 kg ağırlığındaki bir hastanın sıvı hedefi 35 mL/kg/gün ve tüm sıvıyı besleme tüpü yoluyla alıyor. Formül %84 serbest su içeriyor ve günde 20 saat boyunca 75 mL/sa hızla veriliyor. Sıvının geri kalanı 8 saatte bir su ile yıkama olarak veriliyor. Her yıkamanın hacmi V nedir? En yakın tam sayıya yuvarlayın.
60 kg35 mL/kg/gün84%75 mL/h · 20 hher 8 h
V = mL
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 24 saat boyunca bir hasta, son konsantrasyonları %15 dekstroz ve %4 amino asit olan 1800 mL parenteral beslenme ile birlikte 500 mL %10 lipit emülsiyonu (1,1 kcal/mL) alıyor. Protein dışı kilokalorinin azota oranını NPC : N bulun (x : 1 içindeki x sayısı). En yakın tam sayıya yuvarlayın.
1800 mLdekstroz 15%amino asitler 4%lipit 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
1ventriküler bigemini
2normal sinüs ritmi
3PVK’lı sinüs ritmi
4birinci derece AV blok
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
Bu DII şeridini beş adımla sırayla yorumlayın: hız, ritim, P dalgaları, PR aralığı, QRS süresi. İlk anormal bulguyu hangi adımda buluyorsunuz? Tıklayın.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
1oran
2ritim
3P dalgaları
4PR aralığı
5QRS süresi
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
On the first day after abdominal surgery, a patient has a temperature of 37,9 °C and reduced breath sounds at the lung bases. Which nursing action is most helpful?
AKeep the patient lying flat in bed to rest the incision fully
BGive a cough suppressant so that the incision is not strained
CRestrict oral fluids so that the lungs do not fill up with extra fluid
DEncourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor
Bir acil serviste hangi hasta doğrudan bir tedavi odasına gitmelidir?
A20 dakikadır göğüs basıncı, terleme ve bulantısı olan 60 yaşındaki hasta
BBileği burkulmuş ve yaşam bulguları normal olan 25 yaşındaki hasta
Cİki gündür boğaz ağrısı ve ateşi 38,0 °C olan 30 yaşındaki hasta
DTekrarlayan reçete isteyen 45 yaşındaki hasta
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
An older adult has trouble getting in and out of the bath. Which measures make bathing safer?
AA shower chair, grab bars and a non-slip mat
BLocking the bathroom door for privacy
CBath oil to help the person slide in and out
DA loose rug beside the tub to stand on
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
A nurse has weeping dermatitis on both hands. What is the most appropriate action?
AAvoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
BCover the lesions with a waterproof bandage and keep working with patients as usual
CUse extra alcohol hand rub on the lesions
DContinue care as usual and wear one pair of gloves
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
A urine culture report states "mixed growth of three organisms, likely contamination." What is the nurse's best response?
ARecord the result as a confirmed urinary tract infection
BStart treatment for all three organisms with three antibiotics
CInform the provider and arrange a new, correctly collected sample
DDiscard the report, because a mixed growth is always normal
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
A patient on lithium has had vomiting and diarrhea for 3 days and has been taking ibuprofen. They now have a coarse tremor and confusion. The lithium level is 2,2 mEq/L. What is the best interpretation and action?
AA low level; ask for the lithium dose to be raised
BLithium toxicity; hold lithium and report urgently
CIbuprofen side effects only; give it with food
DA normal level; continue lithium as prescribed
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: B · Lift them off the mattress with a pillow under the calves
Cevap neden bu
Heels have little padding and develop ulcers quickly. "Floating" them, with the support under the calves and the knee slightly bent, removes pressure from the heel.
Cevap
B · Lift them off the mattress with a pillow under the calves
2.Hemşirelik esasları
Cevap: B · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
Cevap neden bu
Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.
Cevap
B · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Klinik hemşirelik
Cevap: B · Airway, breathing, circulation and level of consciousness
Cevap neden bu
Early postoperative assessment checks the airway, breathing, oxygen saturation, circulation, consciousness, pain, wound and drains. This detects anaesthetic and surgical complications early.
Cevap
B · Airway, breathing, circulation and level of consciousness
4.Klinik hemşirelik
Cevap: D · "I'll stop my tablets once my readings are normal."
Cevap neden bu
Hypertension usually needs long-term treatment; stopping because readings are normal often makes blood pressure rise again. Patients should discuss any changes with their prescriber.
Cevap
D · "I'll stop my tablets once my readings are normal."
5.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: Osm = 317 mOsm/kg
Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.
Hesaplanan ozmolalite
Osm = 2·142 + 9,7 + 23,6 = 317,3 ≈ 317 mOsm/kg
Cevap
Osm = 317 mOsm/kg
6.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: kronik üzerine akut
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Beklenen HCO₃⁻
akut: 24 + 1·4,2 = 28,2 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·4,2 = 38,7 mmol/L
Karşılaştırın
ölçülen: 33 mmol/L → kronik üzerine akut
Cevap
kronik üzerine akut
7.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: NEWS2 = 4
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
oksijen altında → 2
SBP 96 mmHg → 2
HR 64/min → 0
uyanık (A) → 0
T 38,0 °C → 0
Toplayın
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 = 4
Cevap
NEWS2 = 4
8.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: güven verici
APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.
Her bulguyu puanlayın
Görünüm: pembe gövde ile mavi eller ve ayaklar → 1
Nabız: 155/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: güçlü ağlamayla iyi solunum → 2
Toplayın
APGAR = 1 + 2 + 1 + 1 + 2 = 7
Yorum
7 → güven verici
Cevap
güven verici
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: V = 280 mL
Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Sıvı hedefi
35·60 = 2100 mL/gün
Formülden gelen serbest su
75·20 = 1500 mL
1500·0,84 = 1260 mL
Hâlâ gereken su
2100 − 1260 = 840 mL/gün
Yıkama başına hacim
24/8 = 3 yıkamalar
V = 840/3 = 280 mL
Cevap
V = 280 mL
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: NPC : N = 127
Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Dekstroz ve amino asitlerin gram miktarı
dekstroz: 15·1800/100 = 270 g
amino asitler: 4·1800/100 = 72 g
Bileşen başına kilokalori
dekstroz: 270·3,4 = 918 kcal
amino asitler: 72·4 = 288 kcal
lipit: 500·1,1 = 550 kcal
Protein dışı kcal ve azot
NPC = 918 + 550 = 1468 kcal
N = 72/6,25 = 11,52 g
Oran
NPC : N = 1468/11,52 = 127,4 ≈ 127 : 1
Cevap
NPC : N = 127
Stabil hastalar için yaklaşık 150 : 1 oranları tipiktir; daha düşük oranlar göreli olarak daha fazla protein verir.
11.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: PVK’lı sinüs ritmi
Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.
2. Ritim: erken atımlar ve her birinin ardından gelen duraklama dışında düzenli (0,76 sn).
3. P dalgaları: her dar QRS’in öncesinde pozitif; erken geniş atımların öncesinde yok.
4. PR aralığı: 0,16 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: sinüs atımlarında 0,10 sn; erken atımlar geniş (0,16 sn) ve bozuk biçimli, T dalgası ters yönde.
Yorum
PVK’lı sinüs ritmi
Cevap
PVK’lı sinüs ritmi
12.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: oran
Her şerit için beş adım: 1. hız (300 ya da 1500 yöntemi, düzensizse 6 saniye yöntemi); 2. ritim: R–R aralıkları eşit mi; 3. P dalgaları: var mı, DII’de pozitif mi, her QRS’in öncesinde bir tane mi ve hepsi birbirine benzer mi; 4. PR aralığı: 0,12–0,20 sn ve sabit; 5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altında. Ritmi ancak beş adımdan sonra adlandırın. Normal sinüs ritmi beşini de geçer: 60–100/dk, düzenli, her QRS’in öncesinde pozitif P, PR 0,12–0,20 sn, QRS 0,12 sn’nin altında.
Beş adım
1. Hız: R–R = 34 küçük kare, 1500 ÷ 34 ≈ dakikada 44.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,36 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,18 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).
İlk anormal adım
oran → sinüs bradikardisi
Cevap
oran
13.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: D · Encourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer
Cevap neden bu
Reduced basal breath sounds and a mild temperature early after surgery often mean atelectasis. Deep breathing, coughing, incentive spirometry and early mobilization help re-expand the lungs.
Cevap
D · Encourage deep breathing, coughing and use of the incentive spirometer
14.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: A · 20 dakikadır göğüs basıncı, terleme ve bulantısı olan 60 yaşındaki hasta
Cevap neden bu
Terleme ve bulantıyla birlikte göğüs basıncı kalp krizi olabilir; bu yüzden hastanın dakikalar içinde EKG’ye ihtiyacı vardır. Diğer hastalar stabildir ve güvenle bekleyebilir.
Cevap
A · 20 dakikadır göğüs basıncı, terleme ve bulantısı olan 60 yaşındaki hasta
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: A · A shower chair, grab bars and a non-slip mat
Cevap neden bu
Shower chairs, grab bars and non-slip surfaces reduce slips and falls. Bath oils make surfaces slippery, and a locked door delays help if the person falls.
Cevap
A · A shower chair, grab bars and a non-slip mat
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: A · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
Cevap neden bu
Weeping skin lesions increase the risk of passing organisms to patients and of the nurse picking up bloodborne pathogens. The nurse should avoid direct patient contact and handling of patient equipment until the condition is assessed and resolved.
Cevap
A · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: C · Inform the provider and arrange a new, correctly collected sample
Cevap neden bu
Several organisms in one urine sample usually mean contamination from the skin or perineum during collection. The provider is informed, and a new clean-catch or catheter-port sample is usually needed before an infection can be confirmed.
Cevap
C · Inform the provider and arrange a new, correctly collected sample
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: B · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently
Cevap neden bu
A level of 2,2 mEq/L with coarse tremor and confusion is lithium toxicity. Fluid loss and NSAIDs both reduce lithium excretion by the kidneys. The dose is held, the provider is informed at once, and fluids and close monitoring are expected; severe cases may need dialysis.
Cevap
B · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently