Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Periferik IV kanül boyunca cilt kızarık, ağrılı ve şiş. Uygun girişim nedir?

  1. Aİnfüzyon hızını artırmak
  2. BKanülü çıkarıp kaydetmek, hâlâ gerekiyorsa başka bir yere yeniden takmak
  3. CAçmak için kanülü daha güçlü yıkamak
  4. DYeni bir pansumanla kapatıp infüzyona order edildiği gibi devam etmek
2.Hemşirelik esaslarıZor

A patient has been taught to walk with underarm crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check the rubber tips regularly for wear."
  2. B"I'll take my weight through my hands on the hand grips."
  3. C"I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
  4. D"I'll keep the crutch tips about a step out to the side and front."
3.Klinik hemşirelikOrta

Which pattern is typical of relapsing–remitting multiple sclerosis?

  1. AConstant weakness that starts in the feet and spreads upwards after a viral illness
  2. BSudden severe headache with neck stiffness
  3. CAttacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
  4. DA single stroke that leaves permanent weakness
4.Klinik hemşirelikZor

A patient with back pain develops numbness around the anus and genitals and new difficulty passing urine. Which condition should be suspected?

  1. ASimple muscle strain
  2. BConstipation
  3. CCauda equina syndrome
  4. DKidney stones
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354554HCO₃⁻mmol/L222634kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,42, PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa) ve HCO₃⁻ 34 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,42PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
6.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222611ek normal açıklı asidozsaf yüksek açıklı asidozek metabolik alkaloz

Bir alıştırma gazı pH 7,27, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) ve HCO₃⁻ 11 mmol/L gösteriyor; Na⁺ 142 ve Cl⁻ 110 mmol/L. Anyon açığını ve delta oranını kullanarak en iyi yorumu seçip tıklayın.

pH 7,27PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/LNa⁺ 142 mmol/LCl⁻ 110 mmol/L
  1. 1ek normal açıklı asidoz
  2. 2saf yüksek açıklı asidoz
  3. 3ek metabolik alkaloz
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 11/dk, SpO₂ %88 ek oksijen altında, kan basıncı 130/78 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,1 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 11SpO₂ 88%O₂SBP 130HR 82AT 36,1 °C
NEWS2 =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
126?SBPDBPmmHgMAP = 70

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Ekip en az 70 mmHg’lik bir ortalama arter basıncını hedefliyor. Bir hastanın sistolik basıncı 126 mmHg. MAP = (SKB + 2·DKB)/3 formülünü kullanarak hâlâ 70 mmHg MAP veren en düşük diyastolik basınç DBP kaçtır?

MAP 70 mmHgSBP 126 mmHg
DBP = mmHg
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
1,5 kcal/mL76% serbest su80 mL/hher 8 h59 kg · 30 mL/kg/gün20 h/günV = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 59 kg ağırlığındaki bir hastanın sıvı hedefi 30 mL/kg/gün ve tüm sıvıyı besleme tüpü yoluyla alıyor. Formül %76 serbest su içeriyor ve günde 20 saat boyunca 80 mL/sa hızla veriliyor. Sıvının geri kalanı 8 saatte bir su ile yıkama olarak veriliyor. Her yıkamanın hacmi V nedir? En yakın tam sayıya yuvarlayın.

59 kg30 mL/kg/gün76%80 mL/h · 20 hher 8 h
V = mL
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
18 hdekstroz 10%2000 mLamino asitler 3,5%2000 mL100 kg18 hGIR = ? mg/kg/min

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 100 kg ağırlığındaki bir yetişkin, %10 dekstroz içeren 2000 mL parenteral beslenmeyi 18 saatte alıyor. Glukoz infüzyon hızını GIR mg/kg/dk cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.

100 kg2000 mLdekstroz 10%18 h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsinüs aritmisisinüs bradikardisiatriyal fibrilasyonPVK’lı sinüs ritmi

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1sinüs aritmisi
  2. 2sinüs bradikardisi
  3. 3atriyal fibrilasyon
  4. 4PVK’lı sinüs ritmi
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi bir AV blok gösteriyor; bu nedenle atriyumlar ve ventriküller farklı hızlarda atıyor. QRS kompleksleri düzenli: ventriküler hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun (1500 yöntemi, tam sayı).

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
ventriküler hız = bpm
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Kitlesel yaralanma olayında START triyajı sırasında bir kurban istendiğinde belirlenen alana yürüyebiliyor. Kurbana hangi kategori verilir?

  1. AKırmızı (acil)
  2. BSiyah (beklenen ölüm)
  3. CSarı (ertelenebilir)
  4. DYeşil (hafif)
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

After the RN taught a patient to inject insulin, an LPN/LVN reports that the patient still cannot draw up the dose correctly. What should happen next?

  1. AThe patient is discharged with a leaflet to read at home
  2. BThe RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
  3. CThe nursing assistant shows the patient again at lunch
  4. DThe LPN/LVN writes a new teaching plan and evaluates it at the end of the shift
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

A patient on oxygen is being taken to another department by wheelchair. What should the nurse check first?

  1. AThat the cylinder is the largest size available
  2. BThat the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
  3. CThat the oxygen is turned off during the transfer to save the supply in the tank
  4. DThat the cylinder is placed on the patient’s lap
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Bir hemşire 10 000 birim/mL içeren bir heparin flakonu alıyor; servis genellikle 1000 birim/mL'lik flakonlar bulunduruyor. Neden ekstra dikkat gerekir?

  1. ADaha konsantre flakonun yanlışlıkla kullanılması on kat doz aşımına yol açar
  2. BKonsantre flakon daha az hacim çekildiği için daha güvenlidir
  3. CHeparin konsantrasyonunun güvenliğe etkisi yoktur
  4. Dİki flakon gücü serbestçe birbiriyle değiştirilebilir
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with joint aches has a positive antinuclear antibody (ANA) test. Which statement is correct?

  1. AA positive ANA rules out all other autoimmune diseases
  2. BA positive ANA means the patient has a viral infection
  3. CA positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
  4. DA positive ANA proves the patient has rheumatoid arthritis
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Four patients had a thyroidectomy earlier today. Which result should the nurse act on first?

  1. AGlucose 145 mg/dL (8,0 mmol/L) after surgery
  2. BHemoglobin 12,1 g/dL (121 g/L) after surgery
  3. CSodium 136 mEq/L on IV fluids after surgery
  4. DCalcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Kanülü çıkarıp kaydetmek, hâlâ gerekiyorsa başka bir yere yeniden takmak

Cevap neden bu

Flebit venin iltihabıdır. Kanül çıkarılmalı, bölge kaydedilip izlenmeli ve yalnızca hâlâ gerekiyorsa başka bir yere yeni kanül takılmalıdır.

Cevap

B · Kanülü çıkarıp kaydetmek, hâlâ gerekiyorsa başka bir yere yeniden takmak
2.Hemşirelik esasları

Cevap: C · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."

Cevap neden bu

Leaning on the armpits can damage the brachial plexus and cause crutch palsy. Weight is taken through the hands, with a gap of a few finger-widths between the crutch top and the armpit.

Cevap

C · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
3.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses

Cevap neden bu

MS causes demyelination in the brain and spinal cord. Many patients first have attacks such as optic neuritis or sensory symptoms, with partial or full recovery between relapses.

Cevap

C · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
4.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Cauda equina syndrome

Cevap neden bu

Saddle anaesthesia, bladder or bowel dysfunction and leg symptoms with back pain suggest cauda equina syndrome. It needs an emergency MRI and surgical review to prevent permanent loss of function.

Cevap

C · Cauda equina syndrome
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: tam kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,42: 7,35–7,45 içinde
PaCO₂ 54 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 34 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

Klinik olarak beklenen kompansasyonu da kontrol edin: metabolik alkalozda PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 42,8–46,8 mmHg; dolayısıyla ölçülen 54 mmHg ek bir solunumsal asidoz olduğunu gösterir (karışık bozukluk). Yukarıdaki cevap ROME sınav sınıflandırmasıdır.

tam kompanse

Cevap

tam kompanse
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: ek normal açıklı asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 142 − (110 + 11) = 21

Delta oranı

(21 − 12)/(24 − 11) = 0,6923
ek normal açıklı asidoz

Cevap

ek normal açıklı asidoz
7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 11/min → 1
SpO₂ 88% → 3
oksijen altında → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 6

Cevap

NEWS2 = 6
8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: DBP = 42 mmHg

Kan basıncı değerleri: nabız basıncı PP = SKB − DKB. Ortalama arter basıncı MAP ≈ (SKB + 2·DKB)/3 = DKB + PP/3; bu tahmin, normal kalp hızında kalbin her atımın yaklaşık üçte ikisini diyastolde geçirmesine dayanır (kalp hızı yüksekken daha az doğrudur); en az yaklaşık 65 mmHg MAP, organ perfüzyonu için yaygın bir hedeftir. Şok indeksi SI = kalp hızı/SKB normalde yaklaşık 0,5–0,7’dir; yaklaşık 1’in üzerindeki bir değer şok için uyarı işaretidir.

Düzenleyin

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Yerine koyun

DBP = (3·70 − 126)/2 = 84/2 = 42 mmHg

Cevap

DBP = 42 mmHg
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: V = 185 mL

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Sıvı hedefi

30·59 = 1770 mL/gün

Formülden gelen serbest su

80·20 = 1600 mL
1600·0,76 = 1216 mL

Hâlâ gereken su

1770 − 1216 = 554 mL/gün

Yıkama başına hacim

24/8 = 3 yıkamalar
V = 554/3 = 184,7 ≈ 185 mL

Cevap

V = 185 mL
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: GIR = 1,85 mg/kg/min

Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Torbadaki dekstroz

10·2000/100 = 200 g = 200 000 mg

İnfüzyon dakikası

18·60 = 1080 min

Glukoz infüzyon hızı

GIR = 200 000/(100·1080) = 1,852 ≈ 1,85 mg/kg/min

Cevap

GIR = 1,85 mg/kg/min
11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: sinüs aritmisi

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 7 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 70.
2. Ritim: düzensiz, R–R 0,78 ile 1,10 sn arasında, giderek uzuyor ve kısalıyor.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,16 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

sinüs aritmisi

Cevap

sinüs aritmisi
12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ventriküler hız = 58 bpm

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Atriyal hız

P–P = 21 küçük kare = 0,84 sn → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ dakikada 71

Ventriküler hız

R–R = 26 küçük kare = 1,04 sn → 1500 ÷ 26 = 57,69 ≈ dakikada 58

Cevap

ventriküler hız = 58 bpm

Cevap

ventriküler hız = 58 bpm

Dar kompleksli junctional kaçış ritmiyle (genellikle dakikada 40–60) üçüncü derece blok.

13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Yeşil (hafif)

Cevap neden bu

Yürüyebilen kurbanlar yeşil etiketlenir ve önce uzaklaştırılır. Bazılarının yaralanmaları kötüleşebileceğinden daha sonra yeniden değerlendirilirler.

Cevap

D · Yeşil (hafif)
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching

Cevap neden bu

Evaluating learning and changing the teaching plan belong to the RN. The LPN/LVN can reinforce teaching, but a teaching plan that is not working needs RN reassessment.

Cevap

B · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip

Cevap neden bu

The nurse checks the cylinder gauge and makes sure there is enough oxygen for the trip and possible delays. The cylinder is secured in a holder on the chair, not on the patient’s lap.

Cevap

B · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Daha konsantre flakonun yanlışlıkla kullanılması on kat doz aşımına yol açar

Cevap neden bu

Heparin güçleri arasındaki karışıklıklar ölümlere yol açmıştır. Hemşire her seferinde etiketteki konsantrasyonu kontrol eder ve bağımsız çift kontrol uygular; birçok hastane hangi güçlerin stokta bulunacağını sınırlar.

Cevap

A · Daha konsantre flakonun yanlışlıkla kullanılması on kat doz aşımına yol açar
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone

Cevap neden bu

Almost all patients with SLE have a positive ANA, so a negative test makes lupus unlikely. However, many healthy people and patients with other conditions also have a positive ANA, so diagnosis needs the clinical picture and more specific antibodies such as anti-dsDNA.Kontrol edilen kaynak: ANA (Antinuclear Antibody) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Calcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips

Cevap neden bu

Hypocalcemia after thyroid surgery, from parathyroid injury, can progress to tetany and laryngospasm. Tingling lips are an early sign, so the nurse assesses the airway and Chvostek and Trousseau signs and reports at once. The other results are expected after surgery.Kontrol edilen kaynak: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

D · Calcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals