Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Clostridioides difficile testi için hangi dışkı örneği uygundur?

  1. ASabahın ilk saatinde toplanan sert, şekilli bir dışkı
  2. BKabın şeklini alan sulu bir dışkı
  3. Cİdrarla karışmış bir dışkı örneği
  4. DBir mendile sürülmüş kuru dışkı
2.Hemşirelik esaslarıZor

Karar verme kapasitesine sahip bir hasta, personelin akıllıca bulmadığı bir karar veriyor (İngiltere ve Galler Zihinsel Kapasite Yasası 2005 uyarınca). Ne olur?

  1. APersonel akıllıca bulmadığı her kararı geçersiz kılabilir
  2. BTek başına akıllıca olmayan bir karar, kişinin kapasitesinin olmadığını kanıtlar
  3. CKararı bunun yerine ailenin vermesi istenmelidir
  4. DTek başına akıllıca olmayan bir karar, kişinin kapasitesinin olmadığı anlamına gelmez
3.Klinik hemşirelikOrta

Orak hücreli anemisi olan bir hasta ağrılı kriz nedeniyle yatırılıyor. Erken dönemde temel hemşirelik önceliği nedir?

  1. ATanı doğrulanana kadar ağrı kesmeyi ertelemek
  2. BAğrılı bölgelere soğuk kompres uygulamak
  3. CHızlı ve etkili analjezi sağlamak
  4. DAğızdan sıvıları kısıtlamak
4.Klinik hemşirelikZor

Ağır böbrek yetmezliği olan bir hastada morfin toksisiteye neden daha kolay yol açar?

  1. ABöbrek hastalığı opioid reseptörlerinin kaybolmasına yol açar
  2. BBöbrekler normalde morfini aktive eder; bu yüzden daha fazlası aktif hale gelir
  3. CBöbrekler atılımını sağladığı için aktif metabolitleri birikir
  4. DBöbrek yetmezliği midenin daha fazla morfin emmesine yol açar
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: akut solunumsal alkalozda PaCO₂, 40’ın altındaki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 2 mmol/L düşer. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,16PaCO₂mmHg354549HCO₃⁻mmol/L222617uygun kompansasyonek solunumsal asidozek solunumsal alkaloz

Bir alıştırma gazı metabolik asidoz gösteriyor: pH 7,16, PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Ölçülen PaCO₂ değerini Winter formülüyle karşılaştırın. Yorumunuza tıklayın.

pH 7,16PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1uygun kompansasyon
  2. 2ek solunumsal asidoz
  3. 3ek solunumsal alkaloz
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
zayıfnormal kilolufazla kiloluobezite sınıf Iobezite sınıf IIobezite sınıf III

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yetişkin 78 kg ağırlığında ve 150 cm boyunda. BKİ’yi hesaplayın ve DSÖ ağırlık kategorisine tıklayın.

78 kg150 cm
  1. 1zayıf
  2. 2normal kilolu
  3. 3fazla kilolu
  4. 4obezite sınıf I
  5. 5obezite sınıf II
  6. 6obezite sınıf III
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
1 kcal/mL84% serbest su40 mL/hher 4 h67 kg · 35 mL/kg/gün24 h/günV = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 67 kg ağırlığındaki bir hastanın sıvı hedefi 35 mL/kg/gün ve tüm sıvıyı besleme tüpü yoluyla alıyor. Formül %84 serbest su içeriyor ve günde 24 saat boyunca 40 mL/sa hızla veriliyor. Sıvının geri kalanı 4 saatte bir su ile yıkama olarak veriliyor. Her yıkamanın hacmi V nedir? En yakın tam sayıya yuvarlayın.

67 kg35 mL/kg/gün84%40 mL/h · 24 hher 4 h
V = mL
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
24 hdekstroz 15%1800 mLamino asitler 4,25%1800 mLlipit 20%100 mL · 2 kcal/mLN = protein/6,25NPC : N = ? : 1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 24 saat boyunca bir hasta, son konsantrasyonları %15 dekstroz ve %4,25 amino asit olan 1800 mL parenteral beslenme ile birlikte 100 mL %20 lipit emülsiyonu (2 kcal/mL) alıyor. Protein dışı kilokalorinin azota oranını NPC : N bulun (x : 1 içindeki x sayısı). En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1800 mLdekstroz 15%amino asitler 4,25%lipit 100 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVbirinci derece AV bloknormal sinüs ritmiatriyal fibrilasyonjunctional ritim

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1birinci derece AV blok
  2. 2normal sinüs ritmi
  3. 3atriyal fibrilasyon
  4. 4junctional ritim
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVbirinci derece AV bloküçüncü derece (tam) AV blokikinci derece AV blok tip IIikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1birinci derece AV blok
  2. 2üçüncü derece (tam) AV blok
  3. 3ikinci derece AV blok tip II
  4. 4ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Bir hasta iyotlu kontrast maddeli BT çekimi için planlanmıştır. Hastanın ilaçlarından hangisinin protokole göre kesilmesi gerekebilir?

  1. ALevotiroksin
  2. BOmeprazol
  3. CAsetaminofen (parasetamol)
  4. DMetformin
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir hastanın gözüne kimyasal temizlik sıvısı sıçramıştır. Hemşire önce ne yapmalıdır?

  1. AGözü kuru bir pansumanla kapatıp hekimi beklemelidir
  2. BKimyasalı gidermek için gözü temiz bir mendille nazikçe ovmalıdır
  3. CÖnce antibiyotikli göz damlası vermelidir
  4. DGözü hemen bol su veya serum fizyolojikle yıkamalıdır
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Sabun ve suyla rutin el yıkama (tıbbi asepsi) sırasında eller nasıl tutulur?

  1. ADirseklerden daha aşağıda; böylece su parmak uçlarından akar
  2. BDestek için lavabonun iç yüzüne temas ederek
  3. CDirseklerden daha yukarıda; böylece su kollardan aşağı akar
  4. DOmuz hizasında, lavabodan uzakta
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Pnömonili bir hastada düşük kan basıncı ve yüksek serum laktat düzeyi vardır. Yüksek laktat neyi düşündürür?

  1. AEnfeksiyondan iyileşmenin başladığını
  2. BSepsise bağlı şokun bir belirtisi olan yetersiz doku perfüzyonunu
  3. CAteşi olmaya verilen normal bir yanıtı
  4. DYetersiz alıma bağlı hafif dehidratasyonu, başka bir endişe olmaksızın
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

Hiperkalemisi olan bir hastaya patiromer veya sodyum zirkonyum siklosilikat gibi oral bir potasyum bağlayıcı reçete edilmiştir. Bu ilaç potasyumu nasıl düşürür?

  1. ABöbreklerin tübüllerde su emmesini engeller
  2. BPotasyumu önümüzdeki birkaç dakika içinde hücrelerin içine taşır
  3. CPotasyumu bağırsakta bağlar; böylece dışkıyla atılır
  4. DKalp kasını yüksek potasyum düzeylerine karşı korur
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

Bir hasta çok miktarda kan kustuktan 30 dakika sonra geliyor. Kalp hızı 125/dk'dır, ancak ilk hemoglobin 13,0 g/dL'dir (130 g/L). Hemoglobin neden yanıltıcıdır?

  1. AKanama sırasında hemoglobin yükselir ve bu kaybı gizler
  2. BTam kan kaybedilir; bu yüzden düzey ancak saatler sonra düşer
  3. CDeğer önemli bir kanama olmadığını kanıtlar
  4. DTest acil durumlarda hiçbir zaman doğru değildir

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Kabın şeklini alan sulu bir dışkı

Cevap neden bu

C. difficile için yalnızca ishalli dışkı (Bristol Dışkı Cetveli'nde tip 5–7) test edilir. Örnek, idrar bulaşmamış temiz bir kapta toplanır.

Cevap

B · Kabın şeklini alan sulu bir dışkı
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Tek başına akıllıca olmayan bir karar, kişinin kapasitesinin olmadığı anlamına gelmez

Cevap neden bu

Yasanın ilkelerinden biri, kişinin yalnızca akıllıca olmayan bir karar verdiği için kapasitesiz sayılmamasıdır. Personel riskleri açıklayabilir, ancak karar hastanındır.

Cevap

D · Tek başına akıllıca olmayan bir karar, kişinin kapasitesinin olmadığı anlamına gelmez
3.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Hızlı ve etkili analjezi sağlamak

Cevap neden bu

Orak hücreli kriz, çoğunlukla opioidlerle ve kısa bir hedef süre içinde hızlı analjezi gerektirir; ayrıca hidrasyon, hipoksik ise oksijen, sıcak tutma ve komplikasyonlar açısından izlem gerekir. Soğuk, daha fazla oraklaşmayı tetikleyebilir.

Cevap

C · Hızlı ve etkili analjezi sağlamak
4.Klinik hemşirelik

Cevap: C · Böbrekler atılımını sağladığı için aktif metabolitleri birikir

Cevap neden bu

Morfin-6-glukuronid dahil morfin metabolitleri böbreklerle atılır ve böbrek yetmezliğinde birikerek sedasyona ve solunum depresyonuna yol açar. Çoğunlukla alternatif opioidler veya daha düşük dozlar seçilir.

Cevap

C · Böbrekler atılımını sağladığı için aktif metabolitleri birikir
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 22,2 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|31 − 40| = 9 mmHg → 0,9 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·0,9 = 22,2 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 22,2 mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: ek solunumsal asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

1,5·17 + 8 = 33,5 → 31,5–35,5 mmHg

Karşılaştırın

ölçülen: 49 mmHg → ek solunumsal asidoz

Cevap

ek solunumsal asidoz
7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 55

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 0 + 0 + 30 + 0 + 10 + 15 = 55

Cevap

MFS = 55
8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: obezite sınıf I

Beden kitle indeksi: BKİ = ağırlık (kg)/boy (m)²; boy önce metreye çevrilir. Libre ve inçle BKİ = 703 × ağırlık (lb)/boy (in)². DSÖ yetişkin kategorileri: 18,5’in altı zayıf, 18,5–24,9 normal kilolu, 25,0–29,9 fazla kilolu, 30,0–34,9 obezite sınıf I, 35,0–39,9 obezite sınıf II ve 40 ve üzeri obezite sınıf III.

BMI

BMI = 78/1,5² = 34,67

Kategori

obezite sınıf I

Cevap

obezite sınıf I
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: V = 256 mL

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Sıvı hedefi

35·67 = 2345 mL/gün

Formülden gelen serbest su

40·24 = 960 mL
960·0,84 = 806,4 mL

Hâlâ gereken su

2345 − 806,4 = 1539 mL/gün

Yıkama başına hacim

24/4 = 6 yıkamalar
V = 1539/6 = 256,4 ≈ 256 mL

Cevap

V = 256 mL
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: NPC : N = 91

Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Dekstroz ve amino asitlerin gram miktarı

dekstroz: 15·1800/100 = 270 g
amino asitler: 4,25·1800/100 = 76,5 g

Bileşen başına kilokalori

dekstroz: 270·3,4 = 918 kcal
amino asitler: 76,5·4 = 306 kcal
lipit: 100·2 = 200 kcal

Protein dışı kcal ve azot

NPC = 918 + 200 = 1118 kcal
N = 76,5/6,25 = 12,24 g

Oran

NPC : N = 1118/12,24 = 91,34 ≈ 91 : 1

Cevap

NPC : N = 91

Stabil hastalar için yaklaşık 150 : 1 oranları tipiktir; daha düşük oranlar göreli olarak daha fazla protein verir.

11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: junctional ritim

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 33 küçük kare, 1500 ÷ 33 ≈ dakikada 45.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,32 sn.
3. P dalgaları: ters, her QRS’in hemen sonrasında.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

junctional ritim

Cevap

junctional ritim
12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: üçüncü derece (tam) AV blok

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: R–R = 28 küçük kare, 1500 ÷ 28 ≈ dakikada 54.
2. Ritim: R–R düzenli (1,12 sn) ve P–P düzenli (0,72 sn), ancak ikisi birbirinden bağımsız.
3. P dalgaları: pozitif ve dakikada 83 hızında düzenli, ancak QRS komplekslerine bağlı değil; bazıları bir QRS ya da T dalgasının içinde gizleniyor.
4. PR aralığı: atımdan atıma değişiyor; sabit bir ilişki yok.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

üçüncü derece (tam) AV blok

Cevap

üçüncü derece (tam) AV blok

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Metformin

Cevap neden bu

Kontrast böbrek hasarına yol açarsa metformin birikebilir ve laktik asidoza neden olabilir. Protokoller, özellikle böbrek fonksiyonu azalmışsa, işlem çevresinde sıklıkla metformini keser.

Cevap

D · Metformin
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Gözü hemen bol su veya serum fizyolojikle yıkamalıdır

Cevap neden bu

Kimyasal göz yaralanmaları, çok miktarda su veya serum fizyolojikle hemen ve sürekli irrigasyonla tedavi edilir. Gecikme, ovma veya pansuman daha fazla hasara izin verir.

Cevap

D · Gözü hemen bol su veya serum fizyolojikle yıkamalıdır
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Dirseklerden daha aşağıda; böylece su parmak uçlarından akar

Cevap neden bu

Rutin el yıkamada eller dirseklerden daha aşağıda tutulur; böylece kirli su kollara doğru değil, parmak uçlarından lavaboya akar. Cerrahi el yıkamada ise bunun tersi geçerlidir.

Cevap

A · Dirseklerden daha aşağıda; böylece su parmak uçlarından akar
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Sepsise bağlı şokun bir belirtisi olan yetersiz doku perfüzyonunu

Cevap neden bu

Dokuların perfüzyonu yetersiz olduğunda hücreler anaerobik metabolizmaya geçer ve laktat yükselir. Enfeksiyonu ve hipotansiyonu olan bir hastada bu durum septik şoka işaret eder ve acil tedavi gerektirir.

Cevap

B · Sepsise bağlı şokun bir belirtisi olan yetersiz doku perfüzyonunu
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · Potasyumu bağırsakta bağlar; böylece dışkıyla atılır

Cevap neden bu

Potasyum bağlayıcılar bağırsaktaki potasyumu başka bir iyonla değiştirir; böylece potasyum vücuttan dışkıyla uzaklaştırılır. Saatler içinde etki ederler; bu nedenle acil durumlarda tek başlarına kullanılmazlar: kalsiyum kalbi korur, glikozla birlikte insülin ise potasyumu hızla hücrelerin içine kaydırır.Kontrol edilen kaynak: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · Potasyumu bağırsakta bağlar; böylece dışkıyla atılır
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Tam kan kaybedilir; bu yüzden düzey ancak saatler sonra düşer

Cevap neden bu

Kanamanın erken döneminde eritrositler ve plazma birlikte kaybedilir; bu yüzden konsantrasyon başlangıçta normal kalır. İlk saatlerde kan kaybı için kalp hızı ve kan basıncı daha iyi birer göstergedir.

Cevap

B · Tam kan kaybedilir; bu yüzden düzey ancak saatler sonra düşer

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals