Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?

  1. AWash the patient completely yourself to save time and effort
  2. BLeave the back and feet unwashed
  3. CLet the patient do what they can and help with the rest
  4. DAsk the patient to wait until a relative visits
2.Hemşirelik esaslarıZor

Diyabetli bir hasta çok düşük kan şekeriyle yanıtsız bulunuyor ve yutamıyor. Doğru yaklaşım nedir?

  1. AYardım çağırmak ve protokole göre IV glukoz veya IM glukagon gibi başka bir yolla glukoz vermek
  2. BHastanın olağan insülin dozunu vermek
  3. CHastanın uyanmasını bekleyip sonra yemek vermek
  4. DHastanın ağzına şekerli meyve suyu dökmek
3.Klinik hemşirelikOrta

When should discharge planning usually begin?

  1. AOnly after the patient asks to go home
  2. BOn or soon after admission
  3. COn the morning of discharge
  4. DAfter the patient has been home for a week
4.Klinik hemşirelikZor

Uzun bir açlık döneminden sonra enteral tüple beslenen bir hastada düşük fosfat, düşük potasyum ve aritmiler gelişiyor. En olası durum nedir?

  1. AYeniden beslenme (refeeding) sendromu
  2. BDamping sendromu
  3. CHipertiroidi
  4. DDiyabetik ketoasidoz
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa) gösteriyor. HCO₃⁻ için 24 mmol/L başlangıç değerinden yola çıkın ve şu kuralı kullanın: akut solunumsal asidozda PaCO₂, 40’ın üstündeki her 10 mmHg için HCO₃⁻ değeri 1 mmol/L artar. Beklenen HCO₃⁻ değerini bulun.

PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa)başlangıç değeri: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,34PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222616ek normal açıklı asidozsaf yüksek açıklı asidozek metabolik alkaloz

Bir alıştırma gazı pH 7,34, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) ve HCO₃⁻ 16 mmol/L gösteriyor; Na⁺ 146 ve Cl⁻ 114 mmol/L. Anyon açığını ve delta oranını kullanarak en iyi yorumu seçip tıklayın.

pH 7,34PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/LNa⁺ 146 mmol/LCl⁻ 114 mmol/L
  1. 1ek normal açıklı asidoz
  2. 2saf yüksek açıklı asidoz
  3. 3ek metabolik alkaloz
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: çok nemli; aktivite: ara sıra yürüyor; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: çok yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 16/dk, SpO₂ %97 oda havasında, kan basıncı 142/86 mmHg, nabız 76/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 37,7 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 16SpO₂ 97%havaSBP 142HR 76AT 37,7 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
63 g/L2 g/kg/gün50 mL/h66 kg20 h/gün10 g/ölçekn = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 66 kg ağırlığındaki bir hastanın günde kilogram başına 2 g proteine ihtiyacı var. Tüple beslemede litrede 63 g protein var ve günde 20 saat boyunca 50 mL/sa hızla veriliyor. Bir protein tozu ölçek başına 10 g protein sağlar. Açığı kapatmak için günde kaç ölçek n gerekir? Tam ölçeğe yukarı yuvarlayın.

66 kg2 g/kg/gün63 g/L50 mL/h · 20 h10 g/ölçek
n =
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
133 kg185 cmerkekBMI = kg/m²P = ? g/gün

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kritik hastalığı olan, boyu 185 cm ve ağırlığı 133 kg olan bir erkek için alıştırma protokolü, BKİ 30 ile 40 kg/m²’nin altı arasındaysa günde ideal vücut ağırlığının (Devine) kilogramı başına 2 g protein, BKİ 40 kg/m² veya daha fazlaysa günde ideal vücut ağırlığının kilogramı başına 2,5 g verir. Protein hedefini P g/gün cinsinden bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

185 cm133 kgerkekBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal flutter, 4:1 iletiatriyal flutter, 3:1 iletinormal sinüs ritmiatriyal fibrilasyon

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal flutter, 4:1 ileti
  2. 2atriyal flutter, 3:1 ileti
  3. 3normal sinüs ritmi
  4. 4atriyal fibrilasyon
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip IIatriyal fibrilasyonikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)üçüncü derece (tam) AV blok

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip II
  2. 2atriyal fibrilasyon
  3. 3ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  4. 4üçüncü derece (tam) AV blok
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

Hangi bulgu beklenmedik bir bulgudur ve hızlı takip gerektirir?

  1. ABilinen sirozu olan bir hastada değişmemiş sarı cilt
  2. BLaparoskopik safra kesesi ameliyatından bir gün sonra sağ omuz ağrısı olan hasta
  3. CHeparin infüzyonundaki bir hastada yeni siyah, katran gibi dışkı
  4. DUzun süredir KOAH’ı olan hastada fıçı göğüs
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Bir hemşire yardımcısına hangi görev devri uygundur?

  1. Aİlk beslenmeden önce yeni yerleştirilmiş nazogastrik tüpü kontrol etmek
  2. BKan transfüzyonunun ilk 15 dakikasında hastayı izlemek
  3. CStabil bir hastadan rutin idrar örneği almak
  4. Dİnme sonrası yutması henüz taranmamış bir hastaya ilk öğünü vermek
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Which practice is safe when transferring a patient from a bed to a stretcher?

  1. ALower the stretcher side rails during transport
  2. BLock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
  3. CHave the patient slide across without help or a slide sheet
  4. DLeave the stretcher wheels unlocked so it can move with the patient
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

Havayolu önlemleri uygulanan bir hastanın acil bilgisayarlı tomografi çektirmesi gerekiyor. Hangi plan doğrudur?

  1. ATetkik, hasta bulaştırıcı olmaktan çıkana kadar ertelenir
  2. BHasta maskesiz gider, BT odası ertesi gün temizlenir
  3. CHasta maskeli, BT önceden uyarılmış, personel solunum maskesiyle
  4. DHasta N95 solunum maskesi takar, bu yüzden personelin korunmasına gerek yoktur
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient taking empagliflozin (an SGLT2 inhibitor) has glucose in the urine but a normal blood glucose. What is the best interpretation?

  1. AA sign of kidney failure
  2. BA urinary tract infection
  3. CAn expected effect of the drug
  4. DUncontrolled diabetes needing insulin
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A man of Mediterranean descent develops dark urine, jaundice and a falling hemoglobin a few days after eating fava beans. Which condition is most likely?

  1. AVitamin B12 deficiency anemia
  2. BG6PD deficiency with acute hemolysis
  3. CSickle cell crisis with vaso-occlusion
  4. DIron-deficiency anemia from poor diet

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Let the patient do what they can and help with the rest

Cevap neden bu

Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.

Cevap

C · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Hemşirelik esasları

Cevap: A · Yardım çağırmak ve protokole göre IV glukoz veya IM glukagon gibi başka bir yolla glukoz vermek

Cevap neden bu

Hasta yutamıyorsa ağızdan glukoz aspirasyon riski taşır. Yerel protokole göre hemşire yardım çağırır, hava yolunu korur ve IV glukoz veya IM glukagon verir, ardından glukozu yeniden ölçer.

Cevap

A · Yardım çağırmak ve protokole göre IV glukoz veya IM glukagon gibi başka bir yolla glukoz vermek
3.Klinik hemşirelik

Cevap: B · On or soon after admission

Cevap neden bu

Discharge planning starts early so that needs such as equipment, care packages, medicines and follow-up are ready when the patient is fit to leave.

Cevap

B · On or soon after admission
4.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Yeniden beslenme (refeeding) sendromu

Cevap neden bu

Yeniden beslenme sendromu, beslenme yeniden başladığında fosfat, potasyum ve magnezyumun hücre içine hızla kaymasından kaynaklanır. Yüksek riskli hastalarda elektrolit izlemi ve tiaminle yavaş başlanır.

Cevap

A · Yeniden beslenme (refeeding) sendromu
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: HCO₃⁻ = 26,4 mmol/L

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

PaCO₂ değişimi

|64 − 40| = 24 mmHg → 2,4 × 10 mmHg

Beklenen HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·2,4 = 26,4 mmol/L

Cevap

HCO₃⁻ = 26,4 mmol/L
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: ek normal açıklı asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 146 − (114 + 16) = 16

Delta oranı

(16 − 12)/(24 − 16) = 0,5
ek normal açıklı asidoz

Cevap

ek normal açıklı asidoz
7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 12

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: çok nemli → 2
aktivite: ara sıra yürüyor → 3
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: çok yetersiz → 1
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 2 + 3 + 2 + 1 + 2 = 12

Cevap

B = 12
8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: düşük

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
oda havasında → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 76/min → 0
uyanık (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Hiçbir parametre 3 puan almaz.

Risk grubu

düşük

Cevap

düşük
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: n = 7

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken protein

2·66 = 132 g/gün

Beslemeden gelen protein

50·20 = 1000 mL = 1 L
1·63 = 63 g/gün

Açık

ΔP = 132 − 63 = 69 g

Ölçekler

69/10 = 6,9 → n = 7

Cevap

n = 7
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: P = 159 g/gün

İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Kritik hastalıkta obezite (ASPEN/SCCM 2016): BKİ = ağırlık/boy² (kg/m²). Protein hedefi, BKİ 30–40 için günde ideal vücut ağırlığının kilogramı başına 2 g, BKİ 40 ve üzeri için günde ideal vücut ağırlığının kilogramı başına 2,5 g’a kadardır. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Beden kitle indeksi

BMI = 133/1,85² = 38,86 kg/m²

İdeal vücut ağırlığı (Devine)

185 cm/2,54 = 72,83 in
IBW = 50 + 2,3·(72,83 − 60) = 79,52 kg

Protein hedefi

BKİ 30 ile 40’ın altı: ideal vücut ağırlığının kilogramı başına 2 g.

P = 2·79,52 = 159 g/gün

Cevap

P = 159 g/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: atriyal flutter, 3:1 ileti

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 15 küçük kare, 1500 ÷ 15 ≈ dakikada 100.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,60 sn.
3. P dalgaları: yok; her 0,20 sn’de bir (300/dk) düzenli testere dişi flutter dalgaları var, her QRS için 3.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

atriyal flutter, 3:1 ileti

Cevap

atriyal flutter, 3:1 ileti
12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 4 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 40.
2. Ritim: düzenli düzensiz, QRS kompleksleri bir duraklamayla ayrılan gruplar halinde geliyor (grup atımları).
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,96 sn, dakikada 63); her 3 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: 0,16 → 0,30 sn uzuyor, sonra bir P dalgası iletilmiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)

Cevap

ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Heparin infüzyonundaki bir hastada yeni siyah, katran gibi dışkı

Cevap neden bu

Siyah, katran gibi dışkı (melena) üst sindirim sisteminden kanamayı düşündürür; antikoagülasyonun tehlikeli bir komplikasyonudur. Laparoskopiden sonra kullanılan gaz nedeniyle omuz ağrısı yaygındır; KOAH’ta fıçı göğüs ve sirozda stabil sarılık ise beklenen bulgulardır.

Cevap

C · Heparin infüzyonundaki bir hastada yeni siyah, katran gibi dışkı
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Stabil bir hastadan rutin idrar örneği almak

Cevap neden bu

Stabil bir hastadan rutin idrar örneği almak öngörülebilirdir ve devredilebilir. Tüpün yerini doğrulamak, yutma taramasından önce beslemek ve transfüzyonun başlangıcını izlemek hemşirelik değerlendirmesi gerektirir.

Cevap

C · Stabil bir hastadan rutin idrar örneği almak
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient

Cevap neden bu

Both surfaces are locked and at the same height before the transfer, a slide sheet is used and enough staff help. Side rails are raised on the stretcher during transport.

Cevap

B · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Hasta maskeli, BT önceden uyarılmış, personel solunum maskesiyle

Cevap neden bu

Acil tetkikler geciktirilmez; ancak hasta partikülleri tutmak için cerrahi maske takar, güzergâh planlanır ve karşılayan personel kendini ve diğer hastaları koruyabilmesi için bilgilendirilir.

Cevap

C · Hasta maskeli, BT önceden uyarılmış, personel solunum maskesiyle
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · An expected effect of the drug

Cevap neden bu

SGLT2 inhibitors block glucose reabsorption in the proximal tubule, so glycosuria is expected even with normal blood glucose. Urine glucose cannot be used to monitor control in these patients. The drugs also raise the risk of genital infections and DKA.Kontrol edilen kaynak: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Cevap

C · An expected effect of the drug
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · G6PD deficiency with acute hemolysis

Cevap neden bu

G6PD deficiency makes red cells vulnerable to oxidative damage. Fava beans, some drugs (such as primaquine and some sulfonamides) and infections can trigger acute hemolysis, with dark urine, jaundice and anemia. Triggers are avoided.

Cevap

B · G6PD deficiency with acute hemolysis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals