pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.
EKG ritim şeridi yorumlama
Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)
Yöntem
Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Yöntem
Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: zayıf; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. Morse toplamını MFS bulun.
0–125
MFS =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 24/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 118/70 mmHg, nabız 110/dk, yalnızca sese yanıt veriyor, vücut sıcaklığı 36,1 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.
RR 24SpO₂ 96%havaSBP 118HR 110VT 36,1 °C
1düşük
2düşük–orta
3orta
4yüksek
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 88 kg ağırlığındaki bir hastanın günde kilogram başına 1,3 g proteine ihtiyacı var. Tüple beslemede litrede 84 g protein var ve günde 24 saat boyunca 45 mL/sa hızla veriliyor. Günde hâlâ kaç gram ek protein ΔP gerekir? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.
88 kg1,3 g/kg/gün84 g/L45 mL/h · 24 h
ΔP = g/gün
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 24 saat boyunca bir hasta, son konsantrasyonları %15 dekstroz ve %4,25 amino asit olan 1500 mL parenteral beslenme ile birlikte 500 mL %10 lipit emülsiyonu (1,1 kcal/mL) alıyor. Günlük protein dışı enerjiyi NPC kcal olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.
1500 mLdekstroz 15%amino asitler 4,25%lipit 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC = kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
1sinüs taşikardisi
2sinüs bradikardisi
3normal sinüs ritmi
4birinci derece AV blok
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
1birinci derece AV blok
2junctional ritim
3üçüncü derece (tam) AV blok
4ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
Bir hemşire, bir hemşire yardımcısının açıkça çok küçük bir manşetle kan basıncı ölçtüğünü görüyor. Hemşire ne yapmalıdır?
AHemen devreye girmeli, tekniği nazikçe düzeltmeli ve yeniden ölçmelidir
BTek bir yüksek okuma önemli olmayacağı için görmezden gelmelidir
CYardımcıyı o gün hasta bakımından uzaklaştırmalıdır
DBunu yardımcının bir sonraki yıllık değerlendirmesinde belirtmelidir
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor
After a cervical spinal cord injury, a patient has a blood pressure of 80/50 mmHg, a heart rate of 48/min and warm, dry skin. What is most likely?
ASeptic shock
BCardiac tamponade
CNeurogenic shock
DHypovolemic shock
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
When should blood specimen tubes be labeled?
ABy the laboratory staff after the tubes arrive
BBack at the station after all the samples are collected
CAt the bedside, in front of the patient, right after collection
DAt the nurses’ station before going to the patient, to save time
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
An IV bag from the pharmacy holds the correct drug, but the label shows another patient’s name. What should the nurse do?
AAsk the patient whether it is fine to use the bag
BCross out the name and write in the correct patient’s name
CHang it, because the drug and dose are correct
DNot hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
Digoksin kullanan bir hastanın düzeyi 2,8 ng/mL ve kalp hızı 52/dk'dır. Hemşirenin en iyi eylemi nedir?
ADozu vermek ve düzeyi bir ay sonra yeniden kontrol etmek
BKalp hızı 50/dk'nın üzerinde olduğu için dozu vermek
CRitmi düzeltmek için çift doz vermek
DDozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
A patient recovering from acute tubular necrosis now passes 4–5 L of urine a day. Which electrolyte changes should the nurse watch for?
AHigh calcium and high phosphate from bone loss
BHigh potassium and high sodium from retention
CNo changes, because the kidneys are now normal
DLow potassium and low sodium from urine losses
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: B · Yüz ifadesi gibi davranışları puanlayan gözleme dayalı bir ağrı aracıyla
Cevap neden bu
Gözleme dayalı araçlar yüz ifadesi, ses çıkarma, beden dili ve davranış değişiklikleri gibi belirtileri puanlar. Demanslı kişilerde ağrı çoğu zaman gözden kaçar.
Cevap
B · Yüz ifadesi gibi davranışları puanlayan gözleme dayalı bir ağrı aracıyla
2.Hemşirelik esasları
Cevap: D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
Cevap neden bu
Restraint carries risks such as injury, distress and pressure damage. It is used only when alternatives have failed, in the least restrictive form, for the shortest time, with monitoring and documentation.
Cevap
D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Klinik hemşirelik
Cevap: B · Do not stop them suddenly
Cevap neden bu
Long-term steroids suppress the adrenal glands, so stopping suddenly can cause adrenal crisis. Patients should carry a steroid alert card or medical ID and follow sick-day guidance.
Cevap
B · Do not stop them suddenly
4.Klinik hemşirelik
Cevap: D · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
Cevap neden bu
A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.
Cevap
D · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
5.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: Osm = 341 mOsm/kg
Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.
Hesaplanan ozmolalite
Osm = 2·146 + 29,1 + 19,9 = 341 ≈ 341 mOsm/kg
Cevap
Osm = 341 mOsm/kg
6.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: uygun kompansasyon
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Beklenen PaCO₂
1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg
Karşılaştırın
ölçülen: 20 mmHg → uygun kompansasyon
Cevap
uygun kompansasyon
7.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: MFS = 50
Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.
Her maddeyi puanlayın
son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç → 15
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0
Toplayın
Morse toplamı = 25 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 50
Cevap
MFS = 50
8.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: orta
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 24/min → 2
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 110/min → 1
yalnızca sese yanıt veriyor (V) → 3
T 36,1 °C → 0
Toplam ve kırmızı skorlar
NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 = 6
En az bir parametre 3 puan alır.
Risk grubu
orta
Cevap
orta
Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: ΔP = 23,7 g/gün
Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Gereken protein
1,3·88 = 114,4 g/gün
Beslemeden gelen protein
45·24 = 1080 mL = 1,08 L
1,08·84 = 90,72 g/gün
Açık
ΔP = 114,4 − 90,72 = 23,68 ≈ 23,7 g/gün
Cevap
ΔP = 23,7 g/gün
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: NPC = 1315 kcal/gün
Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Dekstroz ve amino asitlerin gram miktarı
dekstroz: 15·1500/100 = 225 g
amino asitler: 4,25·1500/100 = 63,75 g
Bileşen başına kilokalori
dekstroz: 225·3,4 = 765 kcal
amino asitler: 63,75·4 = 255 kcal
lipit: 500·1,1 = 550 kcal
Protein dışı enerji
NPC = 765 + 550 = 1315 kcal/gün
Cevap
NPC = 1315 kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: birinci derece AV blok
Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.
Beş adım
1. Hız: R–R = 25 küçük kare, 1500 ÷ 25 ≈ dakikada 60.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,00 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,32 sn, sabit, 0,20 sn’den uzun.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).
Yorum
birinci derece AV blok
Cevap
birinci derece AV blok
12.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: üçüncü derece (tam) AV blok
AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.
Beş adım
1. Hız: R–R = 44 küçük kare, 1500 ÷ 44 ≈ dakikada 34.
2. Ritim: R–R düzenli (1,76 sn) ve P–P düzenli (0,76 sn), ancak ikisi birbirinden bağımsız.
3. P dalgaları: pozitif ve dakikada 79 hızında düzenli, ancak QRS komplekslerine bağlı değil; bazıları bir QRS ya da T dalgasının içinde gizleniyor.
4. PR aralığı: atımdan atıma değişiyor; sabit bir ilişki yok.
5. QRS: 0,16 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).
Yorum
üçüncü derece (tam) AV blok
Cevap
üçüncü derece (tam) AV blok
Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.
13.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: A · Hemen devreye girmeli, tekniği nazikçe düzeltmeli ve yeniden ölçmelidir
Cevap neden bu
Gözetim, hataları hemen, saygılı bir biçimde düzeltmeyi ve doğru bir değer elde etmeyi içerir. Çok küçük bir manşet kan basıncını olduğundan yüksek gösterir. Görmezden gelmek veya aylarca beklemek zararın sürmesine izin verir.
Cevap
A · Hemen devreye girmeli, tekniği nazikçe düzeltmeli ve yeniden ölçmelidir
14.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: C · Neurogenic shock
Cevap neden bu
Neurogenic shock follows loss of sympathetic tone, causing vasodilation, hypotension and bradycardia with warm skin. Hypovolemic shock usually causes a fast pulse and cool, clammy skin.
Cevap
C · Neurogenic shock
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: C · At the bedside, in front of the patient, right after collection
Cevap neden bu
Labeling tubes at the bedside, using two patient identifiers and in the patient’s presence, prevents wrong-patient specimens. Pre-labeled or later-labeled tubes are easily mixed up.
Cevap
C · At the bedside, in front of the patient, right after collection
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: D · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
Cevap neden bu
A label with another patient’s name means the bag may be meant for someone else or may differ in other ways. The nurse does not use it, returns it and reports the issue so the error can be investigated.
Cevap
D · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: D · Dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
Cevap neden bu
2,8 ng/mL düzeyi olağan aralığın üzerindedir ve yavaş kalp hızı toksisiteye uyar. Hemşire dozu tutar, potasyumu ve EKG'yi kontrol eder ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirir.
Cevap
D · Dozu tutmak ve reçeteyi yazan kişiyi bilgilendirmek
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: D · Low potassium and low sodium from urine losses
Cevap neden bu
In the diuretic phase of AKI, the recovering tubules lose large amounts of water and electrolytes, so dehydration, hypokalemia and hyponatremia can occur. Daily weights, intake and output, and frequent electrolytes guide replacement.Kontrol edilen kaynak:Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)
Cevap
D · Low potassium and low sodium from urine losses