Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

A patient with a weak left leg walks with a stick in the right hand. What is the correct sequence?

  1. AMove the right leg first, then the stick, then the left leg
  2. BMove both legs forward together first, then bring the stick level with them
  3. CMove the stick and the left leg forward together, then the right leg
  4. DMove the stick and the right leg together, then the left leg
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which task should a registered nurse not delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ATaking routine observations on a stable patient
  2. BAssessing a patient who reports new chest pain
  3. CHelping a patient with a morning wash
  4. DRecording a patient's oral fluid intake
3.Klinik hemşirelikOrta

DSÖ analjezik merdiveni ne önerir?

  1. AAğrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi
  2. BTüm hastalara güçlü opioidlerle başlamayı
  3. CKanser ağrısında yalnızca ilaç dışı yöntemler kullanmayı
  4. DAnaljeziyi yalnızca ağrı şiddetlendiğinde vermeyi
4.Klinik hemşirelikZor

A seriously ill patient asks the nurse, "Am I dying?" What is the best initial response?

  1. AChange the subject quickly to keep them cheerful and avoid upsetting them
  2. BTell the patient not to think about such things and to stay positive
  3. CLeave and send the doctor without saying anything
  4. DGently explore what the patient understands and what has prompted the question
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354570HCO₃⁻mmol/L222634kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,31, PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa) ve HCO₃⁻ 34 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal asidoz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,31PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
6.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,21PaCO₂mmHg354544HCO₃⁻mmol/L222617uygun kompansasyonek solunumsal asidozek solunumsal alkaloz

Bir alıştırma gazı metabolik asidoz gösteriyor: pH 7,21, PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Ölçülen PaCO₂ değerini Winter formülüyle karşılaştırın. Yorumunuza tıklayın.

pH 7,21PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1uygun kompansasyon
  2. 2ek solunumsal asidoz
  3. 3ek solunumsal alkaloz
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: bozukluk yok; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: koltuğa bağımlı; hareketlilik: kısıtlılık yok; beslenme: muhtemelen yetersiz; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1düşükdüşük–ortaortayüksek

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 23/dk, SpO₂ %91 ek oksijen altında, kan basıncı 142/86 mmHg, nabız 82/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,5 °C. Hasta hangi klinik risk grubuna girer? Tıklayın.

RR 23SpO₂ 91%O₂SBP 142HR 82AT 35,5 °C
  1. 1düşük
  2. 2düşük–orta
  3. 3orta
  4. 4yüksek
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
88 kg181 cmerkekIBW (Devine)%IBW = ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Boyu 181 cm ve ağırlığı 88 kg olan bir erkek için Devine formülünü kullanarak gerçek ağırlığın ideal vücut ağırlığına yüzdesini %IBW bulun (1 in = 2,54 cm). En yakın tam sayıya yuvarlayın.

181 cm88 kgerkek
%IBW = %
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
24 hdekstroz 20%1800 mLamino asitler 5%1800 mLlipit 20%500 mL · 2 kcal/mLdekstroz 3,4 kcal/gamino asitler 4 kcal/gNPC = ? kcal

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 24 saat boyunca bir hasta, son konsantrasyonları %20 dekstroz ve %5 amino asit olan 1800 mL parenteral beslenme ile birlikte 500 mL %20 lipit emülsiyonu (2 kcal/mL) alıyor. Günlük protein dışı enerjiyi NPC kcal olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1800 mLdekstroz 20%amino asitler 5%lipit 500 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVatriyal flutter, 4:1 iletiatriyal fibrilasyonatriyal flutter, 2:1 iletisinüs aritmisi

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1atriyal flutter, 4:1 ileti
  2. 2atriyal fibrilasyon
  3. 3atriyal flutter, 2:1 ileti
  4. 4sinüs aritmisi
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVoranritimP dalgalarıPR aralığıQRS süresi

Bu DII şeridini beş adımla sırayla yorumlayın: hız, ritim, P dalgaları, PR aralığı, QRS süresi. İlk anormal bulguyu hangi adımda buluyorsunuz? Tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1oran
  2. 2ritim
  3. 3P dalgaları
  4. 4PR aralığı
  5. 5QRS süresi
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse teaches a patient who uses home oxygen. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will put up no-smoking signs at the front door and in my room.”
  2. B“I will not use oil-based creams on my face.”
  3. C“I will keep the oxygen away from the gas stove.”
  4. D“My husband can smoke in my room if the window is open.”
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

Üst GİS kanaması olan bir hastanın kalp hızı 128/dk ve kan basıncı 84/50 mmHg’dir. Bunların hepsi reçete edilmiştir. Hemşire hangisini önce başlatır?

  1. AGeniş çaplı kanüllerle IV sıvı veya kan
  2. BTeşhis amaçlı endoskopiyi ertesi sabaha ayarlamak
  3. COral demir tabletleri
  4. DIV proton pompası inhibitörü infüzyonu
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Hangi eldiven çıkarma tekniği doğrudur?

  1. AEldivenli elleri yıkayıp eldivenleri sonraki işlem için yeniden kullanmak
  2. Bİlkini dış yüzünden tutarak soymak, sonra çıplak parmağı ikinci eldivenin manşetinin altına kaydırmak
  3. CHer iki eldiveni parmak uçlarından aynı anda çekip çıkarmak
  4. Dİkinci eldiveni çıplak elle dış yüzünden tutarak çıkarmak, sonra yıkamak
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?

  1. AThe nurse only needs to wear gloves for the next month
  2. BThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
  3. CThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
  4. DThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with a potassium of 2,8 mEq/L has potassium chloride prescribed IV. Which statement about giving it is correct?

  1. AIt is given as an undiluted bolus into a large vein to avoid irritation
  2. BIt is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
  3. CIt is added to the IV bag without mixing, so it stays at the bottom
  4. DIt may be given as a slow IV push over one minute if the level is very low
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient has taken metformin for 8 years and now has numbness in the feet, a hemoglobin of 10,2 g/dL (102 g/L) and an MCV of 108 fL. Which deficiency is most likely?

  1. AVitamin D (calciferol) deficiency
  2. BVitamin B12 deficiency
  3. CIron deficiency from gut loss
  4. DVitamin K deficiency

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg

Cevap neden bu

The stick and the weak leg move together so the stick takes part of the load, then the strong leg steps through.

Cevap

C · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Assessing a patient who reports new chest pain

Cevap neden bu

New symptoms in a patient need registered nurse assessment and decision-making. Routine, predictable tasks with stable patients can be delegated with clear instructions.

Cevap

B · Assessing a patient who reports new chest pain
3.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Ağrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi

Cevap neden bu

Merdiven opioid olmayanlardan (parasetamol gibi) zayıf opioidlere, sonra güçlü opioidlere ilerler; her basamakta adjuvanlar eklenebilir. Süregen ağrıda düzenli dozlama tercih edilir.

Cevap

A · Ağrı arttıkça opioid olmayanlardan zayıf, sonra güçlü opioidlere geçmeyi
4.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question

Cevap neden bu

Exploring the patient's understanding and feelings opens an honest conversation and shows what information they want. The nurse can then involve the team for further discussion.

Cevap

D · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,31: asidemi (7,35’in altı)
PaCO₂ 70 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 34 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: ek solunumsal asidoz

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

1,5·17 + 8 = 33,5 → 31,5–35,5 mmHg

Karşılaştırın

ölçülen: 44 mmHg → ek solunumsal asidoz

Cevap

ek solunumsal asidoz
7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 15

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: bozukluk yok → 4
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: koltuğa bağımlı → 2
hareketlilik: kısıtlılık yok → 4
beslenme: muhtemelen yetersiz → 2
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 4 + 1 + 2 + 4 + 2 + 2 = 15

Cevap

B = 15
8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: yüksek

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 23/min → 2
SpO₂ 91% → 3
oksijen altında → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 82/min → 0
uyanık (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Toplam ve kırmızı skorlar

NEWS2 = 2 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 8
En az bir parametre 3 puan alır.

Risk grubu

yüksek

Cevap

yüksek

Toplam 5 ve üzeri acil klinik yanıt gerektirir.

9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: %IBW = 116 %

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

İdeal vücut ağırlığı (Devine)

181 cm/2,54 = 71,26 in
IBW = 50 + 2,3·(71,26 − 60) = 75,9 kg

İdeal vücut ağırlığı yüzdesi

%IBW = 88/75,9·100 = 115,9 ≈ 116%

Cevap

%IBW = 116%
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: NPC = 2224 kcal/gün

Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Dekstroz ve amino asitlerin gram miktarı

dekstroz: 20·1800/100 = 360 g
amino asitler: 5·1800/100 = 90 g

Bileşen başına kilokalori

dekstroz: 360·3,4 = 1224 kcal
amino asitler: 90·4 = 360 kcal
lipit: 500·2 = 1000 kcal

Protein dışı enerji

NPC = 1224 + 1000 = 2224 kcal/gün

Cevap

NPC = 2224 kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: atriyal fibrilasyon

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 8 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 80.
2. Ritim: düzensiz düzensiz, R–R 0,52 ile 1,00 sn arasında, belirli bir örüntü yok.
3. P dalgaları: yok; temel çizgide küçük düzensiz fibrilasyon dalgaları var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

atriyal fibrilasyon

Cevap

atriyal fibrilasyon
12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: QRS süresi

Her şerit için beş adım: 1. hız (300 ya da 1500 yöntemi, düzensizse 6 saniye yöntemi); 2. ritim: R–R aralıkları eşit mi; 3. P dalgaları: var mı, DII’de pozitif mi, her QRS’in öncesinde bir tane mi ve hepsi birbirine benzer mi; 4. PR aralığı: 0,12–0,20 sn ve sabit; 5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altında. Ritmi ancak beş adımdan sonra adlandırın. Normal sinüs ritmi beşini de geçer: 60–100/dk, düzenli, her QRS’in öncesinde pozitif P, PR 0,12–0,20 sn, QRS 0,12 sn’nin altında.

Beş adım

1. Hız: R–R = 21 küçük kare, 1500 ÷ 21 ≈ dakikada 71.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,84 sn.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,16 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,16 sn, geniş (0,12 sn ve üzeri).

İlk anormal adım

QRS süresi → geniş QRS’li sinüs ritmi

Cevap

QRS süresi
13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · “My husband can smoke in my room if the window is open.”

Cevap neden bu

Oxygen supports combustion, so no one may smoke near it, even with a window open. Keeping it away from flames and avoiding oil-based products are correct.

Cevap

D · “My husband can smoke in my room if the window is open.”
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: A · Geniş çaplı kanüllerle IV sıvı veya kan

Cevap neden bu

Taşikardi ve hipotansiyon hipovolemik şoku gösterir; bu nedenle dolaşan hacmin geri kazandırılması, reçete edildiği şekilde sıvılar veya kan ürünleriyle ve yakın izlemle ilk gelir. Asit baskılama ve endoskopi resüsitasyon sürerken izler; oral demir ise daha sonraki iyileşme dönemine aittir.

Cevap

A · Geniş çaplı kanüllerle IV sıvı veya kan
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: B · İlkini dış yüzünden tutarak soymak, sonra çıplak parmağı ikinci eldivenin manşetinin altına kaydırmak

Cevap neden bu

Eldivenlerin dış yüzü kontamine olduğundan yalnızca diğer eldivene temas eder; çıplak el ise yalnızca ikinci eldivenin iç yüzüne dokunur. Ardından el hijyeni yapılır. Eldivenler asla yıkanıp yeniden kullanılmaz.

Cevap

B · İlkini dış yüzünden tutarak soymak, sonra çıplak parmağı ikinci eldivenin manşetinin altına kaydırmak
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy

Cevap neden bu

A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.

Cevap

D · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push

Cevap neden bu

Concentrated potassium chloride given as an IV push can cause fatal cardiac arrest, so it is never pushed. It is diluted, mixed well and given by infusion pump at a rate set by protocol, often with cardiac monitoring at higher rates.

Cevap

B · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Vitamin B12 deficiency

Cevap neden bu

Long-term metformin reduces vitamin B12 absorption in the gut. B12 deficiency causes macrocytic anemia and peripheral neuropathy, which can be mistaken for diabetic neuropathy. Periodic B12 testing is recommended for long-term users.

Cevap

B · Vitamin B12 deficiency

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals