pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.
EKG ritim şeridi yorumlama
Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)
Yöntem
Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.
Önceliklendirme ve yetki devri
Yöntem
Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.
Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Yöntem
Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.
Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Yöntem
Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.
2Alıştırma soruları
1.Hemşirelik esaslarıOrta
A patient refuses their regular evening tablets. What should the nurse do first?
AThrow the tablets away without telling anyone
BExplore the reason for refusing
CHide the tablets in their food
DInsist until the patient takes them
2.Hemşirelik esaslarıZor
A man skips bowel cancer screening because he feels healthy and thinks cancer will not happen to him. Which Health Belief Model concept best explains this?
AStrong cues to action
BHigh perceived benefits
CHigh self-efficacy
DLow perceived susceptibility
3.Klinik hemşirelikOrta
A patient with anaphylaxis is hypotensive but has no breathing difficulty. How should they be positioned?
ALying flat, with the legs raised
BLying face down
CSitting upright with the legs dangling
DStanding up and walking around
4.Klinik hemşirelikZor
A patient with hyperkalaemia is given IV insulin with glucose. What is the purpose, and what must be monitored?
ATo shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
BTo treat hidden diabetes; HbA1c must be checked daily
CTo remove potassium from the body; urine output must be stopped for a time
DTo protect the heart muscle directly; the patient must be kept nil by mouth
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta
Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 16 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.
HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Arter kan gazı yorumlamaZor
Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,24, PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.
pH 7,24PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
1akut
2kronik
3kronik üzerine akut
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 12/dk, SpO₂ %89 oda havasında, kan basıncı 90/54 mmHg, nabız 38/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 35,0 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?
RR 12SpO₂ 89%havaSBP 90HR 38AT 35,0 °C
NEWS2 =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: hayır; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı; IV tedavi ya da salin kilidi: hayır; yürüyüş: bozulmuş; mental durum: kendi sınırlarını biliyor. 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek kesme değerlerini kullanarak düşme riski düzeyine tıklayın.
1düşük risk
2orta risk
3yüksek risk
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 91 kg ağırlığındaki bir yetişkinin (BKİ 30’un altı) 30 kcal/kg/gün gereksinimi var. Tüple besleme 1 kcal/mL sağlıyor ve günde 24 saat pompayla veriliyor. Pompayı mL/sa cinsinden hangi hıza R ayarlarsınız? En yakın tam sayıya yuvarlayın.
91 kg30 kcal/kg/gün1 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 9 kg ağırlığındaki bir çocuk 26 mL/sa hızla %7,5 dekstroz alıyor. Glukoz infüzyon hızını GIR mg/kg/dk cinsinden bulun. İki ondalık basamağa yuvarlayın.
9 kg7,5%26 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
1sinüs bradikardisi
2junctional ritim
3normal sinüs ritmi
4atriyal fibrilasyon
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
Bu hastanın pacemaker’ı var. DII şeridini yorumlayın. Cevabınıza tıklayın.
DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
1çift odacıklı (AV) pace’li ritim
2üçüncü derece (tam) AV blok
3ventriküler pace’li ritim
4geniş QRS’li sinüs ritmi
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta
During an IV vancomycin infusion, a patient develops flushing and itching of the face and neck. What should the nurse do first?
AIgnore it, because flushing is always harmless and passes
BApply a warm compress to the face and neck
CSpeed up the infusion to finish it quickly
DStop or slow the infusion and inform the provider
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor
Kaynakların çok sınırlı olduğu bir afette, neredeyse tüm vücudu kaplayan ağır yanıkları olan bir kurban siyah etiketleniyor. Bu kararı hangi ilke açıklar?
AEn çok sayıda insan için en büyük iyiliği yapmak
BÖnce en genç kurbanları tedavi etmek
CKurbanları geliş sırasına göre tedavi etmek
DÖnce en ağır yaralıyı tedavi etmek
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta
A nurse’s hands are dry and cracked from frequent hand hygiene. What is the best approach?
AStop hand hygiene until the skin heals
BWear gloves all day instead of cleaning the hands between patients
CUse the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact
DUse any lotion from home, whatever its contents
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor
A patient’s white cell differential shows a raised eosinophil count. Which cause is most consistent with this finding?
AAn acute bacterial infection
BBone marrow suppression from chemotherapy
CA viral infection such as a cold
DAn allergic reaction or a parasitic infection
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta
A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?
ANo bowel movement for 2 days and calm sleep
BTwo to three soft stools a day and clearer thinking
CA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
DSix to eight watery stools a day with dizziness
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor
A patient with kidney stones and fatigue has a calcium of 11,6 mg/dL (2,9 mmol/L), a high parathyroid hormone (PTH) and a low phosphate. Which condition is most likely?
AHypoparathyroidism
BVitamin D deficiency
CCancer-related hypercalcemia
DPrimary hyperparathyroidism
3Çözeltiler
1.Hemşirelik esasları
Cevap: B · Explore the reason for refusing
Cevap neden bu
Patients with capacity may refuse medicines. The nurse explores why, for example side effects or misunderstanding, gives information, documents the refusal and informs the prescriber if needed.
Cevap
B · Explore the reason for refusing
2.Hemşirelik esasları
Cevap: D · Low perceived susceptibility
Cevap neden bu
In the Health Belief Model, people act when they believe they are susceptible to a serious condition and that action will help. Low perceived susceptibility reduces the chance of screening.
Cevap
D · Low perceived susceptibility
3.Klinik hemşirelik
Cevap: A · Lying flat, with the legs raised
Cevap neden bu
Lying flat with the legs raised supports circulation in anaphylactic shock. Patients with breathing difficulty may prefer to sit up, but should not stand or walk, as this can cause collapse.
Cevap
A · Lying flat, with the legs raised
4.Klinik hemşirelik
Cevap: A · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
Cevap neden bu
Insulin drives potassium into cells, temporarily lowering serum levels. Glucose is given to prevent hypoglycaemia, but glucose monitoring is still needed for several hours.
Cevap
A · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
5.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: PaCO₂ = 32 mmHg
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
menzil: 30–34 mmHg
Cevap
PaCO₂ = 32 mmHg
6.Arter kan gazı yorumlama
Cevap: kronik üzerine akut
Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.
Beklenen HCO₃⁻
akut: 24 + 1·4 = 28 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·4 = 38 mmol/L
Karşılaştırın
ölçülen: 33 mmol/L → kronik üzerine akut
Cevap
kronik üzerine akut
7.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: NEWS2 = 12
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.
Her parametreyi puanlayın
RR 12/min → 0
SpO₂ 89% → 3
oda havasında → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 38/min → 3
uyanık (A) → 0
T 35,0 °C → 3
Toplayın
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 3 + 3 + 0 + 3 = 12
Cevap
NEWS2 = 12
8.Klinik değerlendirme skorları
Cevap: düşük risk
Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.
Her maddeyi puanlayın
son 3 ayda düşme öyküsü: hayır → 0
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı → 0
IV tedavi ya da salin kilidi: hayır → 0
yürüyüş: bozulmuş → 20
mental durum: kendi sınırlarını biliyor → 0
Toplayın
Morse toplamı = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20
Risk düzeyi
20 → düşük risk
Cevap
düşük risk
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: R = 114 mL/h
Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Gereken enerji
E = 30·91 = 2730 kcal/gün
Günlük hacim
V = 2730/1 = 2730 mL/gün
Pompa hızı
R = 2730/24 = 113,8 ≈ 114 mL/h
Cevap
R = 114 mL/h
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları
Cevap: GIR = 3,61 mg/kg/min
Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.
Dekstroz konsantrasyonu
7,5% = 75 mg/mL
Dakikada dekstroz
75·26/60 = 32,5 mg/min
Kilogram başına
GIR = 32,5/9 = 3,611 ≈ 3,61 mg/kg/min
Cevap
GIR = 3,61 mg/kg/min
Kestirme: GIR = % dekstroz × mL/sa/(6 × kg).
11.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: junctional ritim
Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.
Beş adım
1. Hız: R–R = 34 küçük kare, 1500 ÷ 34 ≈ dakikada 44.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,36 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,10 sn, dar (0,12 sn’nin altında).
Yorum
junctional ritim
Cevap
junctional ritim
12.EKG ritim şeridi yorumlama
Cevap: ventriküler pace’li ritim
Pace’li ritimler: bir pacemaker uyarısı dar, dikey bir pace sivri dalgası olarak görünür. Ventriküler bir sivri dalgadan sonra QRS geniştir (0,12 sn veya daha fazla), çünkü uyarı ileti sistemi yerine elektrottan kas boyunca yayılır; sağ ventrikül pacing’inde DII derivasyonunda çoğunlukla negatiftir. Her P dalgasından önceki bir sivri dalga atriyal pacing demektir; çift odacıklı (AV) bir pacemaker ise bir atriyal sivri dalga ve P dalgası, ardından programlanmış AV gecikmesinden sonra bir ventriküler sivri dalga ve geniş bir QRS gösterir. Yakalama, her sivri dalgayı bir depolarizasyonun izlemesi demektir. Yakalama kaybı, ardından P dalgası ya da QRS gelmeyen bir sivri dalgadır; algılama kaybı (hastanın kendi atımlarını yok sayan sivri dalgalar) ve pace etme kaybı (gerektiğinde sivri dalga olmaması) diğer klasik arızalardır.
Beş adım
1. Hız: R–R = 24 küçük kare, 1500 ÷ 24 ≈ dakikada 63.
2. Ritim: düzenli, her R–R 0,96 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor; her QRS’nin hemen öncesinde keskin bir pace sivri dalgası var.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,16 sn, geniş ve her sivri dalgayı bir QRS izliyor (yakalama).
Yorum
ventriküler pace’li ritim
Cevap
ventriküler pace’li ritim
Pace’li QRS yapısı gereği geniştir; buna dal bloğu veya ventriküler ritim demeyin.
13.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: D · Stop or slow the infusion and inform the provider
Cevap neden bu
Flushing of the upper body during vancomycin is usually an infusion reaction related to the rate. The nurse stops or slows the infusion, assesses for anaphylaxis and informs the provider.
Cevap
D · Stop or slow the infusion and inform the provider
14.Önceliklendirme ve yetki devri
Cevap: A · En çok sayıda insan için en büyük iyiliği yapmak
Cevap neden bu
Kitlesel yaralanma olayında kaynaklar en çok hayat kurtaracak yerde kullanılır. Tam tedaviyle bile hayatta kalması olası olmayan bir kurbana konfor bakımı verilirken, personel kurtarılabilir kurbanları tedavi eder. Günlük triyajda genellikle en ağır hasta önce görülür.
Cevap
A · En çok sayıda insan için en büyük iyiliği yapmak
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: C · Use the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact
Cevap neden bu
Cracked skin is harder to clean and harbors more organisms. Facility-approved lotions help keep the skin healthy without reducing the effect of hand antiseptics such as chlorhexidine.
Cevap
C · Use the hand lotion approved by the facility to keep the skin intact
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği
Cevap: D · An allergic reaction or a parasitic infection
Cevap neden bu
Eosinophils rise in allergic conditions such as asthma and drug reactions and in parasitic infections. Acute bacterial infection mainly raises neutrophils, and viral infection often raises lymphocytes.
Cevap
D · An allergic reaction or a parasitic infection
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: B · Two to three soft stools a day and clearer thinking
Cevap neden bu
Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.Kontrol edilen kaynak:Lactulose · MedlinePlus (NIH) (2024)
Cevap
B · Two to three soft stools a day and clearer thinking
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler
Cevap: D · Primary hyperparathyroidism
Cevap neden bu
In primary hyperparathyroidism, usually from an adenoma, PTH is high despite high calcium, and phosphate is low because PTH increases its excretion. Cancer-related hypercalcemia typically has a suppressed PTH.Kontrol edilen kaynak:Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Hyperparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)