Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

Hastanın durumu kötüleşirken hangi uyarı belirtisi çoğu zaman ilk ortaya çıkar?

  1. AArtan iştah
  2. BDüşen vücut sıcaklığı
  3. CArtan solunum sayısı
  4. DDaha düşük kalp hızı
2.Hemşirelik esaslarıZor

Which postoperative finding should be reported most urgently?

  1. AUrine output of 50 mL in the last hour
  2. BRespiratory rate 8/min and difficult to rouse
  3. CTemperature 37,4 °C on the first day
  4. DPain score of 4/10 at the wound site when moving
3.Klinik hemşirelikOrta

Kemoterapi sonrası nötropenisi olan bir hastanın ateşi 38,3 °C. Öncelik nedir?

  1. AHastayı yürüyüşe çıkmaya teşvik etmek
  2. BNötropenik sepsis olarak ele almak ve acilen IV antibiyotik vermek
  3. CAteşin düşüp düşmediğini görmek için 24 saat beklemek
  4. DYalnızca parasetamol verip ateşi yarın yeniden ölçmek
4.Klinik hemşirelikZor

Total kalça protezi sonrası bir hastada aniden şiddetli kalça ağrısı, bacakta kısalık ve rotasyon gelişiyor. En olası komplikasyon nedir?

  1. AYara enfeksiyonu
  2. BBaldırda derin ven trombozu
  3. Cİdrar retansiyonu
  4. DProtezin çıkığı (dislokasyonu)
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,43PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222616kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,43, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) ve HCO₃⁻ 16 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk solunumsal alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,43PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
6.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %40 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 80 mmHg (10,7 kPa) ve PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 40%PaO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: eli basının olduğu yere götürüyor (yerini belirliyor). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
güven vericiorta düzeyde anormaldüşük

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 1 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 135/dk kalp hızı, uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık, kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon ve güçlü ağlamayla iyi solunum var. APGAR’ı puanlayın ve skorun nasıl yorumlandığına tıklayın.

  1. 1güven verici
  2. 2orta düzeyde anormal
  3. 3düşük
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
163 cmkadınIBW = ? kg

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Boyu 163 cm olan bir kadın için ideal vücut ağırlığını IBW bulmak için Devine formülünü kullanın (1 in = 2,54 cm). Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

163 cmkadın1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
24 hdekstroz 20%2000 mLamino asitler 3,5%2000 mLlipit 20%500 mL · 2 kcal/mLdekstroz 3,4 kcal/gamino asitler 4 kcal/gE = ? kcal

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 24 saat boyunca bir hasta, son konsantrasyonları %20 dekstroz ve %3,5 amino asit olan 2000 mL parenteral beslenme ile birlikte 500 mL %20 lipit emülsiyonu (2 kcal/mL) alıyor. Hastanın günde aldığı toplam enerjiyi E kcal olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

2000 mLdekstroz 20%amino asitler 3,5%lipit 500 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVsinüs bradikardisiPVK’lı sinüs ritmiatriyal fibrilasyonsinüs aritmisi

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1sinüs bradikardisi
  2. 2PVK’lı sinüs ritmi
  3. 3atriyal fibrilasyon
  4. 4sinüs aritmisi
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mVikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)ikinci derece AV blok tip IIsinüs bradikardisibirinci derece AV blok

Bu DII şeridi atriyumlar ile ventriküller arasında bir iletim sorunu gösteriyor. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1ikinci derece AV blok tip I (Wenckebach)
  2. 2ikinci derece AV blok tip II
  3. 3sinüs bradikardisi
  4. 4birinci derece AV blok
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

IV antibiyotik infüzyonu sırasında bir hastada kurdeşen, hırıltı ve boğuk ses gelişiyor. Hemşire önce ne yapar?

  1. Aİnfüzyonu yarı hızına düşürür
  2. BOral difenhidramin verir
  3. Cİnfüzyonu durdurur
  4. DReaksiyonu dosyaya belgeler
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

A marathon runner is confused, with a temperature of 41 °C and hot skin. What is the priority?

  1. AAsking the runner to rest in the shade and drink slowly
  2. BGiving an antipyretic tablet and waiting for it to work
  3. CWrapping the runner in a blanket to prevent shivering
  4. DRapid cooling while supporting airway and circulation
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Why does a nurse wear chemotherapy-tested gloves and a gown when emptying the urinal of a patient who recently had chemotherapy?

  1. AThe urine always contains infectious bacteria after chemotherapy
  2. BChemotherapy makes the urine strongly acidic and corrosive
  3. CThe patient is on airborne precautions after treatment
  4. DThe body fluids can contain active drug for a time after treatment
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A patient weighs 180 kg and needs to be moved from bed to chair. The standard ceiling lift on the unit has a lower weight limit. What should the nurse do?

  1. AUse the standard lift, because limits include a safety margin
  2. BHave two staff lift the patient by hand
  3. CUse bariatric-rated equipment and enough trained staff
  4. DAsk the patient to stand and pivot without help
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with acute pancreatitis has muscle twitching and numbness around the mouth. Which laboratory value should the nurse check?

  1. ASerum calcium
  2. BSerum chloride
  3. CSerum amylase
  4. DSerum sodium
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A health care worker's hepatitis B tests show: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc positive. What does this mean?

  1. AImmunity from vaccination only, never infected
  2. BCurrent chronic hepatitis B infection
  3. CNot immune and never exposed to the virus
  4. DPast infection that has resolved, with immunity

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: C · Artan solunum sayısı

Cevap neden bu

Takipne kötüleşmenin en erken ve en duyarlı belirtilerinden biridir ve NEWS2 gibi erken uyarı sistemlerinde yüksek puan alır.

Cevap

C · Artan solunum sayısı
2.Hemşirelik esasları

Cevap: B · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse

Cevap neden bu

A low respiratory rate with reduced consciousness may mean opioid toxicity or deterioration and threatens the airway. The other findings are common after surgery and can be managed routinely.

Cevap

B · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Klinik hemşirelik

Cevap: B · Nötropenik sepsis olarak ele almak ve acilen IV antibiyotik vermek

Cevap neden bu

Nötropenik sepsis onkolojik bir acil durumdur. Test sonuçları beklenmeden bir saat içinde geniş spektrumlu IV antibiyotikler verilmelidir.

Cevap

B · Nötropenik sepsis olarak ele almak ve acilen IV antibiyotik vermek
4.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Protezin çıkığı (dislokasyonu)

Cevap neden bu

Artroplasti sonrası kalça çıkığı ani ağrı, kısalık ve rotasyona neden olur. Acil değerlendirme ve redüksiyon gerektirir; hastalara hareket önlemleri öğretilir.

Cevap

D · Protezin çıkığı (dislokasyonu)
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: tam kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,43: 7,35–7,45 içinde
PaCO₂ 25 mmHg: düşük (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: düşük (22–26)

Kompansasyon

tam kompanse

Cevap

tam kompanse
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 161,4 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,4·713 − 35/0,8 = 285,2 − 43,75 = 241,4 mmHg

Gradyan

A–a = 241,4 − 80 = 161,4 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 161,4 mmHg
7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: orta

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor → 3
M: eli basının olduğu yere götürüyor (yerini belirliyor) → 5

Toplayın

GCS = 2 + 3 + 5 = 10

Şiddet

GCS 10 → orta

Cevap

orta
8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: güven verici

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 135/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında ağlama, öksürük ya da hapşırık → 2
Etkinlik: kollarda ve bacaklarda hafif fleksiyon → 1
Solunum: güçlü ağlamayla iyi solunum → 2

Toplayın

APGAR = 2 + 2 + 2 + 1 + 2 = 9

Yorum

9 → güven verici

Cevap

güven verici
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: IBW = 55,1 kg

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

İnç cinsinden boy

163 cm/2,54 = 64,17 in

İdeal vücut ağırlığı (Devine)

IBW = 45,5 + 2,3·(64,17 − 60) = 55,1 kg

Cevap

IBW = 55,1 kg
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: E = 2640 kcal/gün

Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Dekstroz ve amino asitlerin gram miktarı

dekstroz: 20·2000/100 = 400 g
amino asitler: 3,5·2000/100 = 70 g

Bileşen başına kilokalori

dekstroz: 400·3,4 = 1360 kcal
amino asitler: 70·4 = 280 kcal
lipit: 500·2 = 1000 kcal

Toplam enerji

E = 1360 + 280 + 1000 = 2640 kcal/gün

Cevap

E = 2640 kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: sinüs aritmisi

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 7 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 70.
2. Ritim: düzensiz, R–R 0,76 ile 1,08 sn arasında, giderek uzuyor ve kısalıyor.
3. P dalgaları: pozitif, her QRS’in öncesinde bir tane, hepsi birbirine benzer.
4. PR aralığı: 0,18 sn, sabit, 0,12–0,20 sn aralığında.
5. QRS: 0,08 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

sinüs aritmisi

Cevap

sinüs aritmisi
12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: ikinci derece AV blok tip II

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Beş adım

1. Hız: 6 sn’de 5 QRS kompleksi, × 10 = dakikada 50.
2. Ritim: P dalgaları düzenli; QRS’in eksik olduğu uzun bir duraklama dışında R–R düzenli.
3. P dalgaları: pozitif ve düzenli (P–P 0,76 sn, dakikada 79); her 3 P dalgasından birini QRS izlemiyor.
4. PR aralığı: iletilen atımlarda 0,16 sn ile sabit.
5. QRS: 0,06 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

ikinci derece AV blok tip II

Cevap

ikinci derece AV blok tip II

Tip II ve üçüncü derece bloklar ansızın ilerleyebilenlerdir; bu nedenle ders kitapları onları tip I’den daha ciddi olarak sıralar.

13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · İnfüzyonu durdurur

Cevap neden bu

İlacı durdurmak alerjene daha fazla maruziyeti durdurur. Hemşire ardından yardım çağırır ve anafilaksi için reçete edildiği şekilde epinefrini hazırlar. İnfüzyonu yavaşlatmak yine de daha fazla ilaç verir; belgeleme ise daha sonra yapılır.

Cevap

C · İnfüzyonu durdurur
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: D · Rapid cooling while supporting airway and circulation

Cevap neden bu

Heat stroke is an emergency in which body temperature rises and the brain is affected. Rapid cooling, for example with cold water or ice, is the priority; antipyretics do not work for heat stroke.

Cevap

D · Rapid cooling while supporting airway and circulation
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · The body fluids can contain active drug for a time after treatment

Cevap neden bu

Many hazardous drugs are excreted in urine, stool and vomit for a period after treatment. Staff wear protective gloves and gowns when handling these fluids, according to policy.

Cevap

D · The body fluids can contain active drug for a time after treatment
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: C · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff

Cevap neden bu

Using equipment above its rated capacity can cause collapse and injury. Bariatric lifts, chairs and beds are used, with enough trained staff and a plan agreed in advance.

Cevap

C · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: A · Serum calcium

Cevap neden bu

In severe pancreatitis, fatty acids released from damaged fat bind calcium (saponification), causing hypocalcemia. Twitching and perioral numbness are signs of low calcium, which can progress to tetany and seizures.Kontrol edilen kaynak: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

A · Serum calcium
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: D · Past infection that has resolved, with immunity

Cevap neden bu

The vaccine contains only surface antigen, so vaccination produces anti-HBs alone. A positive anti-HBc shows past or current infection; with HBsAg negative and anti-HBs positive, the infection has cleared and the person is immune.Kontrol edilen kaynak: Hepatitis Testing · MedlinePlus (NIH)

Cevap

D · Past infection that has resolved, with immunity

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals