Hemşirelik Esasları ve Klinik Uygulama: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 18 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Günlük hacim
mL = kcal / (kcal/mL)
Sürekli besleme
mL/sa = günlük hacim / besleme saati
Bolus besleme
besleme başına mL = günlük hacim / besleme sayısı
Sağlanan enerji ve protein
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Serbest su
mL = formül hacmi × su oranı
İdeal vücut ağırlığı (Devine)
erkekler 50 + 2,3 × (in − 60); kadınlar 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m²
Parenteral beslenme
dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipit %20 2,0 kcal/mL, %10 1,1 kcal/mL
Azot
g N = g protein / 6,25
Glukoz infüzyon hızı
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Yöntem

  1. Neyin istendiğini yazın: pompa hızı, hacim, kilokalori, gram protein ya da su.
  2. Enerjiyi mL = kcal/(kcal/mL) ile hacme, hacmi litre × g/L ile proteine çevirin.
  3. Hız için beslemenin gerçekten çalıştığı saate, bolus için besleme sayısına bölün.
  4. Gereksinimler için kcal/kg ya da g/kg değerini kuralın belirttiği ağırlıkla çarpın; ideal vücut ağırlığını Devine ile bulun: 50 ya da 45,5 + 2,3 × (inç − 60).
  5. PN için gramı % × mL/100 ile bulun, sonra dekstroz için 3,4 kcal/g, amino asitler için 4 kcal/g ve lipit için belirtilen kcal/mL’yi kullanın.

EKG ritim şeridi yorumlama

Kâğıt (25 mm/sn, 10 mm/mV)
1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 sn, 10 mm = 1 mV
Kalp hızı, düzenli ritim
300 ÷ büyük kareler = 1500 ÷ küçük kareler = 60 ÷ RR (sn)
Kalp hızı, düzensiz ritim
6 sn’deki QRS kompleksleri × 10
Normal PR aralığı
0,12–0,20 s
Normal QRS süresi
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinüs hızları
bradikardi < 60, normal 60–100, taşikardi > 100 /dk
Kaçış hızları
junctional 40–60, ventriküler 20–40 /dk
Hızlı ritimler
SVT dakikada 150–250 (dar), VT dakikada > 100 (geniş)

Yöntem

  1. Hız: düzenli bir ritimde 300’ü iki R dalgası arasındaki büyük karelere ya da 1500’ü küçük karelere bölün; düzensiz bir ritimde 6 saniyedeki QRS komplekslerini sayın ve 10 ile çarpın.
  2. Ritim: R–R aralıklarını karşılaştırın. Eşitse düzenli; tekrarlayan bir örüntü varsa düzenli düzensiz; hiç örüntü yoksa düzensiz düzensizdir.
  3. P dalgaları: DII’de her QRS’in öncesinde, hepsi birbirine benzer, pozitif bir P dalgası var mı? Fibrilasyon ya da testere dişi dalgalarını, ters P dalgalarını ve QRS’siz P dalgalarını arayın.
  4. PR aralığı: P’nin başından QRS’in başına kadar, normalde 0,12–0,20 sn ve sabit. Uzayıp uzamadığına, düşen bir atımdan önce sabit kalıp kalmadığına ya da rastgele değişip değişmediğine bakın.
  5. QRS süresi: 0,12 sn’nin altı dar; 0,12 sn ve üzeri geniştir. Sonra ritmi adlandırın ve QT için saniye cinsinden sürelerle QTc = QT/√RR (Bazett) kullanın.

Önceliklendirme ve yetki devri

Yöntem

  1. Hiçbir şey yapılmazsa hastaya en çabuk neyin zarar vereceğini sorun.
  2. ABC’yi uygulayın (kalp durmasında C-A-B), sonra Maslow: fizyolojik gereksinimler güvenlikten, güvenlik psikolojik gereksinimlerden önce gelir.
  3. Seçenekleri karşılaştırın: akut kronikten, stabil olmayan stabilden, beklenmeyen beklenenden, sistemik lokalden önce gelir ve her bulguyu hastanın başlangıç durumuyla karşılaştırın.
  4. Acil durum değilse harekete geçmeden önce değerlendirin; sonra diğerlerinin bağlı olduğu adımı seçin.
  5. Yetki devri için beş doğruyu kontrol edin: görev, koşul, kişi, talimatlar ve gözetim. Değerlendirme, eğitim ve sonuçların değerlendirilmesi RN’de kalır.

Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Yöntem

  1. Her hasta için standart önlemlerle başlayın: el hijyeni, beklenen maruziyete uygun KKD, güvenli keskin alet kullanımı.
  2. Önlemleri bulaş yoluna göre ekleyin: temas (önlük, eldiven), damlacık (cerrahi maske), havayolu (N95, negatif basınçlı oda).
  3. Steril malzemeyi steril tutun: şüphe varsa steril değildir; değiştirin, asla silmeyin.
  4. Ortamda zararı önleyin: düşme önlemleri, kısıtlama yalnızca son çare olarak, yangın için RACE ve PASS.
  5. İlaç uygulamanın doğrularını, iki tanımlayıcıyı ve yüksek riskli ilaçlar için ek güvenceleri kontrol edin; hataları ve ramak kalaları bildirin.

Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Yöntem

  1. Değeri önce laboratuvarın kendi referans aralığıyla, sonra hastanın başlangıç değeri ve eğilimiyle karşılaştırın.
  2. Örneği kontrol edin: hemoliz, gecikme ya da IV yakınından alınan kan yanlış sonuç verebilir.
  3. Değeri tipik belirtilerine ve buna yol açan ilaç ve durumlara bağlayın.
  4. Etkileşimleri arayın: düşük potasyum ya da magnezyum digoksin toksisitesini artırır; dehidratasyon lityumu yükseltir.
  5. Hasta üzerinde harekete geçin: değerlendirin, düzey güvenli değilse ilacı bekletin, kritik değerleri geri okuyun ve reçeteyi yazan hekime bildirin.

2Alıştırma soruları

1.Hemşirelik esaslarıOrta

What is the main aim of "protected mealtimes" on hospital wards?

  1. ATo let patients eat without interruptions, with help where needed
  2. BTo stop visitors from bringing any food into hospital
  3. CTo make sure all patients eat the same meal at once
  4. DTo give staff a fixed break while the patients are eating their meals
2.Hemşirelik esaslarıZor

During a sterile dressing change, the nurse's sterile glove touches the bed rail. What should the nurse do?

  1. ACarry on, as the bed rail was cleaned that morning
  2. BWipe the glove with an alcohol swab and carry on with the dressing change
  3. CPut a second pair of sterile gloves over the first pair
  4. DRemove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves
3.Klinik hemşirelikOrta

A patient on haemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which nursing care is correct?

  1. AApply a tight bandage over the fistula at night to protect it
  2. BKeep the arm raised and still at all times
  3. CUse the fistula arm for routine IV cannulas
  4. DAvoid blood pressure readings and blood samples on that arm
4.Klinik hemşirelikZor

Which action is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AStrict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
  2. BKeeping fresh flowers and plants in the room to help the patient's mood
  3. CGiving routine intramuscular injections
  4. DTaking rectal temperatures regularly
5.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 130 mmol/L, glukoz 11,9 mmol/L ve üre 9,5 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 130 mmol/Lglukoz 11,9 mmol/Lüre 9,5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arter kan gazı yorumlamaZor

Deniz seviyesinde, %35 oksijende alınan bir alıştırma gazı PaO₂ 80 mmHg (10,7 kPa) ve PaCO₂ 45 mmHg (6,0 kPa) gösteriyor. A–a gradyanı değerini bulmak için PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 kullanın.

FiO₂ 35%PaO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)PaCO₂ 45 mmHg (6,0 kPa)
A–a gradyanı = mmHg
7.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Morse düşme skalasıyla değerlendiriliyor: son 3 ayda düşme öyküsü: evet; ikincil tanı: hayır; yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor; IV tedavi ya da salin kilidi: evet; yürüyüş: zayıf; mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor. Morse toplamını MFS bulun.

0–125
MFS =
8.Klinik değerlendirme skorlarıZor
zayıfnormal kilolufazla kiloluobezite sınıf Iobezite sınıf IIobezite sınıf III

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yetişkin 50 kg ağırlığında ve 161 cm boyunda. BKİ’yi hesaplayın ve DSÖ ağırlık kategorisine tıklayın.

50 kg161 cm
  1. 1zayıf
  2. 2normal kilolu
  3. 3fazla kilolu
  4. 4obezite sınıf I
  5. 5obezite sınıf II
  6. 6obezite sınıf III
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıOrta
68 g/L1,5 g/kg/gün75 mL/h77 kg16 h/günΔP = ? g

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 77 kg ağırlığındaki bir hastanın günde kilogram başına 1,5 g proteine ihtiyacı var. Tüple beslemede litrede 68 g protein var ve günde 16 saat boyunca 75 mL/sa hızla veriliyor. Günde hâlâ kaç gram ek protein ΔP gerekir? Bir ondalık basamağa yuvarlayın.

77 kg1,5 g/kg/gün68 g/L75 mL/h · 16 h
ΔP = g/gün
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamalarıZor
24 hdekstroz 17,5%1800 mLamino asitler 6%1800 mLlipit 20%500 mL · 2 kcal/mLdekstroz 3,4 kcal/gamino asitler 4 kcal/gE = ? kcal

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). 24 saat boyunca bir hasta, son konsantrasyonları %17,5 dekstroz ve %6 amino asit olan 1800 mL parenteral beslenme ile birlikte 500 mL %20 lipit emülsiyonu (2 kcal/mL) alıyor. Hastanın günde aldığı toplam enerjiyi E kcal olarak bulun. En yakın tam sayıya yuvarlayın.

1800 mLdekstroz 17,5%amino asitler 6%lipit 500 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlamaOrta
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctional ritimatriyal fibrilasyonnormal sinüs ritmibirinci derece AV blok

Bu DII ritim şeridini yorumlayın. Hangi ritimdir? Cevabınıza tıklayın.

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
  1. 1junctional ritim
  2. 2atriyal fibrilasyon
  3. 3normal sinüs ritmi
  4. 4birinci derece AV blok
12.EKG ritim şeridi yorumlamaZor
II25 mm/s · 10 mm/mV

Bu DII şeridi bir AV blok gösteriyor; bu nedenle atriyumlar ve ventriküller farklı hızlarda atıyor. P–P aralığını ölçün ve atriyal hız değerini dakikadaki atım sayısı olarak bulun (1500 yöntemi, tam sayı).

DII derivasyonu, 25 mm/sn, 10 mm/mV1 küçük kare = 0,04 sn, 1 büyük kare = 0,20 snşerit uzunluğu 6 sn
atriyal hız = bpm
13.Önceliklendirme ve yetki devriOrta

A nurse sees a nursing assistant leave a confused patient’s bed in the highest position after care. What should the nurse do?

  1. ALeave it because the patient is asleep
  2. BAsk the family to lower the bed when they next visit
  3. CLower the bed now and remind the assistant why it matters
  4. DWrite it in the assistant’s yearly review only
14.Önceliklendirme ve yetki devriZor

An 85-year-old resident becomes newly confused and is falling, but has no fever. Which cause should the nurse consider first?

  1. ABoredom from not having enough activities
  2. BAn infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
  3. CNormal aging that needs no assessment
  4. DA sudden worsening of long-standing dementia that needs no tests
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiOrta

Bir hemşire yangına ne zaman söndürücü kullanmalıdır?

  1. AYalnızca yangın küçükse, alarm verilmişse ve çıkış açıksa
  2. BÇıkış kapalı olsa bile duman olduğunda
  3. CZaman kazanmak için her zaman, alarm verilmeden önce bile
  4. DAsla; yangın söndürücüleri yalnızca itfaiyeciler kullanabilir
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliğiZor

A competent patient at high risk of falls insists on walking to the bathroom alone. What is the best nursing approach?

  1. ARemove the patient’s shoes and walking aid so that they cannot walk alone
  2. BApply wrist restraints so the patient stays in bed
  3. CTell the patient that walking alone is against hospital law
  4. DExplain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerOrta

A patient with acute pancreatitis has muscle twitching and numbness around the mouth. Which laboratory value should the nurse check?

  1. ASerum sodium
  2. BSerum calcium
  3. CSerum amylase
  4. DSerum chloride
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitlerZor

A patient with a large, fast-growing lymphoma will start chemotherapy tomorrow. Which plan best prevents tumor lysis syndrome?

  1. ACalcium supplements and a high-phosphate diet during treatment
  2. BNo special measures, because the risk starts only after a week
  3. CIV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
  4. DFluid restriction and a high-potassium diet before the treatment

3Çözeltiler

1.Hemşirelik esasları

Cevap: A · To let patients eat without interruptions, with help where needed

Cevap neden bu

Ward rounds and tests can interrupt meals, and patients then eat less. Protected mealtimes pause non-urgent activity so staff can focus on helping patients eat.

Cevap

A · To let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Hemşirelik esasları

Cevap: D · Remove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves

Cevap neden bu

A sterile glove that touches a non-sterile surface is contaminated and must be replaced. Cleaning it or covering it does not restore sterility.

Cevap

D · Remove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves
3.Klinik hemşirelik

Cevap: D · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm

Cevap neden bu

The fistula arm is protected from pressure, cannulas and blood tests to prevent damage and clotting. Nurses check for a palpable thrill and audible bruit, which show it is working.

Cevap

D · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm
4.Klinik hemşirelik

Cevap: A · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient

Cevap neden bu

Hand hygiene is the single most effective measure to protect neutropenic patients. Rectal procedures and IM injections are avoided because they can cause mucosal or tissue injury and bleeding.

Cevap

A · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
5.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 281 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·130 + 11,9 + 9,5 = 281,4 ≈ 281 mOsm/kg

Cevap

Osm = 281 mOsm/kg
6.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: A–a gradyanı = 113,3 mmHg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Alveoler oksijen

PAO₂ = 0,35·713 − 45/0,8 = 249,5 − 56,25 = 193,3 mmHg

Gradyan

A–a = 193,3 − 80 = 113,3 mmHg

Cevap

A–a gradyanı = 113,3 mmHg
7.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: MFS = 100

Morse düşme skalası: altı madde. Düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı: hayır 0, evet 15. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da tekerlekli sandalye 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi sınırlarını biliyor 0; sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır. Risk kesme değerleri hastaneler arasında farklıdır; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Her maddeyi puanlayın

son 3 ayda düşme öyküsü: evet → 25
ikincil tanı: hayır → 0
yürüme yardımcısı: mobilyalara tutunuyor → 30
IV tedavi ya da salin kilidi: evet → 20
yürüyüş: zayıf → 10
mental durum: sınırlarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor → 15

Toplayın

Morse toplamı = 25 + 0 + 30 + 20 + 10 + 15 = 100

Cevap

MFS = 100
8.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: normal kilolu

Beden kitle indeksi: BKİ = ağırlık (kg)/boy (m)²; boy önce metreye çevrilir. Libre ve inçle BKİ = 703 × ağırlık (lb)/boy (in)². DSÖ yetişkin kategorileri: 18,5’in altı zayıf, 18,5–24,9 normal kilolu, 25,0–29,9 fazla kilolu, 30,0–34,9 obezite sınıf I, 35,0–39,9 obezite sınıf II ve 40 ve üzeri obezite sınıf III.

BMI

BMI = 50/1,61² = 19,29

Kategori

normal kilolu

Cevap

normal kilolu
9.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: ΔP = 33,9 g/gün

Gereksinimler ve serbest su: enerji gereksinimi çoğunlukla kcal/kg/gün × ağırlık, protein gereksinimi ise g/kg/gün × ağırlık olarak tahmin edilir. Bir formül yalnızca kısmen sudur; bu nedenle serbest suyu = hacim × su oranıdır; su ile yıkamalar günlük sıvı hedefinin geri kalanını oluşturur. İdeal vücut ağırlığı (Devine): İVA = erkeklerde 5 fitin (60 in) üzerindeki her inç için 50 kg + 2,3 kg, kadınlarda 60 in üzerindeki her inç için 45,5 kg + 2,3 kg; 1 in = 2,54 cm. Formül boyu en az 152,4 cm (5 ft) olan yetişkinler içindir. Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Gereken protein

1,5·77 = 115,5 g/gün

Beslemeden gelen protein

75·16 = 1200 mL = 1,2 L
1,2·68 = 81,6 g/gün

Açık

ΔP = 115,5 − 81,6 = 33,9 g/gün

Cevap

ΔP = 33,9 g/gün
10.Enteral ve parenteral beslenme hesaplamaları

Cevap: E = 2503 kcal/gün

Parenteral beslenme: dekstroz 3,4 kcal/g, amino asitler 4 kcal/g, lipid emülsiyonu ise belirtilen kcal/mL değerini sağlar (%20 için 2 kcal/mL, %10 için 1,1 kcal/mL). Gram = % × mL/100. Protein dışı kcal (NPC) = dekstroz + lipid kcal; azot = protein/6,25. Glukoz infüzyon hızı (GIR), mg/kg/min cinsinden = dekstroz mg/(kg × dakika). Sayılar yalnızca alıştırma içindir; hasta başında her zaman yerel protokollere uyun ve yüksek riskli dozları ikinci bir kişiye kontrol ettirin.

Dekstroz ve amino asitlerin gram miktarı

dekstroz: 17,5·1800/100 = 315 g
amino asitler: 6·1800/100 = 108 g

Bileşen başına kilokalori

dekstroz: 315·3,4 = 1071 kcal
amino asitler: 108·4 = 432 kcal
lipit: 500·2 = 1000 kcal

Toplam enerji

E = 1071 + 432 + 1000 = 2503 kcal/gün

Cevap

E = 2503 kcal/gün
11.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: junctional ritim

Ritim ölçütleri (DII derivasyonu): sinüs ritminde her QRS’in öncesinde pozitif bir P dalgası, 0,12–0,20 sn sabit bir PR ve dar bir QRS bulunur: 60–100/dk’da normal sinüs ritmi, 60’ın altında sinüs bradikardisi, 100’ün üzerinde sinüs taşikardisi. Atriyal fibrilasyon: P dalgası yok, fibrilasyon dalgalı temel çizgi ve düzensiz düzensiz R–R. Atriyal flutter: dakikada yaklaşık 250–350 hızında testere dişi flutter dalgaları ve 2:1 ya da 4:1 gibi sabit bir iletim oranı. Birinci derece AV blok: 0,20 sn’nin üzerinde sabit PR ile sinüs ritmi. Junctional ritim: 40–60/dk’da dar QRS, P dalgası yok ya da ters (PR 0,12 sn’nin altında ya da P dalgası QRS’ten sonra). PVK, P dalgası olmayan erken, geniş (0,12 sn ve üzeri), bozuk biçimli bir QRS’tir; T dalgası karşı yöndedir ve çoğunlukla tam kompanse edici bir duraklama izler; bigeminide her ikinci atım bir PVK’dır.

Beş adım

1. Hız: R–R = 26 küçük kare, 1500 ÷ 26 ≈ dakikada 58.
2. Ritim: düzenli, her R–R 1,04 sn.
3. P dalgaları: görünmüyor.
4. PR aralığı: ölçülemiyor.
5. QRS: 0,10 sn, dar (0,12 sn’nin altında).

Yorum

junctional ritim

Cevap

junctional ritim
12.EKG ritim şeridi yorumlama

Cevap: atriyal hız = 71 bpm

AV bloklar: P dalgalarını sırayla işaretleyin ve hangilerini QRS’in izlediğini kontrol edin. Birinci derece: her P iletilir, PR sabit ve 0,20 sn’nin üzerinde. İkinci derece tip I (Mobitz I, Wenckebach): bir P dalgası iletilmeyene kadar PR atımdan atıma uzar, sonra döngü yeniden başlar (grup atımları). İkinci derece tip II (Mobitz II): iletilen atımların PR’si sabit kalır ve P dalgaları ansızın iletilmez; QRS çoğunlukla geniştir. Üçüncü derece (tam) blok: P dalgaları ve QRS kompleksleri kendi içinde düzenlidir ama birbirinden bağımsızdır, PR rastgele değişir ve atriyal hız kaçış hızından yüksektir (junctional 40–60/dk ve dar QRS, ventriküler 20–40/dk ve geniş QRS). 2:1 blok tek bir şeritten tip I ya da tip II olarak adlandırılamaz.

Atriyal hız

P–P = 21 küçük kare = 0,84 sn → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ dakikada 71

Ventriküler hız

6 sn’de 4 QRS kompleksi × 10 = dakikada 40

Cevap

atriyal hız = 71 bpm

Cevap

atriyal hız = 71 bpm

İkinci derece tip II: her 2 QRS kompleksi için 3 P dalgası, PR sabit.

13.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: C · Lower the bed now and remind the assistant why it matters

Cevap neden bu

A high bed increases the risk of a serious fall, so the nurse corrects it at once and gives brief, clear feedback. Leaving it or delaying feedback leaves the patient at risk.

Cevap

C · Lower the bed now and remind the assistant why it matters
14.Önceliklendirme ve yetki devri

Cevap: B · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically

Cevap neden bu

Older adults often present with confusion or falls rather than fever when they have an infection. New confusion is a change that needs assessment for causes such as infection, dehydration or medication.

Cevap

B · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
15.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: A · Yalnızca yangın küçükse, alarm verilmişse ve çıkış açıksa

Cevap neden bu

Kişiler güvene alındıktan ve alarm verildikten sonra, arkalarında bir çıkış bırakarak personel küçük ve sınırlı bir yangını söndürmeyi deneyebilir. Aksi halde kapıları kapatır ve tahliye eder.

Cevap

A · Yalnızca yangın küçükse, alarm verilmişse ve çıkış açıksa
16.Enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği

Cevap: D · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document

Cevap neden bu

A competent patient can accept a risk. The nurse explains the danger, offers measures such as a low bed, non-slip footwear, a clear path and a call light, respects the choice and documents the discussion.

Cevap

D · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
17.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: B · Serum calcium

Cevap neden bu

In severe pancreatitis, fatty acids released from damaged fat bind calcium (saponification), causing hypocalcemia. Twitching and perioral numbness are signs of low calcium, which can progress to tetany and seizures.Kontrol edilen kaynak: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Cevap

B · Serum calcium
18.Laboratuvar değerleri ve elektrolitler

Cevap: C · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes

Cevap neden bu

Prevention includes aggressive IV hydration, drugs such as allopurinol or rasburicase to lower uric acid, and frequent monitoring of potassium, phosphate, calcium, uric acid and creatinine. Tumor lysis usually begins within 1–3 days of starting treatment.Kontrol edilen kaynak: Uric Acid Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Cevap

C · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals