Solunum Bakımı ve Oksijen Tedavisi: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 8 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Nazal kanül
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Tüp süresi
dk = (psi − 200) × faktör / (L/dk); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Dakika ve alveoler ventilasyon
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Tahmini vücut ağırlığı
erkekler 50 + 0,91 × (cm − 152,4); kadınlar 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F oranı (Berlin, PEEP ≥ 5)
hafif > 200–300, orta > 100–200, ağır ≤ 100 mmHg
Oksijen içeriği
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Oksijen sunumu
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksi
(SpO₂/FiO₂)/RR

Yöntem

  1. Her değeri formülün birimlerine koyun: FiO₂ ve SaO₂ kesir olarak, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Bir tüp için güvenli artık basıncı çıkarın, tüp faktörüyle çarpın ve akışa bölün.
  3. Tüp sürelerini ve akışları aşağı yuvarlayın, asla yukarı değil.
  4. P/F oranı için önce PEEP’i kontrol edin, sonra PaO₂’yi FiO₂’ye bölün ve 300, 200 ve 100 mmHg ile karşılaştırın.
  5. Ventilasyon için alveoler ventilasyonda ölü boşluğu çıkarın ve tidal volümler için tahmini vücut ağırlığını kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

2Alıştırma soruları

1.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamalarıOrta
PaO₂ 87 mmHg · FiO₂ 0,8 · PEEP 12 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)300’ün üzerihafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). ARDS için diğer Berlin ölçütlerini karşılayan ventile edilen bir hastanın %80 oksijende ve 12 cmH₂O PEEP ile PaO₂’si 87 mmHg (11,6 kPa). P/F oranını hesaplayın ve ARDS şiddetine tıklayın.

PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa)FiO₂ 80%PEEP 12 cmH₂O
  1. 1300’ün üzeri
  2. 2hafif
  3. 3orta
  4. 4ağır
2.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamalarıZor
91 kg174 cm♂5 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Ventile edilen bir erkeğin boyu 174 cm ve ağırlığı 91 kg. Akciğeri koruyucu ventilasyon, tahmini vücut ağırlığının kilosu başına 5 mL olarak ayarlanıyor. PBW = 50 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg kullanarak tidal volümü VT en yakın mL olarak bulun.

174 cm91 kg5 mL/kg
VT = mL
3.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Bir alıştırma gazı, HCO₃⁻ 8 mmol/L ile metabolik asidoz gösteriyor. Beklenen PaCO₂ değerini (aralığın merkezi), mmHg cinsinden bulmak için Winter formülünü kullanın.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Arter kan gazı yorumlamaZor

Alıştırma değerleri: Na⁺ 137, Cl⁻ 86 ve HCO₃⁻ 16 mmol/L. AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) kullanarak delta oranını, (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), hesaplayın. İki ondalık verin.

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 86 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/L
delta oranı =
5.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: çok kısıtlı; nemlilik: sürekli nemli; aktivite: yatağa bağımlı; hareketlilik: hafif kısıtlı; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: olası sorun. Braden toplamını B bulun.

6–23
B =
6.Klinik değerlendirme skorlarıZor
risk yokhafif riskorta riskyüksek riskçok yüksek risk

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir alıştırma hastası Braden skalasıyla değerlendiriliyor: duyusal algı: hafif kısıtlı; nemlilik: ara sıra nemli; aktivite: sık yürüyor; hareketlilik: çok kısıtlı; beslenme: mükemmel; sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok. 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek bantlarını kullanın. Risk düzeyine tıklayın.

  1. 1risk yok
  2. 2hafif risk
  3. 3orta risk
  4. 4yüksek risk
  5. 5çok yüksek risk
7.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

Why does a large, rapidly forming pericardial effusion lower the blood pressure?

  1. AIt makes the heart muscle contract too strongly and too fast
  2. BIt causes the aortic valve to leak backwards into the ventricle
  3. CIt compresses the heart and stops the ventricles filling
  4. DIt dilates the arteries throughout the body
8.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient's blood gas shows pH 7,26, PaCO₂ 9,0 kPa (68 mmHg) and bicarbonate 25 mmol/L. What does this show?

  1. AAcute respiratory acidosis
  2. BMetabolic alkalosis
  3. CMetabolic acidosis with compensation
  4. DRespiratory alkalosis

3Çözeltiler

1.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Cevap: orta

P/F oranı ve ARDS (Berlin tanımı): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (kesir olarak). En az 5 cmH₂O PEEP ya da CPAP ile ARDS, 200 < P/F ≤ 300 için hafif, 100 < P/F ≤ 200 için orta ve P/F ≤ 100 mmHg için ağır olarak derecelendirilir. Diğer Berlin ölçütlerinin de (bir hafta içinde başlangıç, bilateral opasiteler, kalp yetmezliğiyle tam olarak açıklanamama) karşılanması gerekir. kPa cinsinden PaO₂ × 7,5 mmHg verir. ROX indeksi (SpO₂/FiO₂)/solunum sayısı, yüksek akışlı nazal oksijen alan hastaları izlemek için kullanılır.

P/F oranı

P/F = 87/0,8 = 108,8 mmHg

Berlin şiddeti

orta

Cevap

orta
2.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Cevap: VT = 348 mL

Ventilasyon: dakika ventilasyonu V̇E = tidal volüm × solunum sayısı (normal yetişkinde yaklaşık 5–8 L/dk). Alveoler ventilasyon V̇A = (tidal volüm − ölü boşluk) × solunum sayısı; çünkü havayollarındaki hava (yetişkinde yaklaşık 150 mL) gaz alışverişine katılmaz. Akciğeri koruyucu ventilasyon, tahmini vücut ağırlığının (PBW) kilogramı başına yaklaşık 6 mL kullanır: erkekler 50 + 0,91 × (cm cinsinden boy − 152,4) kg, kadınlar 45,5 + 0,91 × (cm cinsinden boy − 152,4) kg (inçle: 60 in üzerindeki her inç için 2,3).

Tahmini vücut ağırlığı

PBW = 50 + 0,91·(174 − 152,4) = 69,66 kg

Tidal volüm

VT = 5·69,66 = 348,3 ≈ 348 mL

Cevap

VT = 348 mL
3.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: PaCO₂ = 20 mmHg

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Winter formülü

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
menzil: 18–22 mmHg

Cevap

PaCO₂ = 20 mmHg
4.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: delta oranı = 2,875

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Anyon açığı

AG = 137 − (86 + 16) = 35

Delta oranı

(35 − 12)/(24 − 16) = 23/8 = 2,875

Cevap

delta oranı = 2,875

2’nin üstü: ek metabolik alkaloz.

5.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: B = 13

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: çok kısıtlı → 2
nemlilik: sürekli nemli → 1
aktivite: yatağa bağımlı → 1
hareketlilik: hafif kısıtlı → 3
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: olası sorun → 2

Toplayın

Braden toplamı = 2 + 1 + 1 + 3 + 4 + 2 = 13

Cevap

B = 13
6.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: risk yok

Braden skalası: bası yarası riski için altı alt ölçek. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme, en kötü düzeyden (1) sorun olmamasına (4) kadar 1 ile 4 arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam daha yüksek risk demektir. Yaygın bantlar: 19–23 risk yok, 15–18 hafif risk, 13–14 orta risk, 10–12 yüksek risk ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Her alt ölçeği puanlayın

duyusal algı: hafif kısıtlı → 3
nemlilik: ara sıra nemli → 3
aktivite: sık yürüyor → 4
hareketlilik: çok kısıtlı → 2
beslenme: mükemmel → 4
sürtünme ve makaslama: belirgin sorun yok → 3

Toplayın

Braden toplamı = 3 + 3 + 4 + 2 + 4 + 3 = 19

Risk düzeyi

19 → risk yok

Cevap

risk yok
7.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · It compresses the heart and stops the ventricles filling

Cevap neden bu

The pericardial sac is fairly inelastic, so fluid that collects quickly raises the pressure around the heart. The ventricles cannot fill in diastole, stroke volume falls and the blood pressure drops. This is cardiac tamponade, treated by pericardiocentesis.

Cevap

C · It compresses the heart and stops the ventricles filling
8.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Acute respiratory acidosis

Cevap neden bu

A low pH with raised PaCO₂ is respiratory acidosis. A normal bicarbonate (about 22–26 mmol/L) shows the kidneys have not yet compensated, so the problem is acute, as in opioid toxicity, exhaustion or an acute COPD exacerbation. Treatment targets ventilation.

Cevap

A · Acute respiratory acidosis

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy