Solunum Bakımı ve Oksijen Tedavisi: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 8 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Nazal kanül
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Tüp süresi
dk = (psi − 200) × faktör / (L/dk); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Dakika ve alveoler ventilasyon
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Tahmini vücut ağırlığı
erkekler 50 + 0,91 × (cm − 152,4); kadınlar 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F oranı (Berlin, PEEP ≥ 5)
hafif > 200–300, orta > 100–200, ağır ≤ 100 mmHg
Oksijen içeriği
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Oksijen sunumu
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksi
(SpO₂/FiO₂)/RR

Yöntem

  1. Her değeri formülün birimlerine koyun: FiO₂ ve SaO₂ kesir olarak, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Bir tüp için güvenli artık basıncı çıkarın, tüp faktörüyle çarpın ve akışa bölün.
  3. Tüp sürelerini ve akışları aşağı yuvarlayın, asla yukarı değil.
  4. P/F oranı için önce PEEP’i kontrol edin, sonra PaO₂’yi FiO₂’ye bölün ve 300, 200 ve 100 mmHg ile karşılaştırın.
  5. Ventilasyon için alveoler ventilasyonda ölü boşluğu çıkarın ve tidal volümler için tahmini vücut ağırlığını kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

2Alıştırma soruları

1.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamalarıOrta
PaO₂ 111 mmHg · FiO₂ 1 · PEEP 14 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)300’ün üzeri: ARDS derecesi yokhafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). ARDS için diğer Berlin ölçütlerini karşılayan ventile edilen bir hastanın %100 oksijende ve 14 cmH₂O PEEP ile PaO₂’si 111 mmHg (14,8 kPa). P/F oranını hesaplayın ve ARDS şiddetine tıklayın.

PaO₂ 111 mmHg (14,8 kPa)FiO₂ 100%PEEP 14 cmH₂O
  1. 1300’ün üzeri: ARDS derecesi yok
  2. 2hafif
  3. 3orta
  4. 4ağır
2.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamalarıZor
Hb84 g/LSaO₂93%PaO₂67 mmHgCaO₂mL/dL× CO4,7 L/minDO₂?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın Hb’si 84 g/L, SaO₂’si %93, PaO₂’si 67 mmHg (8,9 kPa) ve kardiyak outputu 4,7 L/dk. CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) ile oksijen sunumunu DO₂ = CaO₂ × KO × 10 mL/dk cinsinden bulun.

Hb 84 g/LSaO₂ 93%PaO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)CO 4,7 L/min
DO₂ = mL/min
3.Arter kan gazı yorumlamaOrta
pH7,357,457,51PaCO₂mmHg354547HCO₃⁻mmol/L222636kompanse olmamışkısmen kompansetam kompanse

Bir alıştırma arter kan gazı pH 7,51, PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa) ve HCO₃⁻ 36 mmol/L gösteriyor. Birincil bozukluk metabolik alkaloz’dır. Ne kadar kompanse edilmiştir? Cevabınıza tıklayın.

pH 7,51PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1kompanse olmamış
  2. 2kısmen kompanse
  3. 3tam kompanse
4.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,18PaCO₂mmHg354577HCO₃⁻mmol/L222628akutkronikkronik üzerine akut

Bir alıştırma gazı solunumsal asidoz gösteriyor: pH 7,18, PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Sınıflandırmak için ‘HCO₃⁻ her 10 mmHg için 1 mmol/L artar (akut) ya da 3,5 mmol/L artar (kronik)’ kurallarını kullanın. Cevabınıza tıklayın.

pH 7,18PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3kronik üzerine akut
5.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: kol ve bacaklarda ekstansiyon (anormal ekstansiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
6.Klinik değerlendirme skorlarıZor
zayıfnormal kilolufazla kiloluobezite sınıf Iobezite sınıf IIobezite sınıf III

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yetişkin 53 kg ağırlığında ve 184 cm boyunda. BKİ’yi hesaplayın ve DSÖ ağırlık kategorisine tıklayın.

53 kg184 cm
  1. 1zayıf
  2. 2normal kilolu
  3. 3fazla kilolu
  4. 4obezite sınıf I
  5. 5obezite sınıf II
  6. 6obezite sınıf III
7.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

How does varenicline help people stop smoking?

  1. AIt partly stimulates and partly blocks nicotine receptors
  2. BIt speeds the clearance of nicotine by the liver
  3. CIt replaces nicotine through the skin, like a nicotine patch
  4. DIt makes cigarettes taste of metal so smoking feels unpleasant
8.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will have regular INR blood tests."
  2. B"I will check before taking any new medicines or herbal remedies."
  3. C"If I miss a dose, I will take two the next day."
  4. D"I will tell my dentist that I take warfarin."

3Çözeltiler

1.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Cevap: orta

P/F oranı ve ARDS (Berlin tanımı): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (kesir olarak). En az 5 cmH₂O PEEP ya da CPAP ile ARDS, 200 < P/F ≤ 300 için hafif, 100 < P/F ≤ 200 için orta ve P/F ≤ 100 mmHg için ağır olarak derecelendirilir. Diğer Berlin ölçütlerinin de (bir hafta içinde başlangıç, bilateral opasiteler, kalp yetmezliğiyle tam olarak açıklanamama) karşılanması gerekir. kPa cinsinden PaO₂ × 7,5 mmHg verir. ROX indeksi (SpO₂/FiO₂)/solunum sayısı, yüksek akışlı nazal oksijen alan hastaları izlemek için kullanılır.

P/F oranı

P/F = 111/1 = 111 mmHg

Berlin şiddeti

orta

Cevap

orta
2.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Cevap: DO₂ = 501,4 mL/min

Oksijen içeriği ve sunumu: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), kan dL’si başına mL O₂ cinsinden; SaO₂ kesir olarak alınır. Oksijenin neredeyse tamamı hemoglobine bağlıdır; çözünmüş kısım küçüktür. Sunum DO₂ = CaO₂ × kardiyak output (L/dk) × 10 (mL/dk); çünkü 1 L = 10 dL; dinlenim halindeki normal yetişkin değeri yaklaşık 1000 mL/dk’dır.

Oksijen içeriği

84 g/L = 8,4 g/dL
CaO₂ = 1,34·8,4·0,93 + 0,003·67 = 10,67 mL/dL

Oksijen sunumu

DO₂ = 10,67·4,7·10 = 501,4 mL/min

Cevap

DO₂ = 501,4 mL/min

Dinlenim halindeki normal yetişkin değeri yaklaşık 1000 mL/dk’dır.

3.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: kısmen kompanse

Kan gazı okuma (ROME): önce pH: 7,35’in altı asidemi, 7,45’in üstü alkalemidir. Sonra bunu açıklayan değeri bulun. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) solunumsal kısımdır ve solunumsal bir bozuklukta pH’ın tersi yönde (Opposite) hareket eder; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) metabolik kısımdır ve pH ile aynı yönde (Equal) hareket eder (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Öbür değer kompansasyonu gösterir: normalse kompanse olmamıştır; pH hâlâ anormalken pH’ı geri çeken yönde anormalse kısmen kompanse; pH normal ve her iki değer anormalse tam kompanse. Aralıklar laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterir; bunlar alıştırma değerleridir.

ROME, değer değer

pH 7,51: alkalemi (7,45’in üstü)
PaCO₂ 47 mmHg: yüksek (35–45)
HCO₃⁻ 36 mmol/L: yüksek (22–26)

Kompansasyon

kısmen kompanse

Cevap

kısmen kompanse
4.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: akut

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen HCO₃⁻

akut: 24 + 1·3,7 = 27,7 mmol/L
kronik: 24 + 3,5·3,7 = 36,95 mmol/L

Karşılaştırın

ölçülen: 28 mmol/L → akut

Cevap

akut
5.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: ağır

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: yalnızca inleme gibi anlaşılmaz sesler çıkarıyor → 2
M: kol ve bacaklarda ekstansiyon (anormal ekstansiyon) → 2

Toplayın

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Şiddet

GCS 6 → ağır

Cevap

ağır
6.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: zayıf

Beden kitle indeksi: BKİ = ağırlık (kg)/boy (m)²; boy önce metreye çevrilir. Libre ve inçle BKİ = 703 × ağırlık (lb)/boy (in)². DSÖ yetişkin kategorileri: 18,5’in altı zayıf, 18,5–24,9 normal kilolu, 25,0–29,9 fazla kilolu, 30,0–34,9 obezite sınıf I, 35,0–39,9 obezite sınıf II ve 40 ve üzeri obezite sınıf III.

BMI

BMI = 53/1,84² = 15,65

Kategori

zayıf

Cevap

zayıf
7.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · It partly stimulates and partly blocks nicotine receptors

Cevap neden bu

Varenicline is a partial agonist at nicotinic acetylcholine receptors. It reduces cravings and withdrawal and makes smoking less rewarding. Nausea is common, and patients are asked to report mood changes.

Cevap

A · It partly stimulates and partly blocks nicotine receptors
8.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: C · "If I miss a dose, I will take two the next day."

Cevap neden bu

Doubling up after a missed dose can cause over-anticoagulation and bleeding. Patients are usually told to take a missed dose the same day if they remember, or skip it and record it, then seek advice. Regular INR checks, telling other clinicians and checking interactions are correct.

Cevap

C · "If I miss a dose, I will take two the next day."

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy