Solunum Bakımı ve Oksijen Tedavisi: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 8 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Formüller ve yöntemler

Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Nazal kanül
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Tüp süresi
dk = (psi − 200) × faktör / (L/dk); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Dakika ve alveoler ventilasyon
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Tahmini vücut ağırlığı
erkekler 50 + 0,91 × (cm − 152,4); kadınlar 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F oranı (Berlin, PEEP ≥ 5)
hafif > 200–300, orta > 100–200, ağır ≤ 100 mmHg
Oksijen içeriği
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Oksijen sunumu
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksi
(SpO₂/FiO₂)/RR

Yöntem

  1. Her değeri formülün birimlerine koyun: FiO₂ ve SaO₂ kesir olarak, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Bir tüp için güvenli artık basıncı çıkarın, tüp faktörüyle çarpın ve akışa bölün.
  3. Tüp sürelerini ve akışları aşağı yuvarlayın, asla yukarı değil.
  4. P/F oranı için önce PEEP’i kontrol edin, sonra PaO₂’yi FiO₂’ye bölün ve 300, 200 ve 100 mmHg ile karşılaştırın.
  5. Ventilasyon için alveoler ventilasyonda ölü boşluğu çıkarın ve tidal volümler için tahmini vücut ağırlığını kullanın.

Arter kan gazı yorumlama

Normal aralıklar
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Solunumsal: PaCO₂ pH’ın tersi yönde; Metabolik: HCO₃⁻ pH ile aynı yönde
Winter formülü
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolik alkaloz
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anyon açığı
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Albümine göre düzeltilmiş açık
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta oranı
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F oranı
PaO₂/FiO₂
Alveoler gaz denklemi
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serum ozmolalitesi
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Yöntem

  1. pH’a bakın: 7,35’in altı asidoz, 7,45’in üstü alkalozdur.
  2. Bunu açıklayan değeri bulun: PaCO₂ pH’ın tersi yönde hareket ediyorsa solunumsal, HCO₃⁻ pH ile aynı yönde hareket ediyorsa metabolik bozukluktur.
  3. Öbür değere bakın: normalse kompanse olmamış, kompanse eden yönde anormalse kısmi kompansasyon, pH normal ve her iki değer anormalse tam kompansasyon vardır.
  4. Metabolik asidozda PaCO₂’yi Winter formülüyle (1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2) karşılaştırın ve anyon açığını Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ile hesaplayın.
  5. Yüksek bir anyon açığını delta oranıyla, albümin düşükse de düzeltilmiş açıkla denetleyin.

Klinik değerlendirme skorları

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Yöntem

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Yöntem

  1. Sorunu adlandırın: pompa yetmezliği, tıkalı arter, ritim, pıhtı, hava yolu daralması, enfeksiyon ya da bir cihaz sorunu.
  2. Önce tehlike işaretlerini kontrol edin: hipoksi, hipotansiyon, göğüs ağrısı, yeni konfüzyon, soğuk nabızsız bir ekstremite.
  3. Oksijeni hastaya göre ayarlayın: çoğu için %94–98, CO₂ retansiyonu riski taşıyanlar için %88–92.
  4. Her ilacı testine ve riskine bağlayın: varfarin ve INR, heparin ve aPTT ile trombositler, diüretikler ve potasyum.
  5. Güvenli ilk eylemi seçin, sonra durumu bildirin ve yeniden değerlendirin.

2Alıştırma soruları

1.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamalarıOrta
Hb108 g/LSaO₂86%PaO₂52 mmHgCaO₂?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir hastanın Hb’si 108 g/L, SaO₂’si %86 ve PaO₂’si 52 mmHg (6,9 kPa). Arter oksijen içeriğini CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) ile mL O₂/dL cinsinden bulun.

Hb 108 g/LSaO₂ 86%PaO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamalarıZor
PaO₂ 8,1 kPa · FiO₂ 0,5 · PEEP 12 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)300’ün üzeri: ARDS derecesi yokhafifortaağırderecelendirilemez: PEEP 5’in altında

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kalp yetmezliğiyle açıklanamayan akut hipoksemisi ve bilateral opasiteleri olan bir hastanın %50 oksijende ve 12 cmH₂O PEEP ile PaO₂’si 8,1 kPa. ARDS şiddetini Berlin tanımıyla derecelendirin. Cevabınıza tıklayın.

PaO₂ 8,1 kPaFiO₂ 50%PEEP 12 cmH₂O
  1. 1300’ün üzeri: ARDS derecesi yok
  2. 2hafif
  3. 3orta
  4. 4ağır
  5. 5derecelendirilemez: PEEP 5’in altında
3.Arter kan gazı yorumlamaOrta

Alıştırma değerleri: Na⁺ 130 mmol/L, glukoz 23,8 mmol/L ve üre 12,7 mmol/L. Serum ozmolalitesini, Osm = 2·Na⁺ + glukoz + üre, en yakın tam sayıya yuvarlayarak hesaplayın.

Na⁺ 130 mmol/Lglukoz 23,8 mmol/Lüre 12,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Arter kan gazı yorumlamaZor
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354533HCO₃⁻mmol/L222616uygun kompansasyonek solunumsal asidozek solunumsal alkaloz

Bir alıştırma gazı metabolik asidoz gösteriyor: pH 7,31, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Ölçülen PaCO₂ değerini Winter formülüyle karşılaştırın. Yorumunuza tıklayın.

pH 7,31PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1uygun kompansasyon
  2. 2ek solunumsal asidoz
  3. 3ek solunumsal alkaloz
5.Klinik değerlendirme skorlarıOrta
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96hava / O₂O₂havaSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bu gözlemler için NEWS2 çizelgesini (SpO₂ skala 1) kullanın: solunum sayısı 14/dk, SpO₂ %96 oda havasında, kan basıncı 150/90 mmHg, nabız 40/dk, uyanık, vücut sıcaklığı 36,1 °C. NEWS2 toplam skoru nedir?

RR 14SpO₂ 96%havaSBP 150HR 40AT 36,1 °C
NEWS2 =
6.Klinik değerlendirme skorlarıZor
zayıfnormal kilolufazla kiloluobezite sınıf Iobezite sınıf IIobezite sınıf III

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yetişkin 128 kg ağırlığında ve 177 cm boyunda. BKİ’yi hesaplayın ve DSÖ ağırlık kategorisine tıklayın.

128 kg177 cm
  1. 1zayıf
  2. 2normal kilolu
  3. 3fazla kilolu
  4. 4obezite sınıf I
  5. 5obezite sınıf II
  6. 6obezite sınıf III
7.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumOrta

A patient with bronchiectasis of the right lower lobe is taught postural drainage. How should they be positioned?

  1. ASitting fully upright at all times
  2. BWith the affected lobe uppermost so gravity drains it
  3. CFlat on the back with the arms raised
  4. DWith the affected lobe lowest so it fills with mucus
8.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunumZor

A patient has been on continuous NIV via a full-face mask for two days. Which nursing measure helps prevent the most common complication?

  1. ACheck mask fit and protect the bridge of the nose
  2. BTighten the straps as far as they will go to stop any leak
  3. CUse the same mask size for every patient
  4. DRemove the mask for an hour each time the alarm sounds

3Çözeltiler

1.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Cevap: CaO₂ = 12,6 mL/dL

Oksijen içeriği ve sunumu: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), kan dL’si başına mL O₂ cinsinden; SaO₂ kesir olarak alınır. Oksijenin neredeyse tamamı hemoglobine bağlıdır; çözünmüş kısım küçüktür. Sunum DO₂ = CaO₂ × kardiyak output (L/dk) × 10 (mL/dk); çünkü 1 L = 10 dL; dinlenim halindeki normal yetişkin değeri yaklaşık 1000 mL/dk’dır.

g/dL cinsinden Hb

108 g/L = 10,8 g/dL

Bağlı oksijen

1,34·10,8·0,86 = 12,45 mL/dL

Çözünmüş oksijen

0,003·52 = 0,156 mL/dL

Oksijen içeriği

CaO₂ = 12,45 + 0,156 = 12,6 mL/dL

Cevap

CaO₂ = 12,6 mL/dL
2.Oksijen tedavisi ve solunum hesaplamaları

Cevap: orta

P/F oranı ve ARDS (Berlin tanımı): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (kesir olarak). En az 5 cmH₂O PEEP ya da CPAP ile ARDS, 200 < P/F ≤ 300 için hafif, 100 < P/F ≤ 200 için orta ve P/F ≤ 100 mmHg için ağır olarak derecelendirilir. Diğer Berlin ölçütlerinin de (bir hafta içinde başlangıç, bilateral opasiteler, kalp yetmezliğiyle tam olarak açıklanamama) karşılanması gerekir. kPa cinsinden PaO₂ × 7,5 mmHg verir. ROX indeksi (SpO₂/FiO₂)/solunum sayısı, yüksek akışlı nazal oksijen alan hastaları izlemek için kullanılır.

PEEP

PEEP 12 ≥ 5 cmH₂O

mmHg cinsinden PaO₂

8,1·7,5 = 60,75 mmHg

P/F oranı

P/F = 60,75/0,5 = 121,5 mmHg

Berlin şiddeti

orta

Cevap

orta
3.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: Osm = 297 mOsm/kg

Türetilmiş değerler: hesaplanan serum ozmolalitesi, tüm değerler mmol/L cinsindeyken 2·Na⁺ + glukoz + üredir (glukoz ve BUN mg/dL cinsindeyse 2·Na⁺ + glukoz/18 + BUN/2,8); normal değer yaklaşık 275–295 mOsm/kg’dır. P/F oranı, PaO₂’nin kesir olarak FiO₂’ye bölünmesidir. Deniz seviyesinde alveoler oksijen basıncı PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg’dir ve A–a gradyanı PAO₂ − PaO₂’dir.

Hesaplanan ozmolalite

Osm = 2·130 + 23,8 + 12,7 = 296,5 ≈ 297 mOsm/kg

Cevap

Osm = 297 mOsm/kg
4.Arter kan gazı yorumlama

Cevap: uygun kompansasyon

Beklenen kompanzasyon: metabolik asidozda Winter formülü PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg öngörür; bu aralığın üzerindeki ölçülen değer ek bir solunumsal asidoza, altındaki ek bir solunumsal alkaloza işaret eder. Anyon açığı AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normalde yaklaşık 8–12 mmol/L, yüksek açıklı metabolik asidozu normal açıklı olandan ayırır; düşük albümin yüksek açığı gizler (albümin 4,0’ın altında kaldığı her g/dL için 2,5 ekleyin). Delta oranı (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) yaklaşık 0,8 ile 2 arasındaysa saf yüksek açıklı asidoza uyar (bazı kaynaklar 0,8 yerine 1 kullanır), bunun altındaysa eklenmiş normal açıklı asidoza, 2’nin üzerindeyse eklenmiş metabolik alkaloza.

Beklenen PaCO₂

1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Karşılaştırın

ölçülen: 33 mmHg → uygun kompansasyon

Cevap

uygun kompansasyon
5.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): yedi parametrenin her birini çizelgeyle puanlayın (solunum sayısı, skala 1’de SpO₂, oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı) ve puanları toplayın. Klinik risk: 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksek. Toplam 5 ve üzeri acil yanıt gerektirir.

Her parametreyi puanlayın

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
oda havasında → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 40/min → 3
uyanık (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Toplayın

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3

Cevap

NEWS2 = 3
6.Klinik değerlendirme skorları

Cevap: obezite sınıf III

Beden kitle indeksi: BKİ = ağırlık (kg)/boy (m)²; boy önce metreye çevrilir. Libre ve inçle BKİ = 703 × ağırlık (lb)/boy (in)². DSÖ yetişkin kategorileri: 18,5’in altı zayıf, 18,5–24,9 normal kilolu, 25,0–29,9 fazla kilolu, 30,0–34,9 obezite sınıf I, 35,0–39,9 obezite sınıf II ve 40 ve üzeri obezite sınıf III.

BMI

BMI = 128/1,77² = 40,86

Kategori

obezite sınıf III

Cevap

obezite sınıf III
7.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: B · With the affected lobe uppermost so gravity drains it

Cevap neden bu

Postural drainage places the patient so the affected segment is above the main bronchus, letting gravity move secretions towards the larger airways to be coughed up. It is combined with breathing techniques. Head-down positions are avoided in patients with reflux, recent surgery or breathlessness.

Cevap

B · With the affected lobe uppermost so gravity drains it
8.Dahili-cerrahi: kardiyovasküler ve solunum

Cevap: A · Check mask fit and protect the bridge of the nose

Cevap neden bu

Pressure injury over the bridge of the nose is common with NIV masks. Correctly sized masks, avoiding overtightening (allowing a small gap under the straps), protective dressings and regular skin checks reduce it. Other problems include eye irritation, dryness and gastric distension.

Cevap

A · Check mask fit and protect the bridge of the nose

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy