Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Where in the eye should eye drops be placed?

  1. AInto the pocket of the lower eyelid
  2. BInto the inner corner of the eye only
  3. COnto the upper eyelid while the eye is shut
  4. DDirectly onto the centre of the cornea
2.Основи сестринської справиСкладна

Why is heat usually avoided on a fresh soft-tissue injury during the first day?

  1. AIt widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
  2. BIt numbs the area so the patient cannot feel pain
  3. CIt makes the muscles weaker for several weeks
  4. DIt narrows blood vessels and reduces blood flow to the injury
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which technique is correct when collecting a wound culture?

  1. ASwab the old pus on the dressing that was just removed from the wound
  2. BClean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
  3. CUse one swab to sample two different wounds
  4. DCollect the sample only after antibiotics have been started
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient on a general ward for two days is found to have smear-positive pulmonary TB. What should the nurse do besides moving the patient to an airborne isolation room?

  1. ANothing more, because the patient has now been isolated
  2. BTell all the exposed patients to start TB drugs at once, before any testing
  3. CInform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
  4. DClose the ward to all new admissions for a full year
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Several patients on a gastroenterology unit need care. Which patient should the nurse see first?

  1. AUlcerative colitis, asking about diet changes for home
  2. BLong-standing back pain, asking for the usual analgesic
  3. CCrohn disease, waiting to be taken down for a scheduled CT scan
  4. DTwo hours after a colonoscopy: rigid abdomen and severe new pain
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient arrives at the emergency department with a plan to end their life, but has normal vital signs. Which ESI level fits best?

  1. ALevel 2
  2. BLevel 1
  3. CLevel 5
  4. DLevel 4
7.Клінічна сестринська справаСередня

How is Helicobacter pylori infection usually treated?

  1. AAntacids alone, taken after every meal for a month
  2. BA single dose of paracetamol and a bland diet for a week
  3. CA combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
  4. DSurgery to remove the stomach
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AOral calcium supplements and vitamin D
  2. BIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
  3. CA high-calcium diet
  4. DStrict fluid restriction to protect the kidneys
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient without symptoms has a fasting plasma glucose of 132 mg/dL (7,3 mmol/L) on Monday and 138 mg/dL (7,7 mmol/L) on Thursday. What does this show?

  1. AThe results show prediabetes only
  2. BThe results show reactive hypoglycemia
  3. CThe results meet the criteria for diabetes
  4. DThe results are within the normal fasting range
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with kidney stones and fatigue has a calcium of 11,6 mg/dL (2,9 mmol/L), a high parathyroid hormone (PTH) and a low phosphate. Which condition is most likely?

  1. ACancer-related hypercalcemia
  2. BHypoparathyroidism
  3. CPrimary hyperparathyroidism
  4. DVitamin D deficiency
11.ФармакологіяСередня

Sumatriptan is contraindicated in which patient?

  1. AA patient with iron deficiency anaemia
  2. BA patient with coronary artery disease
  3. CA patient with a recent ankle sprain
  4. DA patient with mild asthma
12.ФармакологіяСкладна

Пацієнт, що приймає варфарин, починає курс рифампіцину. Який імовірний ефект?

  1. AЕфекту немає, бо рифампіцин не всмоктується
  2. BМНВ зростає, бо варфарин метаболізується повільніше
  3. CВарфарин перетворюється на вітамін K
  4. DМНВ знижується, бо варфарин метаболізується швидше
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position will oxygenation usually be best?

  1. AProne with the head down
  2. BLying on the right side, with the affected lung down
  3. CFlat on the back with no pillows
  4. DLying on the left side, with the healthy lung down
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A heavy smoker is having surgery tomorrow and asks whether stopping smoking now is pointless. Which reply is most accurate?

  1. AIt is pointless unless they stopped smoking at least a year ago
  2. BStopping now will make the operation more dangerous
  3. CStopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
  4. DSmoking before surgery protects the lungs from the anaesthetic gases
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

For which patient would the nurse question an order for pioglitazone?

  1. AA patient with hypothyroidism
  2. BA patient with asthma
  3. CA patient with an allergy to latex
  4. DA patient with heart failure
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with an acute stroke has a glucose of 15 mmol/L (270 mg/dL). They do not have known diabetes. What is appropriate?

  1. AGive glucose gel to stabilise the level
  2. BStop all IV fluids to lower the glucose
  3. CReport it and monitor glucose, as it can worsen outcome
  4. DIgnore it, because stress always raises glucose
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Чому регулярне (за графіком) знеболення часто краще за дози «за потребою» в перші дні після великої операції?

  1. AВоно підтримує стабільний рівень препарату й запобігає сильним піках болю
  2. BВоно усуває потребу оцінювати біль пацієнта протягом дня
  3. CВоно дозволяє вводити дози вище максимальної добової межі
  4. DВоно повністю запобігає всім побічним ефектам опіоїдів
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient is booked for a urea breath test for H. pylori. Which medicine should usually be stopped 2 weeks before the test?

  1. ALevothyroxine
  2. BAmlodipine
  3. COmeprazole
  4. DParacetamol (acetaminophen)
19.Акушерське медсестринствоСередня

Коли зазвичай проводять скринінг товщини комірцевого простору в першому триместрі?

  1. AПриблизно на 18–22-му тижні
  2. BПриблизно на 28–32-му тижні
  3. CПриблизно на 6–8-му тижні
  4. DПриблизно на 11–14-му тижні
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Яку породіллю медсестра має оглянути першою?

  1. AЧерез годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
  2. B1-ша доба: помірні lochia rubra з кількома згустками, меншими за монету
  3. C3-тя доба: повні, щільні, болючі молочні залози
  4. D2-га доба: переймоподібний біль під час грудного вигодовування
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Яка ознака на кривій росту 10-місячної дитини найбільше потребує подальшої оцінки?

  1. AОкружність голови, що відповідає кривій 75-го перцентиля
  2. BМаса, що перетнула дві основні лінії перцентилів порівняно з попередніми візитами
  3. CДовжина на 50-му перцентилі та маса на 40-му перцентилі
  4. DМаса, що від народження тримається на 10-му перцентилі
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Яка ознака у 3-місячного немовляти з бронхіолітом потребує негайного реагування?

  1. AСвист, що вислуховується при аускультації
  2. BПаузи в диханні (апное) та сатурація киснем 88%
  3. CТрохи менше годування, ніж зазвичай, але з мокрими підгузками
  4. DНежить і легкий кашель
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

What does the Mini-Cog screening test for cognitive impairment involve?

  1. AA questionnaire about mood over the past 2 weeks
  2. BMeasuring the level of alcohol in the blood
  3. CRecall of three words and a clock-drawing task
  4. DA 30-minute brain scan
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

While caring for a highly anxious patient, a nurse notices her own heart racing and her speech getting faster. What is most important?

  1. ARecognise that anxiety spreads between people, and calm herself first
  2. BLeave the patient immediately and not return
  3. CIgnore her own reaction, because the nurse's feelings do not matter in patient care
  4. DMatch the patient's level of anxiety to show empathy
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111215:30?2:30 PM5:30 PM3:30 AM3:30 PM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 15:30 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

15:30
  1. 12:30 PM
  2. 25:30 PM
  3. 33:30 AM
  4. 43:30 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2 склянок? mL½ tsp? mL3 tbsp? mL3 fl oz? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 2 склянок з чай, ½ tsp з сироп від кашлю, 3 tbsp з рідка добавка, 3 fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 19 kg призначено 2 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 10 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

19 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
25k од.250 mL? mL/h800 од./h

Інфузія містить 25000 одиниць препарату в 250 mL. Призначено 800 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

25000 од./250 mL800 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 3 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg250 mL12 mL/h? mcg/min

Інфузія 200 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 12 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

200 mg/250 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсуп150 mLмолоко240 mLжеле120 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча250 mLсеча225 mLсеча275 mLсеча300 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 65 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

65 kg8 hсеча: 250 mLсеча: 225 mLсеча: 275 mLсеча: 300 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL120 mL/hпочаток 11:1514:45: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 11:15, його вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 14:45?

1000 mL120 mL/h11:15 → 14:45
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 37,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 18SpO₂ 99%O₂SBP 150HR 82AT 37,2 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 22/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 110/66 mmHg, пульс 130/min, притомний, температура 39,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 22SpO₂ 96%повітряSBP 110HR 130AT 39,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Into the pocket of the lower eyelid

Чому це відповідь

Drops go into the lower conjunctival sac, which is less sensitive than the cornea. Pressing gently on the inner corner afterwards reduces drainage into the nose.

Відповідь

A · Into the pocket of the lower eyelid
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding

Чому це відповідь

Heat causes vasodilation, which can worsen swelling and bleeding in an acute injury. Cold is used first; heat may help later with stiffness.

Відповідь

A · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue

Чому це відповідь

Old exudate contains surface bacteria that may not be causing the infection. The wound is cleaned with sterile saline and then swabbed over clean, viable tissue, ideally before antibiotics start.

Відповідь

B · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up

Чому це відповідь

Infection prevention and public health carry out a contact investigation to identify and screen people exposed while the patient was not isolated. Treatment of contacts depends on their test results.

Відповідь

C · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Two hours after a colonoscopy: rigid abdomen and severe new pain

Чому це відповідь

A rigid abdomen with severe pain after colonoscopy suggests bowel perforation and peritonitis, a surgical emergency. The other patients have stable, chronic or routine needs.

Відповідь

D · Two hours after a colonoscopy: rigid abdomen and severe new pain
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Level 2

Чому це відповідь

Active suicidal ideation with a plan is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2. They need prompt evaluation and a safe environment with close observation.

Відповідь

A · Level 2
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor

Чому це відповідь

Eradication therapy combines a PPI with two antibiotics for a set course. Completing the course is important for success.

Відповідь

C · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate

Чому це відповідь

Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.

Відповідь

B · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · The results meet the criteria for diabetes

Чому це відповідь

Two fasting results of 126 mg/dL (7,0 mmol/L) or more confirm diabetes in a person without symptoms. Prediabetes is 100–125 mg/dL. The nurse helps the patient understand the next steps, including education and follow-up.Перевірено за: Diabetes · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · The results meet the criteria for diabetes
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Primary hyperparathyroidism

Чому це відповідь

In primary hyperparathyroidism, usually from an adenoma, PTH is high despite high calcium, and phosphate is low because PTH increases its excretion. Cancer-related hypercalcemia typically has a suppressed PTH.Перевірено за: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Hyperparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

C · Primary hyperparathyroidism
11.Фармакологія

Відповідь: B · A patient with coronary artery disease

Чому це відповідь

Triptans can constrict coronary arteries and cause angina or myocardial infarction. They are avoided in coronary disease, uncontrolled hypertension and previous stroke.

Відповідь

B · A patient with coronary artery disease
12.Фармакологія

Відповідь: D · МНВ знижується, бо варфарин метаболізується швидше

Чому це відповідь

Рифампіцин індукує ферменти CYP, прискорює метаболізм варфарину й послаблює його дію, тож МНВ знижується, а ризик тромбів зростає.

Відповідь

D · МНВ знижується, бо варфарин метаболізується швидше
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Lying on the left side, with the healthy lung down

Чому це відповідь

Blood flow goes preferentially to the dependent lung. Placing the healthy lung down matches more blood to the well-ventilated lung, improving oxygenation ("good lung down"). Exceptions include a lung abscess or bleeding, when the affected lung is placed down to protect the healthy one.

Відповідь

D · Lying on the left side, with the healthy lung down
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery

Чому це відповідь

Carboxyhaemoglobin falls substantially within about 12–24 hours of stopping, improving oxygen delivery. Longer abstinence improves airway function, wound healing and reduces complications further. Any stop is beneficial, and support should be offered.

Відповідь

C · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A patient with heart failure

Чому це відповідь

Pioglitazone can cause fluid retention and oedema, which can worsen heart failure. It is contraindicated in patients with heart failure. Weight gain and an increased fracture risk are other effects.

Відповідь

D · A patient with heart failure
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome

Чому це відповідь

Hyperglycaemia is common after stroke and is linked to worse outcomes. It is reported, monitored and treated in line with local protocols, while avoiding hypoglycaemia. The patient may also be tested for undiagnosed diabetes.

Відповідь

C · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Воно підтримує стабільний рівень препарату й запобігає сильним піках болю

Чому це відповідь

Передбачуваний, безперервний післяопераційний біль найкраще контролюється регулярним мультимодальним знеболенням (наприклад, парацетамол і, де безпечно, НПЗЗ) з дозами за потребою при проривному болю. Біль і побічні ефекти все одно регулярно оцінюють.

Відповідь

A · Воно підтримує стабільний рівень препарату й запобігає сильним піках болю
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Omeprazole

Чому це відповідь

PPIs suppress H. pylori and can give false-negative breath or stool tests, so they are usually stopped 2 weeks before. Antibiotics are usually stopped 4 weeks before testing.

Відповідь

C · Omeprazole
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Приблизно на 11–14-му тижні

Чому це відповідь

Товщину комірцевого простору вимірюють приблизно між 11-м і 14-м тижнем, часто разом із біохімічними маркерами. Детальне УЗД анатомії плода проводять приблизно на 18–22-му тижні.

Відповідь

D · Приблизно на 11–14-му тижні
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Через годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки

Чому це відповідь

«Розслаблена» матка з тахікардією в першу годину вказує на кровотечу й потребує негайної оцінки. Дрібні згустки на 1-шу добу, післяпологові болі та нагрубання на 3-тю добу очікувані.

Відповідь

A · Через годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Маса, що перетнула дві основні лінії перцентилів порівняно з попередніми візитами

Чому це відповідь

Дитина, що стабільно росте вздовж низького перцентиля, може бути просто малою. Перетин двох основних ліній перцентилів вказує на затримку росту й потребує оцінки годування, хвороб та соціальної ситуації.

Відповідь

B · Маса, що перетнула дві основні лінії перцентилів порівняно з попередніми візитами
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Паузи в диханні (апное) та сатурація киснем 88%

Чому це відповідь

Апное та низька сатурація киснем — ознаки тяжкого бронхіоліту, що потребують термінової оцінки та підтримки. Інші ознаки типові для легкого бронхіоліту.

Відповідь

B · Паузи в диханні (апное) та сатурація киснем 88%
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Recall of three words and a clock-drawing task

Чому це відповідь

The Mini-Cog combines a three-word recall with drawing a clock face. It is a quick screen; an abnormal result needs a fuller assessment.

Відповідь

C · Recall of three words and a clock-drawing task
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Recognise that anxiety spreads between people, and calm herself first

Чому це відповідь

Anxiety can be communicated between people. A nurse who notices and manages her own anxiety can provide a calm, steady presence that helps reduce the patient's anxiety.

Відповідь

A · Recognise that anxiety spreads between people, and calm herself first
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 3:30 PM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

15 − 12 = 3 → PM

Відповідь

3:30 PM

Відповідь

3:30 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 617,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

2 склянок = 2·240 = 480 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL

Додайте

V = 480 + 2,5 + 45 + 90 = 617,5 mL

Відповідь

V = 617,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 3,8 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 2·19 = 38 mg

Об’єм

V = 38/10 = 3,8 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 3,8 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 8 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

25000/250 = 100 од./mL

Швидкість помпи

R = 800/100 = 8 mL/h

Відповідь

R = 8 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 83 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

3·60 = 180 min

Швидкість крапання

R = 1000·15/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Відповідь

R = 83 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 83 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 160 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Доза за годину

12·800 = 9600 mcg/h

Доза за хвилину

D = 9600/60 = 160 mcg/min

Відповідь

D = 160 mcg/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 2,02 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

250 + 225 + 275 + 300 = 1050 mL

На кілограм за годину

U = 1050/(65·8) = 2,019 ≈ 2,02 mL/kg/h

Відповідь

U = 2,02 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 580 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

11:15 → 14:45 = 3,5 h

Введений об’єм

120·3,5 = 420 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 420 = 580 mL

Відповідь

V = 580 mL
33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Відповідь

NEWS2 = 2
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 22/min → 2
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 130/min → 2
притомний (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 1 + 2 + 0 + 1 = 6
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions