Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яку мету пацієнта сформульовано за принципом SMART?

  1. AПацієнт незабаром почуватиметься краще
  2. BПацієнт покращить мобільність
  3. CПацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці
  4. DПацієнт намагатиметься їсти більше
2.Основи сестринської справиСкладна

For a patient at risk of pressure ulcers, why is the head of the bed usually kept at 30 degrees or less if their condition allows?

  1. AHigher angles always cause breathing problems in patients who are bedbound
  2. BLower angles stop the patient from getting out of bed
  3. CHigher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
  4. DLower angles increase blood flow to the heels
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Медсестра вколола себе голкою після контакту з пацієнтом із відомим ВІЛ. Чому важливо повідомити про це негайно?

  1. AПовідомити можна будь-коли протягом місяця, ризик не змінюється
  2. BПовідомляти потрібно, лише якщо рана кровоточить або глибока
  3. CПостконтактна профілактика найефективніша, якщо розпочати її протягом кількох годин
  4. DПовідомляти потрібно лише про травми внутрішньовенними голками
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse has worked three long shifts in a row and feels exhausted. The manager asks the nurse to stay for another shift. What is the most appropriate response?

  1. AAgree, but skip the independent medication checks to save energy on the shift
  2. BAgree and drink extra coffee to stay alert
  3. CExplain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
  4. DAgree without telling anyone about the fatigue
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient is raising his voice, pacing and clenching his fists. What should the nurse do first?

  1. AStand very close to him and tell him firmly and loudly to sit down and be quiet
  2. BSpeak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
  3. CTurn away and ignore the behavior
  4. DApply physical restraints at once
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

After a vaginal birth, the uterus is firm and central, but bright red blood keeps trickling steadily. What should the nurse suspect?

  1. AA tear in the birth canal or cervix
  2. BUterine atony that needs more massage
  3. CA full bladder pushing the uterus aside
  4. DNormal lochia for the first hour
7.Клінічна сестринська справаСередня

У пацієнта у відділенні після першої дози бета-блокатора з'являються свистяче дихання та задишка. Який анамнез робить це найімовірнішим?

  1. AАстма
  2. BОстеоартрит
  3. CГіпотиреоз
  4. DМігрень
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient has a painful, punched-out ulcer on the toes, with a cold, pale foot and weak foot pulses. Which type of ulcer is most likely?

  1. AA burn
  2. BA venous ulcer
  3. CAn arterial ulcer
  4. DA pressure ulcer from bed rest
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with diabetes also takes propranolol. Why is regular glucose monitoring especially important?

  1. AThe drug stops the meter from reading correctly
  2. BThe drug causes very high glucose in all patients
  3. CThe drug blocks the insulin injection site
  4. DThe drug can mask warning signs of hypoglycemia
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A young woman with frequent self-induced vomiting has swollen salivary glands. Which laboratory pattern is most likely?

  1. ALow sodium, low bicarbonate and high lipase
  2. BHigh potassium, low bicarbonate and low amylase
  3. CHigh calcium, high phosphate and high glucose
  4. DLow potassium, high bicarbonate and high amylase
11.ФармакологіяСередня

How is adenosine given for supraventricular tachycardia?

  1. AAs a rapid IV push followed by a fast saline flush
  2. BAs a tablet under the tongue
  3. CAs a slow infusion over one hour
  4. DAs an intramuscular injection into the outer thigh muscle
12.ФармакологіяСкладна

Which strategy is most effective at preventing errors with IV insulin infusions?

  1. AUsing insulin syringes to measure large IV volumes
  2. BAn independent double check and a smart pump with a drug library
  3. CPreparing insulin infusions in advance and leaving them unlabelled
  4. DWriting "U" for units on the order
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Як слід вводити підшкірно еноксапарин із попередньо заповненого шприца?

  1. AУ дельтоподібний м'яз, спершу видаливши бульбашку повітря
  2. BЩодня в те саме місце живота, а потім масажувати
  3. CШвидким внутрішньовенним болюсом через канюлю
  4. DУ живіт, залишивши бульбашку повітря, без розтирання
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

The monitor shows a regular broad-complex tachycardia at 180/min. The patient is alert with BP 126/78 mmHg and no chest pain. What is the most appropriate plan?

  1. AReassure the patient, as this is a normal rhythm
  2. BDeliver an unsynchronised shock immediately, before any other assessment
  3. CStart chest compressions straight away and give a dose of IV adrenaline
  4. DRecord a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

After pressing the plunger of an insulin pen, what should the patient do?

  1. AInject a second dose straight away to be sure
  2. BPull the needle out at once and rub the site firmly
  3. CKeep the needle in the skin for about 10 seconds
  4. DLeave the needle on the pen for the next injection
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with hypopituitarism needs both hydrocortisone and levothyroxine. Which is usually started first?

  1. ALevothyroxine
  2. BBoth on the same day, in any order
  3. CHydrocortisone
  4. DNeither, until symptoms appear
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which advice has good evidence for reducing cancer-related fatigue?

  1. AAvoiding all daily activities
  2. BDrinking several strong coffees every evening
  3. CRegular light to moderate activity, such as walking
  4. DComplete bed rest for the whole course of treatment
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

After a fall, a patient with advanced dementia is agitated, grimacing and guarding the hip, and cannot rate the pain. What should the nurse do?

  1. AWait until a relative can confirm the pain
  2. BGive a sedative to treat the agitation and avoid giving any analgesia
  3. CAssume there is no pain because none is reported
  4. DUse an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Акушерське медсестринствоСередня

On day 2, a newborn has red blotches with small yellow-white centres on the trunk. The baby is well. What is most likely?

  1. APort-wine stain
  2. BHerpes simplex infection
  3. CNeonatal sepsis
  4. DErythema toxicum
20.Акушерське медсестринствоСкладна

The nurse must deliver a baby before the provider arrives. As the head crowns, what should the nurse do?

  1. AApply gentle pressure to the head to slow the birth
  2. BAsk the woman to cross her legs tightly until help comes
  3. CPull firmly on the head to speed the birth
  4. DPush the head back to delay the birth
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A 6-year-old with a life-limiting illness asks the nurse, "Am I going to die?" What is the best response?

  1. ATell the child firmly that this will not happen
  2. BTell the child that only the doctor is allowed to talk about this subject with children
  3. CFind out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family
  4. DChange the subject quickly so the child is not upset
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A formula-fed infant is diagnosed with cow's milk protein allergy. Which formula is usually advised?

  1. AA rice milk drink fortified with calcium
  2. BA lactose-free cow's milk formula
  3. CA goat's milk formula
  4. DAn extensively hydrolysed formula
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which feature helps distinguish normal grief from major depression?

  1. AGrief always lasts less than 2 weeks
  2. BIn grief, the person cannot feel any positive emotions or enjoy any memories of the person who died
  3. CIn grief, the person feels worthless and hopeless all the time
  4. DIn grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Одразу після сеансу ЕСТ пацієнт сонливий у палаті пробудження. Який пріоритет догляду?

  1. AДетально перевірити довготривалу пам'ять пацієнта, щоб виявити будь-яке тривале ушкодження
  2. BПідтримувати прохідність дихальних шляхів, покласти пацієнта на бік і контролювати життєві показники
  3. CПопросити пацієнта самостійно піти назад до відділення
  4. DОдразу дати великий сніданок
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
1,3701 mL? mLокруглюйте до 0,1 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 1,3701 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?

1,3701 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
150 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат креатиніну в сироватці — 150 µmol/L. Використовуючи 1 mg/dL = 88,4 µmol/L для креатиніну, знайдіть c у mg/dL. Округліть до двох знаків після коми.

150 µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = mg/dL
27.Розрахунок дозСередня
2 g+ 9,2 mLV = ? mL

Флакон містить 2 g порошку. На етикетці: додайте 9,2 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 10 mL. Призначено 480 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?

2 g+ 9,2 mL → 10 mL480 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 4250 одиниць препарату, який випускають по 5000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

4250 units5000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 12 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg100 mL15 gtt/mL200 mg/h? gtt/min

200 mg препарату розведено в 100 mL і вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Призначено 200 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

200 mg/100 mL200 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсуп200 mLжеле100 mLвода250 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча150 mLсеча275 mLсеча350 mLсеча150 mLрановий дренаж60 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 62 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

62 kg8 hсеча: 150 mLсеча: 275 mLсеча: 350 mLсеча: 150 mLрановий дренаж: 60 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL100 mL введено100 mL/h17:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 17:30 вже введено 100 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL100 mL введено100 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: постійно волога; активність: ходить часто; рухливість: незначно обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 92% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 88/52 mmHg, пульс 104/min, притомний, температура 36,6 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 92%повітряSBP 88HR 104AT 36,6 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Пацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці

Чому це відповідь

SMART-мета точно визначає, чого очікують, як це вимірюватимуть і до якого терміну. «Пройти 20 метрів із ходунками до п'ятниці» можна перевірити; «почуватися краще» — ні.

Відповідь

C · Пацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum

Чому це відповідь

When the head is raised high, the body tends to slide while the skin stays still, distorting the tissues over the sacrum. Keeping the angle low, where safe, reduces this shear.

Відповідь

C · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Постконтактна профілактика найефективніша, якщо розпочати її протягом кількох годин

Чому це відповідь

Після промивання рани милом і водою медсестра негайно повідомляє про випадок, щоб оцінити контакт. Постконтактну профілактику ВІЛ слід розпочати якомога раніше, ідеально протягом кількох годин і не пізніше ніж за 72 години.

Відповідь

C · Постконтактна профілактика найефективніша, якщо розпочати її протягом кількох годин
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift

Чому це відповідь

Long hours and fatigue increase errors and injuries. Nurses have a professional responsibility to judge whether they are fit to work safely and to say so clearly.

Відповідь

C · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong

Чому це відповідь

Early verbal de-escalation, with a calm voice and a safe distance, is the first approach for rising agitation. Restraint is a last resort, and crowding the patient can make things worse.

Відповідь

B · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · A tear in the birth canal or cervix

Чому це відповідь

Continuous bright red bleeding with a firm uterus suggests a laceration of the cervix, vagina or perineum. The nurse reports it so it can be found and repaired.

Відповідь

A · A tear in the birth canal or cervix
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Астма

Чому це відповідь

Неселективні й навіть кардіоселективні бета-блокатори можуть спричиняти бронхоспазм, тож при астмі їх зазвичай уникають.

Відповідь

A · Астма
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · An arterial ulcer

Чому це відповідь

Arterial ulcers are usually on the feet or toes, painful and punched-out, with signs of poor perfusion. Venous ulcers are usually around the ankle, shallow and associated with swelling and skin staining.

Відповідь

C · An arterial ulcer
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · The drug can mask warning signs of hypoglycemia

Чому це відповідь

Beta-blockers, especially nonselective ones, blunt adrenergic warning signs of hypoglycemia such as tremor and tachycardia, and they can delay recovery. Sweating usually remains. Glucose checks help detect lows that the patient may not feel.Перевірено за: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

D · The drug can mask warning signs of hypoglycemia
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Low potassium, high bicarbonate and high amylase

Чому це відповідь

Repeated vomiting causes hypokalemia and metabolic alkalosis (high bicarbonate) from the loss of stomach acid. Enlarged salivary glands can raise salivary amylase. Hypokalemia can cause dangerous arrhythmias, so it is monitored and corrected.Перевірено за: Bulimia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

D · Low potassium, high bicarbonate and high amylase
11.Фармакологія

Відповідь: A · As a rapid IV push followed by a fast saline flush

Чому це відповідь

Adenosine must reach the heart quickly, so it is pushed rapidly into a large vein and flushed. Patients are warned about brief flushing, chest tightness and a short pause in the heartbeat.

Відповідь

A · As a rapid IV push followed by a fast saline flush
12.Фармакологія

Відповідь: B · An independent double check and a smart pump with a drug library

Чому це відповідь

Independent double checks, standard concentrations and smart pumps with dose limits reduce insulin errors. "U" for units is avoided because it can be misread as a zero.

Відповідь

B · An independent double check and a smart pump with a drug library
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · У живіт, залишивши бульбашку повітря, без розтирання

Чому це відповідь

Попередньо заповнені шприци з НМГ містять бульбашку повітря, яку зазвичай залишають, щоб ввести повну дозу. Ін'єкція в складку шкіри живота (подалі від пупка), чергування місць і відмова від розтирання після неї зменшують синці та гематому.

Відповідь

D · У живіт, залишивши бульбашку повітря, без розтирання
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic

Чому це відповідь

A broad-complex tachycardia is treated as ventricular tachycardia until proven otherwise. With a pulse and no adverse features (shock, syncope, chest pain or heart failure), a 12-lead ECG, electrolyte correction and drug treatment such as amiodarone are used, with expert help. Unstable patients need synchronised cardioversion; pulseless VT is defibrillated.

Відповідь

D · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Keep the needle in the skin for about 10 seconds

Чому це відповідь

Holding the needle in place for around 10 seconds (or as the manufacturer advises) lets the full dose be delivered. A new needle is used for each injection, and the site should not be massaged.

Відповідь

C · Keep the needle in the skin for about 10 seconds
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Hydrocortisone

Чому це відповідь

Starting thyroid replacement first increases metabolism and cortisol clearance and can trigger an adrenal crisis in a patient with low cortisol. Glucocorticoid replacement is started before levothyroxine.

Відповідь

C · Hydrocortisone
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Regular light to moderate activity, such as walking

Чому це відповідь

Exercise, matched to ability, reduces cancer-related fatigue. Pacing, prioritising activities, sleep routines and treating causes such as anaemia or depression also help.

Відповідь

C · Regular light to moderate activity, such as walking
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess

Чому це відповідь

In dementia, pain often appears as agitation or guarding. An observational tool supports assessment; analgesia is given and effect reassessed. The hip is also assessed for injury such as a fracture.

Відповідь

D · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Erythema toxicum

Чому це відповідь

Erythema toxicum is a common, benign rash that appears in the first days and resolves without treatment. A well baby with a typical rash needs only reassurance, but blistering or an unwell baby needs review.

Відповідь

D · Erythema toxicum
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Apply gentle pressure to the head to slow the birth

Чому це відповідь

Gentle pressure on the fetal head, with the woman panting, slows birth and reduces perineal tearing and rapid pressure changes in the fetal skull. The nurse then checks for a nuchal cord and supports the baby's body.

Відповідь

A · Apply gentle pressure to the head to slow the birth
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Find out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family

Чому це відповідь

Children with serious illness often sense what is happening. Exploring the question ("What makes you ask?") and answering honestly, at the child's level and in agreement with the family, reduces isolation and fear. False reassurance damages trust.

Відповідь

C · Find out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · An extensively hydrolysed formula

Чому це відповідь

Extensively hydrolysed formulas contain milk proteins broken into small pieces that rarely trigger allergy; amino acid formulas are used for severe cases. Lactose-free formula still contains cow's milk protein, goat's milk proteins cross-react, and rice milk is unsuitable for infants.

Відповідь

D · An extensively hydrolysed formula
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept

Чому це відповідь

In grief, sadness tends to come in waves linked to reminders of the loss, and positive memories and humour are possible. Pervasive worthlessness, self-loathing and hopelessness suggest depression.

Відповідь

D · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Підтримувати прохідність дихальних шляхів, покласти пацієнта на бік і контролювати життєві показники

Чому це відповідь

Після ЕСТ пріоритет — дихальні шляхи й дихання, доки пацієнт повністю не прокинеться, з контролем життєвих показників та орієнтації. Їжа й ходьба — після того, як пацієнт буде пильним і зможе безпечно ковтати.

Відповідь

B · Підтримувати прохідність дихальних шляхів, покласти пацієнта на бік і контролювати життєві показники
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 1,4 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

1.3701 → 3

Вирішує лише наступна цифра

1,3701 → 7
7 — це 5 або більше, тому 3 округлюємо вгору.
Подальші цифри (01) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 1,4 mL

Відповідь

x = 1,4 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 1,7 mg/dL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 150/88,4 = 1,697 ≈ 1,7 mg/dL

Відповідь

c = 1,7 mg/dL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Концентрація після змішування

2000 mg/10 mL = 200 mg/mL

Об’єм

V = 480/200 = 2,4 mL

Відповідь

V = 2,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,85 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 4250/5000 = 0,85 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,85 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 21 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

12·60 = 720 min

Швидкість крапання

R = 1000·15/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Відповідь

R = 21 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 21 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

200/100 = 2 mg/mL

Об’єм за годину

200/2 = 100 mL/h

Швидкість крапання

R = 100·15/60 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min
31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,86 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

150 + 275 + 350 + 150 = 925 mL

На кілограм за годину

U = 925/(62·8) = 1,865 ≈ 1,86 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,86 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 4 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 100 = 400 mL

Час

t = 400/100 = 4 h

Відповідь

t = 4 h

Це приблизно 4 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 21:30.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 15

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: постійно волога → 1
активність: ходить часто → 4
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 1 + 4 + 3 + 2 + 1 = 15

Відповідь

B = 15
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 92% → 2
на повітрі → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 104/min → 1
притомний (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 6
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions