У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
CLPN/LVN: усі первинні оцінки; дипломована медсестра: заплановані ліки; помічник: навчання перед випискою
DПомічник: пероральні ліки; LPN/LVN: плани догляду; дипломована медсестра: гігієнічний догляд за стабільними пацієнтами
7.Клінічна сестринська справаСередня
A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?
AIn standard numbered positions across the front and left of the chest
BAnywhere on the chest where the skin is clear
COn both shoulders and both hips only
DIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
8.Клінічна сестринська справаСкладна
У пацієнта з травмою голови зростає тиск, сповільнюється пульс і дихання стає нерегулярним. Це свідчить про:
AПанічну атаку
BГіповолемічний шок через приховану внутрішню кровотечу
CПідвищений внутрішньочерепний тиск (тріаду Кушинга)
DСепсис
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
Пацієнтові внутрішньовенно вводять рідини в ліве передпліччя. Звідки медсестра має взяти зразок крові?
AЗ місця трохи вище внутрішньовенного доступу на тій самій руці
BЗ протилежної руки
CЗ будь-якої вени, бо рідина не впливає на результати
DЗ внутрішньовенного катетера під час інфузії
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Яка знахідка найсильніше вказує, що підвищений креатинін пацієнта зумовлений гострим ураженням нирок, а не давньою хронічною хворобою нирок?
AКреатинін був нормальним три дні тому й відтоді подвоївся
BУ пацієнта малі нирки на УЗД
CПацієнт має високий креатинін багато років
DУ пацієнта давня анемія
11.ФармакологіяСередня
An Rh-negative mother gives birth to an Rh-positive baby. When is anti-D immunoglobulin usually given?
AWithin 72 hours after the birth
BAt least two weeks after the birth
CIt is not needed if the baby is Rh-positive
DOnly at the start of the next pregnancy
12.ФармакологіяСкладна
A patient receiving frequent salbutamol (albuterol) nebulisers develops a fine tremor and a heart rate of 120 per minute. What is the best explanation?
ASalbutamol blocks muscarinic receptors in the heart
BThe patient is allergic to salbutamol and needs adrenaline
CAt high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
DSalbutamol causes high potassium, which speeds the heart and causes muscle twitching
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Which investigation is most often used to confirm a pulmonary embolism?
APeak flow measurement
BAbdominal ultrasound
CSputum culture
DCT pulmonary angiography
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
У пацієнта, який учора почав приймати інгібітор АПФ, з'явилися набряк губ і язика та захриплість голосу. Що має зробити медсестра насамперед?
AДати наступну дозу раніше, бо це швидко зменшить набряк
BОцінити дихальні шляхи, терміново покликати допомогу й утриматися від подальших доз
CПрикласти лід до губ і переглянути стан вранці
DПояснити, що це очікуваний нешкідливий побічний ефект
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
A patient has had a calcium oxalate kidney stone. Which advice best helps prevent another?
ADrink only a little to avoid diluting the urine
BTake extra vitamin C supplements
CDrink plenty of fluid so the urine stays pale
DCut all calcium out of the diet
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
The day after a lumbar puncture, a patient has a headache that is severe when standing and almost gone when lying flat. Temperature and neck movement are normal. What is the most likely cause?
ABacterial meningitis from the procedure
BPost-dural puncture headache
CA migraine triggered by stress
DA subarachnoid haemorrhage
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Чому сечовина може зростати набагато більше за креатинін у пацієнта з кровотечею з верхніх відділів ШКТ?
AКровотеча завжди безпосередньо пошкоджує канальці нирок
BКреатинін втрачається з організму з блювотою
CПеретравлена кров — білкове навантаження, що підвищує сечовину
DСечовину виробляє слизова шлунка, що кровоточить
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
On the ward after surgery, a patient has a red, blistered area of skin under where the diathermy plate was. What should the nurse do?
AApply a hot water bottle to improve the circulation
BWash it with alcohol and leave it uncovered
CTreat it as a possible burn, report it and complete an incident form
DIgnore it because skin changes after surgery are normal and expected to fade
19.Акушерське медсестринствоСередня
Why is congenital hypothyroidism included in newborn screening?
AIt causes jaundice that cannot be treated
BIt causes hip dysplasia
CEarly treatment prevents brain damage
DIt can only be treated before birth
20.Акушерське медсестринствоСкладна
У матері, що годує груддю, гаряча, червона, болюча ділянка на одній молочній залозі та гарячка. Вона питає, чи припинити годування. Яка найкраща порада?
AПрипинити пити рідину, щоб зменшити вироблення молока
BГодувати лише з іншої залози протягом тижня
CПовністю припинити годувати груддю, а молоко зціджувати й виливати, поки не минуть гарячка й почервоніння
DГодувати часто, зокрема й із ураженої залози, та приймати лікування за призначенням
21.Педіатричне медсестринствоСередня
How can the nurse best support a child with autism on a children's ward?
AKeep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
BPlace the child in the busiest bay near the nurses' station
CChange the nurse each shift so the child meets more people
DExplain all procedures only at the very last minute to avoid days of worry
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Дитина, якій сьогодні вранці зробили тонзилектомію, часто ковтає й спльовує яскраво-червону кров. Що медсестра має зробити першою?
AЗаохотити дитину полоскати горло
BДати теплий напій, щоб заспокоїти горло
CЗаписати в історію хвороби й повторно оцінити під час наступного планового обходу
DОцінити горло та життєві показники й терміново повідомити хірурга
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which psychological treatment is most effective for obsessive-compulsive disorder?
APsychoanalysis focused on early childhood memories
BHypnosis to remove the obsessive thoughts permanently in a single session
CExposure and response prevention, a form of CBT
DEncouraging the patient to perform the rituals more often
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient in a catatonic stupor has not eaten or drunk anything for 24 hours and does not respond to speech. What is the priority nursing concern?
AEncouraging him to join group therapy
BExploring the meaning of his silence with open questions
CFluid and nutritional intake, and other physical needs
DTeaching him about his medicines
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,40946 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?
0,40946 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tbsp пероральної суспензії чотири рази на добу протягом 7 днів. Суспензія випускається у флаконах по 50 mL. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?
1 tbspчотири рази на добу7 днів50 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
Попередньо заповнений шприц епінефрину (адреналіну) має маркування 1:10 000 (0,1 mg/mL). Призначено 1 mg в/в при зупинці серця. Який об’єм V ви вводите?
1:10 0001 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 0,41 mg. Ампула містить 500 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
0,41 mg500 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Призначено 500 mL протягом 8 годин. Через 4 годин ви бачите, що в мішку ще 270 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?
500 mL / 8 hчерез 4 h: 270 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Призначено 1000 mL протягом 6 годин. Через 4 годин ви бачите, що в мішку ще 390 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?
1000 mL / 6 hчерез 4 h: 390 mL
Δ = %
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 75 mL/h. О 21:30 вже введено 100 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL100 mL введено75 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 165/min, крик, кашель або чхання на подразнення, невелике згинання рук і ніг і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Bed rest quickly causes loss of strength and independence
Чому це відповідь
Older adults lose muscle strength quickly in bed, which leads to falls and loss of independence. Getting up, dressed and moving as soon as safe helps prevent this deconditioning.
Відповідь
D · Bed rest quickly causes loss of strength and independence
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
Чому це відповідь
Restlessness in dementia often has a cause, such as needing the toilet, pain or being cold. Meeting the need is safer than restraint or sedation, which increase the risk of harm.
Відповідь
A · Look for an unmet need such as toileting, pain, hunger or thirst
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Level A
Чому це відповідь
Level A is a fully encapsulating, vapor-tight suit with self-contained breathing apparatus, used for unknown or highly toxic agents. Level D is ordinary work clothing with minimal protection.
Відповідь
B · Level A
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Lesions all at the same stage, most dense on the face and limbs
Чому це відповідь
In smallpox, lesions develop at the same stage in any one area and are densest on the face and extremities. In chickenpox, crops appear at different stages and are densest on the trunk.
Відповідь
A · Lesions all at the same stage, most dense on the face and limbs
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Within about 15–30 minutes
Чому це відповідь
IV opioids act within minutes, so the nurse reassesses pain, sedation and breathing within about 15–30 minutes. Oral analgesics are usually reassessed later, after about an hour.
Відповідь
B · Within about 15–30 minutes
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Дипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна
Чому це відповідь
Дипломована медсестра проводить оцінки та складний догляд, LPN/LVN доглядає за стабільними пацієнтами й дає рутинні ліки, а помічник виконує рутинну гігієну та вимірювання. Інші варіанти дають завдання поза сферою практики виконавця.
Відповідь
A · Дипломована медсестра: нова госпіталізація; LPN/LVN: ліки для стабільних пацієнтів; помічник: гігієна
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · In standard numbered positions across the front and left of the chest
Чому це відповідь
The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.
Відповідь
A · In standard numbered positions across the front and left of the chest
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Підвищений внутрішньочерепний тиск (тріаду Кушинга)
Чому це відповідь
Тріада Кушинга (гіпертензія з широким пульсовим тиском, брадикардія та нерегулярне дихання) — пізня ознака підвищеного внутрішньочерепного тиску, що потребує невідкладного лікування.
Відповідь
C · Підвищений внутрішньочерепний тиск (тріаду Кушинга)
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · З протилежної руки
Чому це відповідь
Кров, взята поруч із діючою інфузією, змішується з внутрішньовенною рідиною, спричиняючи хибні результати, як-от висока глюкоза чи низький гемоглобін. Зразок беруть з іншої руки або за політикою, якщо це неможливо.
Відповідь
B · З протилежної руки
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Креатинін був нормальним три дні тому й відтоді подвоївся
Чому це відповідь
Швидке зростання від нормального рівня протягом днів — ознака гострого ураження нирок. Давно підвищені значення, малі нирки та хронічна анемія вказують на хронічну хворобу нирок.Перевірено за:Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)
Відповідь
A · Креатинін був нормальним три дні тому й відтоді подвоївся
11.Фармакологія
Відповідь: A · Within 72 hours after the birth
Чому це відповідь
Anti-D is given within 72 hours of birth to an Rh-negative mother of an Rh-positive baby. It is also given after events such as miscarriage or abdominal trauma, and often routinely during pregnancy.
Відповідь
A · Within 72 hours after the birth
12.Фармакологія
Відповідь: C · At high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
Чому це відповідь
Tremor comes from beta-2 stimulation of skeletal muscle. Tachycardia comes from some beta-1 (and cardiac beta-2) stimulation and a reflex response to vasodilation. High doses also shift potassium into cells and can cause hypokalaemia.
Відповідь
C · At high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · CT pulmonary angiography
Чому це відповідь
CT pulmonary angiography (CTPA) shows filling defects in the pulmonary arteries. It uses iodinated contrast, so renal function and contrast allergy are checked. A ventilation–perfusion (V/Q) scan is an alternative, for example in pregnancy or renal impairment.
Відповідь
D · CT pulmonary angiography
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Оцінити дихальні шляхи, терміново покликати допомогу й утриматися від подальших доз
Чому це відповідь
Ангіоневротичний набряк — рідкісна, але потенційно життєзагрозлива реакція на інгібітори АПФ, спричинена накопиченням брадикініну. Пріоритет — прохідність дихальних шляхів: викликати екстрену допомогу, пильно стежити за диханням і назавжди відмінити препарат. Він може виникнути навіть після років прийому.
Відповідь
B · Оцінити дихальні шляхи, терміново покликати допомогу й утриматися від подальших доз
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Drink plenty of fluid so the urine stays pale
Чому це відповідь
High fluid intake is the most important measure for preventing stones. Dietary calcium is usually not restricted, because it binds oxalate in the gut. High-dose vitamin C can increase oxalate.
Відповідь
C · Drink plenty of fluid so the urine stays pale
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Post-dural puncture headache
Чому це відповідь
A positional headache after a lumbar puncture, without fever or neck stiffness, fits a CSF leak. It is managed with rest, fluids, analgesia and caffeine, and an epidural blood patch if it persists. Fever or neck stiffness would suggest infection instead.
Відповідь
B · Post-dural puncture headache
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Перетравлена кров — білкове навантаження, що підвищує сечовину
Чому це відповідь
Перетравлена кров є великим білковим навантаженням, тому сечовина зростає, часто непропорційно до креатиніну. Гіповолемія також може підвищувати сечовину. Висока сечовина входить до шкал ризику, як-от шкала Глазго–Блетчфорда.
Відповідь
C · Перетравлена кров — білкове навантаження, що підвищує сечовину
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form
Чому це відповідь
A blister under the return electrode suggests a diathermy burn. The nurse assesses and dresses it, informs the team, and reports it as an incident so that the cause can be investigated.
Відповідь
C · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Early treatment prevents brain damage
Чому це відповідь
Untreated congenital hypothyroidism causes poor growth and intellectual disability. Daily levothyroxine started in the first weeks allows normal development.
Відповідь
C · Early treatment prevents brain damage
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Годувати часто, зокрема й із ураженої залози, та приймати лікування за призначенням
Чому це відповідь
Мастит покращується, коли залозу регулярно спорожняють. Продовження годування безпечне для дитини. Догляд включає відпочинок, рідину, знеболення та антибіотики за призначенням.
Відповідь
D · Годувати часто, зокрема й із ураженої залози, та приймати лікування за призначенням
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
Чому це відповідь
Predictable routines, consistent staff, a quiet environment, preparation with pictures or social stories and using the child's own communication methods reduce distress. Parents can advise on triggers and calming strategies.
Відповідь
A · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Оцінити горло та життєві показники й терміново повідомити хірурга
Чому це відповідь
Часте ковтання та яскраво-червона кров вказують на післяопераційну кровотечу. Тримайте дитину у вертикальному положенні або на боці, оцініть життєві показники та горло з ліхтариком і негайно повідомте хірурга.
Відповідь
D · Оцінити горло та життєві показники й терміново повідомити хірурга
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Exposure and response prevention, a form of CBT
Чому це відповідь
In exposure and response prevention, the patient is gradually exposed to the anxiety-provoking trigger and resists the compulsion. Anxiety falls over time without the ritual, weakening the cycle. SSRIs are the main medicines used.
Відповідь
C · Exposure and response prevention, a form of CBT
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Fluid and nutritional intake, and other physical needs
Чому це відповідь
In catatonic stupor, the patient may not eat, drink, move or pass urine normally. Dehydration, malnutrition, pressure injuries and blood clots are real risks, so physical care is the priority while medical treatment is started.
Відповідь
C · Fluid and nutritional intake, and other physical needs
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 0,41 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: соті
0,40946 → 0
Вирішує лише наступна цифра
0,40946 → 9
9 — це 5 або більше, тому 0 округлюємо вгору.
Подальші цифри (46) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 0,41 mL
Відповідь
x = 0,41 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: N = 9
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Загальний об’єм
15 mL × 4 × 7 = 420 mL
Флакони
420/50 = 8,4 → N = 9
Відповідь
N = 9
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 10 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Концентрація
1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL
Об’єм
V = 1/0,1 = 10 mL
Відповідь
V = 10 mL
На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,82 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Однакові одиниці
0,41 mg = 410 mcg
Об’єм
V = 410/500 = 0,82 mL
Відповідь
V = 0,82 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 67,5 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
500/8 = 62,5 mL/h
Нова швидкість
R = 270/4 = 67,5 mL/h
Відповідь
R = 67,5 mL/h
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: Δ = 17 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1000/6 = 166,7 mL/h
Нова швидкість
R = 390/2 = 195 mL/h
Відсоткова зміна
Δ = (195 − 166,7)/166,7·100% = 17%
Відповідь
Δ = 17%
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 2050 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 100 + 100 + 150 = 350 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·12 = 1500 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 2050 mL
Відповідь
I = 2050 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 5,3 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
500 − 100 = 400 mL
Час
t = 400/75 = 5,333 ≈ 5,3 h
Відповідь
t = 5,3 h
Це приблизно 5 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 02:50.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 55
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 15 + 0 + 0 + 0 = 55
Відповідь
MFS = 55
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: заспокійливий
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 165/min → 2
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1
Додайте
APGAR = 2 + 2 + 2 + 1 + 1 = 8
Інтерпретація
8 → заспокійливий
Відповідь
заспокійливий
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.