Тестові питання у стилі NCLEX-PN (LPN/LVN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 34 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient starts regular morphine. What is usually prescribed alongside it to prevent a common side effect?

  1. AA diuretic
  2. BAn antihistamine
  3. CA laxative
  4. DAn antibiotic
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with capacity tells the nurse they do not want the operation their family keeps pushing for. What is the nurse's best action?

  1. ALet the family decide, as they know the patient best
  2. BSupport the patient to tell the team their wishes
  3. CSay nothing to avoid a conflict with the family
  4. DTell the patient to follow the family's advice
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has orthostatic hypotension. Which teaching helps to prevent falls?

  1. AGet out of bed quickly so the dizziness passes sooner
  2. BStand up straight after a hot shower to increase blood flow
  3. CAvoid drinking fluids in the morning to reduce trips to the toilet
  4. DSit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

During a procedure, a nurse sees that the team is about to start without a time-out. What should the nurse do?

  1. AReport it to the manager at the end of the week
  2. BWait and raise the issue after the procedure is finished
  3. CSay nothing, because the surgeon is responsible for the procedure
  4. DSpeak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

An Rh-negative mother has just given birth to an Rh-positive baby. What does the nurse expect to give the mother?

  1. ARh immunoglobulin within 72 hours
  2. BA dose of the hepatitis B vaccine instead
  3. CVitamin K to the mother
  4. DNo treatment is needed
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?

  1. AA patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
  2. BA patient with a tracheostomy placed this morning who is coughing up blood
  3. CA patient on a new IV medication that needs frequent titration
  4. DA patient who has just arrived from the emergency department with pneumonia and confusion
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why should a urinary catheter drainage bag be kept below the level of the bladder?

  1. ATo prevent urine flowing back into the bladder
  2. BTo make the bag easier for the nurse to empty
  3. CTo stop the catheter from falling out
  4. DTo keep the urine warm
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Why must blood samples for a cross-match be labelled at the bedside immediately after they are taken?

  1. ATo let the patient sign the label
  2. BTo prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
  3. CTo speed up the laboratory's computer system and reduce the waiting time
  4. DTo keep the sample warm so the cells do not break down in transit
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient on carbamazepine becomes confused and has a headache. Which laboratory result would most likely explain this?

  1. AA high serum potassium
  2. BA low serum magnesium
  3. CA low serum sodium
  4. DA high serum calcium
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Пацієнт із діабетичним кетоацидозом отримує внутрішньовенну інфузію інсуліну. Яке лабораторне значення необхідно особливо ретельно контролювати?

  1. AАльбумін, бо інсулін змушує печінку припинити його вироблення
  2. BГемоглобін, бо інсулін руйнує еритроцити
  3. CНатрій, бо інсулін спричиняє виведення нирками дуже великих його кількостей
  4. DКалій, бо інсулін переміщує його в клітини, і він може швидко впасти
11.ФармакологіяСередня

Which patient should usually not receive a live vaccine?

  1. AA patient receiving chemotherapy for leukaemia
  2. BA patient with mild seasonal allergies
  3. CA healthy adult nurse who works on a children's ward
  4. DA healthy 1-year-old child
12.ФармакологіяСкладна

A patient on weekly methotrexate is prescribed trimethoprim for a urinary infection. What is the main risk?

  1. ALoss of antibiotic effect because methotrexate binds trimethoprim
  2. BSevere hypertension from the combination
  3. CBone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism
  4. DHypoglycaemia from reduced liver glucose output
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

How does intermittent pneumatic compression help prevent DVT?

  1. AIt squeezes the legs in cycles to push venous blood towards the heart
  2. BIt breaks up and dissolves clots that have already formed in the veins
  3. CIt keeps the legs completely still to protect the veins
  4. DIt warms the legs gently so the blood becomes thinner and flows faster
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient regains a pulse after a ventricular fibrillation arrest that was probably caused by a heart attack. Which investigation is most urgent?

  1. AA lumbar puncture
  2. BSpirometry
  3. CAn abdominal ultrasound
  4. DA 12-lead ECG
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Why are tacrolimus blood levels checked regularly?

  1. AThe levels show whether the patient has diabetes
  2. BThe levels show how much urine the kidney is making
  3. CToo high harms the kidney; too low risks rejection
  4. DThe drug only works if levels are as high as possible
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with Parkinson's disease becomes agitated and confused at night. Which newly prescribed drug should the nurse question?

  1. ALactulose
  2. BMelatonin
  3. CParacetamol (acetaminophen)
  4. DHaloperidol
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Які оцінки біля ліжка використовують для спостереження за асцитом?

  1. AРозмір зіниць і реакція двічі на день
  2. BПікфлоуметрія та насичення киснем
  3. CЩоденна маса тіла й окружність живота
  4. DКапілярна глюкоза перед кожним прийомом їжі
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Пацієнт з опіками 35% ЗПТ входить у гіперметаболічну фазу. Який план харчування найдоречніший?

  1. AДієта з низьким вмістом білка, щоб захистити нирки від пошкодження
  2. BЛише прозорі рідини, доки опікові рани не загояться
  3. CГолодування два тижні, щоб кишечник повністю відпочив
  4. DРаннє ентеральне харчування, з високим вмістом енергії та білка
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman at 39 weeks with a healthy pregnancy asks about walking in early labour. What is the best advice?

  1. AShe must stay in bed on her back for the whole labour
  2. BWalking will cause the cord to prolapse
  3. CWalking and upright positions can help progress
  4. DUpright positions always make labour slower
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Через годину після вагінальних пологів дно матки щільне на рівні пупка, але є постійне підтікання яскраво-червоної крові. Яка найімовірніша причина?

  1. AНормальні lochia rubra
  2. BРозрив шийки матки, піхви або промежини
  3. CПереповнений сечовий міхур
  4. DАтонія матки зі скупченням крові в матці
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Дитину оцінюють за шкалою FLACC. Який діапазон загального балу?

  1. A1–20
  2. B0–5
  3. C0–10
  4. D0–100
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 3-month-old has large, flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. The parents say they have been there since birth. What is the best action?

  1. ADocument them with size and location as congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots)
  2. BApply cold packs several times a day to reduce the discoloration
  3. CReport them straight away to the safeguarding team as suspected physical abuse
  4. DRequest urgent clotting tests and a full blood count to look for a bleeding disorder
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient asks the nurse for her home phone number so they can keep in touch after discharge. What is the best response?

  1. A"That would be against the rules, so please stop asking about it."
  2. B"Of course, as long as you don't tell the other patients."
  3. C"I'll give you my number, but please only call me at weekends when I'm not working, and keep it short."
  4. D"I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient starting clozapine is being taught about blood tests. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll need regular blood tests for as long as I take clozapine."
  2. B"After a few months I can stop having blood tests."
  3. C"The tests are done because clozapine can lower my white cells."
  4. D"If I get a sore throat or fever, I'll tell someone straight away."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111211:50 PM?11:5023:5000:5022:50

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 11:50 PM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

11:50 PM
  1. 111:50
  2. 223:50
  3. 300:50
  4. 422:50
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
75 mL/h? L/добу1 добу = 24 h1 L = 1000 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Підтримувальна інфузія йде зі швидкістю 75 mL/h без перерви. Скільки літрів V вона доставить за 24 години?

75 mL/h24 h
V = L
27.Розрахунок дозСередня
1:1000ампулаV = ? mL

Ампула епінефрину (адреналіну) має маркування 1:1000 (1 mg/mL). Призначено 0,5 mg в/м при анафілаксії. Який об’єм V ви набираєте?

1:10000,5 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
25k од.1000 mL? mL/h2000 од./h

Інфузія містить 25000 одиниць препарату в 1000 mL. Призначено 2000 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

25000 од./1000 mL2000 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
10 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 30 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 10 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

30 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
920 mLзалишилося? mL/h3 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 6 годин. Через 3 годин ви бачите, що в мішку ще 920 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

1500 mL / 6 hчерез 3 h: 920 mL
Δ = %
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп180 mLвода300 mLмолоко200 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча425 mLсеча325 mLсеча500 mLрановий дренаж50 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 94 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

94 kg12 hсеча: 425 mLсеча: 325 mLсеча: 500 mLрановий дренаж: 50 mL
U = mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 50 mL/hпочаток 08:30tусього​ = ? h80 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 08:30 зі швидкістю 80 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 50 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL80 mL/h · 3 h50 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 90% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 37,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 90%повітряSBP 142HR 76AT 37,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · A laxative

Чому це відповідь

Because opioid-induced constipation is so common, a regular laxative is usually prescribed with regular opioids, and bowel movements are monitored.

Відповідь

C · A laxative
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Support the patient to tell the team their wishes

Чому це відповідь

As an advocate the nurse makes sure the patient's own wishes are heard. A competent adult decides about their treatment, and the family's views do not override this.

Відповідь

B · Support the patient to tell the team their wishes
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly

Чому це відповідь

Changing position slowly, dangling the legs first and getting up with help give the circulation time to adjust. Rapid standing, heat and dehydration make orthostatic hypotension worse.

Відповідь

D · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done

Чому це відповідь

The time-out is a key step to prevent wrong-patient, wrong-site and wrong-procedure errors. Any team member who sees it being skipped should speak up and halt the procedure until it is done.

Відповідь

D · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Rh immunoglobulin within 72 hours

Чому це відповідь

Rh immunoglobulin given within 72 hours of birth prevents the mother from forming anti-D antibodies, which could harm a future Rh-positive baby.

Відповідь

A · Rh immunoglobulin within 72 hours
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care

Чому це відповідь

Routine tracheostomy care for a stable, long-term patient fits the LPN/LVN role in most settings. Fresh or bleeding tracheostomies, new admissions and titrated IV drugs need RN assessment.

Відповідь

A · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · To prevent urine flowing back into the bladder

Чому це відповідь

Keeping the bag below the bladder allows drainage and prevents backflow, which reduces infection risk. The bag should also not touch the floor.

Відповідь

A · To prevent urine flowing back into the bladder
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions

Чому це відповідь

A sample labelled with the wrong patient's details can lead to incompatible blood being issued. Labelling at the bedside after positive identification is a key transfusion safety step.

Відповідь

B · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · A low serum sodium

Чому це відповідь

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can cause hyponatremia by increasing the effect of ADH, which can cause confusion, headache and seizures. The drug can also cause serious blood disorders, so the CBC is monitored.Перевірено за: Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Carbamazepine · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Відповідь

C · A low serum sodium
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Калій, бо інсулін переміщує його в клітини, і він може швидко впасти

Чому це відповідь

При кетоацидозі організм втратив калій із сечею, але рівень у сироватці може бути нормальним чи високим, бо ацидоз і нестача інсуліну виштовхують калій із клітин. Інсулін повертає його всередину, тож рівень може швидко впасти. Калій перевіряють часто й поповнюють за призначенням.

Відповідь

D · Калій, бо інсулін переміщує його в клітини, і він може швидко впасти
11.Фармакологія

Відповідь: A · A patient receiving chemotherapy for leukaemia

Чому це відповідь

Live attenuated vaccines can cause serious infection in immunosuppressed people and are generally avoided in pregnancy. Inactivated vaccines are safe but may give a weaker response.

Відповідь

A · A patient receiving chemotherapy for leukaemia
12.Фармакологія

Відповідь: C · Bone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism

Чому це відповідь

Trimethoprim and methotrexate both inhibit dihydrofolate reductase, and trimethoprim also reduces methotrexate excretion. The combination can cause severe pancytopenia, so another antibiotic is chosen.

Відповідь

C · Bone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · It squeezes the legs in cycles to push venous blood towards the heart

Чому це відповідь

Inflatable sleeves around the calves or feet inflate and deflate in cycles, increasing venous return and reducing stasis. They are used when anticoagulation is unsuitable or alongside it. They are not used on a leg with a known DVT or severe arterial disease.

Відповідь

A · It squeezes the legs in cycles to push venous blood towards the heart
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · A 12-lead ECG

Чому це відповідь

After return of spontaneous circulation, a 12-lead ECG looks for STEMI, which needs urgent coronary angiography and PCI. Post-resuscitation care also aims for normal oxygen and CO₂ levels, blood pressure support, glucose control and avoiding fever.

Відповідь

D · A 12-lead ECG
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Too high harms the kidney; too low risks rejection

Чому це відповідь

Tacrolimus has a narrow therapeutic range and many interactions. High levels can cause nephrotoxicity, tremor and high glucose, while low levels risk rejection. Trough levels are taken before the morning dose.

Відповідь

C · Too high harms the kidney; too low risks rejection
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Haloperidol

Чому це відповідь

Haloperidol is a dopamine antagonist and can severely worsen parkinsonian symptoms. Metoclopramide is avoided for the same reason. Causes of delirium should be looked for, and specialist advice is needed if a drug is required.

Відповідь

D · Haloperidol
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Щоденна маса тіла й окружність живота

Чому це відповідь

Щоденна маса тіла й окружність живота, виміряна на одному позначеному рівні, показують, чи асцит зростає чи зменшується. Також контролюють водний баланс, функцію нирок і електроліти, особливо на діуретиках.

Відповідь

C · Щоденна маса тіла й окружність живота
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Раннє ентеральне харчування, з високим вмістом енергії та білка

Чому це відповідь

Великі опіки спричиняють тривалий гіперметаболічний катаболічний стан із втратою м'язів. Раннє ентеральне харчування (часто протягом 24 годин) з високим вмістом енергії та білка, а також мікроелементами підтримує загоєння ран та імунітет і допомагає захистити кишковий бар'єр. Контролюють масу тіла та споживання.

Відповідь

D · Раннє ентеральне харчування, з високим вмістом енергії та білка
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Walking and upright positions can help progress

Чому це відповідь

Upright positions and mobility in the first stage can shorten labour and reduce the need for epidurals. She can choose positions that feel comfortable.

Відповідь

C · Walking and upright positions can help progress
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Розрив шийки матки, піхви або промежини

Чому це відповідь

Безперервна яскраво-червона кровотеча за щільної матки вказує на травму (розрив), що потребує огляду й зашивання. Атонія зробила б матку м'якою, а нормальні лохії не витікають безперервним струменем.

Відповідь

B · Розрив шийки матки, піхви або промежини
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · 0–10

Чому це відповідь

FLACC має п'ять категорій, кожна з яких оцінюється в 0, 1 або 2 бали, тому загальний бал становить 0–10, подібно до числової шкали самооцінки.

Відповідь

C · 0–10
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Document them with size and location as congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots)

Чому це відповідь

Congenital dermal melanocytosis is a common benign birthmark, especially in babies with darker skin. Careful documentation from early on helps prevent it later being mistaken for bruising; the marks usually fade during childhood.

Відповідь

A · Document them with size and location as congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots)
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · "I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."

Чому це відповідь

Personal contact outside the therapeutic relationship crosses a professional boundary. The nurse explains the boundary kindly and redirects to appropriate after-discharge support.

Відповідь

D · "I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · "After a few months I can stop having blood tests."

Чому це відповідь

Blood count monitoring is most frequent in the first months of clozapine treatment but continues throughout treatment, because agranulocytosis can occur at any time.

Відповідь

B · "After a few months I can stop having blood tests."
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 23:50

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

11 PM → 11 + 12 = 23

Відповідь

23:50

Відповідь

23:50
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 1,8 L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм за добу

75 mL/h × 24 h = 1800 mL

У літрах

V = 1800/1000 = 1,8 L

Відповідь

V = 1,8 L
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Об’єм

V = 0,5/1 = 0,5 mL

Відповідь

V = 0,5 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 80 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

25000/1000 = 25 од./mL

Швидкість помпи

R = 2000/25 = 80 mL/h

Відповідь

R = 80 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 5 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

30/60 = 0,5 mL/min

Швидкість крапання

R = 0,5·10 = 5 gtt/min

Відповідь

R = 5 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 22,67 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/6 = 250 mL/h

Нова швидкість

R = 920/3 = 306,7 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (306,7 − 250)/250·100% = 22,67%

Відповідь

Δ = 22,67%

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

31.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,11 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

425 + 325 + 500 = 1250 mL

На кілограм за годину

U = 1250/(94·12) = 1,108 ≈ 1,11 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,11 mL/kg/h
32.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 8,2 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

80·3 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL залишилося

Друга частина

260/50 = 5,2 h

Загальний час

t = 3 + 5,2 = 8,2 h

Відповідь

t = 8,2 h

Це приблизно 8 h 12 min, тож пакет закінчиться приблизно о 16:42.

33.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 30

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 15 = 30

Відповідь

MFS = 30
34.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 90% → 3
на повітрі → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions