У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
An older patient is found to be mildly hypothermic. Which care is most appropriate?
AGiving an alcoholic drink to warm them up
BPlacing hot water bottles directly on the skin
CGradual rewarming with blankets and warm surroundings
DPutting the patient in a very hot bath straight away
2.Основи сестринської справиСкладна
Ви одночасно потрібні чотирьом пацієнтам. До кого слід підійти першим?
AДо пацієнта, якому належить рутинний пероральний препарат
BДо пацієнта, що запитує про час виписки
CДо пацієнта з болем 6/10, якому 20 хвилин тому дали пероральне знеболення
DДо пацієнта, у якого з'явилося шумне, високе дихання (стридор)
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Яке твердження про застосування фізичних обмежень правильне?
AПостійні призначення обмежень «за потреби» — це добра практика
BОбмеження можна застосовувати, коли у відділенні бракує медсестер
CСпершу застосовують альтернативи, потрібне призначення з обмеженим терміном
DОбмеження перевіряють один раз наприкінці кожної зміни
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Пацієнт із закритим радіоактивним імплантом повідомляє, що імплант випав на ліжко. Що має зробити медсестра?
AЗалишити на ліжку до приходу радіаційної команди завтра
BПопросити пацієнта потримати його до прибуття допомоги
CПідняти рукою в рукавичці й викинути в клінічні відходи
DДовгими щипцями помістити його у свинцевий контейнер
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient coughs hard after abdominal surgery, and loops of bowel appear through the opened wound. What does the nurse do first?
ALeave the wound uncovered so the surgeon can see it on arrival
BPush the bowel gently back into the abdomen with a gloved hand
CCover the wound with sterile dressings moistened with saline
DHelp the patient walk to the toilet to relieve abdominal pressure
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Two days after starting haloperidol, a patient suddenly develops painful neck twisting and the eyes roll upwards. What should the nurse anticipate?
AAn anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
BPhysical restraint until the spasm passes
CNo action, because the spasm is a sign of improvement
DA higher dose of haloperidol to calm the patient and stop the movements quickly
7.Клінічна сестринська справаСередня
Which group of symptoms suggests hypothyroidism?
AWeight loss, heat intolerance and tremor
BTiredness, weight gain and feeling cold
CFever, neck stiffness and photophobia
DExcessive thirst and passing large volumes of urine
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient is admitted with suspected meningococcal disease. Which infection control measure is usually needed?
ADroplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
BNo precautions, because it is not contagious
CIsolation only after the patient has gone home
DAirborne precautions with a negative-pressure room for the whole hospital stay
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient on warfarin has an INR of 7,8 and a nosebleed. Which medication would the nurse expect the provider to prescribe?
ANaloxone hydrochloride
BProtamine sulfate
CVitamin K (phytonadione)
DAcetylcysteine
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Чому нормальний креатинін може вводити в оману в слабкого літнього дорослого з малою м'язовою масою?
AНормальний креатинін завжди доводить нормальну функцію нирок
BЛітні дорослі завжди мають вищий креатинін, ніж молодші
CРівні креатиніну взагалі не залежать від м'язової маси
DМенше м'язів виробляє менше креатиніну, приховуючи знижену функцію нирок
11.ФармакологіяСередня
Which approach is usually recommended to prevent constipation in a patient on regular opioids?
ANo laxative until the patient has not opened the bowels for a week
BA stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
CBulk-forming fibre alone, with fluid intake restricted
DAn antidiarrhoeal drug at night to slow the gut
12.ФармакологіяСкладна
In myxoedema coma, why is hydrocortisone often given before or with thyroid hormone?
AHydrocortisone prevents the hypoglycaemia caused by levothyroxine
BThyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low
CThyroid hormone is inactive unless hydrocortisone is given
DHydrocortisone makes thyroid hormone work faster
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Where is the V1 electrode placed for a 12-lead ECG?
AThe fourth intercostal space just right of the sternum
BJust below the left collarbone
COver the left nipple
DThe fifth intercostal space in the mid-axillary line
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Two days after a coronary stent, a patient on aspirin and ticagrelor has black, tarry stools and feels faint on standing. What should the nurse do?
ACheck vital signs, report urgently and anticipate a blood count
BStop both antiplatelet drugs permanently on the nurse's own decision
CReassure the patient that iron tablets cause black stools
DGive a laxative and repeat the observations tomorrow
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Why must Parkinson's medicines be given on time in hospital?
ALate doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
BGiving them on time prevents the disease from getting worse
CLate doses cause the patient to develop high blood glucose
DLate doses build up in the blood and cause an overdose
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
The nurse has four endocrine patients. Which one needs to be seen first?
AA patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
BA patient with Graves' disease asking about radioactive iodine
CA patient after thyroidectomy with mild pain on swallowing
DA patient with hypothyroidism who has been constipated for three days
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which nursing care helps a new skin graft take?
AMassaging the graft firmly several times a day
BEncouraging the patient to exercise the area straight away
CRemoving the dressing every hour to look at it
DKeeping the area still and avoiding shearing forces
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
An 80-year-old has a fluid balance 3 L positive two days after surgery. They are now breathless, with crackles at both lung bases and swollen ankles. What should the nurse do?
AStop the IV fluids, sit the patient up and escalate
BLie the patient flat with the legs raised
CEncourage the patient to drink more fluids
DIncrease the IV fluid rate to improve kidney flow
19.Акушерське медсестринствоСередня
How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?
AIt appears in the first 24 hours in a sick baby
BIt is caused by too little milk intake
CIt appears later, after the first week, in a thriving baby
DIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
20.Акушерське медсестринствоСкладна
An 18-year-old at 30 weeks has missed several antenatal visits. What is the most helpful nursing approach?
AReport her to social services for missing visits
BDischarge her from antenatal care
CTell her she is putting her baby at risk and must attend
DExplore barriers and offer flexible, youth-friendly care
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Після ін'єкції 4-річна дитина наполягає, щоб на місце уколу наклеїли пластир. Чим це пояснюється?
AДошкільнята добре розуміють анатомію й хочуть тримати місце чистим
BДитина вередує, і її слід ігнорувати
CДошкільнята бояться тілесних ушкоджень і можуть думати, що з них може витекти вміст
DУ дитини алергія на ін'єкцію
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A preterm baby on milk feeds develops a distended abdomen, larger gastric aspirates and blood in the stool. What should the nurse do first?
AStop feeds and report at once
BGive a glycerine suppository and wait
CRecord it and review at the next feed
DIncrease the feeds to help the bowel work
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which pattern suggests premenstrual dysphoric disorder?
AMood symptoms that begin only after the menopause and last for several years
BMild bloating the day before a period, without any mood changes
CMarked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
DLow mood throughout the whole month that is not linked to the menstrual cycle
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient who was admitted after a serious suicide attempt says, "I'm angry they saved me. Next time I'll do it properly." What should the nurse do?
AChange the subject to something more positive, such as his family and his plans for after discharge
BMaintain close observation, report the statement and reassess the risk with the team
CTell him that he should be grateful to be alive and think about how his family would feel
DReduce observation because he is talking openly about his feelings
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 104 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.
104 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1½ tsp пероральної суспензії чотири рази на добу протягом 14 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?
1½ tspчотири рази на добу14 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Попередньо заповнений шприц епінефрину (адреналіну) має маркування 1:10 000 (0,1 mg/mL). Призначено 1 mg в/в при зупинці серця. Який об’єм V ви вводите?
1:10 0001 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Дитині масою 20 kg призначено 10 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 40 mg в 1 mL. Який об’єм V ви даєте?
20 kg10 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Призначено 1000 mL протягом 8 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 830 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?
1000 mL / 8 hчерез 2 h: 830 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 50 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 200 mL. Через скільки годин t він спорожніє?
50 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 13:45, його вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 15:45?
1000 mL60 mL/h13:45 → 15:45
V = mL
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 11/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 106/64 mmHg, пульс 44/min, притомний, температура 36,3 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 11SpO₂ 96%повітряSBP 106HR 44AT 36,3 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 132/min, притомний, температура 36,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 20SpO₂ 96%повітряSBP 136HR 132AT 36,0 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
Чому це відповідь
Gradual passive rewarming with blankets, a warm room and warm drinks if they can swallow is safe for mild hypothermia. Direct heat can burn and rapid rewarming can be dangerous.
Відповідь
C · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · До пацієнта, у якого з'явилося шумне, високе дихання (стридор)
Чому це відповідь
Стридор свідчить про часткову обструкцію верхніх дихальних шляхів, яка швидко може стати загрозливою для життя. Проблеми з дихальними шляхами мають пріоритет над диханням, кровообігом та іншими потребами.
Відповідь
D · До пацієнта, у якого з'явилося шумне, високе дихання (стридор)
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Спершу застосовують альтернативи, потрібне призначення з обмеженим терміном
Чому це відповідь
Обмеження застосовують лише тоді, коли інші заходи не допомогли, а пацієнтові чи іншим загрожує небезпека. Потрібне призначення з обмеженим терміном та регулярним переглядом, призначення «за потреби» не дозволені, а за пацієнтом часто спостерігають.
Відповідь
C · Спершу застосовують альтернативи, потрібне призначення з обмеженим терміном
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Довгими щипцями помістити його у свинцевий контейнер
Чому це відповідь
До джерела, що змістилося, ніколи не торкаються рукою. Довгі щипці забезпечують відстань, свинцевий контейнер екранує джерело, а відповідальну особу з радіаційної безпеки негайно повідомляють.
Відповідь
D · Довгими щипцями помістити його у свинцевий контейнер
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
Чому це відповідь
Evisceration is a surgical emergency. The nurse covers the organs with sterile saline-moistened dressings, stays with the patient, positions them to reduce strain and calls the surgeon at once.
Відповідь
C · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
Чому це відповідь
Acute dystonia is an early extrapyramidal effect of antipsychotics. It responds quickly to an anticholinergic drug; it can be frightening, and laryngeal spasm can threaten the airway.
Відповідь
A · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Tiredness, weight gain and feeling cold
Чому це відповідь
Low thyroid hormone slows metabolism, causing fatigue, weight gain, cold intolerance, constipation, dry skin and bradycardia. Weight loss, heat intolerance and tremor suggest hyperthyroidism.
Відповідь
B · Tiredness, weight gain and feeling cold
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Droplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
Чому це відповідь
Neisseria meningitidis spreads through droplets and close contact. Droplet precautions are used until 24 hours of effective antibiotics, and public health arranges prophylaxis for close contacts.
Відповідь
A · Droplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Vitamin K (phytonadione)
Чому це відповідь
Warfarin blocks vitamin K–dependent clotting factors, and vitamin K restores their production over hours. For serious bleeding, a prothrombin complex concentrate may also be given to replace factors at once. The warfarin is held.Перевірено за:Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)
Відповідь
C · Vitamin K (phytonadione)
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Менше м'язів виробляє менше креатиніну, приховуючи знижену функцію нирок
Чому це відповідь
Креатинін утворюється в м'язах. Людина з малою м'язовою масою виробляє мало креатиніну, тому значення може виглядати нормальним, навіть коли функція нирок знижена. Розрахункова ШКФ на основі креатиніну так само може завищувати функцію, тому при дозуванні препаратів, що виводяться нирками, можуть використовувати виміряний кліренс креатиніну або оцінку на основі цистатину C.Перевірено за:Creatinine blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · Менше м'язів виробляє менше креатиніну, приховуючи знижену функцію нирок
11.Фармакологія
Відповідь: B · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
Чому це відповідь
Opioid-induced constipation does not usually resolve with time, so a laxative is started with the opioid. Stimulant laxatives counter reduced motility; bulk-forming laxatives alone can worsen symptoms if fluid intake is low.
Відповідь
B · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
12.Фармакологія
Відповідь: B · Thyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low
Чому це відповідь
Restoring thyroid hormone increases metabolic rate and cortisol clearance. If adrenal reserve is also low, this can precipitate adrenal crisis, so steroid cover is given until adrenal insufficiency is excluded.
Відповідь
B · Thyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · The fourth intercostal space just right of the sternum
Чому це відповідь
V1 is placed in the fourth intercostal space at the right sternal edge, and V2 at the left sternal edge. V4 is in the fifth intercostal space in the mid-clavicular line, and V6 in the mid-axillary line at the same level. Wrong placement can mimic or hide changes.
Відповідь
A · The fourth intercostal space just right of the sternum
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count
Чому це відповідь
Melaena with postural dizziness suggests upper gastrointestinal bleeding, a risk with dual antiplatelet therapy. The nurse assesses for shock, informs the team urgently and expects bloods, a group and save (type and screen) and possibly endoscopy. Stopping antiplatelets after a stent risks stent thrombosis, so the decision belongs to the medical and cardiology team.
Відповідь
A · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Late doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
Чому це відповідь
People with Parkinson's disease often take doses at exact times. A delay of even 30 minutes or so can cause rigidity, immobility, falls and unsafe swallowing. Many hospitals treat these drugs as time-critical.
Відповідь
A · Late doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · A patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
Чому це відповідь
Fever and confusion in a patient with hyperthyroidism suggest thyroid storm, which can be fatal without urgent treatment. The other problems are expected or non-urgent.
Відповідь
A · A patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39,5 °C (103,1 °F)
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Keeping the area still and avoiding shearing forces
Чому це відповідь
Grafts need close contact with the wound bed to gain a new blood supply. Immobilisation, careful dressings and avoiding friction, shearing and collections under the graft help it take.
Відповідь
D · Keeping the area still and avoiding shearing forces
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate
Чому це відповідь
Older patients and those with heart or kidney disease can develop fluid overload. The nurse stops fluids, sits the patient up, gives oxygen if needed and asks for medical review, often for diuretics.
Відповідь
A · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · It appears later, after the first week, in a thriving baby
Чому це відповідь
Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.
Відповідь
C · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care
Чому це відповідь
Teenagers may miss care because of school, transport, fear or stigma. Asking about barriers and offering flexible, non-judgemental services improves attendance and outcomes.
Відповідь
D · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Дошкільнята бояться тілесних ушкоджень і можуть думати, що з них може витекти вміст
Чому це відповідь
Дошкільнята мають обмежене розуміння тіла й бояться травм та каліцтва. Пластир заспокоює їх, що тіло знову «закрите».
Відповідь
C · Дошкільнята бояться тілесних ушкоджень і можуть думати, що з них може витекти вміст
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Stop feeds and report at once
Чому це відповідь
Necrotising enterocolitis (NEC) is suspected. Feeds are stopped, the stomach is decompressed, the baby is monitored closely and the medical team is informed urgently for X-ray, antibiotics and possible surgery.
Відповідь
A · Stop feeds and report at once
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
Чому це відповідь
In PMDD, symptoms such as irritability, low mood, anxiety and mood swings occur in the final week before menses, improve after onset and are minimal in the week after. Symptoms should be confirmed with daily ratings over at least two cycles.
Відповідь
C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Maintain close observation, report the statement and reassess the risk with the team
Чому це відповідь
Anger at surviving and stated future intent show high, ongoing risk. Close observation continues, the team reassesses the risk, and the nurse explores his feelings without judging him.
Відповідь
B · Maintain close observation, report the statement and reassess the risk with the team
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 40 °C
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Відніміть 32
104 − 32 = 72
Помножте на 5/9
T = 72·5/9 = 40 °C
Відповідь
T = 40 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 420 mL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Об’єм на дозу
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
Увесь курс
V = 7,5 mL × 4/добу × 14 = 420 mL
Відповідь
V = 420 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 10 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Концентрація
1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL
Об’єм
V = 1/0,1 = 10 mL
Відповідь
V = 10 mL
На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 5 mL
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза за масою тіла
10·20 = 200 mg
Об’єм
V = (200/40)·1 = 5 mL
Відповідь
V = 5 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 138,3 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1000/8 = 125 mL/h
Нова швидкість
R = 830/6 = 138,3 mL/h
Відповідь
R = 138,3 mL/h
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 4 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
50·60/60 = 50 mL/h
Залишковий час
t = 200/50 = 4 h
Відповідь
t = 4 h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 960 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 180 + 150 = 330 mL
кубики льоду: 100/2 = 50 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·8 = 480 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 960 mL
Відповідь
I = 960 mL
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 880 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
13:45 → 15:45 = 2 h
Введений об’єм
60·2 = 120 mL
Залишок об’єму
V = 1000 − 120 = 880 mL
Відповідь
V = 880 mL
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 3
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 11/min → 1
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 44/min → 1
притомний (A) → 0
T 36,3 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 1 + 1 + 0 + 0 = 3
Відповідь
NEWS2 = 3
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 132/min → 3
притомний (A) → 0
T 36,0 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 4
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.