У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Why should a tourniquet not be left on for a long time before taking blood?
AIt makes the patient's arm grow stronger
BIt can change the results, for example by concentrating the blood
CIt makes the blood turn blue in the tube
DIt stops the needle from entering the vein because the vein is too hard
2.Основи сестринської справиСкладна
Цільове насичення киснем у пацієнта — 88–92%. Яке захворювання найімовірніше пояснює таку нижчу ціль?
AПневмонія в раніше здорового пацієнта без хронічного захворювання легень
BНапад астми в молодого дорослого
CХОЗЛ із ризиком гіперкапнії
DОтруєння чадним газом
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Коли зазвичай припиняють краплинні запобіжні заходи для пацієнта з Neisseria meningitidis?
AЛише після виписки пацієнта
BЩойно введено першу дозу антибіотика
CПісля 24 годин ефективної антибіотикотерапії
DЧерез годину після зникнення гарячки
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Пацієнт отримує препарат високого ризику у вигляді безперервної інфузії. Яка практика найбезпечніша під час передачі зміни?
AМедсестра, що приймає зміну, перевіряє наприкінці зміни
BМедсестра, що йде зі зміни, каже біля поста, що «помпа в порядку»
CОбидві медсестри перевіряють помпу й пакет за призначенням
DПеревіряють лише швидкість, а не препарат чи концентрацію
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A parent calls to say their toddler has just swallowed drain cleaner. What should the nurse advise?
AGive a large glass of fizzy drink or milk to dilute the cleaner before calling anyone
BWait to see whether the child develops any symptoms first
CMake the child vomit straight away to bring up the chemical
DDo not make the child vomit; call poison control or emergency services now
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A trauma patient has an open leg fracture, absent breath sounds on one side, a trachea shifted to the other side and a falling blood pressure. Which problem is the priority?
AThe pain from the fracture
BThe risk of wound infection
CThe suspected tension pneumothorax
DThe open fracture of the leg
7.Клінічна сестринська справаСередня
Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?
ATo reduce the risk of stroke from clots in the atria
BTo slow the heart rate directly and prevent palpitations
CTo lower the blood pressure
DTo convert the rhythm back to normal
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Яка ознака в пацієнта після операції найсильніше вказує на тромбоемболію легеневої артерії?
AРаптова задишка й плевральний біль у грудях із тахікардією
BПоступова поява кашлю з жовтим харкотинням і невисокою гарячкою протягом тижня
CСвистяче дихання, що минає після сальбутамолу
DПовільний пульс із високим тиском
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
Яка зміна кальцію зазвичай супроводжує високий фосфат у сироватці при хронічній хворобі нирок?
AБез змін кальцію
BНизький кальцій у сироватці
CВисокий кальцій у сироватці
DЛише високий калій у сироватці, без змін кальцію
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Який набір результатів найтиповіший для залізодефіцитної анемії?
AНизький гемоглобін, дрібні еритроцити (низький MCV) і низький феритин
BНизький гемоглобін, великі еритроцити (високий MCV) і високий феритин
CНормальний гемоглобін лише з високою кількістю тромбоцитів
DВисокий гемоглобін і високий гематокрит
11.ФармакологіяСередня
Іпратропій — бронходилататор, що застосовується при ХОЗЛ. Як він діє?
AВін блокує мускаринові рецептори в гладких м'язах дихальних шляхів
BВін зменшує запалення, як кортикостероїд
CВін блокує лейкотрієнові рецептори
DВін стимулює бета-2-адренорецептори в дихальних шляхах
12.ФармакологіяСкладна
Five days after starting clindamycin, a patient has frequent watery diarrhoea, abdominal cramps and a fever. What should the nurse suspect and do?
AC. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
BAn allergy to clindamycin; give an antihistamine and continue the antibiotic
CA normal side effect; give loperamide and continue as usual
DFood poisoning; encourage a high-fibre diet and plenty of milk products
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient has exercise-induced asthma. Which advice is most appropriate?
AAvoid all forms of exercise permanently to prevent attacks
BUse the reliever inhaler shortly before exercise and warm up
CTake a beta-blocker before exercise
DExercise only in cold, dry air to toughen the airways
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Hours after surgery to restore blood flow to an ischaemic leg, the patient has severe calf pain that is worse when the toes are moved passively, and the calf feels tense. What should the nurse suspect?
AExpected postoperative pain from the leg wound
BCramp from lying still in bed
CA superficial thrombophlebitis of the long saphenous vein
DCompartment syndrome from reperfusion swelling
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
An older patient with a long-term catheter has bacteria in the urine but no symptoms. What is usually appropriate?
AAntibiotics for life to keep the urine sterile
BNo antibiotics, as long as there are no symptoms
CA full course of antibiotics straight away
DRemove the catheter permanently at once
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with hypopituitarism needs both hydrocortisone and levothyroxine. Which is usually started first?
ANeither, until symptoms appear
BBoth on the same day, in any order
CLevothyroxine
DHydrocortisone
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which is correct when caring for a patient with a PICC line?
ALeave the external length unchecked once it is placed
BFlush the line only when it blocks
CUse the PICC arm for heavy lifting to keep it flexible
DAvoid taking blood pressure on the arm with the line
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Which preoperative task can a registered nurse usually delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?
ATeaching the patient how to use a PCA pump
BAssessing the patient's understanding of the surgery
CRecording baseline vital signs
DDeciding whether abnormal results need reporting
19.Акушерське медсестринствоСередня
Як нині оцінюють породіллю щодо венозної тромбоемболії під час огляду ніг у BUBBLE-HE?
AШукають одностороннього набряку, тепла, почервоніння й болючості ноги
BМасажують литку, щоб намацати тромб
CРізко згинають стопу вгору й орієнтуються на біль у литці (симптом Хоманса)
DПеревіряють лише капілярне наповнення пальців стопи
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A woman at 34 weeks with type 1 diabetes has a blood glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL), is sweating and shaky but is alert. What should the nurse do first?
AGive her usual insulin dose
BCheck the fetal heart rate before any treatment
CGive fast-acting glucose by mouth and recheck
DWait until her next meal
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Which diet is usually recommended for a child with cystic fibrosis?
AA low-fat diet to reduce greasy stools and abdominal pain
BA high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
CA low-salt diet to protect the heart and kidneys from damage later in life
DA low-protein diet to reduce the work of the pancreas
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Which complication is a leading cause of death from measles in children?
AConjunctivitis
BOtitis media
CPneumonia
DDiarrhoea
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
What is the main difference between disulfiram and naltrexone in alcohol dependence?
ADisulfiram reduces craving; naltrexone causes vomiting when alcohol is drunk
BDisulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
CBoth work in exactly the same way, so they are fully interchangeable
DNaltrexone is used only for alcohol withdrawal; disulfiram is used only for treating an alcohol overdose
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
During a session, a patient asks the nurse, "Are you married? Do you have children?" Which response is most appropriate?
AEnd the session because personal questions are not allowed
BAnswer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
CIgnore the question completely and stay silent until the patient changes the subject
DShare details about the nurse's family to build a friendship
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 39,2 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.
39,2 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 2 склянок з чай, 6 fl oz з сік, 3 tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 24 kg призначено 10 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 40 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
24 kg10 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Інфузія містить 20000 одиниць препарату в 1000 mL. Призначено 2000 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?
20000 од./1000 mL2000 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Інфузію призначено зі швидкістю 120 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
120 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 400 mg препарату в 50 mL і крапає зі швидкістю 30 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
400 mg/50 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 10:30 зі швидкістю 75 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 125 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL75 mL/h · 4 h125 mL/h
t = h
33.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 30/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 58/min, реагує лише на голос, температура 37,3 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 30SpO₂ 98%повітряSBP 136HR 58VT 37,3 °C
NEWS2 =
34.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: без обмежень; харчування: достатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.
1немає ризику
2легкий ризик
3помірний ризик
4високий ризик
5дуже високий ризик
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · It can change the results, for example by concentrating the blood
Чому це відповідь
Prolonged tourniquet time causes fluid to leave the vessel and can alter results such as potassium and protein. It is applied only as long as needed.
Відповідь
B · It can change the results, for example by concentrating the blood
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · ХОЗЛ із ризиком гіперкапнії
Чому це відповідь
У пацієнтів із ХОЗЛ із ризиком гіперкапнічної дихальної недостатності надлишок кисню може підвищити CO₂, тому застосовують ціль 88–92%.
Відповідь
C · ХОЗЛ із ризиком гіперкапнії
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Після 24 годин ефективної антибіотикотерапії
Чому це відповідь
Після 24 годин ефективної антибіотикотерапії пацієнта більше не вважають заразним, тож краплинні запобіжні заходи можна припинити згідно з місцевим протоколом.
Відповідь
C · Після 24 годин ефективної антибіотикотерапії
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Обидві медсестри перевіряють помпу й пакет за призначенням
Чому це відповідь
Перевірка біля ліжка під час передачі зміни, коли лінію простежують від пакета до пацієнта й зіставляють препарат, концентрацію, дозу та швидкість із призначенням, рано виявляє помилки програмування.
Відповідь
C · Обидві медсестри перевіряють помпу й пакет за призначенням
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now
Чому це відповідь
Inducing vomiting after a corrosive is swallowed causes more burns to the throat and risks aspiration. The parent should get expert advice and emergency help at once.
Відповідь
D · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · The suspected tension pneumothorax
Чому це відповідь
A shifted trachea, absent breath sounds and hypotension suggest tension pneumothorax, which threatens breathing and circulation within minutes. The fracture is important, but it comes after the immediate life threat.
Відповідь
C · The suspected tension pneumothorax
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
Чому це відповідь
In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.
Відповідь
A · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Раптова задишка й плевральний біль у грудях із тахікардією
Чому це відповідь
ТЕЛА зазвичай проявляється раптовою задишкою, болем у грудях під час дихання, тахікардією, низькою сатурацією, іноді кровохарканням або непритомністю.
Відповідь
A · Раптова задишка й плевральний біль у грудях із тахікардією
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Низький кальцій у сироватці
Чому це відповідь
Коли нирки, що відмовляють, затримують фосфат, фосфат зв'язує кальцій, а активація вітаміну D зменшується, тому кальцій у сироватці має тенденцію знижуватися. Це спричиняє вторинний гіперпаратиреоз і хворобу кісток.
Відповідь
B · Низький кальцій у сироватці
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Низький гемоглобін, дрібні еритроцити (низький MCV) і низький феритин
Чому це відповідь
Дефіцит заліза спричиняє мікроцитарну анемію (низький MCV) з низькими запасами заліза (низький феритин). Великі еритроцити вказують на дефіцит вітаміну B12 або фолату.
Відповідь
A · Низький гемоглобін, дрібні еритроцити (низький MCV) і низький феритин
11.Фармакологія
Відповідь: A · Він блокує мускаринові рецептори в гладких м'язах дихальних шляхів
Чому це відповідь
Іпратропій — інгаляційний антимускариновий засіб. Він блокує бронхоконстрикцію та секрецію слизу, опосередковані блукаючим нервом, що особливо корисно при ХОЗЛ.
Відповідь
A · Він блокує мускаринові рецептори в гладких м'язах дихальних шляхів
12.Фармакологія
Відповідь: A · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
Чому це відповідь
Broad-spectrum antibiotics, especially clindamycin, allow C. difficile to overgrow and release toxins. Stool is tested, contact precautions with soap-and-water handwashing are used, and antidiarrhoeals are avoided because they keep toxin in the gut.
Відповідь
A · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Use the reliever inhaler shortly before exercise and warm up
Чому це відповідь
A short-acting bronchodilator taken shortly before exercise, a gradual warm-up and covering the mouth in cold air help prevent symptoms. Frequent exercise symptoms may mean asthma is poorly controlled and preventer treatment needs review.
Відповідь
B · Use the reliever inhaler shortly before exercise and warm up
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Compartment syndrome from reperfusion swelling
Чому це відповідь
When blood flow returns to ischaemic muscle, swelling can raise pressure in a fascial compartment. Pain out of proportion and pain on passive stretch are early signs; pulses may remain until late. It is reported urgently, as fasciotomy may be needed. The limb is kept at heart level, not raised high.
Відповідь
D · Compartment syndrome from reperfusion swelling
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · No antibiotics, as long as there are no symptoms
Чому це відповідь
Nearly all long-term catheters become colonised. Treating asymptomatic bacteriuria does not improve outcomes and promotes resistance. Antibiotics are reserved for symptomatic infection.
Відповідь
B · No antibiotics, as long as there are no symptoms
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Hydrocortisone
Чому це відповідь
Starting thyroid replacement first increases metabolism and cortisol clearance and can trigger an adrenal crisis in a patient with low cortisol. Glucocorticoid replacement is started before levothyroxine.
Відповідь
D · Hydrocortisone
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Avoid taking blood pressure on the arm with the line
Чому це відповідь
BP cuffs and tourniquets on the PICC arm can damage the line. The external length and site are checked, the dressing is kept intact, and the line is flushed and used with aseptic technique according to policy.
Відповідь
D · Avoid taking blood pressure on the arm with the line
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Recording baseline vital signs
Чому це відповідь
Trained assistants can record routine observations and report them. Assessment, teaching and interpreting results need registered nurse knowledge and judgement.
Відповідь
C · Recording baseline vital signs
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Шукають одностороннього набряку, тепла, почервоніння й болючості ноги
Чому це відповідь
Симптом Хоманса ненадійний і більше не рекомендований. Оцінюють односторонній набряк, тепло, почервоніння й біль та негайно повідомляють про задишку чи біль у грудях. Масаж литки може зрушити тромб.
Відповідь
A · Шукають одностороннього набряку, тепла, почервоніння й болючості ноги
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Give fast-acting glucose by mouth and recheck
Чому це відповідь
An alert patient with hypoglycaemia is given fast-acting oral carbohydrate, then glucose is rechecked after about 15 minutes and followed by a snack or meal. Treating the mother also protects the fetus.
Відповідь
C · Give fast-acting glucose by mouth and recheck
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
Чому це відповідь
Children with CF need more energy than usual because of malabsorption and the work of breathing. A high-energy diet with enzymes and extra vitamins A, D, E and K is standard; extra salt may be needed.
Відповідь
B · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Pneumonia
Чому це відповідь
Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.
Відповідь
C · Pneumonia
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Disulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
Чому це відповідь
Disulfiram blocks the breakdown of acetaldehyde, so drinking causes flushing, nausea and palpitations. Naltrexone blocks opioid receptors and reduces the pleasurable effect of alcohol.
Відповідь
B · Disulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
Чому це відповідь
Patients often ask personal questions out of curiosity or to make the relationship more equal. A brief answer or a polite refusal, followed by redirecting to the patient's concerns, maintains boundaries without rejecting the patient.
Відповідь
B · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 102,6 °F
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Помножте на 9/5
39,2·9/5 = 70,56
Додайте 32
T = 70,56 + 32 = 102,6 °F
Відповідь
T = 102,6 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 675 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
2 склянок = 2·240 = 480 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
Додайте
V = 480 + 180 + 15 = 675 mL
Відповідь
V = 675 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 6 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 10·24 = 240 mg
Об’єм
V = 240/40 = 6 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 6 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: R = 100 mL/h
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Концентрація
20000/1000 = 20 од./mL
Швидкість помпи
R = 2000/20 = 100 mL/h
Відповідь
R = 100 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 40 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Мілілітри за хвилину
120/60 = 2 mL/min
Швидкість крапання
R = 2·20 = 40 gtt/min
Відповідь
R = 40 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 240 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
400/50 = 8 mg/mL
Швидкість дозування
D = 8·30 = 240 mg/h
Відповідь
D = 240 mg/h
31.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 1260 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 200 + 100 + 100 = 400 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·12 = 1500 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 2000 mL
Загальне виведення
200 + 500 + 40 = 740 mL
Баланс
B = 2000 − 740 = 1260 mL
Відповідь
B = 1260 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
32.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 9,6 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
75·4 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL залишилося
Друга частина
700/125 = 5,6 h
Загальний час
t = 4 + 5,6 = 9,6 h
Відповідь
t = 9,6 h
Це приблизно 9 h 36 min, тож пакет закінчиться приблизно о 20:06.
33.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 6
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 30/min → 3
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 58/min → 0
реагує лише на голос (V) → 3
T 37,3 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 6
Відповідь
NEWS2 = 6
34.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: легкий ризик
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: без обмежень → 4
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3
Додайте
Сума за Брейден = 3 + 3 + 1 + 4 + 3 + 3 = 17
Рівень ризику
17 → легкий ризик
Відповідь
легкий ризик
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.