Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A caller says they are a patient's daughter and asks for details of the patient's condition. What should the nurse do?

  1. ACheck the patient's wishes and the caller's identity first
  2. BGive full details, as close family members have a right to know
  3. CRead out the latest notes over the phone
  4. DHang up without saying anything
2.Основи сестринської справиСкладна

Що означає «A» в інструменті комунікації SBAR?

  1. AГоспіталізація
  2. BAssessment (оцінка)
  3. CДія
  4. DАлергії
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

How is a urine specimen for culture obtained from an indwelling catheter?

  1. ABy disconnecting the catheter from the drainage tubing
  2. BFrom the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
  3. CBy removing the catheter and sending its tip for culture
  4. DFrom the urine already collected in the drainage bag at the bedside
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse notices that the pharmacy has sent the wrong dose and corrects it before giving it. Should the event be reported?

  1. AYes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
  2. BOnly if the same error happens three times
  3. CNo, because reporting near misses only blames the pharmacy staff for nothing
  4. DNo, because the patient was not harmed
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Медсестра, яка зазвичай працює в акушерстві, тимчасово переведена до терапевтичного відділення для дорослих. Якого пацієнта найдоречніше доручити цій медсестрі?

  1. AПацієнта на безперервній інфузії інсуліну з приводу діабетичного кетоацидозу
  2. BПацієнта з пневмонією, стабільного на пероральних антибіотиках
  3. CПацієнта з активною кровотечею з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту
  4. DПацієнта з новою трахеостомою
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Which patient finding after a total knee replacement needs the nurse’s action first?

  1. AA small amount of dried blood on the dressing
  2. BAsks for an ice pack to help with swelling around the knee
  3. CPain of 4/10 when the physiotherapist bends the knee during the morning session
  4. DSudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
7.Клінічна сестринська справаСередня

A confused patient keeps trying to climb out of bed. Why are bed rails not automatically the answer?

  1. ABed rails are illegal in all hospitals and must never be used at all
  2. BBed rails always make patients more confused, but only during the day
  3. CBed rails stop staff from taking observations
  4. DPatients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Why must severe chronic hyponatraemia be corrected slowly?

  1. AFast correction causes severe hypoglycaemia and seizures in most patients
  2. BFast correction makes the kidneys stop producing urine
  3. CToo-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
  4. DSodium given quickly causes immediate cardiac arrest
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. AGive an oral potassium dose without a prescription
  2. BSend the patient to surgery without comment
  3. CReport it to the surgical team before surgery
  4. DRepeat the test after the surgery is finished
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Який патерн результатів відповідає SIADH?

  1. AВисокий натрій у сироватці, висока осмоляльність сироватки та дуже розбавлена сеча
  2. BНизький натрій у сироватці, низька осмоляльність сироватки та концентрована сеча
  3. CНормальний натрій з дуже розбавленою сечею
  4. DНизький натрій у сироватці, висока осмоляльність сироватки та розбавлена сеча
11.ФармакологіяСередня

A man taking tamsulosin is planning cataract surgery. What should the nurse advise?

  1. AThe drug has no link with eye surgery
  2. BStop the drug for one day and no further action is needed
  3. CTake a double dose on the day of surgery
  4. DTell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.ФармакологіяСкладна

Чому пацієнтам на нітратах тривалої дії радять мати щодня безнітратний період у кілька годин?

  1. AЩоб зменшити ризик кровотечі
  2. BЩоб уникнути накопичення нітрату в жировій тканині
  3. CЩоб печінка відновилася від токсичності
  4. DЩоб запобігти толерантності до нітрату
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient on ramipril is to start sacubitril/valsartan for heart failure. What is the key safety point?

  1. ABoth drugs should be taken together each day for the best effect
  2. BSacubitril/valsartan is safe to start on the same morning
  3. CThe ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
  4. DThe ACE inhibitor dose should be doubled during the change
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A fit 24-year-old marathon runner has a resting heart rate of 46/min on admission for minor surgery. He has no dizziness, chest pain or breathlessness, and his BP is 118/70 mmHg. What is the appropriate response?

  1. AStart chest compressions
  2. BDocument and report it, as this is often normal in an athlete
  3. CCancel the surgery and arrange a permanent pacemaker urgently
  4. DGive IV atropine straight away to bring the rate above 60/min
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Why might a patient taking a beta-blocker not notice a hypoglycaemic episode?

  1. ABeta-blockers block the effect of all diabetes medicines
  2. BBeta-blockers make the patient sleep through every hypo
  3. CBeta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo
  4. DBeta-blockers raise blood glucose, so hypos cannot happen
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with CKD has a high phosphate, a low calcium and a high PTH. What does this show?

  1. ASecondary hyperparathyroidism from CKD
  2. BHypoparathyroidism after neck surgery
  3. CToo much vitamin D from supplements
  4. DPrimary hyperparathyroidism from a tumour
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A patient with obstructive sleep apnoea is admitted for surgery. Which instruction is most appropriate?

  1. ABring their CPAP machine to use after surgery
  2. BLie flat on their back for the first night
  3. CAvoid sleeping at all on the night after surgery
  4. DStop all pain relief for the first three days
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Яке ведення зазвичай рекомендоване при стабільному, сухому, цілому чорному струпі на п'яті пацієнта з поганим кровообігом?

  1. AВидалити гострим дебридментом біля ліжка сьогодні
  2. BЗалишити цілим, розвантажити п'яту й направити на огляд
  3. CНакрити тугою компресійною пов'язкою
  4. DЩодня замочувати у воді, щоб розм'якшити
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which reflex causes the newborn's toes to fan out when the sole is stroked from heel to toe?

  1. ABabinski reflex
  2. BStepping reflex
  3. CPlantar grasp reflex
  4. DMoro reflex
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Яка ознака в новонародженого потребує негайного реагування?

  1. AАкроціаноз через 2 години
  2. BКонфігурація голівки після вагінальних пологів у термін
  3. CКректання, роздування крил носа й втягнення грудної клітки на 1-й годині
  4. DДрібні білі цятки (міліуми) на носі
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Ten minutes into a blood transfusion, a child develops fever, chills and back pain. What should the nurse do first?

  1. ASlow the transfusion and give paracetamol (acetaminophen)
  2. BFinish the unit quickly, then report it
  3. CGive an antihistamine and continue
  4. DStop the transfusion
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A toddler weighed 10 kg before 2 days of diarrhoea and now weighs 9,5 kg. How much has he lost?

  1. A1 kg, about 10% of his body weight
  2. B500 g, about 50% of his body weight
  3. C500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
  4. D50 g, about 0,5% of his body weight
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

An 84-year-old asks for an over-the-counter sleep aid containing diphenhydramine. What is the main concern?

  1. AIt is a strong opioid that causes severe dependence
  2. BIts anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
  3. CIt has no effects at all in people over 80, so it will not help her sleep
  4. DIt raises blood pressure to dangerous levels in older adults
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнт, який тижнями перебував у тяжкій депресії, раптом стає веселим і спокійним і віддає свій годинник іншому пацієнтові. Яка дія найдоречніша?

  1. AПохвалити його за щедрість і більше нічого не казати
  2. BПрямо запитати його про суїцидальні думки та плани й повідомити команду
  3. CЗауважити, що його настрій явно покращується, і знизити рівень нагляду
  4. DЗапланувати його виписку на завтра
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
4 lb 8 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 4 lb 8 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

4 lb 8 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tbsp · 2/добу · 14 d? mL1 tbsp = 15 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tbsp пероральної суспензії кожні 12 годин протягом 14 днів. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

½ tbspкожні 12 годин14 днів1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
12 kg25 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 12 kg, йому призначено 25 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

12 kg25 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
105 kg187 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 187 cm, маса 105 kg. Призначено 100 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

187 cm105 kg100 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 4 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg250 mL15 gtt/mL200 mg/h? gtt/min

500 mg препарату розведено в 250 mL і вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Призначено 200 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

500 mg/250 mL200 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
250 од.250 mLінсулін короткої дії? mL/h68 kg0,05 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 250 units інсуліну короткої дії в 250 mL. Призначено 0,05 units/kg/h пацієнтові масою 68 kg. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

250 од./250 mL0,05 од./kg/h68 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine? mL/h102 kg5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 5 mcg/kg/min пацієнтові масою 102 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL5 mcg/kg/min102 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годмолоко200 mLжеле100 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча450 mLсеча250 mLрановий дренаж80 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

молоко: 200 mLжеле: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 125 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mLсеча: 450 mLсеча: 250 mLрановий дренаж: 80 mLблювання: 100 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL500 mL введено100 mL/h19:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 19:30 вже введено 500 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL500 mL введено100 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 37,5 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 14SpO₂ 99%O₂SBP 118HR 76AT 37,5 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 88/min, реагує лише на голос, температура 37,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 99%повітряSBP 118HR 88VT 37,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 141 ммоль/л, глюкоза 5 ммоль/л і сечовина 10,9 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 141 mmol/Lглюкоза 5 mmol/Lсечовина 10,9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 141, Cl⁻ 108 і HCO₃⁻ 16 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 141 mmol/LCl⁻ 108 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/L
дельта-співвідношення =
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова тахікардіятріпотіння передсердь, провідність 4:1тріпотіння передсердь, провідність 2:1тріпотіння передсердь, провідність 3:1

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова тахікардія
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 4:1
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  4. 4тріпотіння передсердь, провідність 3:1
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  3. 3атріовентрикулярна блокада I ступеня
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Check the patient's wishes and the caller's identity first

Чому це відповідь

Information is shared only with people the patient has agreed to, and the caller's identity is checked as per policy. Often only limited information is given by phone.

Відповідь

A · Check the patient's wishes and the caller's identity first
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Assessment (оцінка)

Чому це відповідь

SBAR: Situation (ситуація), Background (передумови), Assessment (ваша клінічна оцінка проблеми) і Recommendation (що вам потрібно).

Відповідь

B · Assessment (оцінка)
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique

Чому це відповідь

Urine in the bag is old and may contain extra bacteria, and disconnecting the system lets organisms in. The sample is taken from the sampling port with a sterile syringe after disinfecting the port.

Відповідь

B · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed

Чому це відповідь

Near misses show where errors can slip through and are reported in the same way as errors that reach the patient. Learning from them prevents future harm.

Відповідь

A · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Пацієнта з пневмонією, стабільного на пероральних антибіотиках

Чому це відповідь

Тимчасово переведена медсестра має отримувати стабільних пацієнтів, чий догляд потребує загальних навичок. Нова трахеостома, активна кровотеча та інфузія інсуліну при кетоацидозі потребують досвіду відділення та ретельного моніторингу.

Відповідь

B · Пацієнта з пневмонією, стабільного на пероральних антибіотиках
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness

Чому це відповідь

Calf pain and swelling suggest deep vein thrombosis, and new breathlessness raises concern for a pulmonary embolism. This needs immediate assessment and escalation; the other findings are expected.

Відповідь

D · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails

Чому це відповідь

Bed rails can cause entrapment or a fall from a greater height. Their use is based on an individual risk assessment; alternatives include a low bed, crash mats and closer observation.

Відповідь

D · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain

Чому це відповідь

In chronic hyponatraemia brain cells adapt to the low tonicity. A rapid rise in sodium draws water out too fast and can cause osmotic demyelination, so the correction rate is limited and sodium is checked often.

Відповідь

C · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Report it to the surgical team before surgery

Чому це відповідь

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Перевірено за: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Відповідь

C · Report it to the surgical team before surgery
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Низький натрій у сироватці, низька осмоляльність сироватки та концентрована сеча

Чому це відповідь

Надлишок антидіуретичного гормону спричиняє затримку води, розбавляючи кров (низький натрій та осмоляльність), тоді як сеча неадекватно концентрована. Високий натрій з дуже розбавленою сечею — патерн нецукрового діабету.Перевірено за: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

B · Низький натрій у сироватці, низька осмоляльність сироватки та концентрована сеча
11.Фармакологія

Відповідь: D · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome

Чому це відповідь

Tamsulosin can cause intraoperative floppy iris syndrome, which complicates cataract surgery. The surgeon needs to know so that the technique can be adapted.

Відповідь

D · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.Фармакологія

Відповідь: D · Щоб запобігти толерантності до нітрату

Чому це відповідь

Толерантність до нітратів швидко розвивається при постійних рівнях. Асиметрична схема дозування чи знімання пластирів на ніч зберігають їхню ефективність.

Відповідь

D · Щоб запобігти толерантності до нітрату
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting

Чому це відповідь

Combining an ACE inhibitor with sacubitril/valsartan greatly increases the risk of angioedema. The ACE inhibitor is stopped and a washout period (usually 36 hours) is observed before starting. Blood pressure, potassium and renal function are monitored.

Відповідь

C · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Document and report it, as this is often normal in an athlete

Чому це відповідь

Endurance training increases vagal tone and stroke volume, so resting rates in the 40s can be normal. Without symptoms or haemodynamic compromise, no treatment is needed, though it is recorded and the team informed. Symptomatic bradycardia is treated.

Відповідь

B · Document and report it, as this is often normal in an athlete
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Beta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo

Чому це відповідь

Beta-blockers blunt adrenergic warning symptoms such as palpitations and tremor. Sweating is often preserved. Patients should check their glucose when they feel unwell, rather than relying on symptoms alone.

Відповідь

C · Beta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Чому це відповідь

In CKD, phosphate retention and low active vitamin D lower calcium, so the parathyroid glands release more PTH. This secondary hyperparathyroidism weakens bone. Treatment includes phosphate control, vitamin D and sometimes calcimimetics.

Відповідь

A · Secondary hyperparathyroidism from CKD
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Bring their CPAP machine to use after surgery

Чому це відповідь

OSA increases the risk of airway obstruction and respiratory depression after anaesthesia, especially with opioids. Using CPAP, careful opioid use, sitting up and close monitoring reduce this risk.

Відповідь

A · Bring their CPAP machine to use after surgery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Залишити цілим, розвантажити п'яту й направити на огляд

Чому це відповідь

Стабільний сухий струп на ішемізованій п'яті слугує біологічним бар'єром і зазвичай не повинен дебридуватися. П'яту розвантажують, а кровообіг оцінюють. Якщо струп стає м'яким, пастозним, червоним чи виділяє рідину, слід запідозрити інфекцію та звернутися до спеціаліста.

Відповідь

B · Залишити цілим, розвантажити п'яту й направити на огляд
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Babinski reflex

Чому це відповідь

The Babinski reflex, fanning of the toes with dorsiflexion of the big toe, is normal in infants until about 1 year. Pressing the sole near the toes gives the plantar grasp instead.

Відповідь

A · Babinski reflex
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Кректання, роздування крил носа й втягнення грудної клітки на 1-й годині

Чому це відповідь

Кректання, роздування крил носа та втягнення податливих місць грудної клітки — ознаки дихальної недостатності, що потребують термінової оцінки. Акроціаноз, міліуми та конфігурація голівки — поширені нормальні ознаки.

Відповідь

C · Кректання, роздування крил носа й втягнення грудної клітки на 1-й годині
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Stop the transfusion

Чому це відповідь

Fever, chills and back pain early in a transfusion may signal an acute haemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line kept open with saline using new tubing, vital signs checked, the doctor called and the blood bag kept for testing.

Відповідь

D · Stop the transfusion
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid

Чому це відповідь

10 kg − 9,5 kg = 0,5 kg; 0,5 ÷ 10 = 5%. Rapid weight loss during acute illness is mostly fluid, so it is a useful measure of the degree of dehydration, alongside clinical signs.

Відповідь

C · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls

Чому це відповідь

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and sedating. In older adults, it can cause delirium, constipation, urinary retention and falls, and is generally avoided.

Відповідь

B · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Прямо запитати його про суїцидальні думки та плани й повідомити команду

Чому це відповідь

Раптовий спокій і роздавання речей можуть означати, що пацієнт вирішив покінчити з життям. Медсестра прямо запитує про суїцидальний намір, плани та засоби, підтримує безпеку й повідомляє команду.

Відповідь

B · Прямо запитати його про суїцидальні думки та плани й повідомити команду
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 2,05 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

8 oz/16 = 0,5 lb
4 + 0,5 = 4,5 lb

Фунти в кілограми

m = 4,5/2,2 = 2,045 ≈ 2,05 kg

Відповідь

m = 2,05 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 210 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Увесь курс

V = 7,5 mL × 2/добу × 14 = 210 mL

Відповідь

V = 210 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 300 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

25·12 = 300 mg

Відповідь

D = 300 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 233,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(187·105/3600) = √5,454 = 2,335 m²

Доза

D = 100·2,335 = 233,5 mg

Відповідь

D = 233,5 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 10 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

4·60 = 240 min

Швидкість крапання

R = 250·10/240 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Відповідь

R = 10 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 10 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

500/250 = 2 mg/mL

Об’єм за годину

200/2 = 100 mL/h

Швидкість крапання

R = 100·15/60 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 3,4 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

0,05·68 = 3,4 од./h

Концентрація

250/250 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 3,4/1 = 3,4 mL/h

Відповідь

R = 3,4 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 30,6 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

5·102 = 510 mcg/min
510·60 = 30600 mcg/h

Швидкість помпи

R = 30600/1000 = 30,6 mL/h

Відповідь

R = 30,6 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 970 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 200 + 100 = 300 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·12 = 1500 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
загальне надходження = 1850 mL

Загальне виведення

450 + 250 + 80 + 100 = 880 mL

Баланс

B = 1850 − 880 = 970 mL

Відповідь

B = 970 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 500 = 500 mL

Час

t = 500/100 = 5 h

Відповідь

t = 5 h

Це приблизно 5 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 00:30.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Відповідь

NEWS2 = 2
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 88/min → 0
реагує лише на голос (V) → 3
T 37,0 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 298 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·141 + 5 + 10,9 = 297,9 ≈ 298 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 298 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 0,625

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 141 − (108 + 16) = 17

Дельта-співвідношення

(17 − 12)/(24 − 16) = 5/8 = 0,625

Відповідь

дельта-співвідношення = 0,625

Нижче за 1: додатковий ацидоз з нормальною аніонною різницею.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: тріпотіння передсердь, провідність 4:1

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 24 малих клітинок, 1500 ÷ 24 ≈ 63 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,96 s.
3. Зубці P: відсутні; регулярні пилкоподібні хвилі тріпотіння кожні 0,24 s (250 за хвилину), 4 на кожен QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,10 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

тріпотіння передсердь, провідність 4:1

Відповідь

тріпотіння передсердь, провідність 4:1
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 44 малих клітинок, 1500 ÷ 44 ≈ 34 за хвилину.
2. Ритм: R–R регулярний (1,76 s) і P–P регулярний (0,72 s), але вони незалежні одне від одного.
3. Зубці P: позитивні й регулярні, 83 за хвилину, але не пов’язані з комплексами QRS; деякі приховані в QRS або зубці T.
4. Інтервал PR: змінюється від скорочення до скорочення; сталого зв’язку немає.
5. QRS: 0,16 s, широкий (0,12 s або більше).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions