Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How can a patient reduce pain when coughing after abdominal surgery?

  1. ALie flat on their back with arms by their sides
  2. BHold a pillow firmly against the wound while coughing
  3. CCough while bending forward with no support
  4. DAvoid coughing completely until the stitches have been removed
2.Основи сестринської справиСкладна

A potassium result is unexpectedly high and the lab reports that the sample was haemolysed. What does this mean?

  1. AThe result may be falsely high and the test should be repeated
  2. BThe result is accurate and needs no follow-up
  3. CThe patient definitely has dangerous hyperkalaemia needing treatment
  4. DThe patient definitely has low potassium
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. AA chest x-ray every month for the first year
  2. BNo screening, because BCG prevents all TB
  3. CAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
  4. DA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

In a mass-casualty incident with limited resources, why may a critically injured patient with little chance of survival receive care after others?

  1. ACritical patients are always treated last in every situation, even outside disasters
  2. BResources go first to those most likely to survive with treatment
  3. CThe most severely injured are never given comfort care
  4. DPatients are treated in the order they arrive
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Медсестра бачить, як помічник з догляду вимірює артеріальний тиск манжетою, яка явно замала. Що має зробити медсестра?

  1. AЗгадати про це пізніше на щорічній оцінці помічника
  2. BПроігнорувати, бо одне високе значення не матиме значення
  3. CВідсторонити помічника від догляду за пацієнтами на день
  4. DВтрутитися зараз, тактовно виправити техніку й повторно виміряти
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Під час тріажу START дорослий, що не ходить, дихає 28 разів на хвилину, не має пульсу на променевій артерії, капілярне наповнення 4 секунди. До якої категорії його відносять?

  1. AЖовта (відкладено), бо частота дихання менша за 30/min
  2. BЧорна (очікування)
  3. CЗелена (незначні)
  4. DЧервона (негайно)
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AWeekly temperature and a single blood glucose reading
  2. BPeak flow readings
  3. CMonthly HbA1c
  4. DFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Клінічна сестринська справаСкладна

During CPR for asystole, when should adrenaline (epinephrine) be given according to standard adult guidelines?

  1. ANever, because asystole is not treated with drugs
  2. BOnly after three shocks have been delivered by the defibrillator
  3. COnly once the patient has a pulse again
  4. DAs soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?

  1. AEDTA (complete blood count) tubes
  2. BCoagulation (citrate) tubes
  3. CFluoride (glucose) tubes
  4. DBlood culture bottles
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on lithium has had vomiting and diarrhea for 3 days and has been taking ibuprofen. They now have a coarse tremor and confusion. The lithium level is 2,2 mEq/L. What is the best interpretation and action?

  1. AIbuprofen side effects only; give it with food
  2. BLithium toxicity; hold lithium and report urgently
  3. CA low level; ask for the lithium dose to be raised
  4. DA normal level; continue lithium as prescribed
11.ФармакологіяСередня

Варфарин діє, бо:

  1. AПрямо пригнічує тромбін
  2. BБлокує вітамін K-залежний синтез факторів згортання
  3. CАктивує антитромбін
  4. DБлокує агрегацію тромбоцитів через необоротне пригнічення ЦОГ-1
12.ФармакологіяСкладна

A patient has SIADH with mild hyponatraemia and no neurological symptoms. What is usually the first-line treatment?

  1. AA rapid bolus of hypertonic saline
  2. BDesmopressin
  3. CFluid restriction
  4. DLarge volumes of IV glucose 5%
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Артеріальний тиск пацієнта 200/125 mmHg з новою сплутаністю та нечіткістю зору. Як його зазвичай знижують?

  1. AТитрованими внутрішньовенними препаратами, до близько 25% протягом першої години
  2. BНе знижують зовсім, бо мозок тепер залежить від високого тиску
  3. CЯкнайшвидше, до нормального значення за кілька хвилин
  4. DНовою пероральною таблеткою та оглядом через тиждень
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A one-way speaking valve is fitted to a patient's tracheostomy tube while the cuff is still inflated. What is the danger?

  1. AThe patient will speak too loudly
  2. BThe patient cannot breathe out and may suffocate
  3. CThere is no danger, as the valve works with any cuff
  4. DThe valve will humidify the air too much
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient with advanced CKD asks how to manage indigestion. Which option should they avoid?

  1. AMagnesium-containing antacids
  2. BAvoiding large meals late in the evening
  3. CRaising the head of the bed at night
  4. DEating smaller, more frequent meals
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

У пацієнта епізоди сильного головного болю, пітливості, серцебиття й дуже високого артеріального тиску. Який стан слід розглянути?

  1. AХвороба Аддісона
  2. BГіпотиреоз
  3. CНецукровий діабет
  4. DФеохромоцитома
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which presentation fits acute diverticulitis?

  1. APainless jaundice with a palpable gallbladder
  2. BRight upper abdominal pain after fatty meals
  3. CLeft lower abdominal pain, fever and a raised CRP
  4. DCentral chest pain spreading to the left arm
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Під час внутрішньовенної інфузії вінкристину через периферичну канюлю пацієнт скаржиться на печіння, а ділянка набрякла. Що має зробити медсестра насамперед?

  1. AНегайно видалити канюлю й помасажувати ділянку, щоб розподілити препарат
  2. BПродовжити інфузію повільніше й прикласти до ділянки пакет з льодом
  3. CЗупинити інфузію, залишити канюлю для аспірації, дотримуватися протоколу
  4. DПромити канюлю фізрозчином, щоб проштовхнути залишок препарату у вену
19.Акушерське медсестринствоСередня

Карбопрост, простагландин, що застосовують при післяпологовій кровотечі, слід уникати в жінок з:

  1. AЕпілепсією
  2. BПопереднім кесаревим розтином
  3. CАстмою
  4. DГіпертензією
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Аксилярна температура новонародженого 36,0 °C. Яка найдоречніша перша дія?

  1. AЗалишити дитину роздягненою в ліжечку, щоб уважно спостерігати колір шкіри
  2. BОдразу дати дитині теплу ванну
  3. CПокласти дитину «шкіра до шкіри» до матері, накрити та одягти шапочку
  4. DПочекати до наступного рутинного вимірювання
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How should a 4-month-old be protected from the sun?

  1. AApply a thick layer of high-factor sunscreen and allow full sun
  2. BUse a sunbed for a few minutes to build a protective tan
  3. CKeep the baby out of direct sun, in the shade, with light clothing and a hat
  4. DExpose the baby to midday sun for vitamin D, then cover up
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A baby born at 27 weeks has grunting, chest retractions and rising oxygen needs. Which treatment directly addresses the cause?

  1. APhototherapy
  2. BOral glucose gel rubbed into the gums
  3. CIV antibiotics for 7 days
  4. DSurfactant given into the trachea
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Why is giving approval, such as saying "That's good" about a patient's decision, considered non-therapeutic?

  1. AIt shows that the nurse is not listening at all
  2. BIt is against the law in mental health settings
  3. CIt suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
  4. DIt always makes the patient angry and more likely to become aggressive towards staff
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

На третій день відновлення харчування в пацієнтки з тяжкою нервовою анорексією з'являються набряки щиколоток, низький фосфат і нерегулярний пульс. Що найімовірніше?

  1. AСиндром повторного годування (refeeding syndrome)
  2. BНормальний набір ваги
  3. CАлергічна реакція на їжу
  4. DСеротоніновий синдром
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C105,5 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 105,5 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

105,5 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tbsp? mL2½ tsp? mL4 fl oz? mL¼ склянка? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ tbsp з рідка добавка, 2½ tsp з сироп від кашлю, 4 fl oz з сік, ¼ склянка з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
45 kg10 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 45 kg, йому призначено 10 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

45 kg10 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
50k од.500 mL? mL/h1500 од./h

Інфузія містить 50000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1500 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

50000 од./500 mL1500 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 8 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
250 mg250 mL60 gtt/mL50 mg/h? gtt/min

250 mg препарату розведено в 250 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 50 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

250 mg/250 mL50 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
50 од.50 mLінсулін короткої дії? mL/h6 од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 50 units інсуліну короткої дії в 50 mL. Призначено 6 units/h. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

50 од./50 mL6 од./h
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine? mL/h81 kg6 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 800 mg в 500 mL. Призначено 6 mcg/kg/min пацієнтові масою 81 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL6 mcg/kg/min81 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсік150 mLсуп250 mLжеле100 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча200 mLсеча450 mLсеча175 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

сік: 150 mLсуп: 250 mLжеле: 100 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 50 mLсеча: 200 mLсеча: 450 mLсеча: 175 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL150 mL/hпочаток 09:1511:45: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 09:15, його вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 11:45?

500 mL150 mL/h09:15 → 11:45
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: іноді волога; активність: іноді ходить; рухливість: без обмежень; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 65/min, гримасу на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,53PaCO₂mmHg354530HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,53, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,53PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354578HCO₃⁻mmol/L222633гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,25, PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,25PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова тахікардіятріпотіння передсердь, провідність 2:1тріпотіння передсердь, провідність 4:1фібриляція передсердь

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова тахікардія
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 4:1
  4. 4фібриляція передсердь
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVAV-блокада 2:1 (тип не визначено)атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)синусова брадикардіяатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  3. 3синусова брадикардія
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Чому це відповідь

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound and reduces pain, so the patient can cough effectively and clear secretions.

Відповідь

B · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · The result may be falsely high and the test should be repeated

Чому це відповідь

Red cells contain a lot of potassium, so haemolysis during collection can falsely raise the result. The sample is repeated, with the patient assessed in the meantime.

Відповідь

A · The result may be falsely high and the test should be repeated
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Чому це відповідь

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Відповідь

C · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Resources go first to those most likely to survive with treatment

Чому це відповідь

In disasters, triage shifts from treating the sickest first to saving the most lives with available resources. Expectant patients still receive comfort care and are reassessed as resources change.

Відповідь

B · Resources go first to those most likely to survive with treatment
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Втрутитися зараз, тактовно виправити техніку й повторно виміряти

Чому це відповідь

Нагляд включає негайне виправлення помилок у шанобливій формі та отримання точного значення. Замала манжета завищує артеріальний тиск. Ігнорування чи очікування місяцями дозволяє шкоді тривати.

Відповідь

D · Втрутитися зараз, тактовно виправити техніку й повторно виміряти
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Червона (негайно)

Чому це відповідь

Частота менша за 30/min проходить перевірку дихання, але відсутній пульс на променевій артерії або капілярне наповнення понад 2 секунди не проходять перевірку перфузії, тож постраждалий негайний (червоний). Зупинитися після перевірки дихання — пастка.

Відповідь

D · Червона (негайно)
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Чому це відповідь

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Відповідь

D · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · As soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes

Чому це відповідь

In non-shockable rhythms, adrenaline is given as soon as possible and repeated every 3–5 minutes while CPR continues. In shockable rhythms it is given after the third shock in UK/European guidelines (after the second shock in AHA guidelines).

Відповідь

D · As soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Blood culture bottles

Чому це відповідь

Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.

Відповідь

D · Blood culture bottles
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently

Чому це відповідь

A level of 2,2 mEq/L with coarse tremor and confusion is lithium toxicity. Fluid loss and NSAIDs both reduce lithium excretion by the kidneys. The dose is held, the provider is informed at once, and fluids and close monitoring are expected; severe cases may need dialysis.

Відповідь

B · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently
11.Фармакологія

Відповідь: B · Блокує вітамін K-залежний синтез факторів згортання

Чому це відповідь

Варфарин пригнічує вітамін K-епоксидредуктазу й зменшує синтез факторів II, VII, IX і X. Його контролюють за МНВ і нейтралізують вітаміном K.

Відповідь

B · Блокує вітамін K-залежний синтез факторів згортання
12.Фармакологія

Відповідь: C · Fluid restriction

Чому це відповідь

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water. Restricting fluid intake raises sodium gradually; hypertonic saline is kept for severe symptomatic cases, and hypotonic fluids and desmopressin would worsen it.

Відповідь

C · Fluid restriction
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Титрованими внутрішньовенними препаратами, до близько 25% протягом першої години

Чому це відповідь

Гіпертензивну кризу (тяжка гіпертензія з гострим ураженням органів) лікують під моніторингом титрованими внутрішньовенними препаратами. Надто швидке зниження тиску може спричинити ішемію мозку, серця чи нирок, тому більшість настанов передбачають зниження не більш ніж приблизно на 25% протягом першої години (з іншими цілями при деяких станах, як-от розшарування аорти).

Відповідь

A · Титрованими внутрішньовенними препаратами, до близько 25% протягом першої години
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · The patient cannot breathe out and may suffocate

Чому це відповідь

A speaking valve opens on inspiration and closes on expiration, so exhaled air must pass around the tube and up through the larynx. If the cuff is inflated, air cannot escape, causing air trapping and respiratory arrest. The cuff must be fully deflated first.

Відповідь

B · The patient cannot breathe out and may suffocate
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Magnesium-containing antacids

Чому це відповідь

Magnesium and aluminium are excreted by the kidneys and can accumulate in kidney failure. Patients with CKD should check with a pharmacist before using over-the-counter remedies, including laxatives and NSAIDs.

Відповідь

A · Magnesium-containing antacids
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Феохромоцитома

Чому це відповідь

Феохромоцитома — пухлина, що секретує катехоламіни, зазвичай мозкової речовини надниркової залози. Вона спричиняє епізодичну гіпертензію, головний біль, пітливість і тахікардію. Перед операцією альфа-блокаду розпочинають до будь-якого бета-блокатора, бо бета-блокада сама по собі може спричинити гіпертензивний криз.

Відповідь

D · Феохромоцитома
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP

Чому це відповідь

Diverticulitis usually causes left iliac fossa pain and tenderness with fever, raised inflammatory markers and a change in bowel habit. CT confirms the diagnosis and shows complications such as abscess.

Відповідь

C · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Зупинити інфузію, залишити канюлю для аспірації, дотримуватися протоколу

Чому це відповідь

Екстравазація везиканту може спричинити тяжке пошкодження тканин. Негайно зупиніть інфузію, спробуйте аспірувати препарат через канюлю, потім дотримуйтесь конкретного протоколу (для вінка-алкалоїдів, як-от вінкристин, це зазвичай теплі компреси та, можливо, гіалуронідаза, тоді як антрацикліни зазвичай лікують холодом), підніміть кінцівку, задокументуйте та повідомте команду.

Відповідь

C · Зупинити інфузію, залишити канюлю для аспірації, дотримуватися протоколу
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Астмою

Чому це відповідь

Карбопрост може спричинити бронхоспазм, тому його уникають при астмі. Утеротонік, якого слід уникати при гіпертензії, — метилергометрин.

Відповідь

C · Астмою
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Покласти дитину «шкіра до шкіри» до матері, накрити та одягти шапочку

Чому це відповідь

Температура нижче приблизно 36,5 °C знижена. Контакт «шкіра до шкіри» з ковдрою та шапочкою зігріває дитину. Повторно перевірте температуру та глюкозу, бо холодовий стрес витрачає глюкозу й може спричинити гіпоглікемію. Ванна збільшила б втрату тепла.

Відповідь

C · Покласти дитину «шкіра до шкіри» до матері, накрити та одягти шапочку
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Keep the baby out of direct sun, in the shade, with light clothing and a hat

Чому це відповідь

Babies under about 6 months should be kept out of direct sunlight, protected by shade, clothing and hats. Sunscreen is mainly for older infants and children, on skin that cannot be covered.

Відповідь

C · Keep the baby out of direct sun, in the shade, with light clothing and a hat
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Surfactant given into the trachea

Чому це відповідь

Respiratory distress syndrome in preterm babies is caused by surfactant deficiency. Exogenous surfactant given via the airway, with respiratory support such as CPAP, improves lung compliance. Antibiotics are often started too, because infection can look similar.

Відповідь

D · Surfactant given into the trachea
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards

Чому це відповідь

Approval can make the patient try to please the nurse rather than make their own decisions, and may suggest that the opposite choice would be "bad". Giving recognition or exploring the decision is preferred.

Відповідь

C · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Синдром повторного годування (refeeding syndrome)

Чому це відповідь

Відновлення харчування після голодування спричиняє вивільнення інсуліну, що переганяє фосфат, калій і магній у клітини, викликаючи серцеву недостатність, набряки, аритмії та сплутаність. Електроліти ретельно контролюють і поповнюють, а харчування збільшують поступово.

Відповідь

A · Синдром повторного годування (refeeding syndrome)
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 40,8 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

105,5 − 32 = 73,5

Помножте на 5/9

T = 73,5·5/9 = 40,83 ≈ 40,8 °C

Відповідь

T = 40,8 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 200 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL
¼ склянка = 0,25·240 = 60 mL

Додайте

V = 7,5 + 12,5 + 120 + 60 = 200 mL

Відповідь

V = 200 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 450 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

10·45 = 450 mg

Відповідь

D = 450 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 15 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

50000/500 = 100 од./mL

Швидкість помпи

R = 1500/100 = 15 mL/h

Відповідь

R = 15 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 31 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

8·60 = 480 min

Швидкість крапання

R = 1000·15/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Відповідь

R = 31 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 31 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 50 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

250/250 = 1 mg/mL

Об’єм за годину

50/1 = 50 mL/h

Швидкість крапання

R = 50·60/60 = 50 gtt/min

Відповідь

R = 50 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 6 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

50/50 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 6/1 = 6 mL/h

Відповідь

R = 6 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 18,2 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

6·81 = 486 mcg/min
486·60 = 29160 mcg/h

Швидкість помпи

R = 29160/1600 = 18,23 ≈ 18,2 mL/h

Відповідь

R = 18,2 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 425 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 150 + 250 + 100 = 500 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·8 = 640 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
загальне надходження = 1250 mL

Загальне виведення

200 + 450 + 175 = 825 mL

Баланс

B = 1250 − 825 = 425 mL

Відповідь

B = 425 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 125 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

09:15 → 11:45 = 2,5 h

Введений об’єм

150·2,5 = 375 mL

Залишок об’єму

V = 500 − 375 = 125 mL

Відповідь

V = 125 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 17

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: іноді волога → 3
активність: іноді ходить → 3
рухливість: без обмежень → 4
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 3 + 3 + 4 + 2 + 1 = 17

Відповідь

B = 17
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірно порушений

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 65/min → 1
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 1 + 1 + 1 + 2 + 1 = 6

Інтерпретація

6 → помірно порушений

Відповідь

помірно порушений
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,53: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 30 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: гострий на тлі хронічного

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·3,8 = 27,8 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·3,8 = 37,3 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 33 mmol/L → гострий на тлі хронічного

Відповідь

гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: тріпотіння передсердь, провідність 4:1

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 20 малих клітинок, 1500 ÷ 20 ≈ 75 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,80 s.
3. Зубці P: відсутні; регулярні пилкоподібні хвилі тріпотіння кожні 0,20 s (300 за хвилину), 4 на кожен QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

тріпотіння передсердь, провідність 4:1

Відповідь

тріпотіння передсердь, провідність 4:1
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 42 малих клітинок, 1500 ÷ 42 ≈ 36 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,68 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,84 s, 71 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,20 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions