У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Пацієнт щойно помер. Що медсестра має з'ясувати перед початком посмертного догляду?
AРелігійні та культурні побажання родини
BЧи були сплачені всі рахунки пацієнта
CГрупу крові пацієнта
DУлюблену їжу пацієнта
2.Основи сестринської справиСкладна
Під час підрахунку верхівкового пульсу медсестра виявляє, що ритм абсолютно неправильний, а частота променевого пульсу нижча за верхівковий. Який ритм найімовірніший?
AНормальний синусовий ритм
BСинусова тахікардія
CСинусова брадикардія
DФібриляція передсердь
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Медсестра щойно зробила внутрішньом'язову ін'єкцію голкою з захисним пристроєм. Що вона має зробити далі з голкою?
AЗігнути голку, щоб вона стала непридатною, а потім викинути
BОбережно надіти ковпачок обома руками й утилізувати голку після завершення обходу з ліками
CПокласти її на лоток для ліків і викинути пізніше
DАктивувати захисний пристрій і одразу викинути голку в контейнер для гострих предметів
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Пацієнт із депресією раптом став спокійним і роздає особисті речі. Про що це свідчить?
AПро можливе підвищення ризику суїциду, що потребує негайного оцінювання
BЩо депресія минула й спостереження можна зменшити
CЩо пацієнт хоче заприятелювати з іншими у відділенні
DЩо пацієнт тепер готовий до виписки сьогодні
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
У пацієнта з діабетом 1 типу блювання з ранку, він не може їсти. Яка дія найважливіша?
AПрипинити весь інсулін, доки пацієнт знову не зможе нормально їсти
BПеревірити глюкозу крові та кетони й зв'язатися з лікарем
CЗаохотити з'їсти рясну їжу, щоб заспокоїти шлунок
DЗачекати до завтра, чи не мине блювання
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Через день після перелому стегна молодий пацієнт стає сплутаним і задихається, а на грудях з'являються дрібні червоні цятки. Що має запідозрити медсестра?
AАлкогольну абстиненцію
BНормальний біль після перелому
CСиндром жирової емболії
DАлергічну реакцію на гіпс
7.Клінічна сестринська справаСередня
Пацієнт отримує ентеральне харчування через назогастральний зонд. У якому положенні він має бути під час годування?
AЛежачи зовсім плазом
BЛежачи на лівому боці з опущеною головою, щоб суміш краще відходила
CЗ піднятим щонайменше до 30 градусів головним кінцем ліжка
DУ будь-якому положенні, аби суміш надходила повільно
8.Клінічна сестринська справаСкладна
Помираючий пацієнт без свідомості має шумне, клекотливе дихання через секрет у горлі. Який підхід доречний?
AЗмінити положення, розглянути призначені антисекреторні препарати й підтримати родину
BРозпочати глибоку орофарингеальну аспірацію кожні 10 хвилин усю ніч
CСказати родині, що пацієнт задихається й потребує вентиляції
DПочати швидку внутрішньовенну інфузію, щоб розрідити й вивести секрет
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
У здорового пацієнта помірно підвищена CK після учорашнього забігу на марафоні, без темної сечі чи симптомів. Яке пояснення найімовірніше?
AНапружені вправи підвищили CK зі скелетних м’язів
BУ пацієнта розвинувся гострий панкреатит
CУ пацієнта розвинувся гострий гепатит
DСтався гострий інфаркт міокарда
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
У пацієнтки з метастатичним раком грудей кальцій 13,2 mg/dL (3,3 mmol/L), вона сплутана й має закреп. Яке призначене лікування очікує розпочати медсестра першим?
AТіазидний діуретик
BСуворий постільний режим
CВнутрішньовенний 0,9% натрію хлорид
DПероральні добавки кальцію
11.ФармакологіяСередня
Яка оцінка найважливіша перед введенням дози морфіну внутрішньовенно?
AГлюкоза крові й температура, виміряні перед кожною дозою
BРозмір зіниць і слух
CЧастота дихання та рівень седації
DКишкові шуми та колір сечі
12.ФармакологіяСкладна
Під час внутрішньовенної інфузії гліцерилу тринітрату (нітрогліцерину) при болю в грудях артеріальний тиск пацієнта падає до 82/50 мм рт. ст., і він відчуває слабкість. Яка перша дія медсестри?
AДати сублінгвальну таблетку нітрогліцерину й збільшити швидкість, щоб усунути залишковий біль у грудях
BПовністю посадити пацієнта й дати парацетамол від головного болю
CЗбільшити швидкість інфузії, щоб покращити кровопостачання серця
DЗупинити або зменшити інфузію за протоколом, покласти пацієнта горизонтально й повідомити лікаря
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Що означає підвищений результат D-димеру?
AДоза антикоагулянту занадто низька й має зрости
BПідтверджено тромбоемболію легеневої артерії або ТГВ
CТромбоз глибоких вен надійно виключено
DЄ розпад фібрину, але це не доводить наявності тромбу
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
У пацієнта новий біль у грудях у спокої. На ЕКГ депресія ST, але серійні тропоніни залишаються нормальними. Який діагноз найкраще підходить?
AІнфаркт міокарда без підйому ST
BНестабільна стенокардія
CСтабільна стенокардія
DІнфаркт міокарда з підйомом ST
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Пацієнт, який хворіє на діабет 1 типу 30 років, каже, що більше не відчуває попереджувальних ознак гіпоглікемії. Як це називається?
AІнсулінорезистентність
BФеномен ранкової зорі
CДіабетичний кетоацидоз
DНечутливість до гіпоглікемії
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Медсестра навчає пацієнта з діабетичною нейропатією догляду за стопами. Яке твердження свідчить про потребу в додатковому навчанні?
A«Я куплю в аптеці мозольний пластир для своєї мозолі.»
B«Я щодня оглядатиму стопи, а підошви — за допомогою дзеркала.»
C«Я носитиму шкарпетки й взуття, що добре сидять і не натирають.»
D«Я перевірятиму ліктем, чи не надто гаряча вода у ванні.»
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Чому багатьох пацієнтів скринінгують на MRSA перед плановою операцією?
AЩоб перевірити, чи пацієнт зробив щеплення від грипу
BЩоб вирішити, який анестетик використовувати
CЩоб скасувати операцію для всіх пацієнтів із позитивним результатом
DЩоб можна було провести деколонізацію носіїв і зменшити інфекцію
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Медсестра навчає пацієнта з новою ілеостомою. Яке твердження свідчить про потребу в повторному навчанні?
A«Я питиму менше, щоб мій калоприймач наповнювався повільніше».
B«Я стежитиму за запамороченням і темною сечею».
C«Я добре жуватиму їжу, щоб уникнути закупорок».
D«Я повідомлю, якщо виділення стануть дуже водянистими й рясними».
19.Акушерське медсестринствоСередня
Плодові оболонки щойно розірвалися. Що медсестра має оцінити першим?
AСтупінь вкорочення шийки матки
BЛише колір навколоплідних вод
CСерцебиття плода
DТемпературу жінки
20.Акушерське медсестринствоСкладна
Під час взяття на облік жінка каже, що багато п'є більшість вихідних. Яка відповідь медсестри найдоцільніша?
AЗаспокоїти, що вживання на вихідних безпечне, якщо вона не п'є в будні
BПояснити ризики й направити її по підтримку, щоб припинити
CСказати, що шкоди вже завдано, тому припинення не допоможе
DПорадити перейти на пиво, бо в ньому менше алкоголю
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Які ознаки свідчать про менінгіт у малого немовляти?
AПрозорий нежить, легкий кашель і нормальне годування
BВипнуте тім'ячко, високий пронизливий крик, погане смоктання та дратівливість
CЗапале тім'ячко з рясними мокрими підгузками
DРигідність потилиці та позитивний симптом Керніга, як у старших дітей і дорослих
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
Чотирирічна дівчинка вдавилася цукеркою, але сильно кашляє й може говорити. Що має зробити медсестра?
AОдразу виконати удари по спині, щоб вибити цукерку
BЗаохочувати її далі кашляти й залишатися поруч, уважно спостерігаючи
CДати їй багато води, щоб спробувати змити цукерку вниз
DЗробити пальцем обстеження ротової порожнини, щоб знайти цукерку
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
У пацієнтки з ПТСР під час розмови починається дисоціація. Яку техніку заземлення може застосувати медсестра?
AПопросити її назвати, що вона зараз бачить, чує й відчуває на дотик у кімнаті
BПопросити її заплющити очі й згадати найгірший момент травми
CЗалишити її саму, доки епізод не мине сам
DПопросити її якомога докладніше описати травматичну подію
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Літня жінка, яка живе з сином, виглядає худою та неохайною. Вона каже, що син «розпоряджається грошима» і вона часто голодна. Що має зробити медсестра?
AСказати їй, що вона має негайно переїхати з дому сина й жити в друзів, доки справу не з'ясують
BПоговорити з нею наодинці, задокументувати знахідки та порушити питання захисту дорослих
CПроігнорувати, бо сімейні фінанси — приватна справа
DЗапитати сина в її присутності, чи він не краде її гроші
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 104,3 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.
104,3 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 2 tsp пероральної суспензії двічі на добу протягом 5 днів. Суспензія випускається у флаконах по 150 mL. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?
2 tspдвічі на добу5 днів150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт масою 81 kg має площу поверхні тіла 1,71 m². Призначено 250 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.
81 kgBSA = 1,71 m²250 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 660 одиниць препарату, який випускають по 1000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
660 units1000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Інфузію призначено зі швидкістю 120 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 10 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
120 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg препарату розведено в 100 mL і вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Призначено 100 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
100 mg/100 mL100 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 50 units інсуліну короткої дії в 50 mL іде зі швидкістю 8 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?
50 од./50 mL8 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 400 mg в 250 mL. Призначено 5 mcg/kg/min пацієнтові масою 88 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.
400 mg/250 mL5 mcg/kg/min88 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 54 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 07:15, його вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 08:45?
500 mL50 mL/h07:15 → 08:45
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 89% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 120/min, притомний, температура 35,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 20SpO₂ 89%повітряSBP 124HR 120AT 35,2 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 95/min, гримасу на подразнення, невелике згинання рук і ніг і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,61, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,61PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,05, PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.
pH 7,05PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
1адекватна компенсація
2додатковий респіраторний ацидоз
3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). Виміряйте інтервал PR останнього проведеного скорочення перед зубцем P, що не проводиться (найдовший PR), у секундах.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
найдовший PR = s
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Релігійні та культурні побажання родини
Чому це відповідь
Деякі релігії мають особливі правила, наприклад щодо того, хто може торкатися тіла чи обмивати його та як швидко має відбутися поховання. Попереднє запитання виявляє повагу до людини та родини.
Відповідь
A · Релігійні та культурні побажання родини
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Фібриляція передсердь
Чому це відповідь
Фібриляція передсердь дає абсолютно неправильний пульс, а деякі скорочення надто слабкі, щоб їх відчути на зап'ясті, що спричиняє дефіцит пульсу. Про це слід повідомити та підтвердити за допомогою ЕКГ.
Відповідь
D · Фібриляція передсердь
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Активувати захисний пристрій і одразу викинути голку в контейнер для гострих предметів
Чому це відповідь
Використані голки ніколи не закривають ковпачком двома руками, не згинають і не залишають лежати. Захисний пристрій активують одразу, а голку кладуть у стійкий до проколів контейнер для гострих предметів на місці використання.
Відповідь
D · Активувати захисний пристрій і одразу викинути голку в контейнер для гострих предметів
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Про можливе підвищення ризику суїциду, що потребує негайного оцінювання
Чому це відповідь
Раптове покращення настрою з роздаванням речей може означати, що людина склала план. Медсестра прямо оцінює ризик суїциду, посилює спостереження та повідомляє команду.
Відповідь
A · Про можливе підвищення ризику суїциду, що потребує негайного оцінювання
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Перевірити глюкозу крові та кетони й зв'язатися з лікарем
Чому це відповідь
Блювання при діабеті 1 типу може швидко призвести до діабетичного кетоацидозу. Перевіряють глюкозу й кетони та звертаються до лікаря; інсулін під час хвороби зазвичай повністю не припиняють.
Відповідь
B · Перевірити глюкозу крові та кетони й зв'язатися з лікарем
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Синдром жирової емболії
Чому це відповідь
Синдром жирової емболії зазвичай з'являється через 24–72 години після перелому довгої кістки, з проблемами дихання, сплутаністю свідомості й петехіальним висипом. Потрібні кисень і термінова ескалація.
Відповідь
C · Синдром жирової емболії
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · З піднятим щонайменше до 30 градусів головним кінцем ліжка
Чому це відповідь
Підняте щонайменше до 30–45° положення голови під час годування та певний час після нього знижує ризик аспіраційної пневмонії.
Відповідь
C · З піднятим щонайменше до 30 градусів головним кінцем ліжка
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Змінити положення, розглянути призначені антисекреторні препарати й підтримати родину
Чому це відповідь
«Передсмертний хрип» усувають зміною положення, доглядом за ротовою порожниною та інколи препаратами, що зменшують секрецію. Пояснення родичам зменшує їхній дистрес.
Відповідь
A · Змінити положення, розглянути призначені антисекреторні препарати й підтримати родину
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Напружені вправи підвищили CK зі скелетних м’язів
Чому це відповідь
Напружені вправи, внутрішньом’язові ін’єкції та м’язова травма можуть підвищувати CK зі скелетних м’язів. Дуже висока CK з темною сечею вказує на рабдоміоліз, а ушкодження серця оцінюють за тропоніном, а не за CK.Перевірено за:Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023); Creatine phosphokinase test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
A · Напружені вправи підвищили CK зі скелетних м’язів
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Внутрішньовенний 0,9% натрію хлорид
Чому це відповідь
Гіперкальціємія спричиняє великі об'єми сечі та зневоднення. Внутрішньовенний фізіологічний розчин відновлює об'єм і допомагає нирками виводити кальцій; бісфосфонати зазвичай слідують. Тіазиди зменшують виведення кальцію, а іммобілізація вивільняє кальцій з кісток.Перевірено за:Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)
Відповідь
C · Внутрішньовенний 0,9% натрію хлорид
11.Фармакологія
Відповідь: C · Частота дихання та рівень седації
Чому це відповідь
Опіоїди можуть спричинити пригнічення дихання, якому зазвичай передує наростання седації. Обидва показники перевіряють до і після кожної дози.
Відповідь
C · Частота дихання та рівень седації
12.Фармакологія
Відповідь: D · Зупинити або зменшити інфузію за протоколом, покласти пацієнта горизонтально й повідомити лікаря
Чому це відповідь
Гіпотензія — основний побічний ефект нітратів через розширення вен і артерій. Інфузію зупиняють або зменшують, пацієнта вкладають горизонтально для покращення венозного повернення й повідомляють лікаря.
Відповідь
D · Зупинити або зменшити інфузію за протоколом, покласти пацієнта горизонтально й повідомити лікаря
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Є розпад фібрину, але це не доводить наявності тромбу
Чому це відповідь
D-димер — продукт розпаду фібрину. Нормальний результат у пацієнта з низькою клінічною ймовірністю (наприклад, низька оцінка за шкалою Веллса) допомагає виключити ТГВ чи ТЕЛА. Підвищений результат поширений за багатьох станів, тож для підтвердження тромбу потрібна візуалізація (дуплексне УЗД чи КТ-ангіографія легеневих артерій).
Відповідь
D · Є розпад фібрину, але це не доводить наявності тромбу
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Нестабільна стенокардія
Чому це відповідь
Нестабільна стенокардія — це нова, наростаюча або стенокардія спокою без зростання тропоніну. Це гострий коронарний синдром, і його лікують терміново, бо він може перейти в інфаркт. Стабільна стенокардія передбачувана й виникає при навантаженні. NSTEMI має зростання тропоніну.
Відповідь
B · Нестабільна стенокардія
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Нечутливість до гіпоглікемії
Чому це відповідь
Тривалий діабет і часті гіпоглікемії знижують адреналінову відповідь, тому попереджувальні симптоми зникають. Це значно підвищує ризик тяжких гіпоглікемій. Суворе уникання гіпоглікемій упродовж кількох тижнів може частково відновити чутливість, а сенсори глюкози з сигналізацією допомагають.
Відповідь
D · Нечутливість до гіпоглікемії
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · «Я куплю в аптеці мозольний пластир для своєї мозолі.»
Чому це відповідь
Лікувальні мозольні пластирі містять кислоти, що можуть обпекти шкіру й спричинити виразки в людей із нейропатією або поганим кровообігом. Мозолі й натоптиші має лікувати подолог.
Відповідь
A · «Я куплю в аптеці мозольний пластир для своєї мозолі.»
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Щоб можна було провести деколонізацію носіїв і зменшити інфекцію
Чому це відповідь
Носії MRSA мають вищий ризик інфікування операційної рани. Скринінг дає змогу провести деколонізацію за допомогою носової мазі та миття шкіри й обрати правильну антибіотикопрофілактику.
Відповідь
D · Щоб можна було провести деколонізацію носіїв і зменшити інфекцію
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · «Я питиму менше, щоб мій калоприймач наповнювався повільніше».
Чому це відповідь
Обмеження рідини підвищує ризик зневоднення при ілеостомі. Пацієнти п'ють достатньо, додають сіль за порадою, добре жують і повідомляють про високі виділення чи ознаки зневоднення.
Відповідь
A · «Я питиму менше, щоб мій калоприймач наповнювався повільніше».
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Серцебиття плода
Чому це відповідь
Після розриву оболонок насамперед перевіряють серцебиття плода, щоб виявити випадіння чи стиснення пуповини. Потім фіксують колір, запах, кількість і час відходження вод.
Відповідь
C · Серцебиття плода
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Пояснити ризики й направити її по підтримку, щоб припинити
Чому це відповідь
Алкоголь може шкодити плоду протягом усієї вагітності, а припинення в будь-який момент зменшує ризик. Медсестра дає чітку інформацію без осуду й направляє її до служб підтримки.
Відповідь
B · Пояснити ризики й направити її по підтримку, щоб припинити
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Випнуте тім'ячко, високий пронизливий крик, погане смоктання та дратівливість
Чому це відповідь
Малі немовлята з менінгітом можуть мати неспецифічні ознаки: гарячку або низьку температуру, погане смоктання, млявість чи дратівливість, високий пронизливий крик і випнуте тім'ячко. Ригідність потилиці в цьому віці часто відсутня.
Відповідь
B · Випнуте тім'ячко, високий пронизливий крик, погане смоктання та дратівливість
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Заохочувати її далі кашляти й залишатися поруч, уважно спостерігаючи
Чому це відповідь
Дитина, яка може ефективно кашляти й говорити, має частково відкриті дихальні шляхи. Удари по спині чи поштовхи не починають, а обстеження ротової порожнини наосліп пальцем може протиснути предмет глибше. Якщо кашель стає неефективним, виконують удари по спині та поштовхи в живіт.
Відповідь
B · Заохочувати її далі кашляти й залишатися поруч, уважно спостерігаючи
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Попросити її назвати, що вона зараз бачить, чує й відчуває на дотик у кімнаті
Чому це відповідь
Техніки заземлення використовують відчуття, щоб повернути людину в «тут і зараз». Прохання розповісти подробиці травми під час дисоціації може поглибити дистрес.
Відповідь
A · Попросити її назвати, що вона зараз бачить, чує й відчуває на дотик у кімнаті
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Поговорити з нею наодинці, задокументувати знахідки та порушити питання захисту дорослих
Чому це відповідь
Ознаки фінансового насильства та занедбання потребують приватної розмови, ретельного документування та повідомлення через процедури захисту. Конфронтація може збільшити ризик для неї.
Відповідь
B · Поговорити з нею наодинці, задокументувати знахідки та порушити питання захисту дорослих
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 40,2 °C
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Відніміть 32
104,3 − 32 = 72,3
Помножте на 5/9
T = 72,3·5/9 = 40,17 ≈ 40,2 °C
Відповідь
T = 40,2 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: N = 1
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Загальний об’єм
10 mL × 2 × 5 = 100 mL
Флакони
100/150 = 0,6667 → N = 1
Відповідь
N = 1
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 427,5 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Доза
D = 250·1,71 = 427,5 mg
Відповідь
D = 427,5 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,66 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Об’єм
V = 660/1000 = 0,66 mL
На шприці
На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.
Відповідь
V = 0,66 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 20 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Мілілітри за хвилину
120/60 = 2 mL/min
Швидкість крапання
R = 2·10 = 20 gtt/min
Відповідь
R = 20 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 25 gtt/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
100/100 = 1 mg/mL
Об’єм за годину
100/1 = 100 mL/h
Швидкість крапання
R = 100·15/60 = 25 gtt/min
Відповідь
R = 25 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: D = 8 од./h
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
50/50 = 1 од./mL
Units за годину
D = 8·1 = 8 од./h
Відповідь
D = 8 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 16,5 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL
Доза за хвилину й за годину
5·88 = 440 mcg/min
440·60 = 26400 mcg/h
Швидкість помпи
R = 26400/1600 = 16,5 mL/h
Відповідь
R = 16,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 2,01 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
475 + 450 + 225 + 150 = 1300 mL
На кілограм за годину
U = 1300/(54·12) = 2,006 ≈ 2,01 mL/kg/h
Відповідь
U = 2,01 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 425 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
07:15 → 08:45 = 1,5 h
Введений об’єм
50·1,5 = 75 mL
Залишок об’єму
V = 500 − 75 = 425 mL
Відповідь
V = 425 mL
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 6
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 89% → 3
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 120/min → 2
притомний (A) → 0
T 35,2 °C → 1
Додайте
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 2 + 0 + 1 = 6
Відповідь
NEWS2 = 6
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірно порушений
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 95/min → 1
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1
Додайте
APGAR = 2 + 1 + 1 + 1 + 1 = 6
Інтерпретація
6 → помірно порушений
Відповідь
помірно порушений
Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: некомпенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,61: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 25 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)
Компенсація
некомпенсований
Відповідь
некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).
Виміряйте
52 малих клітинок від R до R через паузу
Перетворити
пауза = 52 × 0,04 s = 2,08 s
Порівняйте з P–P
2,08 ÷ 0,92 ≈ 2,3 циклів P–P, не ціле число
Відповідь
пауза = 2,08 s
У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь:найдовший PR = 0,34 s
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
Позначте зубці P по порядку
P–P = 0,88 s, регулярний; один зубець P із кожних 4 не проводиться
PR у кожній групі
PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,28 s, PR₃ = 0,34 s
Відповідь
найдовший PR = 0,34 s
Найбільший крок у PR припадає між першим і другим скороченнями групи; наступні кроки менші, тому інтервали R–R скорочуються перед паузою.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.