Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How does pursed-lip breathing help a patient with COPD?

  1. AIt replaces the need for inhaled medicines
  2. BIt keeps the airways open longer and slows the breathing
  3. CIt increases the amount of carbon dioxide in the blood
  4. DIt makes the patient breathe faster to take in more air
2.Основи сестринської справиСкладна

A dying patient's breathing gets deeper and faster, then shallower, followed by a pause with no breathing, in a repeating cycle. What is this pattern called?

  1. ABiot's breathing
  2. BCheyne–Stokes breathing
  3. CKussmaul breathing
  4. DParadoxical breathing
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

When should the transparent dressing over a peripheral IV site be changed?

  1. AOnly when the patient asks for a new dressing
  2. BOnly when the IV catheter is removed, whatever its state
  3. CEvery hour, so the site can be cleaned again
  4. DWhen it is damp, loose or visibly soiled
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Медсестра дала ліки не тому пацієнтові. Пацієнт почувається добре. Що в пріоритеті?

  1. AЗачекати до кінця зміни, щоб комусь повідомити
  2. BОцінити стан пацієнта й стежити за дією препарату
  3. CНічого не казати пацієнтові, щоб його не турбувати
  4. DНасамперед заповнити звіт про інцидент
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient taking warfarin has an INR of 5,2 and no signs of bleeding. What should the nurse do?

  1. AGive a double dose to correct the result
  2. BHold the warfarin dose and inform the provider
  3. CGive the usual dose and recheck the INR next month
  4. DEncourage the patient to take aspirin for pain
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A child with sickle cell disease in a pain crisis develops chest pain, fever and an SpO₂ of 89%. What does this most likely mean?

  1. AAcute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen
  2. BAnxiety that will settle with reassurance
  3. CAn ordinary pain crisis that will improve with rest
  4. DA minor chest infection that can safely wait until the morning round
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient on the ward has shingles with open blisters. Which people are most at risk from contact?

  1. ANo one, because shingles cannot spread
  2. BPeople who have already had chickenpox in childhood and are now healthy
  3. CPregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
  4. DOnly people over 80 who have already had shingles themselves
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. AA urinary tract infection spreading to the back
  2. BSimple mechanical back pain
  3. CHypokalaemia
  4. DMetastatic spinal cord compression
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with an upper gastrointestinal bleed has a BUN of 48 mg/dL (urea 17 mmol/L) and a normal creatinine. What is the most likely explanation?

  1. ASkeletal muscle is breaking down because of the blood loss
  2. BThe liver has stopped making urea because of the bleeding
  3. CDigested blood adds protein, which the liver turns into urea
  4. DThe kidneys have suddenly lost most of their function
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on high-dose dexamethasone has a white cell count of 15 × 10³/µL, mostly mature neutrophils with no bands. They have no fever and no signs of infection. What is the most likely explanation?

  1. ACertain sepsis that needs antibiotics started without delay
  2. BA steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
  3. CA new leukemia that is confirmed by this result alone
  4. DA laboratory error, because steroids always lower the white count
11.ФармакологіяСередня

Which technique is correct when giving subcutaneous enoxaparin from a prefilled syringe?

  1. AInject into a vein on the back of the hand
  2. BExpel the air bubble from the syringe first, then inject into the deltoid muscle
  3. CMassage the site well for one minute after the injection
  4. DInject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards
12.ФармакологіяСкладна

Чому дозування гентаміцину контролюють за рівнем у крові?

  1. AВін повністю метаболізується печінкою, тож доза залежить від функції печінки
  2. BВін діє лише в дуже високих концентраціях
  3. CВін нефро- й ототоксичний і має вузький терапевтичний індекс
  4. DВін спричиняє тяжку гіпоглікемію
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient has episodes of severe headache, sweating and palpitations with very high blood pressure. Which rare cause should be considered?

  1. AStable angina
  2. BPhaeochromocytoma
  3. CAsthma
  4. DAortic stenosis
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient is going home after a spontaneous pneumothorax treated with a chest drain. Which advice is correct?

  1. AStop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
  2. BFly home as soon as possible so they can recover in comfort there
  3. CExpect it never to happen again, so no follow-up is needed
  4. DTake up scuba diving to strengthen the lungs
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Який електролітний профіль типовий для хвороби Аддісона?

  1. AВисокий натрій і низький калій
  2. BВисокий кальцій і низький фосфат
  3. CНизький натрій і високий калій
  4. DНизький калій і низька глюкоза
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Медсестра доглядає за чотирма пацієнтами. Якого пацієнта потрібно оглянути першим?

  1. AПацієнта на перитонеальному діалізі з прозорим діалізатом
  2. BПацієнта зі стабільним гіпотиреозом, якому настав час левотироксину
  3. CПацієнта з ХХН, який питає про фосфатзв'язувальний засіб
  4. DПацієнта після краніотомії, у якого права зіниця нещодавно розширилася й повільно реагує
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A patient takes co-codamol at home (a combination tablet sold under different names in different countries). Why should the nurse check this before giving regular paracetamol (acetaminophen)?

  1. ACo-codamol stops paracetamol from working
  2. BParacetamol and codeine cause a severe allergic reaction when combined
  3. CCo-codamol must be stopped a week before any paracetamol
  4. DIt already contains paracetamol, so overdose could occur
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Which new prescription for a patient with cirrhosis should the nurse question?

  1. ASpironolactone for ascites
  2. BThiamine supplements
  3. CRegular ibuprofen for back pain
  4. DLactulose to keep the bowels open
19.Акушерське медсестринствоСередня

When the newborn's head is turned to one side, the arm on that side extends and the other arm flexes. Which reflex is this?

  1. ATonic neck reflex
  2. BMoro reflex
  3. CPalmar grasp reflex
  4. DRooting reflex
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Коли показані компресії грудної клітки під час реанімації новонародженого?

  1. AКоли ЧСС нижча за 120/min на 1-й хвилині життя, ще до будь-якої вентиляції
  2. BЩойно дитина не закричала при народженні
  3. CКоли ЧСС залишається нижчою за 60/min попри щонайменше 30 секунд ефективної вентиляції
  4. DЩоразу, коли оцінка за Апгар нижча за 7
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A child has tinea capitis (ringworm of the scalp). Which treatment is usually needed?

  1. AShaving the head, with no medicine
  2. BOral antibiotics such as amoxicillin
  3. CAn oral antifungal medicine
  4. DA topical antifungal cream alone
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Яке призначення медсестра має поставити під сумнів у дитини з нейтропенією після хіміотерапії?

  1. AВимірювати температуру ректально кожні 4 години
  2. BРетельно гігієнічно обробляти руки перед кожним контактом
  3. CКонтролювати температуру в пахвовій ямці або перорально
  4. DНегайно повідомляти про температуру 38 °C або вище
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient who is detained under mental health legislation does not return from escorted leave. What should the nurse do?

  1. ADo nothing, because patients are allowed to leave whenever they want
  2. BWait until the next day, because he will probably return on his own
  3. CStart the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police
  4. DRemove his name from the ward list and give his bed to a new patient who is waiting for admission
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A 6-month-old has a spiral fracture of the arm. The parents say he "rolled off the sofa". The nurse also notices bruises of different colours on his back. What is the most appropriate action?

  1. AAccept the parents' explanation, because babies often fall
  2. BDischarge the child quickly so that the parents do not become angry and stop bringing him for medical care
  3. CReport the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
  4. DTell the parents that the nurse knows they are abusing the child
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
4 ft 3 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 4 ft 3 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.

4 ft 3 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
6 fl oz? mL1½ tbsp? mL1½ tsp? mL½ склянка? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 6 fl oz з сік, 1½ tbsp з рідка добавка, 1½ tsp з сироп від кашлю, ½ склянка з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
90 kg5 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 90 kg, йому призначено 5 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

90 kg5 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 8800 одиниць препарату, який випускають по 10000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

8800 units10000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min4 h

Крапельниця працює зі швидкістю 20 gtt/min через систему з 20 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 4 годин?

20 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
840 mLзалишилося? mL/h4 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 8 годин. Через 4 годин ви бачите, що в мішку ще 840 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

1500 mL / 8 hчерез 4 h: 840 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL60 од./kg · 104 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 104 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

60 од./kg104 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine? mL/h51 kg5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 800 mg в 500 mL. Призначено 5 mcg/kg/min пацієнтові масою 51 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL5 mcg/kg/min51 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле100 mLчай150 mLсуп200 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча175 mLсеча275 mLрановий дренаж120 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

желе: 100 mLчай: 150 mLсуп: 200 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 125 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 100 mLсеча: 175 mLсеча: 275 mLрановий дренаж: 120 mLблювання: 100 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL450 mL введено75 mL/h22:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 75 mL/h. О 22:00 вже введено 450 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL450 mL введено75 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 93% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 100/60 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 36,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 16SpO₂ 93%повітряSBP 100HR 70AT 36,0 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 30/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 98/min, притомний, температура 37,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 30SpO₂ 96%повітряSBP 142HR 98AT 37,9 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 133 ммоль/л, глюкоза 32,4 ммоль/л і сечовина 6,8 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 133 mmol/Lглюкоза 32,4 mmol/Lсечовина 6,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 30 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 30 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVнормальний синусовий ритмсинусова брадикардіявузловий ритмфібриляція передсердь

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1нормальний синусовий ритм
  2. 2синусова брадикардія
  3. 3вузловий ритм
  4. 4фібриляція передсердь
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVритм двокамерного (AV) кардіостимулятораідіовентрикулярний ритмвузловий ритматріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
  2. 2ідіовентрикулярний ритм
  3. 3вузловий ритм
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · It keeps the airways open longer and slows the breathing

Чому це відповідь

Breathing out slowly through pursed lips creates back-pressure that keeps small airways open, helping to empty trapped air and reducing breathlessness.

Відповідь

B · It keeps the airways open longer and slows the breathing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Cheyne–Stokes breathing

Чому це відповідь

Cheyne–Stokes breathing is a cyclical rise and fall in depth with periods of apnoea. It is common near the end of life and in severe heart failure or brain injury.

Відповідь

B · Cheyne–Stokes breathing
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · When it is damp, loose or visibly soiled

Чому це відповідь

A dressing that is wet, loose or dirty no longer protects the insertion site and is changed using aseptic technique. Otherwise, it is changed according to policy.

Відповідь

D · When it is damp, loose or visibly soiled
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Оцінити стан пацієнта й стежити за дією препарату

Чому це відповідь

Першочергова — безпека пацієнта: оцінити, стежити й повідомити призначувача, який вирішує щодо лікування. Потім про помилку повідомляють через систему лікарні, а пацієнта інформують згідно з протоколом.

Відповідь

B · Оцінити стан пацієнта й стежити за дією препарату
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Hold the warfarin dose and inform the provider

Чому це відповідь

An INR well above target raises the risk of serious bleeding. The nurse holds the dose, informs the provider and watches for bleeding. Without bleeding, holding warfarin is usually enough at this level; vitamin K is mainly used for very high INRs or bleeding.

Відповідь

B · Hold the warfarin dose and inform the provider
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Acute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen

Чому це відповідь

Chest pain, fever and low oxygen in sickle cell disease suggest acute chest syndrome. It can worsen quickly, so oxygen, urgent review and prescribed treatment are needed.

Відповідь

A · Acute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox

Чому це відповідь

Someone who has never had chickenpox can catch chickenpox from contact with shingles blisters. Non-immune pregnant and immunocompromised people are at particular risk, so lesions are covered and precautions followed.

Відповідь

C · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Metastatic spinal cord compression

Чому це відповідь

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Відповідь

D · Metastatic spinal cord compression
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea

Чому це відповідь

Blood in the upper gut is digested, and the absorbed protein is converted to urea, so the BUN rises out of proportion to the creatinine. Reduced kidney blood flow from volume loss can add to the rise.Перевірено за: BUN - blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood

Чому це відповідь

Corticosteroids raise the neutrophil count by releasing marginated neutrophils and slowing their exit from the blood, usually without a left shift. The nurse still assesses carefully, because steroids can also hide the usual signs of infection.

Відповідь

B · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
11.Фармакологія

Відповідь: D · Inject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards

Чому це відповідь

Enoxaparin is given deep subcutaneously, usually in the abdomen at least 5 cm from the umbilicus. The air bubble in the prefilled syringe is not expelled, and rubbing the site increases bruising.

Відповідь

D · Inject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards
12.Фармакологія

Відповідь: C · Він нефро- й ототоксичний і має вузький терапевтичний індекс

Чому це відповідь

Аміноглікозиди, як-от гентаміцин, можуть ушкоджувати нирки й внутрішнє вухо. Вони виводяться нирками, тож при нирковій недостатності рівні зростають і їх контролюють.

Відповідь

C · Він нефро- й ототоксичний і має вузький терапевтичний індекс
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Phaeochromocytoma

Чому це відповідь

Phaeochromocytoma is a catecholamine-secreting tumour, usually of the adrenal medulla. Classic features are paroxysmal headache, sweating, palpitations and hypertension. It is diagnosed with plasma or urine metanephrines.

Відповідь

B · Phaeochromocytoma
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution

Чому це відповідь

Patients should not fly until the pneumothorax has resolved on X-ray, often with an extra waiting period. Diving is usually avoided permanently unless definitive surgery has been done. Smoking increases recurrence, which is common, so patients learn to seek help for new breathlessness or chest pain.

Відповідь

A · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Низький натрій і високий калій

Чому це відповідь

Дефіцит альдостерону спричиняє втрату натрію й затримку калію, даючи гіпонатріємію та гіперкаліємію. Дефіцит кортизолу додає гіпоглікемію та гіпотензію.

Відповідь

C · Низький натрій і високий калій
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Пацієнта після краніотомії, у якого права зіниця нещодавно розширилася й повільно реагує

Чому це відповідь

Нова однобічна розширена й млява зіниця після операції на мозку вказує на зростання внутрішньочерепного тиску, що тисне на окоруховий нерв, — можлива ознака вклинення мозку. Це потребує негайної оцінки, включно з ШКГ і життєвими показниками, та термінової ескалації. Інші пацієнти стабільні, і їхні потреби можна задовольнити невдовзі після цього.

Відповідь

D · Пацієнта після краніотомії, у якого права зіниця нещодавно розширилася й повільно реагує
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · It already contains paracetamol, so overdose could occur

Чому це відповідь

Co-codamol combines codeine and paracetamol. Giving extra paracetamol can exceed the maximum daily dose and cause liver damage, so all sources of paracetamol are counted.

Відповідь

D · It already contains paracetamol, so overdose could occur
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Regular ibuprofen for back pain

Чому це відповідь

NSAIDs can cause kidney injury, fluid retention and GI bleeding in cirrhosis and should be avoided. Paracetamol at a reduced, carefully reviewed dose is usually preferred for pain.

Відповідь

C · Regular ibuprofen for back pain
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Tonic neck reflex

Чому це відповідь

The asymmetric tonic neck reflex gives a "fencing" posture. It fades over the first months; persistence beyond the expected age can suggest neurological problems.

Відповідь

A · Tonic neck reflex
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Коли ЧСС залишається нижчою за 60/min попри щонайменше 30 секунд ефективної вентиляції

Чому це відповідь

Компресії починають, якщо ЧСС залишається нижчою за 60/min після ефективної вентиляції, у співвідношенні 3:1 з вдихами. Більшість новонароджених реагують на одну лише якісну вентиляцію.

Відповідь

C · Коли ЧСС залишається нижчою за 60/min попри щонайменше 30 секунд ефективної вентиляції
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · An oral antifungal medicine

Чому це відповідь

Topical creams cannot reach the fungus in the hair shafts and follicles, so tinea capitis needs an oral antifungal for several weeks, sometimes with an antifungal shampoo to reduce spread.

Відповідь

C · An oral antifungal medicine
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Вимірювати температуру ректально кожні 4 години

Чому це відповідь

Ректальної термометрії, клізм і супозиторіїв при нейтропенії уникають, бо вони можуть травмувати слизову й пропустити бактерії в кров. Гарячка при нейтропенії — невідкладний стан.

Відповідь

A · Вимірювати температуру ректально кожні 4 години
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Start the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police

Чому це відповідь

A detained patient who is absent without leave may be a risk to themselves or others. Missing patient procedures are started immediately, including a risk assessment and informing the responsible clinician and relevant authorities.

Відповідь

C · Start the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety

Чому це відповідь

Injuries that do not fit the child's developmental stage or the history, and bruises of different ages, are warning signs of abuse. The nurse documents objectively and reports through safeguarding procedures.

Відповідь

C · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 130 cm

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Зріст у дюймах

4·12 + 3 = 51 in

Дюйми у сантиметри

h = 51·2,54 = 129,5 ≈ 130 cm

Відповідь

h = 130 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 330 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
½ склянка = 0,5·240 = 120 mL

Додайте

V = 180 + 22,5 + 7,5 + 120 = 330 mL

Відповідь

V = 330 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 450 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

5·90 = 450 mg

Відповідь

D = 450 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,88 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 8800/10000 = 0,88 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,88 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Об’єм

V = 60·4 = 240 mL

Відповідь

V = 240 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 12 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/8 = 187,5 mL/h

Нова швидкість

R = 840/4 = 210 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (210 − 187,5)/187,5·100% = 12%

Відповідь

Δ = 12%

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,2 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

60·104 = 6 240 од.

Об’єм

V = 6240/5000 = 1,248 ≈ 1,2 mL

Відповідь

V = 1,2 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 9,6 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

5·51 = 255 mcg/min
255·60 = 15300 mcg/h

Швидкість помпи

R = 15300/1600 = 9,563 ≈ 9,6 mL/h

Відповідь

R = 9,6 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 1000 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 150 + 200 = 450 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·8 = 1000 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1670 mL

Загальне виведення

175 + 275 + 120 + 100 = 670 mL

Баланс

B = 1670 − 670 = 1000 mL

Відповідь

B = 1000 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 7,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 450 = 550 mL

Час

t = 550/75 = 7,333 ≈ 7,3 h

Відповідь

t = 7,3 h

Це приблизно 7 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 05:20.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 93% → 2
на повітрі → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 2 + 0 + 0 + 1 = 5

Відповідь

NEWS2 = 5
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 30/min → 3
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 98/min → 1
притомний (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 305 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·133 + 32,4 + 6,8 = 305,2 ≈ 305 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 305 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 42 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·30 + 21 = 42 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 42 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: вузловий ритм

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 34 малих клітинок, 1500 ÷ 34 ≈ 44 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,36 s.
3. Зубці P: інвертовані, безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: 0,08 s, коротший за 0,12 s.
5. QRS: 0,10 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

вузловий ритм

Відповідь

вузловий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора

Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: кожен зубець P іде після власного піку стимуляції (передсердна стимуляція).
4. AV-інтервал: другий пік стоїть через 0,18 s після першого (запрограмована AV-затримка).
5. QRS: 0,16 s, широкий, одразу після другого піку (шлуночкова стимуляція).

Інтерпретація

ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора

Відповідь

ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора

Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions