У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Як розраховують індекс маси тіла (ІМТ)?
AМаса в кілограмах, помножена на зріст у метрах у квадраті
BМаса в кілограмах, поділена на зріст у метрах у квадраті
CОбхват талії, поділений на обхват стегон
DЗріст у сантиметрах, поділений на масу в кілограмах
2.Основи сестринської справиСкладна
How should a urine sample be taken from a patient with a urinary catheter?
ABy disconnecting the catheter from the bag
BBy removing the catheter and collecting the next void
CFrom the drainage bag tap
DFrom the sampling port, using aseptic technique
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient in bed has a generalized tonic-clonic seizure. What should the nurse do?
AHold the arms and legs firmly to stop the movements
BTurn the patient on their side and protect them from injury without restraining
CGive sips of water to keep the airway moist
DPut a padded tongue blade between the teeth to protect the tongue from biting
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient is on contact precautions. Which task is appropriate for the nurse to delegate to assistive personnel?
ATeaching the family how to follow the precautions
BDeciding when the precautions can be stopped
CHelping the patient bathe while wearing a gown and gloves
DAssessing the wound for new signs of infection during the bath
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A nasogastric tube has just been placed for feeding. What must happen before the first feed is given?
AThe patient is asked if the tube feels comfortable
BThe feed is started slowly to see if the patient coughs
CPlacement is confirmed by an approved method
DThe tube is flushed with a large volume of water
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient on a cardiac monitor suddenly becomes unresponsive, and the monitor shows ventricular fibrillation. What is the priority once help has been called?
ACheck the blood potassium level before any shock is considered
BGive an oral antiarrhythmic tablet and recheck the rhythm in five minutes
CRecord a full 12-lead ECG to confirm the rhythm before doing anything else at all
DDefibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
7.Клінічна сестринська справаСередня
An older adult has left lower abdominal pain, fever and a raised CRP. Which condition is most likely?
AAppendicitis
BBiliary colic
CGastric ulcer
DDiverticulitis
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient starting a DOAC is taught about missed doses. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will take it at the same time each day."
B"I will tell other doctors and my dentist I take an anticoagulant."
C"I will report any blood in my urine."
D"If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
Which instruction is correct for a patient starting oral iron tablets?
AYour urine will turn bright orange while you take it
BYour stools may turn dark green or black
CTake the tablet with an antacid to improve absorption
DTake each tablet with milk to protect the stomach
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
У пацієнта на дигоксині рівень 1,2 ng/mL, калій 2,8 mEq/L і нові часті шлуночкові екстрасистоли. Яке тлумачення найкраще?
AДигоксин не може бути причиною, бо рівень у звичному діапазоні
BПацієнтові потрібна вища доза дигоксину для контролю ритму
CКалій не впливає на серцевий ритм
DМожлива токсичність, бо низький калій посилює дію дигоксину
11.ФармакологіяСередня
How should a hyoscine (scopolamine) patch for motion sickness be used?
ASwallow it if no water is available
BCut it in half for children without advice
CApply it behind the ear several hours before travel
DApply it to the chest only after the vomiting has started
12.ФармакологіяСкладна
An older patient on amlodipine develops ankle swelling and is prescribed furosemide. She then becomes dizzy and falls. What does this sequence illustrate?
AA type B allergic reaction
BEnzyme induction
CDrug tolerance
DA prescribing cascade
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient on home oxygen has dry, sore lips. Which product is safest to use?
AAn alcohol-based gel
BA water-based lubricant
CPetroleum jelly
DAn oil-based balm
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
An older ex-smoker has a dry cough and worsening breathlessness over a year, finger clubbing and fine "Velcro-like" crackles at both bases at the end of inspiration. Which condition is most likely?
ACommunity-acquired pneumonia
BAn acute asthma attack
CIdiopathic pulmonary fibrosis
DSpontaneous pneumothorax
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Which picture fits anterior cord syndrome?
AWeakness on one side and loss of pain sensation on the other side
BLoss of movement and pain sense, with position sense kept
CNormal movement but complete loss of position sense
DArms much weaker than legs after a neck injury
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Пацієнт із тяжкою черепно-мозковою травмою не розплющує очей, а у відповідь на біль руки розгинаються й повертаються досередини, ноги витягнуті. Що це означає?
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
A patient is starting regular oral morphine. Which bowel advice is most appropriate?
AStop eating fibre completely
BStart a regular laxative at the same time
CTake a bulk-forming laxative only with very little water
DWait until there has been no stool for a week
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Which history should most alert the nurse to a possible latex allergy before surgery?
AHay fever every spring since childhood
BA rash after taking amoxicillin as a child, with a family history of asthma
CFeeling sick after eating shellfish once
DItching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Акушерське медсестринствоСередня
A woman 4 hours after birth has severe perineal pain and pressure. Her fundus is firm, lochia is normal, and her heart rate is rising. What should the nurse suspect?
ANormal afterpains
BA urinary tract infection
CUterine atony
DA vulvar or vaginal haematoma
20.Акушерське медсестринствоСкладна
Яка ознака в новонародженого потребує негайного реагування?
AАкроціаноз через 2 години
BКонфігурація голівки після вагінальних пологів у термін
CДрібні білі цятки (міліуми) на носі
DКректання, роздування крил носа й втягнення грудної клітки на 1-й годині
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A newborn with suspected oesophageal atresia is drooling frothy saliva. What is the immediate nursing care?
ALay the baby flat and give the next feed slowly through a teat
BOffer small sips of sterile water to check whether the baby can swallow
CKeep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
DGive a full feed by bottle and observe for vomiting afterwards
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A teenager with severe anorexia nervosa starts nutritional rehabilitation. Which blood result is most important to watch in the first days?
ACholesterol
BAmylase
CPhosphate
DBilirubin
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
How may depression present differently in adolescents than in adults?
AAlways with psychotic symptoms
BWith irritability rather than obvious sadness
CWith a high fever and a rash
DWith increased energy and less need for sleep
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient with anxiety asks for her PRN lorazepam every time it is due. What is the best nursing approach?
AAlways give it as soon as she asks, without assessment
BGive her a placebo tablet instead, without telling her, to see whether she really needs it
CAssess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
DRefuse to give it, because she might become dependent
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 105,3 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.
105,3 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tsp пероральної суспензії кожні 12 годин протягом 5 днів. Суспензія випускається у флаконах по 150 mL. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?
1 tspкожні 12 годин5 днів150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
Дитині масою 24 kg призначено 2 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 20 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?
24 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Дитині масою 10 kg призначено 10 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 40 mg в 1 mL. Який об’єм V ви даєте?
10 kg10 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Інфузію призначено зі швидкістю 30 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 10 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
30 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 32 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 200 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
32 gtt/min15 gtt/mL200 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 250 units інсуліну короткої дії в 250 mL іде зі швидкістю 8 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?
250 од./250 mL8 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 75 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 40 mcg/min. Пакет містить 50 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.
50 mg/250 mL40 mcg/min75 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 12:15, його вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 18:45?
1000 mL120 mL/h12:15 → 18:45
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 10 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.
HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,22, PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,22PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1шлуночковий кардіостимульований ритм
2кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
3ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
4ідіовентрикулярний ритм
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Маса в кілограмах, поділена на зріст у метрах у квадраті
Чому це відповідь
ІМТ = маса (kg) ÷ зріст² (m²). Наприклад, 70 kg і 1,75 m дають близько 22,9 kg/m². Це скринінговий показник, і він не відображає склад тіла.
Відповідь
B · Маса в кілограмах, поділена на зріст у метрах у квадраті
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · From the sampling port, using aseptic technique
Чому це відповідь
Samples are taken from the needle-free sampling port after cleaning it. Urine in the bag is stale and contaminated, and breaking the system raises infection risk.
Відповідь
D · From the sampling port, using aseptic technique
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining
Чому це відповідь
The nurse stays with the patient, turns them to the side to keep the airway clear, moves hard objects away and times the seizure. Objects in the mouth and restraint can cause injury.
Відповідь
B · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Helping the patient bathe while wearing a gown and gloves
Чому це відповідь
Assistive personnel can carry out routine care for a stable patient, using the correct PPE. Assessment, teaching and clinical judgement, such as deciding when to stop precautions, cannot be delegated to them.
Відповідь
C · Helping the patient bathe while wearing a gown and gloves
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Placement is confirmed by an approved method
Чому це відповідь
A newly placed feeding tube can enter the airway without obvious symptoms, so placement is confirmed before anything is given. Methods differ: US practice usually requires an X-ray for a new feeding tube, while UK guidance uses aspirate pH testing (5,5 or below) first, with X-ray if that fails. Air “whoosh” tests and waiting for coughing are not reliable.
Відповідь
C · Placement is confirmed by an approved method
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Defibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
Чому це відповідь
Ventricular fibrillation is a shockable cardiac arrest rhythm. Early defibrillation, with high-quality CPR until the shock is given, is the most important treatment.
Відповідь
D · Defibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Diverticulitis
Чому це відповідь
Diverticulitis is inflammation of diverticula, usually in the sigmoid colon, so pain is typically in the left iliac fossa. It is common in older adults.
Відповідь
D · Diverticulitis
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · "If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."
Чому це відповідь
Doubling up on an anticoagulant increases the bleeding risk. Patients follow the specific missed-dose advice for their drug and never take a double dose.
Відповідь
D · "If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Your stools may turn dark green or black
Чому це відповідь
Oral iron commonly darkens the stools, which is harmless, but black tarry stools with abdominal pain should be reported. Milk, antacids and tea reduce absorption; vitamin C or orange juice can improve it.Перевірено за:Ferrograd C patient information leaflet (ferrous sulfate + vitamin C) · electronic medicines compendium (eMC), UK (2018)
Відповідь
B · Your stools may turn dark green or black
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Можлива токсичність, бо низький калій посилює дію дигоксину
Чому це відповідь
Гіпокаліємія посилює зв'язування дигоксину з клітинами серця, тому токсичність може виникнути й за нормального рівня. Медсестра утримує дозу, повідомляє результат і очікує поповнення калію.Перевірено за:Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · Можлива токсичність, бо низький калій посилює дію дигоксину
11.Фармакологія
Відповідь: C · Apply it behind the ear several hours before travel
Чому це відповідь
The patch is applied behind the ear several hours before travel, and the hands are washed afterwards. Touching the eye with drug on the fingers can dilate the pupil and blur vision.
Відповідь
C · Apply it behind the ear several hours before travel
12.Фармакологія
Відповідь: D · A prescribing cascade
Чому це відповідь
In a prescribing cascade, an adverse effect of one drug is mistaken for a new condition and treated with another drug, which brings new risks. Amlodipine oedema does not respond well to diuretics; reviewing the original drug is better.
Відповідь
D · A prescribing cascade
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · A water-based lubricant
Чому це відповідь
Oil-based products such as petroleum jelly can ignite or burn intensely in high oxygen concentrations and have caused facial burns. Water-based products are recommended. Oxygen cylinders are kept upright and secured, away from heat and flames.
Відповідь
B · A water-based lubricant
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Idiopathic pulmonary fibrosis
Чому це відповідь
Idiopathic pulmonary fibrosis causes progressive breathlessness, a dry cough, clubbing and fine end-inspiratory crackles. Spirometry shows a restrictive pattern and CT shows fibrosis. Treatment includes antifibrotic drugs, pulmonary rehabilitation, oxygen and palliative care.
Відповідь
C · Idiopathic pulmonary fibrosis
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
Чому це відповідь
Anterior cord syndrome usually follows damage to the anterior spinal artery. Motor, pain and temperature pathways are lost below the injury, but the dorsal columns (fine touch, vibration and proprioception) at the back are spared.
Відповідь
B · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Екстензорну (децеребраційну) позу: тяжке ушкодження стовбура мозку
Чому це відповідь
Патологічне розгинання у відповідь на біль (рухова оцінка ШКГ 2) вказує на тяжке ушкодження на рівні стовбура мозку або поблизу нього і має гірший прогноз, ніж патологічне згинання (декортикаційна поза, рухова оцінка 3). Будь-яка нова патологічна поза потребує негайної ескалації.
Відповідь
A · Екстензорну (децеребраційну) позу: тяжке ушкодження стовбура мозку
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Start a regular laxative at the same time
Чому це відповідь
Opioids slow gut movement, and tolerance to constipation does not develop. A regular laxative, often a stimulant with a softener, is started with the opioid, alongside fluids and mobility where possible.
Відповідь
B · Start a regular laxative at the same time
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
Чому це відповідь
Latex–fruit syndrome links latex allergy with foods such as banana, avocado, kiwi and chestnut. Repeated exposure, for example through many operations or catheters, also increases risk.
Відповідь
D · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · A vulvar or vaginal haematoma
Чому це відповідь
A haematoma causes severe pain and pressure out of proportion to the birth, often with a firm uterus and normal lochia. Signs of hidden blood loss such as tachycardia must be reported.
Відповідь
D · A vulvar or vaginal haematoma
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Кректання, роздування крил носа й втягнення грудної клітки на 1-й годині
Чому це відповідь
Кректання, роздування крил носа та втягнення податливих місць грудної клітки — ознаки дихальної недостатності, що потребують термінової оцінки. Акроціаноз, міліуми та конфігурація голівки — поширені нормальні ознаки.
Відповідь
D · Кректання, роздування крил носа й втягнення грудної клітки на 1-й годині
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Keep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
Чому це відповідь
Nothing is given by mouth because it would pool and be inhaled. The head is raised and a tube in the upper pouch is used for continuous or frequent suction, while the baby is prepared for surgery.
Відповідь
C · Keep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Phosphate
Чому це відповідь
When feeding restarts after starvation, insulin drives phosphate, potassium and magnesium into cells. Low phosphate can cause heart failure, arrhythmias and confusion, so electrolytes are checked often and feeds are increased gradually.
Відповідь
C · Phosphate
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · With irritability rather than obvious sadness
Чому це відповідь
In children and adolescents, depressed mood can appear as irritability. Other signs include falling school performance, withdrawal from friends, and changes in sleep and appetite.
Відповідь
B · With irritability rather than obvious sadness
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
Чому це відповідь
Each PRN dose requires an assessment of need and an evaluation afterwards. Offering other strategies supports coping skills, and patterns of use are discussed with the team.
Відповідь
C · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 40,7 °C
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Відніміть 32
105,3 − 32 = 73,3
Помножте на 5/9
T = 73,3·5/9 = 40,72 ≈ 40,7 °C
Відповідь
T = 40,7 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: N = 1
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Загальний об’єм
5 mL × 2 × 5 = 50 mL
Флакони
50/150 = 0,3333 → N = 1
Відповідь
N = 1
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 2,4 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Доза за масою тіла
D = 2·24 = 48 mg
Об’єм
V = 48/20 = 2,4 mL
На шприці
На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.
Відповідь
V = 2,4 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 2,5 mL
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза за масою тіла
10·10 = 100 mg
Об’єм
V = (100/40)·1 = 2,5 mL
Відповідь
V = 2,5 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 5 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Мілілітри за хвилину
30/60 = 0,5 mL/min
Швидкість крапання
R = 0,5·10 = 5 gtt/min
Відповідь
R = 5 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 1,6 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
32·60/15 = 128 mL/h
Залишковий час
t = 200/128 = 1,563 ≈ 1,6 h
Відповідь
t = 1,6 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: D = 8 од./h
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
250/250 = 1 од./mL
Units за годину
D = 8·1 = 8 од./h
Відповідь
D = 8 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 12 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
50 000/250 = 200 mcg/mL
Доза за годину
Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.
40·60 = 2400 mcg/h
Швидкість помпи
R = 2400/200 = 12 mL/h
Відповідь
R = 12 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: B = 685 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальне надходження
перорально: 350 + 150 = 500 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·12 = 1500 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 2160 mL
Загальне виведення
275 + 425 + 350 + 425 = 1475 mL
Баланс
B = 2160 − 1475 = 685 mL
Відповідь
B = 685 mL
Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 220 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
12:15 → 18:45 = 6,5 h
Введений об’єм
120·6,5 = 780 mL
Залишок об’єму
V = 1000 − 780 = 220 mL
Відповідь
V = 220 mL
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 100
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 30 + 20 + 10 + 0 = 100
Відповідь
MFS = 100
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірний ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 40
Рівень ризику
40 → помірний ризик
Відповідь
помірний ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 23 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
дальність: 21–25 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 23 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: гострий
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·2,9 = 26,9 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,9 = 34,15 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 27 mmol/L → гострий
Відповідь
гострий
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,385 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s
Формула Базетта
QTc = 0,40/√1,08 = 0,40/1,039 = 0,385 s
Відповідь
QTc = 0,385 s
У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (385 ms)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: шлуночковий кардіостимульований ритм
Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: не видно; різкий пік стимуляції стоїть безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,16 s, широкий, і за кожним піком стимуляції йде QRS (захоплення).
Інтерпретація
шлуночковий кардіостимульований ритм
Відповідь
шлуночковий кардіостимульований ритм
Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.