Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

At what angle is an intramuscular injection given?

  1. A15 degrees
  2. B30 degrees
  3. C45 degrees
  4. D90 degrees
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with diabetes has had foot-care teaching. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll soak my feet in hot water every evening."
  2. B"I'll check my feet every day, using a mirror if needed."
  3. C"I'll dry carefully between my toes after washing."
  4. D"I'll wear shoes that fit well and never walk barefoot."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why does a nurse wear chemotherapy-tested gloves and a gown when emptying the urinal of a patient who recently had chemotherapy?

  1. AThe patient is on airborne precautions after treatment
  2. BChemotherapy makes the urine strongly acidic and corrosive
  3. CThe body fluids can contain active drug for a time after treatment
  4. DThe urine always contains infectious bacteria after chemotherapy
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient with tuberculosis who is asking to have visitors
  2. BA patient who wants more alcohol hand rub in the room
  3. CA patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
  4. DA patient with an MRSA wound due for a routine dressing change
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient with type 1 diabetes has vomited since morning and cannot eat. Which action is most important?

  1. ACheck the blood glucose and ketones and contact the provider
  2. BStop all insulin until the patient is able to eat normally again
  3. CEncourage a large meal to settle the stomach
  4. DWait until tomorrow to see if the vomiting settles
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A medical-unit nurse is floated to intensive care and given a patient on a ventilator, which the nurse has never managed. What is the best response?

  1. ALeave the intensive care unit and go back to the medical unit without telling anyone
  2. BTell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
  3. CAccept the full assignment without comment to avoid conflict
  4. DRefuse to work and go home, because the assignment is unsafe
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which mask is required for staff during an aerosol-generating procedure on a patient with a respiratory infection spread by aerosols?

  1. ANo mask, as long as gloves are worn
  2. BA fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
  3. CA standard fluid-repellent surgical mask with a visor
  4. DA cloth face covering
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт, що тривало приймає стероїди, гостро хворий після блювання та пропущених доз, з гіпотензією та сплутаністю. Який невідкладний стан слід розглянути?

  1. AНаднирковий криз
  2. BГіперкальціємію
  3. CНецукровий діабет
  4. DТиреотоксичний криз
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient has burning on urination and frequency. The dipstick is positive for nitrites and leukocyte esterase, and a urine culture is ordered. When should the sample be taken?

  1. AAfter the symptoms have fully settled
  2. BAt any time, as antibiotics do not matter
  3. CBefore the first dose of antibiotic
  4. DAfter 3 days of antibiotic treatment
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

An RN cares for a patient on a 24-hour urine collection. Which task can be delegated to unlicensed assistive personnel (UAP), such as a nursing or healthcare assistant?

  1. AInterpreting the creatinine clearance result when it comes back
  2. BDeciding whether to restart the collection after a missed sample
  3. CTeaching the patient why the 24-hour collection is needed
  4. DSaving all urine in the collection container as instructed
11.ФармакологіяСередня

A child weighing 20 kg is prescribed a drug at 15 mg/kg per dose. What is the dose?

  1. A35 mg
  2. B3000 mg
  3. C300 mg
  4. D150 mg
12.ФармакологіяСкладна

A man taking doxazosin for hypertension starts sildenafil for erectile dysfunction. What is the main risk?

  1. ASevere hypertension and a pounding headache
  2. BBronchospasm
  3. CHyperkalaemia
  4. DSymptomatic low blood pressure and fainting
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

What is the main difference between CPAP and bilevel NIV (often called BiPAP)?

  1. ABilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
  2. BBilevel NIV gives oxygen only, without any positive airway pressure
  3. CCPAP is mainly used to lower a raised PaCO₂ in COPD exacerbations
  4. DCPAP is given only through a tracheostomy
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Після катетеризації серця через променеву артерію яка оцінка найважливіша?

  1. AПитома вага сечі кожні чотири години
  2. BРозмір зіниць і реакція на світло кожні 15 хвилин
  3. CКровообіг, чутливість і рухи кисті та місце пункції
  4. DКишкові шуми та окружність живота щогодини після дослідження
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

After a kidney biopsy, which observation is most important?

  1. AThe temperature every four hours only
  2. BSigns of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
  3. CThe patient's appetite at the next meal
  4. DThe colour of the patient's skin on the face
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Near the end of a haemodialysis session, a patient has painful leg cramps and a falling blood pressure. What is the most likely cause?

  1. ANot enough fluid is being removed
  2. BThe dialysate is too cold
  3. CAn allergic reaction to the needles
  4. DFluid is being removed too quickly
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Пацієнт із клубовим кондуїтом (уростомою) стурбований слизом у сечі. Яке пояснення правильне?

  1. AЦе показує, що розвивається кишкова непрохідність
  2. BЦе означає, що стома не функціонує й потрібна операція
  3. CЦе ознака каменя в нирці, про яку треба повідомити сьогодні
  4. DЦе нормально, бо кондуїт зроблено з тонкої кишки
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Two days after a PEG insertion, a patient reports pain on feeding, and feed is leaking around the site. What should the nurse do?

  1. AIncrease the feed rate to improve nutrition
  2. BGive the next medicines through the tube as usual
  3. CContinue feeding and apply a thicker dressing
  4. DStop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which statement about the lactational amenorrhoea method (LAM) is correct?

  1. AIt needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
  2. BIt is reliable even when the baby is formula-fed at night
  3. CIt works for as long as the mother breastfeeds at all
  4. DIt becomes more reliable after the periods return
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Which finding in a newborn at 6 hours requires the most urgent action?

  1. AAcrocyanosis of the hands and feet
  2. BSmall white milia on the nose and chin
  3. CMild moulding of the head
  4. DCentral cyanosis, fast breathing and grunting
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which advice is first-line for a school-age child with functional constipation?

  1. AAvoiding the toilet at school until the problem has settled
  2. BDaily enemas given at home by the parents for several months, without other changes
  3. CMore fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
  4. DCutting out all fruit and vegetables to soften the stools
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Після операції 4-річна дитина лежить дуже нерухомо, гримасує, має напружені ноги й стогне. Бал за шкалою FLACC — 8. Що має зробити медсестра?

  1. AЧекати, доки дитина сама попросить знеболення
  2. BВідвернути увагу дитини грою чи відео й нічого більше не робити, якщо дитина не попросить
  3. CВирішити, що дитина втомилася, і залишити її спати
  4. DВвести призначене знеболювальне й повторно оцінити біль, коли воно встигне подіяти
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which nurse statement is most consistent with motivational interviewing?

  1. A"What would be different for you if you drank less?"
  2. B"I've decided that you need to stop drinking completely."
  3. C"If you don't stop drinking now, you'll die."
  4. D"You're an alcoholic, and you need to admit it."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A 10-year-old eats only a few foods and refuses others because he fears choking after a frightening episode. He is losing weight but has no concerns about body shape. Which diagnosis fits best?

  1. AAvoidant/restrictive food intake disorder (ARFID)
  2. BAnorexia nervosa
  3. CBulimia nervosa
  4. DBinge-eating disorder with secret eating
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C98,5 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 98,5 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

98,5 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0018:4006:10t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 18:40 і закінчується о 06:10 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки годин t вона тривала? Дайте відповідь у годинах десятковим дробом, округленим до двох знаків після коми.

18:4006:10
t = h
27.Розрахунок дозСередня
32 kgBSA = 1,06 m²50 mg/m²D = ? mg

Пацієнт масою 32 kg має площу поверхні тіла 1,06 m². Призначено 50 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.

32 kgBSA = 1,06 m²50 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
40k од.500 mL? mL/h1250 од./h

Інфузія містить 40000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1250 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

40000 од./500 mL1250 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1500 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Введіть 1500 mL за 10 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

1500 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
1160 mLзалишилося? mL/h4 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 6 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 1160 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

1500 mL / 6 hчерез 2 h: 1160 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
25 000 од.250 mLheparin? mL/h82 kg20 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 25 000 units гепарину в 250 mL. Призначено 20 units/kg/h пацієнтові масою 82 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

25 000 од./250 mL20 од./kg/h82 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine? mL/h69 kg2,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 2,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 69 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min69 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годчай150 mLмолоко200 mLвода240 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча325 mLсеча275 mLсеча150 mLсеча250 mLрановий дренаж100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 86 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

86 kg12 hсеча: 325 mLсеча: 275 mLсеча: 150 mLсеча: 250 mLрановий дренаж: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL100 mL/hпочаток 08:0010:30: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 08:00, його вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 10:30?

1000 mL100 mL/h08:00 → 10:30
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 38,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 97%повітряSBP 130HR 58AT 38,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,06PaCO₂mmHg354540HCO₃⁻mmol/L222611некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,06, PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa) і HCO₃⁻ 11 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,06PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 140, Cl⁻ 105, HCO₃⁻ 21 mmol/L і альбумін 37 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 140 mmol/LCl⁻ 105 mmol/LHCO₃⁻ 21 mmol/Lальбумін 37 g/L
AGc = mmol/L
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова тахікардіянормальний синусовий ритмсинусова брадикардіявузловий ритм

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова тахікардія
  2. 2нормальний синусовий ритм
  3. 3синусова брадикардія
  4. 4вузловий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня II типуатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада I ступеня

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4атріовентрикулярна блокада I ступеня

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · 90 degrees

Чому це відповідь

Intramuscular injections are given at 90 degrees so the needle passes through the skin and fat into the muscle. Intradermal injections use about 10–15 degrees.

Відповідь

D · 90 degrees
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · "I'll soak my feet in hot water every evening."

Чому це відповідь

People with diabetic neuropathy may not feel heat, and soaking softens the skin, so long hot soaks are avoided. Daily inspection, good footwear and careful drying are correct.

Відповідь

A · "I'll soak my feet in hot water every evening."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · The body fluids can contain active drug for a time after treatment

Чому це відповідь

Many hazardous drugs are excreted in urine, stool and vomit for a period after treatment. Staff wear protective gloves and gowns when handling these fluids, according to policy.

Відповідь

C · The body fluids can contain active drug for a time after treatment
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)

Чому це відповідь

Fever in a patient who may be neutropenic can be the first sign of sepsis and needs urgent assessment. The other needs are real but stable and can wait a short time.

Відповідь

C · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Check the blood glucose and ketones and contact the provider

Чому це відповідь

Vomiting in type 1 diabetes can lead quickly to diabetic ketoacidosis. Glucose and ketones are checked and the provider is contacted; insulin is usually not stopped completely during illness.

Відповідь

A · Check the blood glucose and ketones and contact the provider
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support

Чому це відповідь

A nurse should clearly state the limits of their competence and ask for an assignment or support that keeps patients safe. Leaving without handover would be patient abandonment.

Відповідь

B · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)

Чому це відповідь

Aerosol-generating procedures, such as intubation, release small infectious particles. Respirators that are fit-tested protect the wearer, while surgical masks mainly protect against droplets.

Відповідь

B · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Наднирковий криз

Чому це відповідь

Пропуск доз стероїдів під час хвороби може спричинити наднирковий криз із шоком, блюванням і сплутаністю. Його терміново лікують парентеральним гідрокортизоном і рідинами.

Відповідь

A · Наднирковий криз
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Before the first dose of antibiotic

Чому це відповідь

The culture sample is taken before antibiotics, so the organism can be grown and its sensitivities tested. A sample taken after antibiotics may give a false negative culture.

Відповідь

C · Before the first dose of antibiotic
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Saving all urine in the collection container as instructed

Чому це відповідь

UAP can help with routine, standard tasks such as saving urine and keeping the container cool as instructed. Teaching, clinical decisions and interpreting results require nursing judgment and stay with the RN.Перевірено за: 24-Hour Urine Collection and Analysis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Відповідь

D · Saving all urine in the collection container as instructed
11.Фармакологія

Відповідь: C · 300 mg

Чому це відповідь

20 kg × 15 mg/kg = 300 mg. The result is also checked against the safe dose range and the adult maximum.

Відповідь

C · 300 mg
12.Фармакологія

Відповідь: D · Symptomatic low blood pressure and fainting

Чому це відповідь

Alpha blockers and PDE5 inhibitors both cause vasodilation, so together they can cause marked hypotension. Patients should be stable on the alpha blocker, and the PDE5 inhibitor is started at a low dose.

Відповідь

D · Symptomatic low blood pressure and fainting
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂

Чому це відповідь

CPAP gives one continuous pressure that splints the airways and alveoli open, improving oxygenation (for example in pulmonary oedema or OSA). Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure that supports ventilation, so it is used for hypercapnic respiratory failure such as COPD exacerbations.

Відповідь

A · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Кровообіг, чутливість і рухи кисті та місце пункції

Чому це відповідь

Після променевого доступу перевіряють компресійний пристрій та місце проколу щодо кровотечі чи гематоми, а кисть — щодо кольору, температури, капілярного наповнення, чутливості та рухів. Можливі ускладнення — оклюзія променевої артерії та компартмент-синдром передпліччя.

Відповідь

C · Кровообіг, чутливість і рухи кисті та місце пункції
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse

Чому це відповідь

Bleeding is the main complication of kidney biopsy. The patient usually has bed rest for some hours, with frequent BP and pulse checks and inspection of urine for haematuria. Back pain or a falling BP is reported at once.

Відповідь

B · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Fluid is being removed too quickly

Чому це відповідь

Muscle cramps and hypotension during dialysis are often due to rapid or excessive fluid removal. Staff may reduce the ultrafiltration rate and give saline per protocol. The dry weight may need to be reviewed.

Відповідь

D · Fluid is being removed too quickly
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Це нормально, бо кондуїт зроблено з тонкої кишки

Чому це відповідь

Клубовий кондуїт використовує сегмент клубової кишки, який продовжує виробляти слиз. Пацієнтів заохочують добре пити, щоб підтримувати потік сечі. Каламутна сеча з різким запахом і гарячкою, однак, вказує на інфекцію.

Відповідь

D · Це нормально, бо кондуїт зроблено з тонкої кишки
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Stop the feed at once and seek urgent medical advice

Чому це відповідь

Pain on feeding, external leakage or new bleeding soon after PEG insertion may mean feed is leaking into the peritoneum. Feeding and medicines are stopped immediately and senior review is arranged to exclude peritonitis.

Відповідь

D · Stop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months

Чому це відповідь

LAM is effective only if the mother is fully or nearly fully breastfeeding day and night, her periods have not returned and the baby is under 6 months. Ovulation can occur before the first period.

Відповідь

A · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Central cyanosis, fast breathing and grunting

Чому це відповідь

Central cyanosis, tachypnoea and grunting indicate respiratory distress and need immediate assessment, oxygen and evaluation for causes such as infection, heart disease or lung problems.

Відповідь

D · Central cyanosis, fast breathing and grunting
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed

Чому це відповідь

Management of functional constipation combines diet (fibre, fluids), regular unhurried toilet sitting after meals, praise-based behaviour support and prescribed laxatives. Withholding stool at school worsens it.

Відповідь

C · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Ввести призначене знеболювальне й повторно оцінити біль, коли воно встигне подіяти

Чому це відповідь

Бал FLACC 7–10 вказує на сильний біль. Лікуйте призначеним знеболювальним, також застосовуйте заходи комфорту й повторно оцініть у відповідний час, щоб перевірити ефект.

Відповідь

D · Ввести призначене знеболювальне й повторно оцінити біль, коли воно встигне подіяти
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · "What would be different for you if you drank less?"

Чому це відповідь

Motivational interviewing uses open questions that invite the person to explore their own reasons for change. Labelling, threats and directives tend to increase resistance.

Відповідь

A · "What would be different for you if you drank less?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Avoidant/restrictive food intake disorder (ARFID)

Чому це відповідь

ARFID involves avoiding or restricting food because of sensory features, lack of interest or fear of consequences such as choking, leading to weight loss or nutritional problems. Unlike anorexia, there is no disturbance in body image.

Відповідь

A · Avoidant/restrictive food intake disorder (ARFID)
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 36,9 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

98,5 − 32 = 66,5

Помножте на 5/9

T = 66,5·5/9 = 36,94 ≈ 36,9 °C

Відповідь

T = 36,9 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 11,5 h

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

18:40 → 24:00 = 320 min

Після півночі

00:00 → 06:10 = 370 min

Разом

320 + 370 = 690 min
t = 690/60 = 11,5 h

Відповідь

t = 11,5 h
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 53 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Доза

D = 50·1,06 = 53 mg

Відповідь

D = 53 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 15,63 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

40000/500 = 80 од./mL

Швидкість помпи

R = 1250/80 = 15,63 mL/h

Відповідь

R = 15,63 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 50 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

10·60 = 600 min

Швидкість крапання

R = 1500·20/600 = 50 gtt/min

Відповідь

R = 50 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 16 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/6 = 250 mL/h

Нова швидкість

R = 1160/4 = 290 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (290 − 250)/250·100% = 16%

Відповідь

Δ = 16%

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 16,4 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

20·82 = 1 640 од./h

Концентрація

25 000/250 = 100 од./mL

Швидкість помпи

R = 1640/100 = 16,4 mL/h

Відповідь

R = 16,4 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 10,4 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

2,5·69 = 172,5 mcg/min
172,5·60 = 10350 mcg/h

Швидкість помпи

R = 10350/1000 = 10,35 ≈ 10,4 mL/h

Відповідь

R = 10,4 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 0,97 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

325 + 275 + 150 + 250 = 1000 mL

На кілограм за годину

U = 1000/(86·12) = 0,969 ≈ 0,97 mL/kg/h

Відповідь

U = 0,97 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 750 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

08:00 → 10:30 = 2,5 h

Введений об’єм

100·2,5 = 250 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 250 = 750 mL

Відповідь

V = 750 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 85

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 15 = 85

Відповідь

MFS = 85
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,06: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 40 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 11 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 22,5–26,5 mmHg, тож виміряний 40 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 14,75 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 140 − (105 + 21) = 14

Поправка на альбумін

14 + 0,25·(40 − 37) = 14,75 mmol/L

Відповідь

AGc = 14,75 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусова брадикардія

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 33 малих клітинок, 1500 ÷ 33 ≈ 45 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,32 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,20 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусова брадикардія

Відповідь

синусова брадикардія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 4 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 40 за хвилину.
2. Ритм: правильно неправильний, комплекси QRS йдуть групами, розділеними паузою (групове скорочення).
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 1,00 s, 60 за хвилину); за одним із кожних 3 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: подовжується на 0,20 → 0,32 s, потім зубець P не проводиться.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions