Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should the opening of a stoma bag be cut?

  1. ASmaller than the stoma so it grips it tightly
  2. BTo fit closely around the stoma without pressing on it
  3. CIn any shape, as long as the bag sticks
  4. DMuch larger than the stoma so that the edge never rubs against it
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient reports pain of 8/10 but is chatting calmly and has normal vital signs. What should the nurse do?

  1. ARecord a lower score because the patient looks comfortable and calm
  2. BAccept the report, assess further and offer analgesia
  3. CTell the patient they cannot be in that much pain
  4. DWithhold analgesia until the vital signs change
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Медсестра готує ліки для двох пацієнтів. Який підхід найбезпечніший?

  1. AПопросити одного пацієнта передати ліки іншому
  2. BГотувати й давати ліки одному пацієнтові за раз
  3. CГотувати ліки обох пацієнтів разом, щоб заощадити час
  4. DПокласти ліки обох пацієнтів в одну чашку й розібрати біля ліжка
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Під час стерильної заміни пов'язки на центральному катетері колега тягнеться через відкрите стерильне поле, щоб подати медсестрі рулон пластиру. Що має зробити медсестра?

  1. AВважати поле забрудненим і розгорнути нове
  2. BНакрити поле стерильним рушником і продовжити на ньому
  3. CПрибрати лише предмети, найближчі до місця, над яким пройшла рука
  4. DПродовжити, бо колега не торкався жодного стерильного предмета
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

On a pediatric unit, which child does the nurse assess first?

  1. AA child with croup who has a barking cough but no stridor at rest
  2. BA child with a temperature of 38,2 °C after vaccination
  3. CA child with asthma who is now quiet with very little air movement
  4. DA child in a new arm cast with pink, warm fingers and pain of 5/10
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A team has an RN, an LPN/LVN and a nursing assistant. Which task is the best one to assign to the LPN/LVN?

  1. AAssessing a patient who returned from surgery 30 minutes ago
  2. BMeasuring the vital signs and weights of every patient on the unit before breakfast
  3. CWriting the discharge teaching plan for a patient with new diabetes
  4. DGiving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why is lactulose given to a patient with hepatic encephalopathy?

  1. ATo increase the liver's production of albumin
  2. BTo reduce the absorption of ammonia from the gut
  3. CTo stop bleeding from varices
  4. DTo lower the blood glucose
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A healthcare assistant reports four observations. Which one needs the nurse's immediate action?

  1. A"Mr Chen's blood pressure is 128/80 as usual."
  2. B"Mrs Jones would like a cup of tea and her glasses cleaned."
  3. C"Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
  4. D"Ms Ali has walked to the bathroom on her own."
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient has a calcium of 11,8 mg/dL (2,95 mmol/L) from bone metastases. Which nursing measure is appropriate?

  1. AEncourage bed rest and limit oral fluids
  2. BOffer extra milk and cheese at each meal
  3. CGive calcium carbonate antacids for nausea
  4. DEncourage fluids and mobility as tolerated
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

At the start of a shift, the nurse reviews four new results. Which patient needs attention first?

  1. ASodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting
  2. BPotassium 5,2 mEq/L in a patient with stable chronic kidney disease
  3. CHemoglobin 11,0 g/dL (110 g/L) in a patient with rheumatoid arthritis
  4. DGlucose 180 mg/dL (10 mmol/L) after a meal in a patient with diabetes
11.ФармакологіяСередня

Why is a progestogen added to oestrogen in hormone replacement therapy for a woman who still has her uterus?

  1. ATo protect against endometrial hyperplasia and cancer
  2. BTo reduce hot flushes much more than oestrogen alone can
  3. CTo prevent breast cancer completely
  4. DTo lower the risk of blood clots to zero
12.ФармакологіяСкладна

Lithium taken in the first trimester of pregnancy has been linked to which type of birth defect?

  1. ALimb defects similar to thalidomide
  2. BHeart malformations, such as Ebstein's anomaly
  3. CNeural tube defects such as spina bifida
  4. DCleft lip and palate only
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Where is the V1 electrode placed for a 12-lead ECG?

  1. AOver the left nipple
  2. BThe fifth intercostal space in the mid-axillary line
  3. CThe fourth intercostal space just right of the sternum
  4. DJust below the left collarbone
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient being treated for pulmonary TB repeatedly misses doses and stops when they feel better. Which strategy is most effective?

  1. ADoubling the dose on the days the patient remembers to take it
  2. BStopping treatment, as it is clearly not working for this patient
  3. CDirectly observed therapy with support for barriers to adherence
  4. DSwitching to a single drug to make it easier
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Before surgery for a phaeochromocytoma, why is an alpha-blocker started before any beta-blocker?

  1. ABeta-blockers given first would make the tumour grow faster
  2. BAlpha-blockers lower the blood glucose before surgery
  3. CA beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
  4. DThe order of the two drugs makes no difference
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with CKD has a potassium of 6,5 mmol/L. Which medicine combination is the most likely contributor?

  1. ARamipril, spironolactone and trimethoprim
  2. BParacetamol (acetaminophen), omeprazole and senna
  3. CFurosemide, salbutamol and insulin
  4. DAmlodipine, simvastatin and aspirin
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are patients with large burns at risk of hypothermia?

  1. ABurns always cause a low thyroid hormone level in the blood
  2. BLoss of skin reduces their ability to keep in heat
  3. CTheir metabolism stops after the injury
  4. DThe fluids given are always chilled
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with active cancer on chemotherapy develops new swelling and pain in one calf. Why must this be reported promptly?

  1. AIt is only a muscle strain from walking
  2. BCalf swelling is a normal effect of chemotherapy
  3. CCancer and its treatment greatly increase clot risk
  4. DThe swelling shows the cancer has gone
19.Акушерське медсестринствоСередня

A preterm baby at 30 weeks has repeated pauses in breathing of more than 20 seconds. Which drug is commonly used?

  1. APhenobarbital
  2. BCaffeine citrate
  3. CAtropine sulfate
  4. DNaloxone hydrochloride
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A labouring woman has had an epidural for 3 hours. The fundus is displaced and a bulge is seen above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. AStart an oxytocin infusion
  2. BIncrease the rate of the epidural
  3. CCheck for bladder distension and empty the bladder
  4. DPrepare her for an emergency caesarean
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Яка дія медсестри захищає шов після пластики заячої губи?

  1. AДозволити дитині одразу смоктати пустушку
  2. BКласти дитину на спину або на бік і не класти предметів до рота
  3. CКласти дитину спати на живіт
  4. DКілька разів на день очищати шов сухою грубою тканиною, щоб прибрати кірки
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

After surgery for a perforated appendix, why is a child often nursed in a semi-upright position?

  1. ATo prevent the child from sleeping too deeply
  2. BTo stop the wound drain from removing fluid too fast during the first day
  3. CTo help infected fluid collect in the pelvis rather than spread upwards
  4. DTo make it easier for the child to watch television
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Пацієнт у маніакальному епізоді надто зайнятий, щоб сісти поїсти. Як найкраще підтримати його харчування?

  1. AЧекати, доки пацієнт сам попросить їжі
  2. BЗапропонувати великий триразовий обід у гамірній їдальні в звичайний встановлений час
  3. CНаполягати, щоб пацієнт сидів за столом 1 годину
  4. DЗапропонувати висококалорійну їжу, яку можна їсти руками, і напої, які можна споживати на ходу
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with an anxiety disorder speaks so quickly about her worries that the nurse cannot follow. Which response is most helpful?

  1. A"There's really nothing to worry about, so just try to relax."
  2. B"Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
  3. C"You're talking too fast, so we'll have to stop for today."
  4. D"Let me tell you what I think your problem is, and then we can talk."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C104,4 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 104,4 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

104,4 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
60 mL/h? L/добу1 добу = 24 h1 L = 1000 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Підтримувальна інфузія йде зі швидкістю 60 mL/h без перерви. Скільки літрів V вона доставить за 24 години?

60 mL/h24 h
V = L
27.Розрахунок дозСередня
30 kg7,5 mg/kg/добу3× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 30 kg. Призначена доза — 7,5 mg/kg на добу, розподілена на 3 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

30 kg7,5 mg/kg/добу3× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
100 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 8 kg призначено 20 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 100 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

8 kg20 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL75 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 75 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

75 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg500 mL15 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

500 mg препарату розведено в 500 mL і вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Призначено 60 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

500 mg/500 mL60 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
25 000 од.500 mLheparin? mL/h97 kg16 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 25 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 16 units/kg/h пацієнтові масою 97 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

25 000 од./500 mL16 од./kg/h97 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine9 mL/h108 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dobutamine (500 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 9 mL/h. Пацієнт важить 108 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL9 mL/h108 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годжеле100 mLмолоко100 mLчай240 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча200 mLсеча175 mLсеча275 mLрановий дренаж100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

желе: 100 mLмолоко: 100 mLчай: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 200 mLсеча: 175 mLсеча: 275 mLрановий дренаж: 100 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL650 mL введено50 mL/h17:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. О 17:30 вже введено 650 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL650 mL введено50 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222611додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,28, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa) і HCO₃⁻ 11 mmol/L, з Na⁺ 137 і Cl⁻ 94 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,28PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/LNa⁺ 137 mmol/LCl⁻ 94 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьвузловий ритматріовентрикулярна блокада I ступенясинусова брадикардія

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2вузловий ритм
  3. 3атріовентрикулярна блокада I ступеня
  4. 4синусова брадикардія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Комплекси QRS регулярні: знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · To fit closely around the stoma without pressing on it

Чому це відповідь

The opening should fit snugly so stoma output does not reach the skin, but not so tight that it damages the stoma. Stomas shrink in the weeks after surgery, so the size is re-measured.

Відповідь

B · To fit closely around the stoma without pressing on it
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Accept the report, assess further and offer analgesia

Чому це відповідь

Pain is what the patient says it is. People cope with pain in different ways, and vital signs often stay normal, especially in chronic pain, so the self-report guides care.

Відповідь

B · Accept the report, assess further and offer analgesia
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Готувати й давати ліки одному пацієнтові за раз

Чому це відповідь

Приготування, перевірка й введення ліків одному пацієнтові за раз, біля ліжка, зменшує помилки щодо пацієнта. Змішування ліків робить помилки ймовірнішими.

Відповідь

B · Готувати й давати ліки одному пацієнтові за раз
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Вважати поле забрудненим і розгорнути нове

Чому це відповідь

Тягнення нестерильними руками чи предметами через стерильне поле забруднює його навіть без дотику. Поле замінюють, а нестерильні предмети подають повз поле, а не над ним. Коли стерильність під сумнівом, поле вважають забрудненим.

Відповідь

A · Вважати поле забрудненим і розгорнути нове
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · A child with asthma who is now quiet with very little air movement

Чому це відповідь

In asthma, very little air movement and a quiet child mean severe obstruction and possible respiratory failure. The other children are stable for now.

Відповідь

C · A child with asthma who is now quiet with very little air movement
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient

Чому це відповідь

LPNs/LVNs usually give scheduled injections to stable patients. A fresh postoperative assessment and teaching plans need the RN, and routine vital signs are better given to the assistant so the LPN/LVN can use their skills.

Відповідь

D · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · To reduce the absorption of ammonia from the gut

Чому це відповідь

Lactulose acidifies the colon and speeds transit, reducing ammonia absorption. The dose is usually adjusted to give two to three soft stools a day.

Відповідь

B · To reduce the absorption of ammonia from the gut
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."

Чому це відповідь

A low respiratory rate with reduced consciousness suggests respiratory depression, for example from opioids. It needs immediate assessment and escalation.

Відповідь

C · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Encourage fluids and mobility as tolerated

Чому це відповідь

Hydration helps the kidneys excrete calcium and prevents stones, and weight-bearing mobility slows calcium loss from bone. Calcium-containing foods and antacids are not encouraged. The nurse also monitors for confusion, constipation and arrhythmias.

Відповідь

D · Encourage fluids and mobility as tolerated
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Sodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting

Чому це відповідь

Severe hyponatremia with confusion and vomiting suggests cerebral edema and can progress to seizures and coma. The other results are mildly abnormal and expected for those conditions, so they are less urgent.

Відповідь

A · Sodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting
11.Фармакологія

Відповідь: A · To protect against endometrial hyperplasia and cancer

Чому це відповідь

Oestrogen alone causes endometrial proliferation and increases the risk of endometrial cancer. A progestogen protects the endometrium; women without a uterus can take oestrogen alone.

Відповідь

A · To protect against endometrial hyperplasia and cancer
12.Фармакологія

Відповідь: B · Heart malformations, such as Ebstein's anomaly

Чому це відповідь

First-trimester lithium is associated with a small increased risk of cardiac malformations, classically Ebstein's anomaly. Women of childbearing age need counselling and specialist planning before pregnancy.

Відповідь

B · Heart malformations, such as Ebstein's anomaly
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · The fourth intercostal space just right of the sternum

Чому це відповідь

V1 is placed in the fourth intercostal space at the right sternal edge, and V2 at the left sternal edge. V4 is in the fifth intercostal space in the mid-clavicular line, and V6 in the mid-axillary line at the same level. Wrong placement can mimic or hide changes.

Відповідь

C · The fourth intercostal space just right of the sternum
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Directly observed therapy with support for barriers to adherence

Чому це відповідь

Directly observed therapy, where a health worker watches each dose, plus help with practical and social barriers, improves completion and reduces multidrug-resistant TB. Single-drug therapy or interrupted treatment breeds resistance.

Відповідь

C · Directly observed therapy with support for barriers to adherence
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP

Чому це відповідь

Blocking beta receptors alone leaves catecholamines acting on alpha receptors, causing severe vasoconstriction and a hypertensive crisis. Alpha blockade, such as with phenoxybenzamine, comes first, and a beta-blocker may be added later for tachycardia.

Відповідь

C · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Ramipril, spironolactone and trimethoprim

Чому це відповідь

ACE inhibitors and spironolactone reduce aldosterone effect, and trimethoprim blocks potassium secretion in the distal tubule. Together, in CKD, they can cause dangerous hyperkalaemia. Loop diuretics, salbutamol and insulin lower potassium.

Відповідь

A · Ramipril, spironolactone and trimethoprim
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Loss of skin reduces their ability to keep in heat

Чому це відповідь

Burned skin loses heat and water through evaporation. Cooling the burn is limited to the wound, the rest of the patient is kept warm, and fluids and the environment are warmed.

Відповідь

B · Loss of skin reduces their ability to keep in heat
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Cancer and its treatment greatly increase clot risk

Чому це відповідь

Cancer, chemotherapy, central lines and immobility increase the risk of DVT and PE. Unilateral leg swelling needs assessment with ultrasound and possible anticoagulation.

Відповідь

C · Cancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Caffeine citrate

Чому це відповідь

Apnoea of prematurity results from an immature respiratory centre. Caffeine citrate stimulates breathing and reduces apnoea episodes. Gentle stimulation is used during an episode.

Відповідь

B · Caffeine citrate
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Check for bladder distension and empty the bladder

Чому це відповідь

Epidurals block bladder sensation, so the bladder can overfill. A full bladder can slow descent of the fetus and cause injury. The nurse should encourage voiding or catheterise per protocol.

Відповідь

C · Check for bladder distension and empty the bladder
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Класти дитину на спину або на бік і не класти предметів до рота

Чому це відповідь

Після пластики губи уникайте положення на животі й усього, що треться об шов. За вказівками хірурга можуть використовувати шини для ліктів. Годуйте методом, який рекомендує команда.

Відповідь

B · Класти дитину на спину або на бік і не класти предметів до рота
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · To help infected fluid collect in the pelvis rather than spread upwards

Чому це відповідь

A semi-upright position helps any infected fluid drain towards the pelvis, where an abscess is easier to manage, rather than tracking under the diaphragm. It also eases breathing and coughing after abdominal surgery.

Відповідь

C · To help infected fluid collect in the pelvis rather than spread upwards
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Запропонувати висококалорійну їжу, яку можна їсти руками, і напої, які можна споживати на ходу

Чому це відповідь

Пацієнти з манією витрачають багато енергії та легко відволікаються. Допомагають портативні поживні перекуси та рідини, а також контроль маси тіла й споживання.

Відповідь

D · Запропонувати висококалорійну їжу, яку можна їсти руками, і напої, які можна споживати на ходу
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"

Чому це відповідь

Focusing directs the conversation to one main concern, which reduces overwhelm and makes the problem easier to work on. A calm, slow pace from the nurse also helps lower anxiety.

Відповідь

B · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 40,2 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

104,4 − 32 = 72,4

Помножте на 5/9

T = 72,4·5/9 = 40,22 ≈ 40,2 °C

Відповідь

T = 40,2 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 1,44 L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм за добу

60 mL/h × 24 h = 1440 mL

У літрах

V = 1440/1000 = 1,44 L

Відповідь

V = 1,44 L
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 75 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

7,5·30 = 225 mg

На одну дозу

D = 225/3 = 75 mg

Відповідь

D = 75 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 8 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

20·8 = 160 mg

Об’єм

V = (160/100)·5 = 8 mL

Відповідь

V = 8 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 75 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

75/60 = 1,25 mL/min

Швидкість крапання

R = 1,25·60 = 75 gtt/min

Відповідь

R = 75 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 15 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

500/500 = 1 mg/mL

Об’єм за годину

60/1 = 60 mL/h

Швидкість крапання

R = 60·15/60 = 15 gtt/min

Відповідь

R = 15 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 31 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

16·97 = 1 552 од./h

Концентрація

25 000/500 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1552/50 = 31,04 ≈ 31 mL/h

Відповідь

R = 31 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 2,8 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

9·2000 = 18000 mcg/h
18000/60 = 300 mcg/min

На кілограм

D = 300/108 = 2,778 ≈ 2,8 mcg/kg/min

Відповідь

D = 2,8 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 850 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 100 + 240 = 440 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·12 = 960 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1600 mL

Загальне виведення

200 + 175 + 275 + 100 = 750 mL

Баланс

B = 1600 − 750 = 850 mL

Відповідь

B = 850 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 650 = 350 mL

Час

t = 350/50 = 7 h

Відповідь

t = 7 h

Це приблизно 7 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 00:30.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 75

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 15 + 20 + 0 + 15 = 75

Відповідь

MFS = 75
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Рівень ризику

10 → низький ризик

Відповідь

низький ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 27,15 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|49 − 40| = 9 mmHg → 0,9 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·0,9 = 27,15 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 27,15 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: чистий ацидоз з високою різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 137 − (94 + 11) = 32

Дельта-співвідношення

(32 − 12)/(24 − 11) = 1,538
чистий ацидоз з високою різницею

Відповідь

чистий ацидоз з високою різницею
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: вузловий ритм

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 31 малих клітинок, 1500 ÷ 31 ≈ 48 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,24 s.
3. Зубці P: інвертовані, безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: 0,08 s, коротший за 0,12 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

вузловий ритм

Відповідь

вузловий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 42 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 18 малих клітинок = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83,33 ≈ 83 за хвилину

Частота шлуночків

R–R = 36 малих клітинок = 1,44 s → 1500 ÷ 36 = 41,67 ≈ 42 за хвилину

Відповідь

частота шлуночків = 42 bpm

Відповідь

частота шлуночків = 42 bpm

Атріовентрикулярна блокада 2:1: кожен другий зубець P не проводиться, тому частота передсердь удвічі вища за частоту шлуночків.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions