Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A goal states: "The patient will report pain of 3/10 or less within one hour of analgesia." After one hour the patient reports 6/10. What should the nurse do?

  1. AWait until the next day to evaluate again
  2. BRecord the goal as met, as the pain has gone down
  3. CRecord the goal as not met and review the plan
  4. DChange the goal to 6/10 or less so that it counts as met
2.Основи сестринської справиСкладна

Which sign is usually a late sign of hypoxia?

  1. AA rising heart rate
  2. BRestlessness
  3. CCyanosis
  4. DA rising respiratory rate
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Що має зробити медсестра перед доступом до конектора центрального венозного катетера?

  1. AШвидко протерти його сухою стерильною серветкою
  2. BНічого, бо конектор захищений стерильним ковпачком
  3. CОбережно здути з конектора пил
  4. DРетельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A visitor becomes very agitated and starts shouting at the nurse in a patient’s room. What should the nurse do first?

  1. AKeep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed
  2. BRaise the voice to show who is in charge
  3. CTurn away from the visitor and continue with the patient’s care as normal
  4. DTouch the visitor’s arm to help them calm down
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse teaches a patient who uses crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
  2. B“I will remove loose rugs from the floor at home.”
  3. C“I will take my weight on my hands, not on my armpits.”
  4. D“I will keep the crutch tips in good condition.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Якого пацієнта нефрологічного відділення медсестра має оглянути першим?

  1. AПацієнта на перитонеальному діалізі, чия злита рідина прозора
  2. BПацієнта, чия артеріовенозна фістула має сильне тремтіння та шум
  3. CПацієнта, який просить поради щодо дієти з низьким вмістом фосфатів
  4. DПацієнта на гемодіалізі, який пропустив учорашній сеанс і тепер має слабкість м'язів та нерегулярний пульс
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which instruction is correct for taking weekly alendronic acid (alendronate)?

  1. ATake it with a glass of milk at bedtime and then lie down straight away
  2. BTake it with an antacid to protect the stomach
  3. CChew the tablet with breakfast and a cup of milky tea
  4. DTake it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Which feature suggests moisture-associated skin damage rather than a pressure ulcer?

  1. ADiffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
  2. BNon-blanching redness directly over the hip bone after lying on one side
  3. CA round area of necrosis over the heel
  4. DA deep wound over the sacrum with exposed bone and a dark base
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

When blood is drawn from a central venous catheter, why is a small volume of blood usually discarded first, according to policy?

  1. ATo lower the patient's hemoglobin for a blood transfusion
  2. BTo check that the catheter tip is still in the right vein
  3. CTo remove blood clots that form in all central lines
  4. DTo avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта на дигоксині рівень 1,2 ng/mL, калій 2,8 mEq/L і нові часті шлуночкові екстрасистоли. Яке тлумачення найкраще?

  1. AПацієнтові потрібна вища доза дигоксину для контролю ритму
  2. BМожлива токсичність, бо низький калій посилює дію дигоксину
  3. CКалій не впливає на серцевий ритм
  4. DДигоксин не може бути причиною, бо рівень у звичному діапазоні
11.ФармакологіяСередня

Який найважливіший побічний ефект препаратів сульфонілсечовини, як-от гліклазиду?

  1. AГіперкаліємія
  2. BСухий кашель
  3. CЛактатацидоз
  4. DГіпоглікемія
12.ФармакологіяСкладна

Препарат X дає максимальну відповідь 100% з EC50 1 mg. Препарат Y дає максимальну відповідь 100% з EC50 10 mg. Яке твердження правильне?

  1. AX має вищу ефективність, ніж Y
  2. BY має вищу ефективність, ніж X
  3. CX активніший за Y, і обидва мають однакову ефективність
  4. DY активніший за X, і обидва мають однакову ефективність
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Пацієнт із серцевою недостатністю питає, чому обмежують сіль. Яке пояснення правильне?

  1. AНатрій заважає належному всмоктуванню діуретичних таблеток
  2. BНатрій змушує організм затримувати воду, що посилює застій
  3. CНатрій безпосередньо послаблює скоротливий серцевий м'яз
  4. DНатрій прискорює серцевий ритм під час сну
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient being treated for infective endocarditis of the mitral valve suddenly develops slurred speech and weakness of the right arm. What is the most likely cause?

  1. AA migraine aura triggered by the fever
  2. BA side effect of the IV antibiotic on the nerves
  3. CAn embolus from a valve vegetation causing a stroke
  4. DLow blood glucose from a reduced appetite
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Який критерій гострого пошкодження нирок (KDIGO) стосується діурезу?

  1. AНижче 0,5 mL/kg/год протягом 6 годин і більше
  2. BНижче 1 L за 24 години незалежно від надходження
  3. CБудь-яка зміна кольору сечі
  4. DНижче 2 mL/kg/год протягом 1 години
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Two days after surgery, an 80-year-old woman is quiet, sleepy, slow to answer and eating little. Her daughter says she is "not herself". What should the nurse suspect?

  1. ANormal tiredness after an operation
  2. BSimple low mood about being in hospital
  3. CHypoactive delirium
  4. DThe start of Alzheimer's disease
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which neutrophil count indicates severe neutropenia?

  1. ABelow 0,5 × 109/L
  2. BAbove 10 × 109/L
  3. CAbove 2,0 × 109/L
  4. DBelow 7,5 × 109/L
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Який пацієнт має найвищий ризик пригнічення дихання від післяопераційної опіоїдної PCA?

  1. AПацієнт без інших медичних проблем, який отримує парацетамол
  2. BЛітній пацієнт, що раніше не вживав опіоїдів, з апное уві сні, який також приймає седативний засіб
  3. CМолодий пацієнт, що регулярно вживав опіоїди багато місяців
  4. DПацієнт з оцінкою болю 8/10, який зовсім не спить і пильний
19.Акушерське медсестринствоСередня

How does a port-wine stain differ from a "stork bite" (salmon patch)?

  1. AA stork bite is a raised tumour that grows quickly
  2. BA port-wine stain does not fade with time
  3. CA port-wine stain always disappears within a year
  4. DA stork bite only occurs in preterm babies
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman in active labour has been at 6 cm for 4 hours despite regular contractions. Which factor among the "5 Ps" should the nurse consider first?

  1. AThe past history of her mother's labour
  2. BThe pulse rate during contractions
  3. CThe placenta: whether it is anterior or posterior
  4. DThe passenger: fetal size, position or presentation
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A 16-year-old starts an SSRI antidepressant. What is especially important to monitor in the first weeks?

  1. AA drop in the platelet count
  2. BA sudden rise in blood glucose
  3. CWorsening mood or new suicidal thoughts
  4. DWeight gain of more than 10 kg in the first month
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 5-year-old insists that a tall, thin glass holds more juice than a short, wide glass, although he saw the same amount poured into each. What explains this?

  1. AIt is a sign of intellectual disability that needs assessment
  2. BHe is showing abstract reasoning typical of the formal operational stage
  3. CHe has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage
  4. DHe has a visual problem and needs an eye examination
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"You feel that people here don't really know you?"
  2. B"Everyone here knows you well, so don't worry."
  3. C"The doctor is very experienced, so you should trust her."
  4. D"Why do you think the doctor is wrong about you?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A woman who takes lithium for bipolar disorder tells the nurse she would like to become pregnant. What is the best response?

  1. A"Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
  2. B"You'll need to choose between treating your bipolar disorder and having a baby."
  3. C"Lithium is completely safe in pregnancy, so there is no need to change anything at all."
  4. D"Stop the lithium today so that it is out of your body before you get pregnant."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111206:20?8:20 AM6:20 AM6:20 PM5:20 AM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 06:20 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

06:20
  1. 18:20 AM
  2. 26:20 AM
  3. 36:20 PM
  4. 45:20 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
150 mL/h? L/добу1 добу = 24 h1 L = 1000 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Підтримувальна інфузія йде зі швидкістю 150 mL/h без перерви. Скільки літрів V вона доставить за 24 години?

150 mL/h24 h
V = L
27.Розрахунок дозСередня
18 kg25 mg/kg/добу4× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 18 kg. Призначена доза — 25 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

18 kg25 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 155 мікрограмів. Ампула містить 0,5 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

155 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 12 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mg250 mL15 mL/h? mg/h

Мішок містить 400 mg препарату в 250 mL і крапає зі швидкістю 15 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

400 mg/250 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 1 000 од./mL70 од./kg · 58 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 70 units/kg для пацієнта масою 58 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

70 од./kg58 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine? mL/h92 kg10 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 400 mg в 250 mL. Призначено 10 mcg/kg/min пацієнтові масою 92 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min92 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годвода200 mLсік100 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча450 mLсеча325 mLрановий дренаж110 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 71 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

71 kg12 hсеча: 450 mLсеча: 325 mLрановий дренаж: 110 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL50 mL/hпочаток 10:4512:45: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 10:45, його вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 12:45?

1000 mL50 mL/h10:45 → 12:45
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 24/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 102/62 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 37,8 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 24SpO₂ 98%O₂SBP 102HR 70AT 37,8 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,38PaCO₂mmHg354569HCO₃⁻mmol/L222639некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,38, PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa) і HCO₃⁻ 39 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,38PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)HCO₃⁻ 39 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 35 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 35 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь. Визначте величину хвиль тріпотіння на один QRS (n у провідності n:1).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
хвиль тріпотіння на один QRS =
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Комплекси QRS регулярні: знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Record the goal as not met and review the plan

Чому це відповідь

Evaluation compares the outcome with the goal. The goal was not met, so the nurse reassesses, reports and revises the plan, for example with a different analgesic.

Відповідь

C · Record the goal as not met and review the plan
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Cyanosis

Чому це відповідь

Early hypoxia causes restlessness, anxiety, tachycardia and tachypnoea as the body compensates. Cyanosis appears late, when a lot of haemoglobin is already deoxygenated, so nurses should not wait for it.

Відповідь

C · Cyanosis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути

Чому це відповідь

«Scrub the hub» — протирання конектора антисептиком, як-от спирт чи хлоргексидин, з тертям і достатнім часом для висихання — знижує частоту інфекцій кровотоку, пов'язаних із центральним катетером. Час висихання — частина дезінфекції.

Відповідь

D · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Keep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed

Чому це відповідь

In a potentially violent situation, the nurse keeps a safe distance and a clear path to the door, uses calm, simple words and gets help early. Touching or arguing with an agitated person can make things worse.

Відповідь

A · Keep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”

Чому це відповідь

Leaning on the axillary pads can compress the nerves in the armpit. Weight should be taken through the hands, and the home should be made safe from trip hazards.

Відповідь

A · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Пацієнта на гемодіалізі, який пропустив учорашній сеанс і тепер має слабкість м'язів та нерегулярний пульс

Чому це відповідь

Пропущений сеанс діалізу дозволяє накопичуватися калію. Слабкість м'язів та нерегулярний пульс вказують на гіперкаліємію, що може спричинити смертельні аритмії, тож медсестра негайно оцінює стан, організовує кардіомоніторинг та ескалує. Тремтіння й шум і прозорий діалізат — очікувані знахідки, а поради щодо дієти можуть зачекати.

Відповідь

D · Пацієнта на гемодіалізі, який пропустив учорашній сеанс і тепер має слабкість м'язів та нерегулярний пульс
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes

Чому це відповідь

Alendronic acid must be taken with plain water before food, and the patient must stay upright to reduce oesophageal irritation. Food, milk and antacids reduce absorption.

Відповідь

D · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence

Чому це відповідь

Moisture lesions are superficial, irregular and often in skin folds or areas exposed to incontinence. Pressure ulcers usually occur over bony prominences or under devices and may be deeper.

Відповідь

A · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid

Чому це відповідь

Central lines contain flush solution or infused fluids, which can dilute the sample or add glucose, heparin or electrolytes. Infusions are paused and an initial volume is discarded (or reinfused per policy) before the sample is drawn; then the line is flushed.

Відповідь

D · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Можлива токсичність, бо низький калій посилює дію дигоксину

Чому це відповідь

Гіпокаліємія посилює зв'язування дигоксину з клітинами серця, тому токсичність може виникнути й за нормального рівня. Медсестра утримує дозу, повідомляє результат і очікує поповнення калію.Перевірено за: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

B · Можлива токсичність, бо низький калій посилює дію дигоксину
11.Фармакологія

Відповідь: D · Гіпоглікемія

Чому це відповідь

Сульфонілсечовини закривають АТФ-чутливі калієві канали в бета-клітинах, вивільняючи інсулін. Інсулін вивільняється навіть тоді, коли глюкоза вже низька, тож головний ризик — гіпоглікемія.

Відповідь

D · Гіпоглікемія
12.Фармакологія

Відповідь: C · X активніший за Y, і обидва мають однакову ефективність

Чому це відповідь

Нижча EC50 означає, що для половини ефекту потрібно менше препарату, тож X активніший. Обидва досягають однакового максимуму, тож їхня ефективність рівна.

Відповідь

C · X активніший за Y, і обидва мають однакову ефективність
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Натрій змушує організм затримувати воду, що посилює застій

Чому це відповідь

Затримка натрію веде до затримки води, збільшуючи об'єм циркулюючої крові, переднавантаження та застій. Обмеження натрію і, в деяких пацієнтів, рідини допомагає контролювати набряки й задишку. Точні межі встановлює призначувач.

Відповідь

B · Натрій змушує організм затримувати воду, що посилює застій
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · An embolus from a valve vegetation causing a stroke

Чому це відповідь

Vegetations on the mitral or aortic valve can break off and embolise to the brain, kidneys, spleen or limbs. Sudden focal neurological signs suggest an embolic stroke: the nurse calls for urgent help, checks the blood glucose to exclude hypoglycaemia and expects urgent brain imaging. Thrombolysis is generally avoided in endocarditis because of the bleeding risk.

Відповідь

C · An embolus from a valve vegetation causing a stroke
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Нижче 0,5 mL/kg/год протягом 6 годин і більше

Чому це відповідь

KDIGO визначає ГПН як підвищення креатиніну на ≥26,5 µmol/L (0,3 mg/dL) протягом 48 годин, підвищення до ≥1,5 разів від вихідного протягом 7 днів або діурез нижче 0,5 mL/kg/год протягом 6 годин. Тому точні карти водного балансу необхідні.

Відповідь

A · Нижче 0,5 mL/kg/год протягом 6 годин і більше
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Hypoactive delirium

Чому це відповідь

Hypoactive delirium presents with drowsiness, withdrawal and slowness rather than agitation, so it is often missed. It has a worse prognosis than the hyperactive form. A family report of a sudden change is important, and a screening tool such as the 4AT or the CAM (Confusion Assessment Method) can be used.

Відповідь

C · Hypoactive delirium
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Below 0,5 × 109/L

Чому це відповідь

A neutrophil count below 0,5 × 109/L (500/mm³) is severe neutropenia, with a high risk of life-threatening infection. Fever in this setting is treated as neutropenic sepsis.

Відповідь

A · Below 0,5 × 109/L
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Літній пацієнт, що раніше не вживав опіоїдів, з апное уві сні, який також приймає седативний засіб

Чому це відповідь

Фактори ризику: відсутність попереднього вживання опіоїдів, літній вік, обструктивне апное уві сні, ожиріння, порушення функції нирок чи печінки, хвороби легень та одночасний прийом седативних (бензодіазепіни, габапентиноїди). Таким пацієнтам потрібен ретельніший моніторинг седації, частоти дихання та сатурації, іноді безперервний.

Відповідь

B · Літній пацієнт, що раніше не вживав опіоїдів, з апное уві сні, який також приймає седативний засіб
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · A port-wine stain does not fade with time

Чому це відповідь

Stork bites on the neck or eyelids are flat pink capillary marks that usually fade. A port-wine stain is a permanent vascular malformation; on the face it may be linked with Sturge–Weber syndrome.

Відповідь

B · A port-wine stain does not fade with time
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · The passenger: fetal size, position or presentation

Чому це відповідь

When contractions are adequate but labour stalls, causes include a malpositioned or large fetus (passenger) or a narrow pelvis (passageway). Position changes, hydration and support of the psyche can also help progress.

Відповідь

D · The passenger: fetal size, position or presentation
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Worsening mood or new suicidal thoughts

Чому це відповідь

Antidepressants may be linked to increased suicidal thinking in some young people, especially early in treatment or after dose changes. Close follow-up, safety planning and involving the family are advised.

Відповідь

C · Worsening mood or new suicidal thoughts
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · He has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage

Чому це відповідь

Preoperational children focus on one feature, such as height, and cannot yet understand that the amount stays the same when the shape changes. Conservation develops in the concrete operational stage, from about 7 years.

Відповідь

C · He has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · "You feel that people here don't really know you?"

Чому це відповідь

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Відповідь

A · "You feel that people here don't really know you?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."

Чому це відповідь

Lithium in early pregnancy is linked to cardiac malformations, but stopping it abruptly greatly raises the risk of relapse. Pre-conception planning with the prescriber balances these risks.

Відповідь

A · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 6:20 AM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

06 → 6 AM

Відповідь

6:20 AM

Відповідь

6:20 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 3,6 L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм за добу

150 mL/h × 24 h = 3600 mL

У літрах

V = 3600/1000 = 3,6 L

Відповідь

V = 3,6 L
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 112,5 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

25·18 = 450 mg

На одну дозу

D = 450/4 = 112,5 mg

Відповідь

D = 112,5 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,31 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Об’єм

V = 155/500 = 0,31 mL

Відповідь

V = 0,31 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 21 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

12·60 = 720 min

Швидкість крапання

R = 1000·15/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Відповідь

R = 21 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 21 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 24 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

400/250 = 1,6 mg/mL

Швидкість дозування

D = 1,6·15 = 24 mg/h

Відповідь

D = 24 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 4,1 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

70·58 = 4 060 од.

Об’єм

V = 4060/1000 = 4,06 ≈ 4,1 mL

Відповідь

V = 4,1 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 34,5 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

10·92 = 920 mcg/min
920·60 = 55200 mcg/h

Швидкість помпи

R = 55200/1600 = 34,5 mL/h

Відповідь

R = 34,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 0,91 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

450 + 325 = 775 mL

На кілограм за годину

U = 775/(71·12) = 0,9096 ≈ 0,91 mL/kg/h

Відповідь

U = 0,91 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 900 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

10:45 → 12:45 = 2 h

Введений об’єм

50·2 = 100 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 100 = 900 mL

Відповідь

V = 900 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 24/min → 2
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 5

Відповідь

NEWS2 = 5
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20

Рівень ризику

20 → низький ризик

Відповідь

низький ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,38: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 69 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 39 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 45,5 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·35 + 21 = 45,5 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 45,5 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: хвиль тріпотіння на один QRS = 4

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

Хвилі тріпотіння

F–F = 6 малих клітинок = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 за хвилину

Комплекси QRS

R–R = 24 малих клітинок = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 63 за хвилину
коефіцієнт провідності = 250 ÷ 63 = 4:1

Відповідь

хвиль тріпотіння на один QRS = 4
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 39 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 19 малих клітинок = 0,76 s → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ 79 за хвилину

Частота шлуночків

R–R = 38 малих клітинок = 1,52 s → 1500 ÷ 38 = 39,47 ≈ 39 за хвилину

Відповідь

частота шлуночків = 39 bpm

Відповідь

частота шлуночків = 39 bpm

Атріовентрикулярна блокада 2:1: кожен другий зубець P не проводиться, тому частота передсердь удвічі вища за частоту шлуночків.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions