Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Де слід розміщувати дренажний мішок сечового катетера?

  1. AВище рівня сечового міхура
  2. BНа підлозі біля ліжка
  3. CНижче рівня сечового міхура, не на підлозі
  4. DНа животі пацієнта
2.Основи сестринської справиСкладна

In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?

  1. AThe tissues are not getting enough oxygen
  2. BThe infection has been cured
  3. CThe kidneys are making too much urine
  4. DThe patient has eaten recently
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Коли зазвичай припиняють краплинні запобіжні заходи для пацієнта з Neisseria meningitidis?

  1. AЩойно введено першу дозу антибіотика
  2. BЧерез годину після зникнення гарячки
  3. CЛише після виписки пацієнта
  4. DПісля 24 годин ефективної антибіотикотерапії
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Пацієнтові на повітряних запобіжних заходах потрібна термінова КТ. Який план правильний?

  1. AПацієнт у масці, КТ попереджено заздалегідь, персонал у респіраторах
  2. BПацієнт без маски, а КТ-кабінет прибирають наступного дня
  3. CДослідження відкладають, доки пацієнт не перестане бути заразним
  4. DПацієнт у респіраторі N95, тож персоналу захист не потрібен
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which patient with diabetes should the nurse see first?

  1. AGlucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused
  2. BHbA1c result of 8,2%, asking about diet
  3. CNeeds foot care teaching before discharge tomorrow
  4. DGlucose 210 mg/dL (11,7 mmol/L) after a large lunch, feels well
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient at 36 weeks of pregnancy has sudden severe abdominal pain, a hard, board-like uterus and dark vaginal bleeding. What should the nurse suspect?

  1. APlacental abruption, which is an emergency
  2. BPlacenta previa, which is usually painless
  3. CA urinary tract infection
  4. DNormal labor contractions starting
7.Клінічна сестринська справаСередня

A confused patient keeps trying to climb out of bed. Why are bed rails not automatically the answer?

  1. ABed rails are illegal in all hospitals and must never be used at all
  2. BPatients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
  3. CBed rails stop staff from taking observations
  4. DBed rails always make patients more confused, but only during the day
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Which feature best distinguishes delirium from dementia?

  1. ADelirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
  2. BDelirium only affects people under 50, while dementia affects older people
  3. CDementia always causes visual hallucinations
  4. DDelirium is permanent, while dementia is reversible
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with sepsis has a lactate of 2,1 mmol/L on admission and 4,3 mmol/L two hours later, despite IV fluids. What does this suggest?

  1. AImproving circulation as the fluids start to work
  2. BWorsening tissue perfusion that needs urgent reporting
  3. CExpected muscle activity from shivering in fever
  4. DA normal response to IV fluids in the first hours
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has a hematocrit of 60% and a raised red cell mass. Which result suggests polycythemia vera rather than secondary polycythemia from chronic hypoxia?

  1. AA high carboxyhemoglobin
  2. BA low oxygen saturation
  3. CA low erythropoietin level
  4. DA high erythropoietin level
11.ФармакологіяСередня

Як неостигмін підвищує м'язову силу при міастенії гравіс?

  1. AВін пригнічує ацетилхолінестеразу, тож більше ацетилхоліну досягає рецепторів
  2. BВін блокує автоантитіла до рецептора
  3. CВін збільшує кількість ацетилхолінових рецепторів у нервово-м'язовому синапсі
  4. DВін безпосередньо стимулює мускаринові рецептори в м'язах
12.ФармакологіяСкладна

A pregnant woman develops a deep vein thrombosis. Which anticoagulant is usually preferred?

  1. ARivaroxaban, a direct oral factor Xa inhibitor
  2. BWarfarin
  3. CAspirin alone
  4. DLow-molecular-weight heparin, such as enoxaparin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Why does a large, rapidly forming pericardial effusion lower the blood pressure?

  1. AIt dilates the arteries throughout the body
  2. BIt compresses the heart and stops the ventricles filling
  3. CIt causes the aortic valve to leak backwards into the ventricle
  4. DIt makes the heart muscle contract too strongly and too fast
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with crushing chest pain has ST elevation in leads V1–V4. Which coronary artery is most likely blocked?

  1. AThe left subclavian artery
  2. BThe left anterior descending artery
  3. CThe circumflex artery
  4. DThe right coronary artery and its branches
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has confirmed meningococcal meningitis. What is usually offered to their close household contacts?

  1. APreventive antibiotics
  2. BNo action unless they develop symptoms
  3. CA lumbar puncture to check for infection
  4. DA full course of IV antibiotics in hospital
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Why may HbA1c be unreliable in a patient with haemolytic anaemia or a recent large blood transfusion?

  1. ABlood transfusions contain large amounts of glucose
  2. BIt depends on how long red blood cells survive in the blood
  3. CAnaemia always makes the HbA1c very high
  4. DThe test only measures the glucose in the plasma, not in the cells
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Dysphagia that started with solids and now includes liquids, with weight loss, most suggests which cause?

  1. AA narrowing such as an oesophageal tumour
  2. BA dry mouth from drinking too little water
  3. CSimple anxiety about swallowing tablets
  4. DNormal ageing of the swallowing muscles
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with a PICC line develops swelling and aching of the same arm and prominent veins on the chest. What should the nurse suspect?

  1. ANormal swelling after line insertion
  2. BLymphoedema from a previous operation
  3. CAn allergy to the dressing
  4. DA catheter-related deep vein thrombosis
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman receiving an oxytocin infusion for many hours has a headache, confusion and very little urine. Which complication is suspected?

  1. ASpinal headache
  2. BMagnesium toxicity
  3. CWater intoxication
  4. DHypoglycaemia
20.Акушерське медсестринствоСкладна

На 38-му тижні жінка телефонує й повідомляє, що з учорашнього дня дитина ворушиться значно менше, ніж зазвичай. Яка найкраща порада?

  1. AПочекати до наступного планового прийому наступного тижня
  2. BПрийти сьогодні для оцінки серцебиття плода
  3. CВипити холодний солодкий напій і дзвонити, лише якщо рухів немає 3 дні
  4. DЗменшення рухів нормальне ближче до терміну й не потребує дій
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How is a child usually positioned for a lumbar puncture?

  1. AOn the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
  2. BStanding and leaning against the wall
  3. CProne with a pillow under the chest
  4. DFlat on the back with the legs straight and a small pillow under the head
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

6-річній дитині призначено кодеїн від болю після тонзилектомії. Що має зробити медсестра?

  1. AПодрібнити його в молоко дитини, нікому не кажучи
  2. BДати, бо кодеїн безпечний для всіх дітей
  3. CДати подвійну дозу, бо це слабкий опіоїд
  4. DПоставити під сумнів призначення, звернувшись до лікаря, перш ніж давати
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Пацієнт із шизофренією каже: «Голоси кажуть мені, що я злий». Яка відповідь найкраща?

  1. A«Якщо ви чуєте голоси, ви, мабуть, дуже хворі».
  2. B«Я не чую голосів, але бачу, що вони вас засмучують. Що вони вам кажуть?»
  3. C«Давайте поки не говорити про голоси. Розкажіть краще про вашу родину та плани».
  4. D«Голоси не справжні, тож просто ігноруйте їх».
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. AArrange an emergency psychiatric admission today
  2. BAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
  3. CExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
  4. DTell her that antidepressants must be started at once
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
177 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 177 cm. Використовуючи 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у дюймах. Округліть до одного знака після коми.

177 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
444 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат креатиніну в сироватці — 444 µmol/L. Використовуючи 1 mg/dL = 88,4 µmol/L для креатиніну, знайдіть c у mg/dL. Округліть до двох знаків після коми.

444 µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = mg/dL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 28 kg призначено 15 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 50 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

28 kg15 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 0,74 mg. Ампула містить 1000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

0,74 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
20 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 60 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

60 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
750 mL15 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 20 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 750 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

20 gtt/min15 gtt/mL750 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.100 mLінсулін короткої дії? mL/h1 од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 100 units інсуліну короткої дії в 100 mL. Призначено 1 unit/h. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

100 од./100 mL1 од./h
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine? mL/h58 kg2 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 800 mg в 500 mL. Призначено 2 mcg/kg/min пацієнтові масою 58 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min58 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп250 mLвода150 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча425 mLсеча250 mLсеча250 mLрановий дренаж140 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

суп: 250 mLвода: 150 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL50 mL/hпочаток 14:0021:00: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 14:00, його вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 21:00?

500 mL50 mL/h14:00 → 21:00
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 82/min, реагує лише на голос, температура 35,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 99%повітряSBP 150HR 82VT 35,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 10 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222613адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,31, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,31PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). Виміряйте інтервал PR останнього проведеного скорочення перед зубцем P, що не проводиться (найдовший PR), у секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
найдовший PR = s

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Нижче рівня сечового міхура, не на підлозі

Чому це відповідь

Розміщення мішка нижче рівня сечового міхура дає сечі стікати під дією гравітації та запобігає зворотному току. Якщо мішок не лежить на підлозі, зменшується ризик забруднення та інфекції.

Відповідь

C · Нижче рівня сечового міхура, не на підлозі
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · The tissues are not getting enough oxygen

Чому це відповідь

When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.

Відповідь

A · The tissues are not getting enough oxygen
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Після 24 годин ефективної антибіотикотерапії

Чому це відповідь

Після 24 годин ефективної антибіотикотерапії пацієнта більше не вважають заразним, тож краплинні запобіжні заходи можна припинити згідно з місцевим протоколом.

Відповідь

D · Після 24 годин ефективної антибіотикотерапії
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Пацієнт у масці, КТ попереджено заздалегідь, персонал у респіраторах

Чому це відповідь

Термінові дослідження не відкладають, але пацієнт носить хірургічну маску, щоб утримати частинки, маршрут планують, а персонал приймального відділення інформують, щоб він міг захистити себе та інших пацієнтів.

Відповідь

A · Пацієнт у масці, КТ попереджено заздалегідь, персонал у респіраторах
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused

Чому це відповідь

Severe hypoglycemia with confusion can quickly lead to seizures and loss of consciousness. The other patients have problems that matter but are not immediately dangerous.

Відповідь

A · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Placental abruption, which is an emergency

Чому це відповідь

Painful bleeding with a rigid, tender uterus suggests placental abruption, where the placenta separates early. Mother and baby are at risk, so urgent escalation and monitoring are needed.

Відповідь

A · Placental abruption, which is an emergency
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails

Чому це відповідь

Bed rails can cause entrapment or a fall from a greater height. Their use is based on an individual risk assessment; alternatives include a low bed, crash mats and closer observation.

Відповідь

B · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually

Чому це відповідь

Delirium develops over hours to days, with fluctuating attention and consciousness, and is often reversible when the cause is treated. Dementia is a gradual, progressive decline. Patients with dementia are at higher risk of delirium.

Відповідь

A · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting

Чому це відповідь

A rising lactate despite fluids suggests ongoing tissue hypoperfusion and worsening sepsis or septic shock. The nurse reports it at once; further fluids, vasopressors and source control may be needed, and lactate is remeasured.Перевірено за: Lactate Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Septic shock · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

B · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · A low erythropoietin level

Чому це відповідь

In polycythemia vera, a marrow mutation (usually JAK2) drives red cell production, so erythropoietin is low. In secondary polycythemia from hypoxia (COPD, high altitude, smoking), erythropoietin is high. Often white cells and platelets are also raised in polycythemia vera.Перевірено за: Erythropoietin test · MedlinePlus (NIH) (2025); Polycythemia vera · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · A low erythropoietin level
11.Фармакологія

Відповідь: A · Він пригнічує ацетилхолінестеразу, тож більше ацетилхоліну досягає рецепторів

Чому це відповідь

Неостигмін пригнічує ацетилхолінестеразу в нервово-м'язовому синапсі, тож ацетилхолін діє довше й може ефективніше активувати нікотинові рецептори, що залишилися.

Відповідь

A · Він пригнічує ацетилхолінестеразу, тож більше ацетилхоліну досягає рецепторів
12.Фармакологія

Відповідь: D · Low-molecular-weight heparin, such as enoxaparin

Чому це відповідь

Heparins are large molecules that do not cross the placenta. Warfarin is teratogenic, and direct oral anticoagulants are not recommended in pregnancy.

Відповідь

D · Low-molecular-weight heparin, such as enoxaparin
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · It compresses the heart and stops the ventricles filling

Чому це відповідь

The pericardial sac is fairly inelastic, so fluid that collects quickly raises the pressure around the heart. The ventricles cannot fill in diastole, stroke volume falls and the blood pressure drops. This is cardiac tamponade, treated by pericardiocentesis.

Відповідь

B · It compresses the heart and stops the ventricles filling
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · The left anterior descending artery

Чому це відповідь

ST elevation in V1–V4 indicates an anteroseptal STEMI, usually from LAD occlusion. Anterior MIs damage a large area of muscle and carry a high risk of heart failure and arrhythmias. Leads II, III and aVF suggest an inferior MI, usually from the right coronary artery.

Відповідь

B · The left anterior descending artery
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Preventive antibiotics

Чому це відповідь

Close contacts, such as people living in the same household, are offered chemoprophylaxis, for example with ciprofloxacin or rifampicin (rifampin), to clear carriage. Public health teams usually coordinate this.

Відповідь

A · Preventive antibiotics
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · It depends on how long red blood cells survive in the blood

Чому це відповідь

HbA1c reflects glucose exposure over the lifespan of red cells. If red cells are destroyed early, or donor cells are added, the result may not match true average glucose. Glucose monitoring or other tests may be used instead.

Відповідь

B · It depends on how long red blood cells survive in the blood
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · A narrowing such as an oesophageal tumour

Чому це відповідь

Progressive dysphagia, solids first then liquids, with weight loss, is typical of a mechanical obstruction such as oesophageal cancer or a stricture. It needs an urgent referral for endoscopy.

Відповідь

A · A narrowing such as an oesophageal tumour
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · A catheter-related deep vein thrombosis

Чому це відповідь

PICCs increase the risk of upper limb DVT. Arm swelling, pain and dilated superficial veins are reported for ultrasound assessment and possible anticoagulation; the line is not used until reviewed.

Відповідь

D · A catheter-related deep vein thrombosis
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Water intoxication

Чому це відповідь

Oxytocin has an antidiuretic effect. Long infusions with large volumes of fluid can cause water retention and hyponatraemia, with headache, confusion, oliguria and seizures.

Відповідь

C · Water intoxication
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Прийти сьогодні для оцінки серцебиття плода

Чому це відповідь

Зменшення рухів плода може бути попередженням про страждання плода. Її слід оглянути невідкладно, зазвичай того ж дня, перевіривши серцебиття плода і, за потреби, провівши додаткові дослідження. Біля терміну пологів рухи зазвичай не зменшуються.

Відповідь

B · Прийти сьогодні для оцінки серцебиття плода
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward

Чому це відповідь

Curling the child on the side (or sitting and bending forward) flexes the spine and widens the spaces between lumbar vertebrae for the needle. A nurse holds the child gently and monitors breathing, as tight flexion can compromise the airway in infants.

Відповідь

A · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Поставити під сумнів призначення, звернувшись до лікаря, перш ніж давати

Чому це відповідь

Кодеїн протипоказаний дітям до 12 років і після тонзилектомії чи аденоїдектомії в дітей до 18 років через смертельне пригнічення дихання в ультрашвидких метаболізаторів. Медсестра має поставити призначення під сумнів.

Відповідь

D · Поставити під сумнів призначення, звернувшись до лікаря, перш ніж давати
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · «Я не чую голосів, але бачу, що вони вас засмучують. Що вони вам кажуть?»

Чому це відповідь

Медсестра не сперечається і не погоджується, а викладає власну реальність, виявляє емпатію й запитує про зміст, особливо про імперативні галюцинації, які можуть загрожувати пацієнтові чи іншим.

Відповідь

B · «Я не чую голосів, але бачу, що вони вас засмучують. Що вони вам кажуть?»
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Чому це відповідь

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Відповідь

C · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 69,7 in

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Сантиметри у дюйми

h = 177/2,54 = 69,69 ≈ 69,7 in

Відповідь

h = 69,7 in
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 5,02 mg/dL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 444/88,4 = 5,023 ≈ 5,02 mg/dL

Відповідь

c = 5,02 mg/dL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 8,4 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 15·28 = 420 mg

Об’єм

V = 420/50 = 8,4 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 8,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,74 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,74 mg = 740 mcg

Об’єм

V = 740/1000 = 0,74 mL

Відповідь

V = 0,74 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

60/60 = 1 mL/min

Швидкість крапання

R = 1·20 = 20 gtt/min

Відповідь

R = 20 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 9,4 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Залишковий час

t = 750/80 = 9,375 ≈ 9,4 h

Відповідь

t = 9,4 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 1 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

100/100 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 1/1 = 1 mL/h

Відповідь

R = 1 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 4,4 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

2·58 = 116 mcg/min
116·60 = 6960 mcg/h

Швидкість помпи

R = 6960/1600 = 4,35 ≈ 4,4 mL/h

Відповідь

R = 4,4 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1150 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 250 + 150 = 400 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1150 mL

Відповідь

I = 1150 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 150 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

14:00 → 21:00 = 7 h

Введений об’єм

50·7 = 350 mL

Залишок об’єму

V = 500 − 350 = 150 mL

Відповідь

V = 150 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 60

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 0 + 20 + 0 = 60

Відповідь

MFS = 60
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 82/min → 0
реагує лише на голос (V) → 3
T 35,8 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 23 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
дальність: 21–25 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 23 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·13 + 8 = 27,5 → 25,5–29,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 27 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,454 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Формула Базетта

QTc = 0,48/√1,12 = 0,48/1,058 = 0,454 s

Відповідь

QTc = 0,454 s

Між звичайними межами для чоловіків (близько 0,45 s) і жінок (близько 0,46 s): гранично, залежно від використаного джерела. (454 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: найдовший PR = 0,36 s

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Позначте зубці P по порядку

P–P = 0,88 s, регулярний; один зубець P із кожних 4 не проводиться

PR у кожній групі

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,28 s, PR₃ = 0,36 s

Відповідь

найдовший PR = 0,36 s

Найбільший крок у PR припадає між першим і другим скороченнями групи; наступні кроки менші, тому інтервали R–R скорочуються перед паузою.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions