Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

If hair needs to be removed before surgery, what is recommended?

  1. AShaving with a razor the night before
  2. BHair removal cream applied in theatre
  3. CElectric clippers on the day of surgery
  4. DPlucking the hairs with tweezers
2.Основи сестринської справиСкладна

A stable patient is woken every hour for observations and is becoming tired and confused. What is the best nursing action?

  1. AAsk the team whether the observations can safely be done less often
  2. BStop all observations so the patient can sleep
  3. CKeep the same plan, as observations matter more than sleep for patients
  4. DAsk the doctor for a sedative to help the patient sleep
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient cannot bear weight and cannot help with transfers. Which method is safest to move the patient from bed to chair?

  1. AAsking the patient to stand and try their best
  2. BTwo nurses lifting the patient under the arms
  3. COne nurse doing a standing pivot transfer
  4. DA mechanical lift used by enough trained staff
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient on chemotherapy develops shingles over several areas on both sides of the body. Which precautions are needed?

  1. ADroplet precautions until the pain settles
  2. BStandard precautions only, with the lesions covered
  3. CAirborne and contact precautions until all lesions are crusted
  4. DContact precautions only, with gloves for dressing changes
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Медсестра делегує помічнику рутинні життєві показники пацієнта, чий артеріальний тиск падає протягом останньої години. Який із принципів «правильного» делегування не дотримано?

  1. AПравильні вказівки та комунікація
  2. BПравильне завдання, бо життєві показники ніколи не можна делегувати
  3. CПравильні обставини
  4. DПравильна особа
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A severely malnourished patient started nutrition two days ago and now has weakness and confusion. Which laboratory result should the nurse check first?

  1. AThyroid hormone
  2. BSerum amylase
  3. CSerum cholesterol
  4. DSerum phosphate
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which advice should be given to a patient with a new permanent pacemaker?

  1. AStop all heart medicines straight away
  2. BTell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
  3. CNever raise the arm on that side again
  4. DAvoid using all household electrical appliances such as kettles
8.Клінічна сестринська справаСкладна

У пацієнта з травмою спинного мозку на рівні T4 раптово з'являються пульсівний головний біль, дуже високий тиск і пітливість вище рівня ураження. Яка перша дія?

  1. AВвести великий болюс внутрішньовенної рідини й повторно виміряти тиск
  2. BПосадити пацієнта й перевірити, чи не переповнений сечовий міхур або не заблокований катетер
  3. CПокласти пацієнта рівно й підняти ноги, щоб покращити перфузію мозку
  4. DДати заспокійливе й повторно виміряти тиск через чотири години
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A breathless patient in the emergency department has a BNP below 100 pg/mL. What does this suggest?

  1. ASevere heart failure is certainly the cause of the problem
  2. BThe kidneys are failing and the patient needs dialysis
  3. CHeart failure is an unlikely cause of the breathlessness
  4. DThe patient has had a myocardial infarction in the past day
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта з хронічною хворобою нирок фосфат 7,2 mg/dL (2,3 mmol/L). Яке дієтичне навчання найдоречніше?

  1. AЗбільшити молоко та сир, щоб захистити кістки від втрати кальцію
  2. BПити більше газованих напоїв типу коли, щоб залишатися зволоженим
  3. CОбмежити продукти, багаті на фосфат, як-от перероблені продукти й коли
  4. DПриймати добавки кальцію натщесерце замість зв'язувального засобу
11.ФармакологіяСередня

A patient with diabetes is sweaty and shaky. Blood glucose is 3,0 mmol/L (54 mg/dL). The patient is awake and can swallow. What should the nurse do first?

  1. AGive intramuscular glucagon at once
  2. BGive 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice
  3. CGive the next scheduled dose of insulin
  4. DGive a large meal high in fat and protein to keep glucose up for longer
12.ФармакологіяСкладна

Чому пацієнтам на нітратах тривалої дії радять мати щодня безнітратний період у кілька годин?

  1. AЩоб запобігти толерантності до нітрату
  2. BЩоб зменшити ризик кровотечі
  3. CЩоб печінка відновилася від токсичності
  4. DЩоб уникнути накопичення нітрату в жировій тканині
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient with bronchiectasis of the right lower lobe is taught postural drainage. How should they be positioned?

  1. AWith the affected lobe uppermost so gravity drains it
  2. BSitting fully upright at all times
  3. CWith the affected lobe lowest so it fills with mucus
  4. DFlat on the back with the arms raised
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A ventilated patient suddenly desaturates to 82%. The cause is not obvious and the ventilator alarms are sounding. What should the nurse do first?

  1. ASilence the alarm and wait for the result of the next routine blood gas
  2. BChange the ventilator settings to a higher rate
  3. CDisconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help
  4. DIncrease the sedation and watch the monitor for the next half hour
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Через п'ятнадцять хвилин після лікування таблетками глюкози рівень глюкози в пацієнта зріс із 3,2 до 5,1 mmol/L. Наступний прийом їжі через дві години. Що має відбутися далі?

  1. AДати закуску з вуглеводами тривалої дії, наприклад бутерброд
  2. BПодальших дій не потрібно до наступного прийому їжі пізніше
  3. CДати ще одну дозу таблеток глюкози, щоб підняти її вище
  4. DОдразу ввести звичайну дозу інсуліну швидкої дії
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with Parkinson's disease becomes agitated and confused at night. Which newly prescribed drug should the nurse question?

  1. ALactulose
  2. BHaloperidol
  3. CMelatonin
  4. DParacetamol (acetaminophen)
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яку шкалу використовують для оцінки ризику при кровотечі з верхніх відділів ШКТ до ендоскопії?

  1. AШкала Веллса для ТГВ
  2. BШкала Глазго–Блетчфорда
  3. CШкала ризику пролежнів Уотерлоу
  4. DШкала коми Глазго
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

На 2-й день після операції на верхніх відділах живота температура пацієнта 37,8 °C, SpO₂ 93% на повітрі та знижене дихання в обох основах. Він не користувався стимулювальним спірометром через біль. Який сестринський план найдоречніший?

  1. AПрипинити все знеболення, щоб пацієнт міг кашляти сильніше
  2. BДати кисень 15 L/min і залишити пацієнта спокійно відпочивати
  3. CКраще знеболення, сидяче положення, глибоке дихання, мобілізація та повідомлення
  4. DТримати пацієнта в ліжку й обмежити рухи, доки не мине гарячка
19.Акушерське медсестринствоСередня

Карбопрост, простагландин, що застосовують при післяпологовій кровотечі, слід уникати в жінок з:

  1. AАстмою
  2. BПопереднім кесаревим розтином
  3. CЕпілепсією
  4. DГіпертензією
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A labouring woman feels intense rectal pressure and says "the baby is coming". She was 7 cm 20 minutes ago. What should the nurse do first?

  1. ALeave her to get the birth equipment from the store
  2. BGive her an opioid for the pain
  3. CTell her it is too early and to stop pushing
  4. DCheck whether the head is visible and stay with her
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which stool pattern is typical of Hirschsprung disease in an older child?

  1. ANormal stools with occasional itching around the anus at night
  2. BPale, bulky, fatty stools that float and are hard to flush, with a large appetite
  3. CFrequent bloody diarrhoea with fever after eating chicken
  4. DChronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which child is most appropriate to assign to a practical (enrolled) nurse?

  1. AA 5-year-old just back from tonsillectomy who keeps swallowing
  2. BA 9-year-old newly admitted with diabetic ketoacidosis on an insulin infusion
  3. CAn infant with bronchiolitis who needs more and more oxygen
  4. DA 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A 7-year-old with autism is admitted to a children's ward. Which nursing action is most helpful?

  1. AKeep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
  2. BAvoid his parents' advice, because staff know best how to care for him
  3. CPut him in a busy bay with lots of noise and activity to keep him stimulated
  4. DChange his daily routine often, to help him get used to change
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A man whose wife died a month ago is rude and angry with the nurses about small things. What is the best understanding of his behaviour?

  1. AHe should be told that his behaviour is unacceptable and that visits will be stopped
  2. BHis anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
  3. CHe does not care about his wife's death and is using it as an excuse to be rude
  4. DHe has antisocial personality disorder that was not noticed before
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111221:30?11:30 PM9:30 AM9:30 PM8:30 PM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 21:30 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

21:30
  1. 111:30 PM
  2. 29:30 AM
  3. 39:30 PM
  4. 48:30 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tsp · 2/добу · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tsp пероральної суспензії двічі на добу протягом 7 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

½ tspдвічі на добу7 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
111 kgBSA = 2,04 m²175 mg/m²D = ? mg

Пацієнт масою 111 kg має площу поверхні тіла 2,04 m². Призначено 175 mg/m². Знайдіть дозу D в mg.

111 kgBSA = 2,04 m²175 mg/m²
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
250 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 18 kg призначено 5 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 250 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

18 kg5 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 40 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

40 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
450 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 32 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

32 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.250 mLінсулін короткої дії? mL/h93 kg0,1 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 100 units інсуліну короткої дії в 250 mL. Призначено 0,1 units/kg/h пацієнтові масою 93 kg. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

100 од./250 mL0,1 од./kg/h93 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h75 kg4 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 75 kg призначено norepinephrine зі швидкістю 4 mcg/min. Пакет містить 8 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

8 mg/250 mL4 mcg/min75 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсік150 mLжеле120 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча250 mLсеча150 mLсеча175 mLсеча250 mLрановий дренаж80 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

сік: 150 mLжеле: 120 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mLсеча: 250 mLсеча: 150 mLсеча: 175 mLсеча: 250 mLрановий дренаж: 80 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 60 mL/hпочаток 15:30tусього​ = ? h75 mL/h × 4 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 15:30 зі швидкістю 75 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 60 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL75 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми взагалі не відкриває очей, не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: жодного руху. Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 90/54 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 36,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 99%повітряSBP 90HR 82AT 36,2 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,62PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,62, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,62PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,13PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L22269адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,13, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,13PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVtorsades de pointesтріпотіння передсердь, провідність 4:1шлуночкова тахікардіяфібриляція шлуночків

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1torsades de pointes
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 4:1
  3. 3шлуночкова тахікардія
  4. 4фібриляція шлуночків

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Electric clippers on the day of surgery

Чому це відповідь

Razors cause small skin cuts that increase surgical site infection. If needed, hair is removed with electric clippers close to the time of surgery.

Відповідь

C · Electric clippers on the day of surgery
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Ask the team whether the observations can safely be done less often

Чому це відповідь

Lack of sleep can contribute to delirium. If the patient's scores are stable, the frequency of observations can be reviewed by the team so care is safe but less disruptive.

Відповідь

A · Ask the team whether the observations can safely be done less often
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · A mechanical lift used by enough trained staff

Чому це відповідь

For a patient who cannot bear weight or help, a mechanical lift prevents injury to both patient and staff. Lifting under the arms can injure the shoulders, and pivot transfers need weight bearing.

Відповідь

D · A mechanical lift used by enough trained staff
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted

Чому це відповідь

Lesions over several areas on both sides mean disseminated zoster, which can spread through the air like chickenpox. Airborne and contact precautions are used until all lesions are dry and crusted. Localized zoster in an immunocompromised patient also needs airborne and contact precautions, but only until dissemination is ruled out.

Відповідь

C · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Правильні обставини

Чому це відповідь

Життєві показники зазвичай делегуються, але цей пацієнт нестабільний, тому обставини неправильні. Пацієнта, чий стан погіршується, має оцінити й інтерпретувати знахідки особисто дипломована медсестра.

Відповідь

C · Правильні обставини
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Serum phosphate

Чому це відповідь

In refeeding syndrome, a sudden change to carbohydrate metabolism moves phosphate, potassium and magnesium into cells. Low phosphate can cause weakness, confusion, heart failure and breathing problems.

Відповідь

D · Serum phosphate
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure

Чому це відповідь

Patients carry a device card and tell staff before MRI, surgery with diathermy or similar procedures. Arm movement on the pacemaker side is limited only for a short period after insertion.

Відповідь

B · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Посадити пацієнта й перевірити, чи не переповнений сечовий міхур або не заблокований катетер

Чому це відповідь

Автономна дисрефлексія виникає при ураженнях на рівні T6 і вище. Положення сидячи знижує тиск, а провокувальний чинник, найчастіше переповнений сечовий міхур чи закреп, треба швидко усунути.

Відповідь

B · Посадити пацієнта й перевірити, чи не переповнений сечовий міхур або не заблокований катетер
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness

Чому це відповідь

BNP is released from stretched ventricles, so a low value makes heart failure an unlikely cause of acute breathlessness. A high value supports heart failure, but BNP also rises with age, kidney disease and pulmonary embolism.

Відповідь

C · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Обмежити продукти, багаті на фосфат, як-от перероблені продукти й коли

Чому це відповідь

Високий фосфат при ХХН контролюють обмеженням споживання фосфату, прийомом зв'язувальних засобів під час їжі та діалізом. Перероблені продукти з фосфатними добавками, коли та велика кількість молочних продуктів — основні джерела.

Відповідь

C · Обмежити продукти, багаті на фосфат, як-от перероблені продукти й коли
11.Фармакологія

Відповідь: B · Give 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice

Чому це відповідь

Conscious hypoglycaemia is treated with 15–20 g of fast-acting carbohydrate, with glucose rechecked after about 15 minutes. Fat slows absorption, and glucagon is kept for patients who cannot swallow.

Відповідь

B · Give 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice
12.Фармакологія

Відповідь: A · Щоб запобігти толерантності до нітрату

Чому це відповідь

Толерантність до нітратів швидко розвивається при постійних рівнях. Асиметрична схема дозування чи знімання пластирів на ніч зберігають їхню ефективність.

Відповідь

A · Щоб запобігти толерантності до нітрату
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · With the affected lobe uppermost so gravity drains it

Чому це відповідь

Postural drainage places the patient so the affected segment is above the main bronchus, letting gravity move secretions towards the larger airways to be coughed up. It is combined with breathing techniques. Head-down positions are avoided in patients with reflux, recent surgery or breathlessness.

Відповідь

A · With the affected lobe uppermost so gravity drains it
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Disconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help

Чому це відповідь

When a ventilated patient deteriorates suddenly, bag-valve ventilation with 100% oxygen takes the ventilator out of the picture. The nurse then checks for displacement, obstruction, pneumothorax and equipment failure (often remembered as DOPE) and calls for senior help.

Відповідь

C · Disconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Дати закуску з вуглеводами тривалої дії, наприклад бутерброд

Чому це відповідь

Коли глюкоза вища за 4 mmol/L, вуглеводи тривалої дії (або наступний прийом їжі, якщо настав час) запобігають рецидиву. Причину гіпоглікемії слід виявити й задокументувати, а план лікування переглянути, якщо епізоди повторюються.

Відповідь

A · Дати закуску з вуглеводами тривалої дії, наприклад бутерброд
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Haloperidol

Чому це відповідь

Haloperidol is a dopamine antagonist and can severely worsen parkinsonian symptoms. Metoclopramide is avoided for the same reason. Causes of delirium should be looked for, and specialist advice is needed if a drug is required.

Відповідь

B · Haloperidol
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Шкала Глазго–Блетчфорда

Чому це відповідь

Шкала Глазго–Блетчфорда використовує сечовину, гемоглобін, систолічний артеріальний тиск, пульс, мелену, синкопе, захворювання печінки та серцеву недостатність для виявлення пацієнтів, яким потрібне втручання. Повну шкалу Рокалла застосовують після ендоскопії.

Відповідь

B · Шкала Глазго–Блетчфорда
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Краще знеболення, сидяче положення, глибоке дихання, мобілізація та повідомлення

Чому це відповідь

Базальний ателектаз поширений після операцій на верхніх відділах живота, коли біль обмежує глибоке дихання. Гарне знеболення, вертикальне положення, дихальні вправи, стимулювальна спірометрія, кашель із підтримкою та рання мобілізація розправляють легені. Про знахідки повідомляють, бо вони можуть прогресувати до пневмонії; кисень дають до цілі за потреби.

Відповідь

C · Краще знеболення, сидяче положення, глибоке дихання, мобілізація та повідомлення
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Астмою

Чому це відповідь

Карбопрост може спричинити бронхоспазм, тому його уникають при астмі. Утеротонік, якого слід уникати при гіпертензії, — метилергометрин.

Відповідь

A · Астмою
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Check whether the head is visible and stay with her

Чому це відповідь

A strong urge to push and rectal pressure suggest full dilation or imminent birth. The nurse stays, checks for crowning, calls for help and prepares for birth. Opioids close to birth can depress the newborn's breathing.

Відповідь

D · Check whether the head is visible and stay with her
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension

Чому це відповідь

In children diagnosed later, Hirschsprung disease causes chronic constipation, abdominal distension, poor growth and thin, ribbon-like, foul-smelling stools. Most cases are found in the newborn period with delayed meconium.

Відповідь

D · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · A 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia

Чому це відповідь

Practical or enrolled nurses usually care for stable children with predictable outcomes. Children who are unstable, newly admitted with a complex condition or showing signs of deterioration need a registered nurse's assessment.

Відповідь

D · A 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes

Чому це відповідь

Predictability reduces distress. Nurses keep routines, use clear and concrete language, reduce sensory stimulation, use visual supports and work closely with the parents, who know the child best.

Відповідь

A · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally

Чому це відповідь

Anger is a common part of grief and may be directed at staff who are safer targets. The nurse responds calmly, sets limits if needed and invites him to talk about his loss.

Відповідь

B · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 9:30 PM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

21 − 12 = 9 → PM

Відповідь

9:30 PM

Відповідь

9:30 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 35 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Увесь курс

V = 2,5 mL × 2/добу × 7 = 35 mL

Відповідь

V = 35 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 357 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Доза

D = 175·2,04 = 357 mg

Відповідь

D = 357 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,8 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

5·18 = 90 mg

Об’єм

V = (90/250)·5 = 1,8 mL

Відповідь

V = 1,8 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 40 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

40/60 = 0,6667 mL/min

Швидкість крапання

R = 0,6667·60 = 40 gtt/min

Відповідь

R = 40 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 4,7 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

32·60/20 = 96 mL/h

Залишковий час

t = 450/96 = 4,688 ≈ 4,7 h

Відповідь

t = 4,7 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 23,3 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

0,1·93 = 9,3 од./h

Концентрація

100/250 = 0,4 од./mL

Швидкість помпи

R = 9,3/0,4 = 23,25 ≈ 23,3 mL/h

Відповідь

R = 23,3 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 7,5 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

8 000/250 = 32 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

4·60 = 240 mcg/h

Швидкість помпи

R = 240/32 = 7,5 mL/h

Відповідь

R = 7,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 675 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 150 + 120 = 270 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
загальне надходження = 1580 mL

Загальне виведення

250 + 150 + 175 + 250 + 80 = 905 mL

Баланс

B = 1580 − 905 = 675 mL

Відповідь

B = 675 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 7,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

75·4 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL залишилося

Друга частина

200/60 = 3,333 h

Загальний час

t = 4 + 3,333 = 7,333 ≈ 7,3 h

Відповідь

t = 7,3 h

Це приблизно 7 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 22:50.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: взагалі не відкриває очей → 1
V: не видає звуків → 1
M: жодного руху → 1

Додайте

GCS = 1 + 1 + 1 = 3

Тяжкість

GCS 3 → тяжка

Відповідь

тяжка
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,62: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 24 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 28 mmHg → додатковий респіраторний ацидоз

Відповідь

додатковий респіраторний ацидоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,76 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

44 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 44 × 0,04 s = 1,76 s

Порівняйте з P–P

1,76 ÷ 0,76 ≈ 2,3 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,76 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: фібриляція шлуночків

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: підрахувати частоту шлуночків неможливо.
2. Ритм: хаотичний, без повторюваної закономірності.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: комплекси QRS відсутні.

Інтерпретація

фібриляція шлуночків

Відповідь

фібриляція шлуночків

У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції. Це лише тренування розпізнавання.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions