Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Притомний пацієнт з діабетом має низьку глюкозу крові й може безпечно ковтати. Який перший крок?

  1. AВвести наступну дозу інсуліну
  2. BОдразу дати рясну їжу й перевірити глюкозу наступного ранку
  3. CДати швидкодіючі вуглеводи через рот і повторно виміряти глюкозу
  4. DНічого не давати до приходу лікаря
2.Основи сестринської справиСкладна

On the sacrum there is a shallow open area with a pink wound bed and no slough. How is this pressure ulcer classified?

  1. ACategory 4
  2. BCategory 1
  3. CCategory 3
  4. DCategory 2
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient is on a ventilator. Which bed position helps to prevent ventilator-associated pneumonia?

  1. ATrendelenburg position
  2. BLying completely flat
  3. CHead of the bed raised 30 to 45 degrees
  4. DHead of the bed raised about 10 degrees
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

An IV bag from the pharmacy holds the correct drug, but the label shows another patient’s name. What should the nurse do?

  1. ANot hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
  2. BCross out the name and write in the correct patient’s name
  3. CAsk the patient whether it is fine to use the bag
  4. DHang it, because the drug and dose are correct
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Two nursing assistants argue loudly at the station about their assignments. What is the charge nurse’s best first step?

  1. AMeet both of them privately to hear each side
  2. BIgnore it and hope they sort it out
  3. CReport them to human resources at once
  4. DChange both of their assignments without any discussion
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A competent adult patient refuses a blood transfusion for religious reasons. What should the nurse do?

  1. ARespect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider
  2. BAsk the family to persuade the patient until they agree
  3. CGive the transfusion while the patient is asleep, because saving their life comes first
  4. DTell the patient that refusing treatment is not allowed in hospital
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient's low potassium does not improve despite potassium replacement. Which other electrolyte should be checked?

  1. APhosphate
  2. BSodium
  3. CMagnesium
  4. DChloride
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A seriously ill patient asks the nurse, "Am I dying?" What is the best initial response?

  1. ALeave and send the doctor without saying anything
  2. BTell the patient not to think about such things and to stay positive
  3. CGently explore what the patient understands and what has prompted the question
  4. DChange the subject quickly to keep them cheerful and avoid upsetting them
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient is scheduled for a liver biopsy. Which laboratory results should the nurse check before the procedure?

  1. ASerum sodium and chloride
  2. BTSH and free T4
  3. CPlatelet count and PT/INR
  4. DHbA1c and lipid panel
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with advanced chronic kidney disease has a mildly raised troponin that has stayed the same on several tests over months. There is no chest pain and the ECG is unchanged. What is the best interpretation?

  1. AA laboratory error, because troponin is never raised in kidney disease
  2. BA chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
  3. CProof of an acute myocardial infarction that needs emergency treatment now
  4. DA sign of skeletal muscle injury, because troponin comes from all muscles
11.ФармакологіяСередня

A woman taking the combined pill should seek care urgently for which symptom?

  1. AMild breast tenderness in the first month
  2. BSlight nausea in the first few weeks
  3. CLight spotting between periods early on
  4. DA painful, swollen calf or sudden chest pain
12.ФармакологіяСкладна

A patient taking long-term hydroxychloroquine for lupus is advised to have regular eye examinations. Why?

  1. AThe drug causes cataracts within a few weeks of starting
  2. BThe drug raises pressure inside the eye
  3. CThe drug can cause retinal toxicity that may be permanent
  4. DThe drug stains the cornea blue
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which investigation is usually used to confirm a deep vein thrombosis in the leg?

  1. ACompression duplex ultrasound
  2. BA plain chest X-ray and an ECG
  3. CAn exercise ECG
  4. DA lung function test
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

As the defibrillator charges, a nurse sees a colleague still holding the patient's bed rail. What should the nurse do?

  1. AAsk the colleague to hold the patient's hand instead
  2. BTurn off the defibrillator and start a new cycle of CPR
  3. CDeliver the shock now, as the bed rail is not part of the patient
  4. DCall clearly for everyone to stand clear and check before the shock
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has a nephrostomy tube. Which finding needs urgent action?

  1. AA dry, intact dressing at the site
  2. BSteady urine drainage into the bag
  3. CLight pink urine on the first day after insertion
  4. DDrainage that stops suddenly with new loin pain
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with a new arm fistula says their hand on that side is cold, pale and painful, especially during dialysis. What is the concern?

  1. AAn allergic reaction to the dressing on the arm
  2. BNormal healing that needs no action
  3. CSteal syndrome, which needs urgent review
  4. DFluid overload in the arm
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

What does "neoadjuvant" treatment mean?

  1. ATreatment that is given only after the cancer has already spread
  2. BTreatment given only for pain relief
  3. CTreatment before the main treatment, often to shrink the tumour
  4. DTreatment that is given instead of any surgery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

During burn resuscitation, a 70 kg adult's urine output has been 120 mL/h for 3 hours, and the face and limbs are very oedematous. What should the nurse do?

  1. AIncrease the fluid rate to keep the output high
  2. BStop all IV fluids completely and remove the catheter
  3. CDiscuss reducing the fluid rate with the team
  4. DGive a diuretic without discussing it
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman with pre-existing type 1 diabetes is pregnant. How do her insulin needs usually change?

  1. AThey often fall early on and then rise later in pregnancy
  2. BThey rise in the first trimester and fall in the third
  3. CInsulin is stopped during pregnancy and restarted after birth
  4. DThey stay the same throughout pregnancy
20.Акушерське медсестринствоСкладна

На 7-му тижні вагітності жінка скаржиться на раптовий сильний біль з одного боку внизу живота, біль у верхівці плеча й запаморочення. Що має запідозрити медсестра?

  1. AНадмірне блювання вагітних
  2. BНормальний біль круглої зв'язки через ріст матки
  3. CРозрив позаматкової вагітності з внутрішньою кровотечею
  4. DПерейми Брекстона-Гікса
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A child is sent home after a minor head injury. Which sign should parents report straight away?

  1. AA small bump on the forehead
  2. BWanting a nap at the usual time
  3. CRepeated vomiting
  4. DMild soreness at the site
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A parent asks why the HPV vaccine is offered in early adolescence (at about 11 to 13 years, depending on the country). Which answer is best?

  1. AIt is only effective if given in the first year of secondary school, before exams start
  2. BIt is given at this age because it prevents chickenpox in adolescence
  3. CChildren of this age are already likely to have the virus, so it treats the infection
  4. DIt works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

What is assertive community treatment (ACT)?

  1. AA self-help group run entirely by former patients, without any professional staff or support at all
  2. BCompulsory hospital treatment for people who refuse medicine
  3. CIntensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
  4. DA short course of assertiveness training for people with mild social anxiety
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. AExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
  2. BArrange an emergency psychiatric admission today
  3. CTell her that antidepressants must be started at once
  4. DAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C98,5 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 98,5 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

98,5 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0018:0003:00t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 18:00 і закінчується о 03:00 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

18:0003:00
t = min
27.Розрахунок дозСередня
2 g+ 7,4 mLV = ? mL

Флакон містить 2 g порошку. На етикетці: додайте 7,4 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 8 mL. Призначено 375 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?

2 g+ 7,4 mL → 8 mL375 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 275 мікрограмів. Ампула містить 0,5 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

275 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
650 mLзалишилося? mL/h2 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 6 годин. Через 4 годин ви бачите, що в мішку ще 650 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

1500 mL / 6 hчерез 4 h: 650 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
4 g1000 mL? mL/h3 mg/min

Мішок містить 4 g препарату в 1000 mL. Призначено 3 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

4 g/1000 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 1 000 од./mL60 од./kg · 87 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 87 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

60 од./kg87 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine? mL/h55 kg7,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 7,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 55 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min55 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп180 mLвода120 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча150 mLсеча225 mLсеча350 mLсеча175 mLрановий дренаж40 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 51 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

51 kg12 hсеча: 150 mLсеча: 225 mLсеча: 350 mLсеча: 175 mLрановий дренаж: 40 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL300 mL введено120 mL/h07:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. О 07:00 вже введено 300 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL300 mL введено120 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 95/min, гримасу на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 6 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 35 % кисню показує PaO₂ 55 mmHg (7,3 kPa) і PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 35%PaO₂ 55 mmHg (7,3 kPa)PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVшлуночкова тахікардіянадшлуночкова тахікардія (SVT)прискорений вузловий ритмфібриляція передсердь

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1шлуночкова тахікардія
  2. 2надшлуночкова тахікардія (SVT)
  3. 3прискорений вузловий ритм
  4. 4фібриляція передсердь
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Виміряйте інтервал P–P і знайдіть величину частота передсердь в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота передсердь = bpm

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Дати швидкодіючі вуглеводи через рот і повторно виміряти глюкозу

Чому це відповідь

Притомним пацієнтам, які можуть ковтати, дають швидкодіючу глюкозу, як-от таблетки глюкози чи сік, і через короткий час повторно вимірюють рівень. Коли він відновиться, дають вуглеводи тривалішої дії.

Відповідь

C · Дати швидкодіючі вуглеводи через рот і повторно виміряти глюкозу
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Category 2

Чому це відповідь

Category 2 (Stage 2 in the US NPIAP system) is partial-thickness skin loss, seen as a shallow open ulcer with a pink-red bed or as a blister. Category 1 is intact skin; categories 3 and 4 are full thickness.

Відповідь

D · Category 2
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Head of the bed raised 30 to 45 degrees

Чому це відповідь

Raising the head of the bed to 30–45 degrees reduces aspiration of oral and gastric secretions into the lungs. It is part of the usual ventilator care bundle, unless contraindicated.

Відповідь

C · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy

Чому це відповідь

A label with another patient’s name means the bag may be meant for someone else or may differ in other ways. The nurse does not use it, returns it and reports the issue so the error can be investigated.

Відповідь

A · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Meet both of them privately to hear each side

Чому це відповідь

Talking with both staff members privately allows the charge nurse to understand the problem and look for a fair solution. Ignoring the conflict or acting without facts usually makes it worse.

Відповідь

A · Meet both of them privately to hear each side
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Respect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider

Чому це відповідь

Competent adults have the right to refuse treatment, even if it could save their life. The nurse makes sure the refusal is informed, informs the provider and documents it.

Відповідь

A · Respect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Magnesium

Чому це відповідь

Hypomagnesaemia increases renal potassium loss and makes hypokalaemia hard to correct. Magnesium must be replaced as well.

Відповідь

C · Magnesium
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question

Чому це відповідь

Exploring the patient's understanding and feelings opens an honest conversation and shows what information they want. The nurse can then involve the team for further discussion.

Відповідь

C · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Platelet count and PT/INR

Чому це відповідь

Liver biopsy carries a risk of bleeding, and liver disease often lowers platelets and clotting factors. Platelets and PT/INR are checked beforehand, and abnormal results are reported so they can be corrected or the procedure postponed.Перевірено за: Liver biopsy · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Platelet count and PT/INR
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern

Чому це відповідь

Troponin is often chronically raised in CKD and other conditions. Acute infarction is diagnosed by a rise and/or fall in troponin together with symptoms or ECG changes, so serial results are compared with the patient's baseline.Перевірено за: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Відповідь

B · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
11.Фармакологія

Відповідь: D · A painful, swollen calf or sudden chest pain

Чому це відповідь

Combined hormonal contraception increases the risk of venous thromboembolism and, rarely, stroke. Leg pain or swelling, chest pain, breathlessness, severe headache or vision changes need urgent assessment.

Відповідь

D · A painful, swollen calf or sudden chest pain
12.Фармакологія

Відповідь: C · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent

Чому це відповідь

Hydroxychloroquine can damage the retina, and the risk rises with dose and duration. Regular screening allows the drug to be stopped before vision is seriously affected.

Відповідь

C · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Compression duplex ultrasound

Чому це відповідь

Compression ultrasound shows whether a deep vein is compressible and whether flow is normal; a vein containing clot does not compress. A low clinical probability with a negative D-dimer can rule out DVT without imaging.

Відповідь

A · Compression duplex ultrasound
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Call clearly for everyone to stand clear and check before the shock

Чому це відповідь

Before every shock, the operator states a clear warning, checks that nobody is touching the patient or bed and that oxygen is moved away from the chest. Compressions continue during charging in many protocols, then everyone stands clear for the shock. Touching the bed can conduct current to staff.

Відповідь

D · Call clearly for everyone to stand clear and check before the shock
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Drainage that stops suddenly with new loin pain

Чому це відповідь

A sudden stop in drainage with pain suggests the tube is blocked or dislodged, so the kidney is obstructed again. The nurse checks for kinks and escalates urgently. Fever or rigors may signal infection.

Відповідь

D · Drainage that stops suddenly with new loin pain
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Steal syndrome, which needs urgent review

Чому це відповідь

In steal syndrome, the fistula diverts arterial blood from the hand, causing ischaemia: coldness, pallor, pain, numbness or weakness. It must be reported urgently, because severe cases can cause tissue loss.

Відповідь

C · Steal syndrome, which needs urgent review
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour

Чому це відповідь

Neoadjuvant chemotherapy or radiotherapy is given before surgery to shrink the tumour, which may make surgery easier or allow less extensive surgery. Adjuvant therapy follows surgery.

Відповідь

C · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Discuss reducing the fluid rate with the team

Чому це відповідь

An output of about 1,7 mL/kg/h suggests over-resuscitation. Excess fluid ("fluid creep") worsens oedema and can cause pulmonary oedema and compartment syndromes, so the rate is reviewed and reduced under the burn protocol.

Відповідь

C · Discuss reducing the fluid rate with the team
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · They often fall early on and then rise later in pregnancy

Чому це відповідь

In early pregnancy, nausea and increased insulin sensitivity can lower insulin needs and raise the risk of hypoglycaemia. Insulin resistance from placental hormones then raises needs markedly in the second and third trimesters.

Відповідь

A · They often fall early on and then rise later in pregnancy
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Розрив позаматкової вагітності з внутрішньою кровотечею

Чому це відповідь

Односторонній біль, біль у верхівці плеча й запаморочення на початку вагітності вказують на розрив позаматкової вагітності. Це невідкладний стан: контролюють життєві показники, забезпечують внутрішньовенний доступ і терміново залучають лікаря.

Відповідь

C · Розрив позаматкової вагітності з внутрішньою кровотечею
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Repeated vomiting

Чому це відповідь

Parents should seek urgent help for repeated vomiting, increasing drowsiness or difficulty waking, worsening headache, confusion, seizures, unequal pupils or weakness. A small bump and mild local pain are common.

Відповідь

C · Repeated vomiting
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · It works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly

Чому це відповідь

HPV is passed on through sexual contact, so vaccination is most effective before any exposure. Younger adolescents also produce a strong antibody response. The vaccine protects against HPV types that cause cervical and other cancers and genital warts.

Відповідь

D · It works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions

Чому це відповідь

ACT teams provide frequent, flexible, multidisciplinary support in people's homes and communities, including help with medicines, housing and daily living. It aims to reduce hospital admissions.

Відповідь

C · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Чому це відповідь

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Відповідь

A · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 36,9 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

98,5 − 32 = 66,5

Помножте на 5/9

T = 66,5·5/9 = 36,94 ≈ 36,9 °C

Відповідь

T = 36,9 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 540 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

18:00 → 24:00 = 360 min

Після півночі

00:00 → 03:00 = 180 min

Разом

t = 360 + 180 = 540 min

Відповідь

t = 540 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Концентрація після змішування

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Об’єм

V = 375/250 = 1,5 mL

Відповідь

V = 1,5 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,55 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Об’єм

V = 275/500 = 0,55 mL

Відповідь

V = 0,55 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 325 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/6 = 250 mL/h

Нова швидкість

R = 650/2 = 325 mL/h

Відповідь

R = 325 mL/h

Це збільшення більш ніж на 25%: у більшості лікарень замість того, щоб надолужувати, потрібно зв’язатися з лікарем, який призначив, і оцінити пацієнта щодо перевантаження рідиною.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Доза за годину

3·60 = 180 mg/h

Швидкість помпи

R = 180/4 = 45 mL/h

Відповідь

R = 45 mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 5,2 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

60·87 = 5 220 од.

Об’єм

V = 5220/1000 = 5,22 ≈ 5,2 mL

Відповідь

V = 5,2 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 24,8 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

7,5·55 = 412,5 mcg/min
412,5·60 = 24750 mcg/h

Швидкість помпи

R = 24750/1000 = 24,75 ≈ 24,8 mL/h

Відповідь

R = 24,8 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,47 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

150 + 225 + 350 + 175 = 900 mL

На кілограм за годину

U = 900/(51·12) = 1,471 ≈ 1,47 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,47 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,8 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 300 = 700 mL

Час

t = 700/120 = 5,833 ≈ 5,8 h

Відповідь

t = 5,8 h

Це приблизно 5 h 50 min, тож пакет закінчиться приблизно о 12:50.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 100

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 30 + 20 + 10 + 0 = 100

Відповідь

MFS = 100
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 95/min → 1
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: в’ялі кінцівки без м’язового тонусу → 0
Дихання: відсутність дихання → 0

Додайте

APGAR = 1 + 1 + 1 + 0 + 0 = 3

Інтерпретація

3 → низький

Відповідь

низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 17 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
дальність: 15–19 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 17 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 119,5 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,35·713 − 60/0,8 = 249,5 − 75 = 174,5 mmHg

Градієнт

A–a = 174,5 − 55 = 119,5 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 119,5 mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: надшлуночкова тахікардія (SVT)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 10 малих клітинок, 1500 ÷ 10 ≈ 150 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,40 s.
3. Зубці P: не видно; за такої частоти вони сховані в комплексах QRS або зубцях T.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше за 0,12 s), тож ритм бере початок вище від шлуночків.

Інтерпретація

надшлуночкова тахікардія (SVT)

Відповідь

надшлуночкова тахікардія (SVT)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота передсердь = 88 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 17 малих клітинок = 0,68 s → 1500 ÷ 17 = 88,24 ≈ 88 за хвилину

Частота шлуночків

R–R = 45 малих клітинок = 1,80 s → 1500 ÷ 45 = 33,33 ≈ 33 за хвилину

Відповідь

частота передсердь = 88 bpm

Відповідь

частота передсердь = 88 bpm

Блокада III ступеня із замісним шлуночковим ритмом із широкими комплексами (зазвичай 20–40 за хвилину).

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions