Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Коли медсестра може розкрити конфіденційну інформацію без згоди пацієнта?

  1. AКоли колегу з іншого відділення це цікавить
  2. BКоли журналіст запитує про відомого пацієнта
  3. CКоли це потрібно, щоб захистити когось від ризику серйозної шкоди
  4. DЩоразу, коли про це просить родич
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient has a temperature of 38,7 °C and a white cell count of 18 × 10⁹/L (18,000/mm³). What do these findings most suggest?

  1. AA normal post-meal result
  2. BDehydration only
  3. CAn infection or significant inflammation
  4. DA low risk of infection because the count is high
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A parent will give a liquid antibiotic to a child at home. Which teaching is best?

  1. AUse the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
  2. BEstimate the dose by pouring into a cup
  3. CUse any teaspoon or tablespoon from the kitchen drawer at home
  4. DUse a tablespoon for doses over 5 mL
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

In START triage at a mass-casualty incident, a casualty cannot walk, breathes 20 times a minute, has a radial pulse and follows simple commands. Which category applies?

  1. AGreen (minor)
  2. BYellow (delayed)
  3. CBlack (expectant or dead)
  4. DRed (immediate)
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a reddened area on the sacrum that does not blanch when pressed. What is the priority action?

  1. ARelieve pressure on the area by changing position regularly
  2. BMassage the area firmly to improve the blood flow to the skin
  3. CKeep the patient lying on the back to protect the area
  4. DApply a heat pad to the area to increase circulation
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient with untreated hyperthyroidism has surgery and develops a temperature of 40 °C, a heart rate of 160/min and severe agitation. What is most likely happening?

  1. AA normal reaction to pain
  2. BMyxedema coma
  3. COpioid withdrawal
  4. DThyroid storm
7.Клінічна сестринська справаСередня

In UK guidance, neutropenic sepsis is commonly defined by a temperature above 38 °C or signs of sepsis with a neutrophil count at or below:

  1. A15 × 109/L
  2. B0,5 × 109/L
  3. C150 × 109/L
  4. D5 × 109/L
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Why is a large pleural effusion drained slowly rather than all at once?

  1. AFluid drained quickly turns into blood
  2. BRapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
  3. CQuick drainage causes the effusion to spread to the other lung
  4. DSlow drainage stops the patient needing oxygen
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта на фенітоїні рівень 28 mcg/mL (звичний діапазон близько 10–20 mcg/mL). Які знахідки очікує медсестра?

  1. AВисокі гострі зубці T
  2. BЛише гіперактивну поведінку та безсоння
  3. CНістагм, нестійка хода та нечітке мовлення
  4. DГолод і збільшення ваги
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has painless jaundice, itching, dark urine and pale stools. ALP is markedly raised, conjugated (direct) bilirubin is high and ALT is only mildly raised. What is the most likely cause?

  1. AAcute viral hepatitis with widespread liver cell damage
  2. BGilbert syndrome, a harmless inherited bilirubin disorder
  3. CIncreased breakdown of red blood cells (hemolytic anemia)
  4. DBlockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
11.ФармакологіяСередня

Макроліди, як-от кларитроміцин, діють, тим що:

  1. AПригнічують синтез клітинної стінки
  2. BЗв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
  3. CБлокують синтез фолієвої кислоти
  4. DПригнічують ДНК-гіразу
12.ФармакологіяСкладна

A patient taking warfarin asks for something for a headache. Which drug is usually the safest choice?

  1. AIbuprofen, at the lowest dose
  2. BNaproxen
  3. CAspirin
  4. DParacetamol (acetaminophen)
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A nurse measures blood pressure on a large upper arm using a cuff that is too small. What effect will this have?

  1. AOnly the pulse rate will be affected
  2. BThe reading will be falsely high
  3. CThe reading will be accurate but slower
  4. DThe reading will be falsely low
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A nurse has four cardiac patients. Which one should be seen first?

  1. AA patient with heart failure whose weight is 0,3 kg up on yesterday's morning weight
  2. BA patient after a radial angiogram asking when they can eat
  3. CA patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating
  4. DA patient with AF and a heart rate of 86/min who is due an apixaban dose this morning
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Яке ускладнення гемодіалізу спричиняє головний біль, нудоту, неспокій і іноді судоми, особливо під час перших сеансів?

  1. AГіпоглікемія від діалізату
  2. BСиндром дисбалансу діалізу
  3. CВенозна повітряна емболія через лінії
  4. DБактеріальний перитоніт
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with CKD has a high phosphate, a low calcium and a high PTH. What does this show?

  1. APrimary hyperparathyroidism from a tumour
  2. BHypoparathyroidism after neck surgery
  3. CToo much vitamin D from supplements
  4. DSecondary hyperparathyroidism from CKD
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why is a urinary catheter usually inserted in a patient with a major burn?

  1. AHourly urine output guides fluid resuscitation
  2. BIt is needed to give medicines into the bladder
  3. CThe catheter prevents wound infection
  4. DBurns always cause the bladder to rupture
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Через години після видалення епідурального катетера у пацієнта на антикоагулянті з'являються біль у спині та наростаюча слабкість ніг. Що слід запідозрити?

  1. AІнфекцію сечових шляхів, що спричиняє біль у спині
  2. BЕпідуральну гематому, що потребує екстреного огляду та МРТ
  3. CНормальне поступове зникнення дії епідуральної блокади протягом дня
  4. DКрижовий пролежень, що спричиняє іррадіюючий біль у ногах
19.Акушерське медсестринствоСередня

Які ознаки типові для передчасного відшарування плаценти?

  1. AБезболісна яскраво-червона кровотеча з м'якою, розслабленою, неболючою маткою
  2. BВитікання прозорої рідини без переймів
  3. CСвербіж долонь і підошов
  4. DБіль у животі, щільна або ригідна матка й темно-червона кровотеча
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman who had a stillbirth asks the nurse why it happened. What is the most appropriate response?

  1. ATell her she should not have exercised
  2. BChange the subject to avoid upsetting her
  3. CAcknowledge her grief; tests may find a cause
  4. DTell her it was probably something she ate
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Перед встановленням канюлі заплановано місцевий анестезуючий крем (лідокаїн–прилокаїн). Що важливо?

  1. AНанести за кілька секунд до голки
  2. BЕнергійно втерти в шкіру й стерти приблизно через 1 хвилину, без пов'язки
  3. CНанести заздалегідь, зазвичай приблизно за 60 хвилин, під оклюзійною пов'язкою
  4. DНанести на пошкоджену шкіру для швидшого ефекту
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

On day 5 of chickenpox, a child has a fever again, and one area of skin around some spots has become red, hot, swollen and very painful. What should the nurse suspect?

  1. ANormal healing of chickenpox spots
  2. BA secondary bacterial skin infection
  3. CAn allergy to calamine lotion
  4. DA second attack of chickenpox caused by a different strain
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"You feel that people here don't really know you?"
  2. B"Everyone here knows you well, so don't worry."
  3. C"Why do you think the doctor is wrong about you?"
  4. D"The doctor is very experienced, so you should trust her."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient has had delusions and hallucinations for a year. For most of this time he has also had episodes of major depression, but for at least two weeks at a time his psychotic symptoms continued without any mood symptoms. Which diagnosis best fits this pattern?

  1. ADelusional disorder
  2. BBrief psychotic disorder
  3. CMajor depression with psychotic features
  4. DSchizoaffective disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
59,0868 kg? kgокруглюйте до 0,1 kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Переведення маси дає 59,0868 kg. Правило в цій вправі таке: масу округлюють до десятих часток кілограма. Яке значення x ви запишете?

59,0868 kg
x = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
14,4 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат глюкози в крові — 14,4 mmol/L. Використовуючи 1 mmol/L = 18 mg/dL для глюкози, знайдіть c у mg/dL з точністю до цілого числа.

14,4 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 8 kg призначено 15 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 40 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

8 kg15 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
125 mg/5 mLV = ? mL

Пацієнт важить 77 lb. Призначено 2 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 125 mg у 5 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?

77 lb2 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min8 h

Крапельниця працює зі швидкістю 50 gtt/min через систему з 60 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 8 годин?

50 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg500 mL20 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

500 mg препарату розведено в 500 mL і вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Призначено 60 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

500 mg/500 mL60 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
20 000 од.500 mLheparin? mL/h101 kg12 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 20 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 12 units/kg/h пацієнтові масою 101 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

20 000 од./500 mL12 од./kg/h101 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine39 mL/h108 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (800 mg в 500 mL) іде зі швидкістю 39 mL/h. Пацієнт важить 108 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL39 mL/h108 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсік150 mLчай200 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча325 mLсеча350 mLсеча400 mLсеча225 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 108 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

108 kg8 hсеча: 325 mLсеча: 350 mLсеча: 400 mLсеча: 225 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL100 mL/hпочаток 09:3013:30: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 09:30, його вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 13:30?

1000 mL100 mL/h09:30 → 13:30
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: іноді волога; активність: ходить часто; рухливість: незначно обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,48PaCO₂mmHg354547HCO₃⁻mmol/L222634некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,48, PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa) і HCO₃⁻ 34 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,48PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222613адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,29, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,29PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVнормальний синусовий ритмсинусова тахікардіятріпотіння передсердь, провідність 2:1фібриляція передсердь

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1нормальний синусовий ритм
  2. 2синусова тахікардія
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  4. 4фібриляція передсердь
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція шлуночківтріпотіння передсердь, провідність 4:1фібриляція передсердьшлуночкова тахікардія

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція шлуночків
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 4:1
  3. 3фібриляція передсердь
  4. 4шлуночкова тахікардія

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Коли це потрібно, щоб захистити когось від ризику серйозної шкоди

Чому це відповідь

Конфіденційність можна порушити без згоди, коли цього вимагає закон або коли існує серйозний ризик шкоди для пацієнта чи інших. Передають лише необхідну інформацію і лише потрібним людям.

Відповідь

C · Коли це потрібно, щоб захистити когось від ризику серйозної шкоди
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · An infection or significant inflammation

Чому це відповідь

A raised white cell count with fever usually means the body is fighting an infection or major inflammation. The nurse reports it and looks for the source, including sepsis.

Відповідь

C · An infection or significant inflammation
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine

Чому це відповідь

Household spoons vary widely in size and cause dosing errors. A marked oral syringe or dosing device in mL gives an accurate dose.

Відповідь

A · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Yellow (delayed)

Чому це відповідь

The casualty cannot walk, so is not green. Breathing is under 30 a minute, perfusion is adequate and they obey commands, so none of the red criteria apply. This makes them yellow, delayed.

Відповідь

B · Yellow (delayed)
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Relieve pressure on the area by changing position regularly

Чому це відповідь

Non-blanching redness is a stage 1 pressure injury. Relieving pressure through repositioning and support surfaces is the priority; massage can damage tissue further.

Відповідь

A · Relieve pressure on the area by changing position regularly
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Thyroid storm

Чому це відповідь

Thyroid storm is a life-threatening surge of thyroid hormone, with fever, tachycardia and agitation or confusion. It needs urgent treatment; myxedema coma is the opposite extreme of hypothyroidism.

Відповідь

D · Thyroid storm
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · 0,5 × 109/L

Чому це відповідь

Neutropenic sepsis is defined by a neutrophil count of 0,5 × 109/L or lower with fever or other signs of sepsis. It needs empirical antibiotics within one hour.

Відповідь

B · 0,5 × 109/L
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema

Чому це відповідь

Draining a large volume quickly can cause re-expansion pulmonary oedema, with cough, chest tightness and hypoxia. Drainage is controlled, and the patient is watched closely.

Відповідь

B · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Ністагм, нестійка хода та нечітке мовлення

Чому це відповідь

Токсичність фенітоїну спричиняє ністагм, атаксію, нечітке мовлення та сонливість. Медсестра утримує дозу й повідомляє лікаря. Низький альбумін збільшує вільний (активний) препарат, тому токсичність може виникнути й за нормального загального рівня.

Відповідь

C · Ністагм, нестійка хода та нечітке мовлення
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct

Чому це відповідь

In obstruction, conjugated bilirubin backs up into the blood and is passed in the urine, making it dark, while stools are pale and ALP rises. Hemolysis and Gilbert syndrome raise unconjugated bilirubin; hepatitis raises ALT much more.Перевірено за: Bilirubin in Urine · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
11.Фармакологія

Відповідь: B · Зв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка

Чому це відповідь

Макроліди зв'язують 50S-субодиницю бактеріальної рибосоми й блокують синтез білка. Фторхінолони пригнічують ДНК-гіразу, а бета-лактами — клітинну стінку.

Відповідь

B · Зв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
12.Фармакологія

Відповідь: D · Paracetamol (acetaminophen)

Чому це відповідь

NSAIDs and aspirin impair platelet function and can cause GI bleeding, which adds to warfarin's bleeding risk. Paracetamol is usually preferred, though regular high doses can raise the INR.

Відповідь

D · Paracetamol (acetaminophen)
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · The reading will be falsely high

Чому це відповідь

A cuff that is too small needs a higher pressure to compress the brachial artery, giving a falsely high reading. A cuff that is too large can give a falsely low reading. The bladder should encircle most of the arm, so cuff size is chosen by arm circumference.

Відповідь

B · The reading will be falsely high
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · A patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating

Чому це відповідь

Chest pain that does not settle with rest, especially with sweating, suggests an acute coronary syndrome and needs immediate assessment and a 12-lead ECG. A controlled heart rate in AF, a very small weight change and a question about eating are not urgent.

Відповідь

C · A patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Синдром дисбалансу діалізу

Чому це відповідь

Швидке видалення сечовини з крові створює осмотичний градієнт, тож вода переміщується в клітини мозку, спричиняючи набряк мозку. Його запобігають коротшими, м'якшими першими сеансами.

Відповідь

B · Синдром дисбалансу діалізу
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Чому це відповідь

In CKD, phosphate retention and low active vitamin D lower calcium, so the parathyroid glands release more PTH. This secondary hyperparathyroidism weakens bone. Treatment includes phosphate control, vitamin D and sometimes calcimimetics.

Відповідь

D · Secondary hyperparathyroidism from CKD
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Hourly urine output guides fluid resuscitation

Чому це відповідь

Fluid formulas give an initial estimate; the rate is then adjusted to urine output, typically around 0,5 mL/kg/h in adults, along with other signs of perfusion.

Відповідь

A · Hourly urine output guides fluid resuscitation
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Епідуральну гематому, що потребує екстреного огляду та МРТ

Чому це відповідь

Наростаюча рухова слабкість, оніміння, біль у спині чи порушення функції сечового міхура при епідуральному катетері або після його видалення, особливо на антикоагулянтах, можуть вказувати на епідуральну гематому чи абсцес. Це невідкладний стан: терміновий огляд анестезіолога та МРТ, за потреби хірургічна декомпресія, щоб запобігти незворотному паралічу.

Відповідь

B · Епідуральну гематому, що потребує екстреного огляду та МРТ
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Біль у животі, щільна або ригідна матка й темно-червона кровотеча

Чому це відповідь

Відшарування спричиняє біль, болючість і ригідність матки та темну кровотечу. Кров може накопичуватися за плацентою, тому крововтрата може бути значно більшою, ніж видима.

Відповідь

D · Біль у животі, щільна або ригідна матка й темно-червона кровотеча
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Acknowledge her grief; tests may find a cause

Чому це відповідь

The nurse acknowledges her grief, avoids blame and explains that investigations such as a post-mortem and placental examination may help find a cause, although often none is found.

Відповідь

C · Acknowledge her grief; tests may find a cause
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Нанести заздалегідь, зазвичай приблизно за 60 хвилин, під оклюзійною пов'язкою

Чому це відповідь

Місцевим анестезуючим кремам потрібен час для повного ефекту, зазвичай близько години, під оклюзійною пов'язкою. Плануйте заздалегідь, щоб дитина мала користь.

Відповідь

C · Нанести заздалегідь, зазвичай приблизно за 60 хвилин, під оклюзійною пов'язкою
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · A secondary bacterial skin infection

Чому це відповідь

A new fever and spreading redness, heat, swelling and pain around chickenpox lesions suggest secondary bacterial infection, such as with group A streptococcus, which can become serious. The child needs prompt medical review.

Відповідь

B · A secondary bacterial skin infection
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · "You feel that people here don't really know you?"

Чому це відповідь

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Відповідь

A · "You feel that people here don't really know you?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Schizoaffective disorder

Чому це відповідь

In schizoaffective disorder, a major mood episode occurs alongside schizophrenia symptoms, mood episodes are present for most of the illness, and psychotic symptoms are also present for at least 2 weeks without a mood episode. In psychotic depression, the psychosis occurs only during the mood episode.

Відповідь

D · Schizoaffective disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 59,1 kg

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

59.0868 → 0

Вирішує лише наступна цифра

59,0868 → 8
8 — це 5 або більше, тому 0 округлюємо вгору.
Подальші цифри (68) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 59,1 kg

Відповідь

x = 59,1 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 259 mg/dL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 14,4·18 = 259,2 ≈ 259 mg/dL

Відповідь

c = 259 mg/dL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 3 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 15·8 = 120 mg

Об’єм

V = 120/40 = 3 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 3 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

77/2,2 = 35 kg

Доза

2·35 = 70 mg

Об’єм

V = (70/125)·5 = 2,8 mL

Відповідь

V = 2,8 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Об’єм

V = 50·8 = 400 mL

Відповідь

V = 400 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

500/500 = 1 mg/mL

Об’єм за годину

60/1 = 60 mL/h

Швидкість крапання

R = 60·20/60 = 20 gtt/min

Відповідь

R = 20 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 30,3 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

12·101 = 1 212 од./h

Концентрація

20 000/500 = 40 од./mL

Швидкість помпи

R = 1212/40 = 30,3 mL/h

Відповідь

R = 30,3 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 9,6 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

39·1600 = 62400 mcg/h
62400/60 = 1040 mcg/min

На кілограм

D = 1040/108 = 9,63 ≈ 9,6 mcg/kg/min

Відповідь

D = 9,6 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,5 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

325 + 350 + 400 + 225 = 1300 mL

На кілограм за годину

U = 1300/(108·8) = 1,505 ≈ 1,5 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,5 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 600 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

09:30 → 13:30 = 4 h

Введений об’єм

100·4 = 400 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 400 = 600 mL

Відповідь

V = 600 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 17

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: іноді волога → 3
активність: ходить часто → 4
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 3 + 4 + 3 + 2 + 2 = 17

Відповідь

B = 17
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Рівень ризику

15 → низький ризик

Відповідь

низький ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,48: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 47 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 34 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 42,8–46,8 mmHg, тож виміряний 47 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·13 + 8 = 27,5 → 25,5–29,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 28 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: тріпотіння передсердь, провідність 2:1

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 12 малих клітинок, 1500 ÷ 12 ≈ 125 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,48 s.
3. Зубці P: відсутні; регулярні пилкоподібні хвилі тріпотіння кожні 0,24 s (250 за хвилину), 2 на кожен QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

тріпотіння передсердь, провідність 2:1

Відповідь

тріпотіння передсердь, провідність 2:1
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: фібриляція шлуночків

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: підрахувати частоту шлуночків неможливо.
2. Ритм: хаотичний, без повторюваної закономірності.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: комплекси QRS відсутні.

Інтерпретація

фібриляція шлуночків

Відповідь

фібриляція шлуночків

У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції. Це лише тренування розпізнавання.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions