Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

During a manual blood pressure measurement in an adult, which point is usually recorded as the diastolic pressure?

  1. AWhen the cuff is fully deflated
  2. BWhen the first clear tapping sound is heard
  3. CWhen the sounds become loudest
  4. DWhen the sounds disappear completely
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with new swallowing difficulty is prescribed a modified-release tablet. What should the nurse do?

  1. AContact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
  2. BOmit the medicine without telling anyone
  3. CCut the tablet into quarters and give the pieces one at a time with water
  4. DCrush the tablet and mix it with yoghurt
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which toy is safest for a toddler?

  1. AA bag of marbles to sort by color
  2. BA large toy with no small parts that can come off
  3. CA toy with small magnets that come out easily
  4. DA balloon to play with when an adult is out of the room
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
  2. B“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  3. C“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
  4. D“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AAsk the patient to lie still for another hour
  2. BMassage the uterus firmly for ten minutes
  3. CHelp the patient empty her bladder
  4. DGive a dose of oxytocin straight away
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

За пацієнтом із травмою голови та переломом ноги спостерігають. Яка знахідка є пріоритетом?

  1. AПацієнт просить щось поїсти
  2. BНевелика садна на лікті
  3. CБіль у нозі 6 з 10 попри останню дозу знеболювального
  4. DБал за шкалою коми Глазго падає з 15 до 12
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which advice should be given to a patient with a new permanent pacemaker?

  1. AAvoid using all household electrical appliances such as kettles
  2. BStop all heart medicines straight away
  3. CTell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
  4. DNever raise the arm on that side again
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?

  1. AThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
  2. BThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
  3. CA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
  4. DThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта гематокрит 54%, високий BUN і питома вага сечі 1,034. Що вказує цей патерн?

  1. AЗневоднення з гемоконцентрацією
  2. BГостру втрату крові з розведенням
  3. CНиркову недостатність з розбавленою сечею
  4. DПеревантаження рідиною
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has fatigue, weight loss, darkening of the skin and low blood pressure. Results: sodium 130 mEq/L, potassium 5,6 mEq/L. Which test pattern would confirm primary adrenal insufficiency (Addison disease)?

  1. ALow cortisol with a high ACTH
  2. BLow cortisol with a low ACTH
  3. CHigh cortisol with a low ACTH
  4. DHigh cortisol with a high ACTH
11.ФармакологіяСередня

When does oseltamivir give the most benefit in influenza?

  1. AOnly after symptoms have lasted at least one week
  2. BOnly after a bacterial pneumonia has developed
  3. CAt any time, as the timing makes no difference
  4. DWhen started within 48 hours of the first symptoms
12.ФармакологіяСкладна

Which regimen is standard for eradicating Helicobacter pylori?

  1. AAcid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
  2. BAn antacid alone, taken after meals and at bedtime for six months
  3. CA single dose of an antibiotic given intravenously
  4. DAn H2 blocker taken only when pain occurs
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Що означає підвищений результат D-димеру?

  1. AЄ розпад фібрину, але це не доводить наявності тромбу
  2. BПідтверджено тромбоемболію легеневої артерії або ТГВ
  3. CДоза антикоагулянту занадто низька й має зрости
  4. DТромбоз глибоких вен надійно виключено
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with stable severe COPD has a blood gas showing pH 7,37, a raised PaCO₂ and a raised bicarbonate. How should this be interpreted?

  1. AChronic respiratory acidosis with metabolic compensation
  2. BA normal blood gas with no abnormality
  3. CRespiratory alkalosis from hyperventilation
  4. DAcute respiratory acidosis needing emergency intubation
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Before surgery for a phaeochromocytoma, why is an alpha-blocker started before any beta-blocker?

  1. AAlpha-blockers lower the blood glucose before surgery
  2. BA beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
  3. CThe order of the two drugs makes no difference
  4. DBeta-blockers given first would make the tumour grow faster
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient had rapid-acting insulin before lunch, then vomited the meal 15 minutes later. What should the nurse do?

  1. AGive another insulin dose because the meal was lost
  2. BGive the evening long-acting insulin early to balance it
  3. CIgnore it, because vomiting raises blood glucose
  4. DMonitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are carbohydrate drinks often given before surgery in enhanced recovery programmes?

  1. ATo reduce insulin resistance and improve recovery
  2. BTo replace the need for any IV fluids afterwards
  3. CTo make the bowels open before the operation
  4. DTo raise the blood pressure during the anaesthetic
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A nurse finds a dislodged sealed radiation source in the bed of a patient receiving brachytherapy. What should the nurse do?

  1. AThrow it in the clinical waste bag
  2. BUse long-handled forceps to put it in the lead container; report it
  3. CPick it up with gloved hands and put it in the nearest sharps bin quickly
  4. DLeave it in the bed until the end of the shift
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman is prescribed low molecular weight heparin after a caesarean. Which teaching is correct?

  1. AIt must be stopped if she chooses to breastfeed her baby
  2. BIt is a tablet taken with meals
  3. CIt is injected under the skin; report unusual bleeding
  4. DIt is given into the muscle of the thigh
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A fetus has severe oligohydramnios from the second trimester. Which complication is a major concern for the newborn?

  1. AMacrosomia
  2. BPulmonary hypoplasia
  3. CNeonatal hypoglycaemia
  4. DNeural tube defect
21.Педіатричне медсестринствоСередня

3-річна дівчинка, яка раніше говорила короткими реченнями, перестала розмовляти й більше не реагує на своє ім'я. Що найважливіше?

  1. AЦе означає, що дитина втомилася, і її слід оглянути за рік
  2. BЦе нормальна регресія в цьому віці
  3. CВтрата раніше набутих навичок у будь-якому віці потребує негайної оцінки
  4. DМова розвивається стрибками, тож це очікувано
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Дитину госпіталізовано з гарячкою, ригідністю потилиці та висипом, що не блідне при натисканні. Яка дія є пріоритетом?

  1. AЗапровадити краплинні запобіжні заходи й отримати терміновий огляд лікаря, щоб не затримати антибіотики
  2. BЧекати на люмбальну пункцію перед будь-яким лікуванням
  3. CДати жарознижувальне й повторно перевірити через 4 години
  4. DПокласти дитину в спільну палату з іншими дітьми й повторно оцінити висип і температуру через 4 години
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Пацієнтка з прикордонним розладом особистості хвалить одну медсестру як «єдину, хто мене розуміє», а інших називає марними. Яка найкраща реакція команди?

  1. AУникати пацієнтки
  2. BПогодити єдині правила й реакції для всієї команди
  3. CСказати пацієнтці, що інші медсестри теж марні
  4. DДозволити улюбленій медсестрі ухвалювати всі рішення щодо цієї пацієнтки
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A 20-year-old recovering from a first episode of psychosis smokes cannabis every day. What should the nurse include in teaching?

  1. ACannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
  2. BCannabis has no effect on mental health
  3. CSmoking more cannabis will help him sleep and prevent relapse
  4. DCannabis protects against psychosis and can replace his medicine
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
1234567891011123:55 AM?02:5503:5504:5515:55

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 3:55 AM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

3:55 AM
  1. 102:55
  2. 203:55
  3. 304:55
  4. 415:55
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ склянка? mL½ fl oz? mL4 tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ склянка з чай, ½ fl oz з сік, 4 tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
22 kg15 mg/kg/добу2× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 22 kg. Призначена доза — 15 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

22 kg15 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
200 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 8 kg призначено 15 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 200 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

8 kg15 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 8 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
370 mLзалишилося? mL/h8 h залишилося

Призначено 500 mL протягом 12 годин. Через 4 годин ви бачите, що в мішку ще 370 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

500 mL / 12 hчерез 4 h: 370 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
12 500 од.250 mLheparin? mL/h105 kg18 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 12 500 units гепарину в 250 mL. Призначено 18 units/kg/h пацієнтові масою 105 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

12 500 од./250 mL18 од./kg/h105 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine31 mL/h85 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dobutamine (500 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 31 mL/h. Пацієнт важить 85 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL31 mL/h85 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко240 mLчай240 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча175 mLсеча375 mLсеча225 mLрановий дренаж150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 69 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

69 kg8 hсеча: 175 mLсеча: 375 mLсеча: 225 mLрановий дренаж: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL450 mL введено120 mL/h18:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. О 18:30 вже введено 450 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL450 mL введено120 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 39,6 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 98%O₂SBP 124HR 58AT 39,6 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 8 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354585HCO₃⁻mmol/L222634гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,22, PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa), HCO₃⁻ 34 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,22PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція шлуночківнадшлуночкова тахікардія (SVT)ідіовентрикулярний ритмtorsades de pointes

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція шлуночків
  2. 2надшлуночкова тахікардія (SVT)
  3. 3ідіовентрикулярний ритм
  4. 4torsades de pointes

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · When the sounds disappear completely

Чому це відповідь

The first clear sound marks the systolic pressure; in adults the point at which the sounds disappear (phase 5) is recorded as diastolic.

Відповідь

D · When the sounds disappear completely
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative

Чому це відповідь

Crushing a modified-release tablet can release the full dose at once and cause toxicity. The prescriber or pharmacist can suggest a liquid, a patch or another drug, and any omitted dose is documented.

Відповідь

A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · A large toy with no small parts that can come off

Чому це відповідь

Small parts, marbles, magnets and uninflated or broken balloons are choking hazards for young children. Toys should be large, sturdy and suited to the child’s age.

Відповідь

B · A large toy with no small parts that can come off
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Чому це відповідь

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Відповідь

C · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Help the patient empty her bladder

Чому це відповідь

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Відповідь

C · Help the patient empty her bladder
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Бал за шкалою коми Глазго падає з 15 до 12

Чому це відповідь

Падіння балу за шкалою коми Глазго вказує на зростання тиску всередині черепа, що може бути смертельним, і потребує термінової ескалації. Біль від перелому також потребує лікування, але не загрожує життю так само.

Відповідь

D · Бал за шкалою коми Глазго падає з 15 до 12
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure

Чому це відповідь

Patients carry a device card and tell staff before MRI, surgery with diathermy or similar procedures. Arm movement on the pacemaker side is limited only for a short period after insertion.

Відповідь

C · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision

Чому це відповідь

One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.

Відповідь

C · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Зневоднення з гемоконцентрацією

Чому це відповідь

Втрата плазмової води концентрує еритроцити (підвищений гематокрит) і сечу (висока питома вага), а BUN зростає. Перевантаження рідиною дало б протилежну картину.

Відповідь

A · Зневоднення з гемоконцентрацією
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Low cortisol with a high ACTH

Чому це відповідь

In primary adrenal insufficiency the adrenal glands fail, so cortisol is low and the pituitary responds with high ACTH, which also darkens the skin. Low cortisol with low ACTH suggests a pituitary cause. An ACTH stimulation test confirms the diagnosis.

Відповідь

A · Low cortisol with a high ACTH
11.Фармакологія

Відповідь: D · When started within 48 hours of the first symptoms

Чому це відповідь

Neuraminidase inhibitors work best early, while the virus is multiplying. Started within 48 hours, they shorten illness; in high-risk or hospitalised patients they may still be given later.

Відповідь

D · When started within 48 hours of the first symptoms
12.Фармакологія

Відповідь: A · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days

Чому це відповідь

Eradication combines acid suppression (usually a PPI) with at least two antibiotics; bismuth quadruple therapy for 14 days is now often first-line because clarithromycin resistance makes older triple therapy fail. Taking every dose matters, and cure is confirmed with a breath or stool test.

Відповідь

A · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Є розпад фібрину, але це не доводить наявності тромбу

Чому це відповідь

D-димер — продукт розпаду фібрину. Нормальний результат у пацієнта з низькою клінічною ймовірністю (наприклад, низька оцінка за шкалою Веллса) допомагає виключити ТГВ чи ТЕЛА. Підвищений результат поширений за багатьох станів, тож для підтвердження тромбу потрібна візуалізація (дуплексне УЗД чи КТ-ангіографія легеневих артерій).

Відповідь

A · Є розпад фібрину, але це не доводить наявності тромбу
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation

Чому це відповідь

In chronic CO₂ retention, the kidneys retain bicarbonate over days, bringing the pH back towards normal. A normal pH with high PaCO₂ and high bicarbonate is compensated chronic respiratory acidosis. These patients usually have target saturations of 88–92%.

Відповідь

A · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP

Чому це відповідь

Blocking beta receptors alone leaves catecholamines acting on alpha receptors, causing severe vasoconstriction and a hypertensive crisis. Alpha blockade, such as with phenoxybenzamine, comes first, and a beta-blocker may be added later for tachycardia.

Відповідь

B · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk

Чому це відповідь

The insulin will lower glucose without the carbohydrate it was meant to cover, so a hypo is likely. The nurse checks glucose often, offers carbohydrate the patient can keep down and escalates; IV glucose may be needed.

Відповідь

D · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · To reduce insulin resistance and improve recovery

Чому це відповідь

Carbohydrate loading the night before and a few hours before surgery reduces thirst, hunger and postoperative insulin resistance. It is not used in every patient, for example some with diabetes.

Відповідь

A · To reduce insulin resistance and improve recovery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it

Чому це відповідь

A dislodged source is picked up with long-handled forceps and placed in the shielded container kept in the room. The radiation safety officer and team are informed, following local policy.

Відповідь

B · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · It is injected under the skin; report unusual bleeding

Чому це відповідь

Low molecular weight heparin is given subcutaneously and is compatible with breastfeeding. She should rotate sites, not rub them, and report bleeding or unusual bruising.

Відповідь

C · It is injected under the skin; report unusual bleeding
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Pulmonary hypoplasia

Чому це відповідь

Amniotic fluid is breathed in and out by the fetus and is needed for lung growth. Prolonged severe oligohydramnios causes pulmonary hypoplasia and limb contractures from compression.

Відповідь

B · Pulmonary hypoplasia
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Втрата раніше набутих навичок у будь-якому віці потребує негайної оцінки

Чому це відповідь

Регресія, тобто втрата мовних, соціальних або моторних навичок, завжди є тривожною ознакою й потребує негайної оцінки розвитку та медичного обстеження.

Відповідь

C · Втрата раніше набутих навичок у будь-якому віці потребує негайної оцінки
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Запровадити краплинні запобіжні заходи й отримати терміновий огляд лікаря, щоб не затримати антибіотики

Чому це відповідь

Гарячка з висипом, що не блідне, вказує на менінгококовий сепсис. Антибіотики не можна затримувати, а краплинні запобіжні заходи застосовують, доки дитина не отримає приблизно 24 години ефективних антибіотиків.

Відповідь

A · Запровадити краплинні запобіжні заходи й отримати терміновий огляд лікаря, щоб не затримати антибіотики
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Погодити єдині правила й реакції для всієї команди

Чому це відповідь

Розщеплення ділить персонал на «цілком хороших» і «цілком поганих». Узгоджений командний підхід, чіткі межі та добра комунікація між персоналом запобігають маніпулюванню командою й допомагають пацієнтці.

Відповідь

B · Погодити єдині правила й реакції для всієї команди
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning

Чому це відповідь

Cannabis, especially high-potency forms, is linked to a higher risk of psychosis and to relapse in people who have had a psychotic episode. A non-judgemental discussion and support to cut down are part of relapse prevention.

Відповідь

A · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 03:55

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

3 AM → 03

Відповідь

03:55

Відповідь

03:55
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 195 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

½ склянка = 0,5·240 = 120 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL

Додайте

V = 120 + 15 + 60 = 195 mL

Відповідь

V = 195 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 165 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

15·22 = 330 mg

На одну дозу

D = 330/2 = 165 mg

Відповідь

D = 165 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 3 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

15·8 = 120 mg

Об’єм

V = (120/200)·5 = 3 mL

Відповідь

V = 3 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 31 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

8·60 = 480 min

Швидкість крапання

R = 1000·15/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Відповідь

R = 31 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 31 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 11 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

500/12 = 41,67 mL/h

Нова швидкість

R = 370/8 = 46,25 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (46,25 − 41,67)/41,67·100% = 11%

Відповідь

Δ = 11%

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 37,8 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

18·105 = 1 890 од./h

Концентрація

12 500/250 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1890/50 = 37,8 mL/h

Відповідь

R = 37,8 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 12,2 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

31·2000 = 62000 mcg/h
62000/60 = 1033 mcg/min

На кілограм

D = 1033/85 = 12,16 ≈ 12,2 mcg/kg/min

Відповідь

D = 12,2 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,4 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

175 + 375 + 225 = 775 mL

На кілограм за годину

U = 775/(69·8) = 1,404 ≈ 1,4 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,4 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 4,6 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 450 = 550 mL

Час

t = 550/120 = 4,583 ≈ 4,6 h

Відповідь

t = 4,6 h

Це приблизно 4 h 35 min, тож пакет закінчиться приблизно о 23:05.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 85

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 15 + 20 + 10 + 0 = 85

Відповідь

MFS = 85
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 2 = 4
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 20 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
дальність: 18–22 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: гострий на тлі хронічного

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·4,5 = 28,5 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4,5 = 39,75 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 34 mmol/L → гострий на тлі хронічного

Відповідь

гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,48 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Формула Базетта

QTc = 0,48/√1,00 = 0,48/1 = 0,48 s

Відповідь

QTc = 0,48 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (480 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: torsades de pointes

Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.

П’ять кроків

1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 6 малих клітинок (приблизно 250 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.

Інтерпретація

torsades de pointes

Відповідь

torsades de pointes

Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions