У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Як вимірюють час капілярного наповнення?
AПосвітити в око й спостерігати за зіницею
BНатиснути на шкіру приблизно на 5 секунд, відпустити й засікти, за скільки повернеться колір
CВиміряти час між двома серцевими скороченнями на кардіомоніторі й порівняти його з радіальним пульсом
DРахувати пульс на зап'ясті протягом 15 секунд
2.Основи сестринської справиСкладна
Which simple measure helps reduce the risk of delirium in an older inpatient?
ALimiting visits from family members
BKeeping the lights on all night
CMoving them to a different bed every night to vary their surroundings
DMaking sure they have their glasses and hearing aids
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Яку медсестру не слід призначати до пацієнта із закритим радіоактивним імплантом?
AМедсестру, яка працює у відділенні два роки
BМедсестру, яка вагітна
CМедсестру, навчену радіаційної безпеки
DМедсестру з дозиметричним бейджем
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Пацієнтові призначено гідралазин, але аптека надіслала гідроксизин. Що має зробити медсестра?
AНе давати його й звернутися до аптеки по правильний препарат
BДати зараз і повідомити призначувача згодом
CДати, бо назви двох препаратів майже однакові
DДати половину дози гідроксизину як компроміс
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Which postoperative patient should the nurse see first?
ADressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
BPain of 4/10 one hour after an oral analgesic
CAsking when the urinary catheter will be removed
DWants help with washing her hair before her visitors arrive this afternoon
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Яка ознака у пацієнта неочікувана й потребує дій після трансуретральної резекції простати з безперервним промиванням сечового міхура?
AВідчуття потреби помочитися попри катетер
BСвітло-рожева сеча, що проясняється протягом дня
CЯскраво-червона сеча зі згустками та зменшеним потоком із катетера
DЛегкі спазми сечового міхура, що слабшають від призначеного спазмолітика
7.Клінічна сестринська справаСередня
У пацієнта вперше з'явилася сплутаність, частота дихання 24/min і систолічний тиск 95 mmHg. Що слід запідозрити насамперед?
AНормальне післяопераційне відновлення
BСепсис
CАлкогольне сп'яніння
DТривогу
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient taking regular ibuprofen suddenly develops severe upper abdominal pain, a rigid abdomen and becomes tachycardic. What is most likely?
AIrritable bowel syndrome
BIndigestion that will settle with antacids
CA perforated peptic ulcer
DConstipation
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient has a hot, swollen big toe. The serum uric acid is normal. Which statement is correct?
AGout is still possible, as urate can be normal in an attack
BGout is certain, as a normal urate proves the diagnosis
CGout is ruled out, as uric acid is always high in an attack
DGout can only be diagnosed with a CT scan of the foot
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with severe sepsis is oozing blood from IV sites. Platelets 40 × 10³/µL, fibrinogen low, D-dimer very high, PT and aPTT both prolonged. Which condition fits best?
AImmune thrombocytopenic purpura (ITP)
BHeparin-induced thrombocytopenia (HIT)
CHemophilia A (factor VIII deficiency)
DDisseminated intravascular coagulation (DIC)
11.ФармакологіяСередня
Which blood test is used to monitor warfarin therapy?
APlatelet count
BActivated partial thromboplastin time (aPTT)
CINR (prothrombin time)
DSerum albumin
12.ФармакологіяСкладна
An older patient who has taken omeprazole for many years has muscle cramps, tremor and an irregular heartbeat. Which lab finding is most likely linked to the drug?
ALow serum glucose
BHigh serum calcium
CHigh serum sodium
DLow serum magnesium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Shortly after a permanent pacemaker is inserted via the subclavian vein, the patient becomes breathless with reduced breath sounds on that side. What complication should be suspected?
APericarditis
BPneumothorax
CAsthma
DPulmonary oedema
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
У пацієнта з механічним протезом мітрального клапана на варфарині МНВ 2,2. Що має врахувати медсестра?
AМНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
BМНВ у діапазоні для будь-яких показань до варфарину, тож дій не потрібно
CМНВ при механічних клапанах має бути близько 1,0
DМНВ небезпечно високе, і дозу слід утримати
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Why is propranolol given to a patient with hyperthyroidism?
ATo destroy overactive thyroid tissue over a few weeks
BTo replace the hormone lost from the thyroid gland
CTo ease tremor and palpitations while other treatment starts
DTo stop the thyroid gland from making any more hormones
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
At bedtime, a patient was given their rapid-acting insulin by mistake instead of their long-acting insulin. What should the nurse do?
ATell the prescriber and check glucose often overnight
BGive the long-acting dose as well and check glucose at breakfast
CGive glucagon now, before the glucose has fallen
DSay nothing, because the patient is asleep and seems fine
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which statement about fatigue during radiotherapy is correct?
AIt occurs only after the first session and then disappears completely
BIt is caused by the patient becoming radioactive
CIt means the radiotherapy has failed
DIt often builds during the course and can last for weeks
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
In recovery, an awake and anxious patient cannot lift their head, and their breaths are shallow and weak. What is the most likely cause?
AOpioid overdose with pinpoint pupils
BNormal tiredness after surgery
CResidual neuromuscular blockade
DA simple panic attack
19.Акушерське медсестринствоСередня
Породіллі без імунітету до краснухи перед випискою вводять вакцину. Яка порада обов'язкова?
AУникати контакту з новонародженим 2 дні
BПовторити вакцинацію через 6 місяців
CУникати настання вагітності щонайменше 4 тижні
DПрипинити грудне вигодовування на 4 тижні
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A labouring woman feels intense rectal pressure and says "the baby is coming". She was 7 cm 20 minutes ago. What should the nurse do first?
ALeave her to get the birth equipment from the store
BGive her an opioid for the pain
CTell her it is too early and to stop pushing
DCheck whether the head is visible and stay with her
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Why do young children with sickle cell disease usually take daily penicillin?
APenicillin prevents pain crises in cold weather
BSickle cells make the child allergic to most other antibiotics
CPoor spleen function puts them at high risk of pneumococcal infection
DPenicillin stops red cells from changing shape
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
An 8-year-old tells the nurse that her uncle touches her in a way she does not like and asks the nurse to keep it secret. What is the best response?
APhone the uncle straight away to ask for his side of the story before reporting anything
BListen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
CAsk detailed, leading questions to find out exactly what happened
DPromise to keep the secret, so that she keeps trusting the nurse and tells more later
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
What is the main advantage of a long-acting injectable antipsychotic?
AIt improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
BIt has no side effects, unlike the oral forms of the same antipsychotic drugs
CIt cures schizophrenia after a fixed course of injections
DIt works faster than any oral antipsychotic in an acute crisis
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A 6-month-old has a spiral fracture of the arm. The parents say he "rolled off the sofa". The nurse also notices bruises of different colours on his back. What is the most appropriate action?
ATell the parents that the nurse knows they are abusing the child
BAccept the parents' explanation, because babies often fall
CDischarge the child quickly so that the parents do not become angry and stop bringing him for medical care
DReport the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 13,5839 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?
13,5839 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Підтримувальна інфузія йде зі швидкістю 100 mL/h без перерви. Скільки літрів V вона доставить за 24 години?
100 mL/h24 h
V = L
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 25 kg, йому призначено 10 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.
25 kg10 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Дитині масою 24 kg призначено 5 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 250 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?
24 kg5 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 1000 mL за 6 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Призначено 1000 mL протягом 10 годин. Через 5 годин ви бачите, що в мішку ще 650 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?
1000 mL / 10 hчерез 5 h: 650 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 25 000 units гепарину в 250 mL. Призначено 15 units/kg/h пацієнтові масою 81 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.
25 000 од./250 mL15 од./kg/h81 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (400 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 33 mL/h. Пацієнт важить 98 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.
400 mg/250 mL33 mL/h98 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 81 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
81 kg12 hсеча: 475 mLсеча: 425 mLблювання: 200 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 06:00, його вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 07:30?
500 mL80 mL/h06:00 → 07:30
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: постійно волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: дуже обмежене; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: дуже волога; активність: іноді ходить; рухливість: повністю нерухомий; харчування: відмінне; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.
1немає ризику
2легкий ризик
3помірний ризик
4високий ризик
5дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 18 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.
HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,15, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa), HCO₃⁻ 10 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.
pH 7,15PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
1адекватна компенсація
2додатковий респіраторний ацидоз
3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Виміряйте інтервал P–P і знайдіть величину частота передсердь в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота передсердь = bpm
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Натиснути на шкіру приблизно на 5 секунд, відпустити й засікти, за скільки повернеться колір
Чому це відповідь
Натисніть на кінчик пальця чи грудину, відпустіть і рахуйте секунди до повернення кольору. Подовжений час свідчить про погану периферичну перфузію, наприклад при шоці чи зневодненні.
Відповідь
B · Натиснути на шкіру приблизно на 5 секунд, відпустити й засікти, за скільки повернеться колір
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Making sure they have their glasses and hearing aids
Чому це відповідь
Sensory aids, orientation, good sleep, hydration, mobility and family involvement all help prevent delirium. Frequent moves and poor sleep make it more likely.
Відповідь
D · Making sure they have their glasses and hearing aids
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Медсестру, яка вагітна
Чому це відповідь
Вагітних працівниць і відвідувачок не призначають до пацієнтів із радіоактивними імплантами. Інший персонал обмежує час поруч із пацієнтом, тримає дистанцію, користується екрануванням і носить дозиметр.
Відповідь
B · Медсестру, яка вагітна
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Не давати його й звернутися до аптеки по правильний препарат
Чому це відповідь
Гідралазин — антигіпертензивний засіб, а гідроксизин — антигістамінний препарат, що застосовують при свербежі й тривозі. Введення не того препарату — це помилка з ліками. Медсестра не дає його, отримує правильний препарат і повідомляє про помилку відпуску.
Відповідь
A · Не давати його й звернутися до аптеки по правильний препарат
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
Чому це відповідь
Heavy fresh bleeding with a rising heart rate suggests hemorrhage and early shock. The other patients have routine needs that can wait.
Відповідь
A · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Яскраво-червона сеча зі згустками та зменшеним потоком із катетера
Чому це відповідь
Яскраво-червона сеча зі згустками вказує на артеріальну кровотечу й може заблокувати катетер, спричинивши розтягнення сечового міхура. Світло-рожева сеча, позиви та легкі спазми поширені після цієї операції.
Відповідь
C · Яскраво-червона сеча зі згустками та зменшеним потоком із катетера
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Сепсис
Чому це відповідь
Ці три ознаки становлять критерії qSOFA і вказують на високий ризик несприятливого перебігу сепсису. Терміново ескалуйте й розпочніть протокол сепсису.
Відповідь
B · Сепсис
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · A perforated peptic ulcer
Чому це відповідь
Sudden severe pain with a board-like abdomen suggests perforation and peritonitis. The patient needs nil by mouth, IV access, analgesia and urgent surgical review.
Відповідь
C · A perforated peptic ulcer
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack
Чому це відповідь
Serum urate can be normal or even low during an acute gout attack. The definitive test is joint aspiration showing needle-shaped urate crystals, which also helps rule out septic arthritis.Перевірено за:Gout · MedlinePlus (NIH) (2025); Synovial Fluid Analysis · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
A · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
Чому це відповідь
In DIC, widespread clotting consumes platelets and clotting factors, so PT and aPTT are prolonged and fibrinogen falls, while clot breakdown raises the D-dimer. ITP lowers platelets only, and hemophilia A prolongs only the aPTT.Перевірено за:Fibrinogen blood test · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025); D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
D · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
11.Фармакологія
Відповідь: C · INR (prothrombin time)
Чому це відповідь
Warfarin is monitored with the INR, a standardised prothrombin time. For most indications, such as atrial fibrillation or venous thrombosis, the target is usually 2–3.
Відповідь
C · INR (prothrombin time)
12.Фармакологія
Відповідь: D · Low serum magnesium
Чому це відповідь
Long-term PPI use can cause hypomagnesaemia, which leads to cramps, tremor and arrhythmias. Other long-term risks include fractures, vitamin B12 deficiency and C. difficile infection.
Відповідь
D · Low serum magnesium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Pneumothorax
Чому це відповідь
Subclavian puncture can injure the pleura and cause a pneumothorax. A chest X-ray is usually taken after implantation. Other complications include haematoma, lead displacement and infection.
Відповідь
B · Pneumothorax
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · МНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
Чому це відповідь
Механічні серцеві клапани, особливо в мітральній позиції, часто потребують вищої цілі МНВ (наприклад, 2,5–3,5, залежно від типу клапана й факторів ризику). МНВ 2,2 може бути субтерапевтичним, підвищуючи ризик тромбозу клапана та інсульту. Медсестра перевіряє задокументовану ціль і повідомляє призначувача. ПОАК не застосовують при механічних клапанах.
Відповідь
A · МНВ може бути нижчим за вищу ціль цього пацієнта, тож перевірити й повідомити
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
Чому це відповідь
A beta-blocker quickly controls adrenergic symptoms such as tachycardia, tremor and anxiety. It does not lower hormone production, so a thionamide, radioactive iodine or surgery is still needed.
Відповідь
C · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Tell the prescriber and check glucose often overnight
Чому це відповідь
Rapid-acting insulin without a meal can cause hypoglycaemia. The nurse informs the prescriber, monitors glucose closely, offers carbohydrate, follows advice about the missed basal dose and reports the incident.
Відповідь
A · Tell the prescriber and check glucose often overnight
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · It often builds during the course and can last for weeks
Чому це відповідь
Radiotherapy fatigue usually increases as treatment continues and may persist for weeks or months afterwards. Pacing, light exercise and good sleep and nutrition help.
Відповідь
D · It often builds during the course and can last for weeks
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Residual neuromuscular blockade
Чому це відповідь
Remaining muscle relaxant causes weakness, poor head lift and shallow breathing in an awake patient. The nurse supports breathing, gives oxygen and calls the anaesthetist, who may give a reversal agent.
Відповідь
C · Residual neuromuscular blockade
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Уникати настання вагітності щонайменше 4 тижні
Чому це відповідь
Вакцина проти краснухи містить живий атенуйований вірус, тому вагітності слід уникати щонайменше 4 тижні після щеплення. Вона сумісна з грудним вигодовуванням.
Відповідь
C · Уникати настання вагітності щонайменше 4 тижні
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Check whether the head is visible and stay with her
Чому це відповідь
A strong urge to push and rectal pressure suggest full dilation or imminent birth. The nurse stays, checks for crowning, calls for help and prepares for birth. Opioids close to birth can depress the newborn's breathing.
Відповідь
D · Check whether the head is visible and stay with her
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · Poor spleen function puts them at high risk of pneumococcal infection
Чому це відповідь
Repeated sickling damages the spleen early in life, making children vulnerable to encapsulated bacteria such as pneumococcus. Daily penicillin prophylaxis and full vaccination greatly reduce the risk of life-threatening infection.
Відповідь
C · Poor spleen function puts them at high risk of pneumococcal infection
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
Чому це відповідь
The nurse listens without showing shock, reassures the child, avoids leading questions, records her words accurately and explains that people who can help need to know. The concern is reported at once through the safeguarding procedure.
Відповідь
B · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
Чому це відповідь
Depot or long-acting injections are given every few weeks, so adherence can be checked and missed doses are noticed. They have the same kinds of side effects as the oral form of the drug.
Відповідь
A · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
Чому це відповідь
Injuries that do not fit the child's developmental stage or the history, and bruises of different ages, are warning signs of abuse. The nurse documents objectively and reports through safeguarding procedures.
Відповідь
D · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 13,6 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: десяті
13.5839 → 5
Вирішує лише наступна цифра
13,5839 → 8
8 — це 5 або більше, тому 5 округлюємо вгору.
Подальші цифри (39) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 13,6 mL
Відповідь
x = 13,6 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 2,4 L
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Об’єм за добу
100 mL/h × 24 h = 2400 mL
У літрах
V = 2400/1000 = 2,4 L
Відповідь
V = 2,4 L
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 250 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза
10·25 = 250 mg
Відповідь
D = 250 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 2,4 mL
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза за масою тіла
5·24 = 120 mg
Об’єм
V = (120/250)·5 = 2,4 mL
Відповідь
V = 2,4 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 42 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
6·60 = 360 min
Швидкість крапання
R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min
Відповідь
R = 42 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 42 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: Δ = 30 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1000/10 = 100 mL/h
Нова швидкість
R = 650/5 = 130 mL/h
Відсоткова зміна
Δ = (130 − 100)/100·100% = 30%
Відповідь
Δ = 30%
Це збільшення більш ніж на 25%: у більшості лікарень замість того, щоб надолужувати, потрібно зв’язатися з лікарем, який призначив, і оцінити пацієнта щодо перевантаження рідиною.
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 12,2 mL/h
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Units за годину
15·81 = 1 215 од./h
Концентрація
25 000/250 = 100 од./mL
Швидкість помпи
R = 1215/100 = 12,15 ≈ 12,2 mL/h
Відповідь
R = 12,2 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: D = 9 mcg/kg/min
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
400 000/250 = 1600 mcg/mL
Мікрограми за хвилину
33·1600 = 52800 mcg/h
52800/60 = 880 mcg/min
На кілограм
D = 880/98 = 8,98 ≈ 9 mcg/kg/min
Відповідь
D = 9 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 0,93 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
475 + 425 = 900 mL
На кілограм за годину
U = 900/(81·12) = 0,9259 ≈ 0,93 mL/kg/h
Відповідь
U = 0,93 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 380 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
06:00 → 07:30 = 1,5 h
Введений об’єм
80·1,5 = 120 mL
Залишок об’єму
V = 500 − 120 = 380 mL
Відповідь
V = 380 mL
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 10
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: постійно волога → 1
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 1 + 1 + 1 + 2 + 3 + 2 = 10
Відповідь
B = 10
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: легкий ризик
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: дуже волога → 2
активність: іноді ходить → 3
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: проблема → 1
Додайте
Сума за Брейден = 4 + 2 + 3 + 1 + 4 + 1 = 15
Рівень ризику
15 → легкий ризик
Відповідь
легкий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 35 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
дальність: 33–37 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 35 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s
Формула Базетта
QTc = 0,40/√1,12 = 0,40/1,058 = 0,378 s
Відповідь
QTc = 0,378 s
У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (378 ms)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: частота передсердь = 79 bpm
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
Частота передсердь
P–P = 19 малих клітинок = 0,76 s → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ 79 за хвилину
Частота шлуночків
6 комплексів QRS за 6 s × 10 = 60 за хвилину
Відповідь
частота передсердь = 79 bpm
Відповідь
частота передсердь = 79 bpm
II ступінь, II тип: 3 зубців P на кожні 2 комплексів QRS зі сталим PR.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.