Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Який звук під час ручного вимірювання артеріального тиску позначає систолічний тиск?

  1. AПерший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети
  2. BНайгучніший почутий звук
  3. CЗвук, почутий до накачування манжети
  4. DМомент, коли всі звуки зникають під час випускання повітря з манжети
2.Основи сестринської справиСкладна

A severely malnourished patient is about to start feeding. Which complication is a particular risk?

  1. ARefeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
  2. BVery high blood sodium in the first hour
  3. CImmediate allergic reaction to the feed
  4. DSudden weight gain of several kilograms of fat in the first week
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which instruction about using a standard walker is correct?

  1. AWalk well ahead of the walker for balance
  2. BCarry the walker and use it only when tired
  3. CPush up from the walker to stand from a chair
  4. DMove the walker forward, then step into it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

An audit shows poor hand hygiene compliance on a ward. Which plan is most likely to improve it?

  1. ADisciplining staff who are seen not cleaning their hands, with no other change
  2. BA combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
  3. CA single poster about hand hygiene placed in the staff room
  4. DRemoving all sinks so staff must use hand rub
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Помічник з догляду доповідає про чотирьох пацієнтів. Чия доповідь потребує уваги медсестри першою?

  1. AПацієнт із ХОЗЛ має SpO₂ 90% у спокої, що відповідає його звичним значенням
  2. BПацієнт виділив 300 mL сечі за останні 6 годин
  3. CПацієнт через добу після операції на животі стає неспокійним і має ЧСС 124/min
  4. DПацієнт просить ще одну подушку
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Під час напруженої зміни пора виконати чотири завдання. Яке медсестра має зробити першим?

  1. AОновити план сестринського догляду перед аудитом керівників
  2. BДати рутинну щоденну таблетку вітаміну, яку пора давати в той самий час
  3. CДопомогти стабільному пацієнтові заповнити картку меню на завтра
  4. DПерша доза внутрішньовенного антибіотика пацієнтові з підозрою на сепсис
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. ATheir body water content increases with age
  2. BTheir sense of thirst is often reduced
  3. CTheir kidneys hold on to too much water
  4. DThey always drink large amounts of tea
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with a possible neck injury after a fall needs their airway opened. Which manoeuvre is preferred?

  1. AHead tilt with chin lift
  2. BHyperextending the neck
  3. CTurning the head to one side
  4. DJaw thrust
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта з цирозом альбумін 2,2 g/dL (22 g/L). Яка знахідка найімовірніше з цим пов'язана?

  1. AГіперкаліємія
  2. BЗбільшений діурез
  3. CВисокий артеріальний тиск
  4. DНабряки та асцит
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A stable patient's hemoglobin has been 13–14 g/dL for days. Today's result is 8,2 g/dL, but the patient feels well, the vital signs are normal and there is no bleeding. What should the nurse suspect first?

  1. AA normal day-to-day variation in Hb
  2. BA sample taken from the wrong patient
  3. CSudden massive internal bleeding
  4. DAcute bone marrow failure overnight
11.ФармакологіяСередня

Which adverse effect is a well-known risk of zidovudine?

  1. ARed–green colour blindness
  2. BGum overgrowth
  3. COrange-red colouring of the urine and tears
  4. DBone marrow suppression, especially anaemia
12.ФармакологіяСкладна

A drug is ordered at 5 micrograms/kg/min for an 80 kg patient. The infusion contains 1,600 micrograms per mL. What rate in mL/h is needed?

  1. A150 mL/h
  2. B15 mL/h
  3. C4 mL/h
  4. D25 mL/h
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient choosing between a mechanical and a biological heart valve asks about the main difference. Which answer is accurate?

  1. AMechanical valves wear out within one year
  2. BBoth types need no medicines after surgery
  3. CMechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
  4. DBiological valves last longer but need lifelong warfarin
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

After four days of antibiotics for pneumonia, a patient still has fever and pleuritic pain. There is dullness and reduced breath sounds at the right base. What complication should be suspected?

  1. AA parapneumonic effusion or empyema
  2. BAsthma triggered by the infection
  3. CAn allergic reaction to the antibiotic
  4. DNormal recovery from pneumonia
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

After a change in the levothyroxine dose, when is the TSH usually rechecked?

  1. AAfter about 2 years of treatment
  2. BAfter 3 days
  3. CAfter about 6–8 weeks
  4. DAfter 24 hours
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A 66-year-old smoker has had two episodes of painless red urine. Urine cultures are negative. Which plan is most appropriate?

  1. AAnother course of antibiotics for a UTI
  2. BUrgent referral for cystoscopy and imaging
  3. CAdvise more fluids and review in a year
  4. DReassure him, because the blood has stopped
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which patient is at highest risk of refeeding syndrome?

  1. AA patient who missed one lunch because of a scan
  2. BAn underweight patient who has eaten very little for 10 days
  3. CA patient with a normal BMI eating three meals a day
  4. DA healthy adult after an overnight fast for minor surgery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with a leg ulcer has an ABPI of 0,5. The doctor's plan mentions starting strong compression bandages. What should the nurse do?

  1. AApply the strongest compression to speed healing
  2. BApply compression and elevate the leg above the heart all day
  3. CWithhold strong compression and discuss urgent vascular referral
  4. DApply compression but only at night
19.Акушерське медсестринствоСередня

Parents ask why their baby is having a pulse oximetry check on the right hand and a foot. What is the reason?

  1. ATo screen for critical congenital heart disease
  2. BTo check the baby's blood glucose
  3. CTo screen for hearing loss
  4. DTo measure the baby's blood pressure
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Which finding in a newborn at 6 hours requires the most urgent action?

  1. ACentral cyanosis, fast breathing and grunting
  2. BMild moulding of the head
  3. CAcrocyanosis of the hands and feet
  4. DSmall white milia on the nose and chin
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Які заходи є ключовими в лікуванні вазооклюзивної (больової) кризи при серпоподібноклітинній анемії?

  1. AРідини, ефективне знеболення й кисень, якщо в дитини гіпоксія
  2. BСуворий постільний режим без знеболення
  3. CОбмеження рідини для захисту нирок і холодні компреси на болючі ділянки
  4. DПрепарати заліза
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 2-year-old has had three febrile urinary tract infections. Which underlying condition should be considered?

  1. AVesicoureteral reflux
  2. BHypospadias
  3. CTesticular torsion on both sides
  4. DNephrotic syndrome
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient who has started chlorpromazine feels dizzy when she gets out of bed. What should the nurse teach her?

  1. ADrink a cup of strong coffee before getting out of bed each morning
  2. BGet up quickly to get the blood flowing to the brain
  3. CStop the medicine if the dizziness happens more than once
  4. DSit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнт, якого лікують від опіоїдної залежності, має отримати першу дозу бупренорфіну. Він востаннє вживав героїн 2 години тому. Який ризик?

  1. AБупренорфін додасться до героїну й спричинить небезпечне опіоїдне передозування з пригніченням дихання
  2. BБупренорфін може спричинити спровоковану абстиненцію, якщо його дати, поки повні агоністи ще діють
  3. CРизику немає; його слід дати негайно
  4. DБупренорфін взагалі не матиме жодної дії
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
4 lb 11 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 4 lb 11 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

4 lb 11 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
3 склянок? mL½ tbsp? mL4 fl oz? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 3 склянок з чай, ½ tbsp з рідка добавка, 4 fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
18 kg15 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 18 kg, йому призначено 15 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

18 kg15 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 2250 одиниць препарату, який випускають по 5000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

2250 units5000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 6 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mg500 mL20 mL/h? mg/h

Мішок містить 400 mg препарату в 500 mL і крапає зі швидкістю 20 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

400 mg/500 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
25 000 од.500 mLheparin? mL/h84 kg12 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 25 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 12 units/kg/h пацієнтові масою 84 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

25 000 од./500 mL12 од./kg/h84 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h88 kg20 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 88 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 20 mcg/min. Пакет містить 25 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

25 mg/250 mL20 mcg/min88 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годмолоко240 mLчай240 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча450 mLсеча350 mLсеча175 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

молоко: 240 mLчай: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 50 mL/hпочаток 15:30tусього​ = ? h125 mL/h × 4 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 15:30 зі швидкістю 125 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 50 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL125 mL/h · 4 h50 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 7/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 110/66 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 37,1 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 7SpO₂ 99%O₂SBP 110HR 88AT 37,1 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 36 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 36 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVасистоліяфібриляція передсердьфібриляція шлуночківшлуночкова тахікардія

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1асистолія
  2. 2фібриляція передсердь
  3. 3фібриляція шлуночків
  4. 4шлуночкова тахікардія

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Перший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети

Чому це відповідь

Систолічний тиск — перший чіткий тон Короткова, коли кров починає проходити під манжетою. Діастолічний тиск зазвичай визначають там, де звуки зникають.

Відповідь

A · Перший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium

Чому це відповідь

When feeding restarts after starvation, insulin release drives phosphate, potassium and magnesium into the cells. Low levels can cause heart failure and arrhythmias, so feeding starts slowly and bloods are monitored.

Відповідь

A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Move the walker forward, then step into it

Чому це відповідь

The patient moves the walker forward, sets it down with all legs on the floor and then steps into it. To stand, they push up from the chair arms, because a walker can tip if used to pull up.

Відповідь

D · Move the walker forward, then step into it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback

Чому це відповідь

Multimodal strategies, such as easy access to hand rub at the point of care, training, reminders, audits with feedback and leadership support, improve hand hygiene more than single actions.

Відповідь

B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Пацієнт через добу після операції на животі стає неспокійним і має ЧСС 124/min

Чому це відповідь

Нова неспокійність зі швидким пульсом після операції може означати кровотечу, сепсис чи гіпоксію. SpO₂ 90% очікувана для цього пацієнта з ХОЗЛ, а 300 mL за 6 годин (50 mL/h) — достатній діурез.

Відповідь

C · Пацієнт через добу після операції на животі стає неспокійним і має ЧСС 124/min
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Перша доза внутрішньовенного антибіотика пацієнтові з підозрою на сепсис

Чому це відповідь

Ранні антибіотики покращують виживання при сепсисі й їх бажано давати протягом години після розпізнавання. Інші завдання рутинні й можуть зачекати.

Відповідь

D · Перша доза внутрішньовенного антибіотика пацієнтові з підозрою на сепсис
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Their sense of thirst is often reduced

Чому це відповідь

With age, thirst is blunted, kidney concentrating ability falls and total body water decreases. Cognitive or physical problems can also make it harder to drink.

Відповідь

B · Their sense of thirst is often reduced
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Jaw thrust

Чому це відповідь

A jaw thrust opens the airway with minimal neck movement. The cervical spine is protected with manual in-line stabilisation, although opening the airway still takes priority if it remains obstructed.

Відповідь

D · Jaw thrust
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Набряки та асцит

Чому це відповідь

Альбумін забезпечує більшу частину онкотичного тиску, що утримує рідину в судинах. Коли він низький, рідина витікає в тканини та черевну порожнину, спричиняючи набряки й асцит, разом із портальною гіпертензією при цирозі.Перевірено за: Albumin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · Набряки та асцит
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · A sample taken from the wrong patient

Чому це відповідь

A sudden large change with no clinical change suggests a specimen error, such as wrong blood in the tube or dilution with IV fluid. The nurse assesses the patient, informs the provider and arranges a repeat sample with careful identification, while staying alert for true bleeding.

Відповідь

B · A sample taken from the wrong patient
11.Фармакологія

Відповідь: D · Bone marrow suppression, especially anaemia

Чому це відповідь

Zidovudine, a nucleoside reverse transcriptase inhibitor, can cause anaemia and neutropenia. Blood counts are checked regularly during treatment.

Відповідь

D · Bone marrow suppression, especially anaemia
12.Фармакологія

Відповідь: B · 15 mL/h

Чому це відповідь

5 × 80 = 400 micrograms/min, × 60 = 24,000 micrograms/h, ÷ 1,600 micrograms/mL = 15 mL/h. Weight-based infusions are double-checked because errors are easy to make.

Відповідь

B · 15 mL/h
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation

Чому це відповідь

Mechanical valves are very durable but are thrombogenic, so lifelong warfarin is needed. Biological (tissue) valves usually do not need long-term anticoagulation but wear out over time and may need replacement. Age, lifestyle and bleeding risk guide the choice.

Відповідь

C · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · A parapneumonic effusion or empyema

Чому це відповідь

Persistent fever and signs of pleural fluid suggest a parapneumonic effusion, which may become infected (empyema). Ultrasound and diagnostic pleural aspiration are needed, and an infected collection usually needs a chest drain in addition to antibiotics.

Відповідь

A · A parapneumonic effusion or empyema
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · After about 6–8 weeks

Чому це відповідь

Levothyroxine has a half-life of about a week, so it takes several weeks to reach a new steady state. TSH is usually rechecked about 6–8 weeks after a dose change.

Відповідь

C · After about 6–8 weeks
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Urgent referral for cystoscopy and imaging

Чому це відповідь

Painless visible haematuria in an older smoker, with no infection, must be investigated urgently for bladder or kidney cancer. Intermittent bleeding does not mean the cause has gone.

Відповідь

B · Urgent referral for cystoscopy and imaging
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · An underweight patient who has eaten very little for 10 days

Чому це відповідь

Risk factors include a low BMI, little or no intake for over 5 days, significant weight loss, alcohol misuse and low electrolytes before feeding. These patients start nutrition slowly with electrolyte monitoring.

Відповідь

B · An underweight patient who has eaten very little for 10 days
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral

Чому це відповідь

An ABPI of 0,5 suggests severe arterial disease, and strong compression could cause limb ischaemia. The nurse raises the concern and the patient is referred to vascular specialists.

Відповідь

C · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · To screen for critical congenital heart disease

Чому це відповідь

Pulse oximetry screening compares oxygen saturation in the right hand (pre-ductal) and a foot (post-ductal). A low reading or a significant difference can indicate critical congenital heart disease.

Відповідь

A · To screen for critical congenital heart disease
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Central cyanosis, fast breathing and grunting

Чому це відповідь

Central cyanosis, tachypnoea and grunting indicate respiratory distress and need immediate assessment, oxygen and evaluation for causes such as infection, heart disease or lung problems.

Відповідь

A · Central cyanosis, fast breathing and grunting
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Рідини, ефективне знеболення й кисень, якщо в дитини гіпоксія

Чому це відповідь

Ключові заходи — гідратація, швидке знеболення (часто опіоїдами), тепло та кисень за низької сатурації. Холод спричиняє вазоконстрикцію й може посилити серпоподібну трансформацію.

Відповідь

A · Рідини, ефективне знеболення й кисень, якщо в дитини гіпоксія
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Vesicoureteral reflux

Чому це відповідь

Vesicoureteral reflux allows urine to flow back from the bladder into the ureters and kidneys, causing recurrent UTIs and possible kidney scarring. Children with repeated febrile UTIs are investigated with imaging.

Відповідь

A · Vesicoureteral reflux
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly

Чому це відповідь

Many antipsychotics cause orthostatic hypotension through alpha-1 blockade. Rising slowly reduces dizziness and the risk of falls; the nurse also checks lying and standing blood pressure.

Відповідь

D · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Бупренорфін може спричинити спровоковану абстиненцію, якщо його дати, поки повні агоністи ще діють

Чому це відповідь

Бупренорфін витісняє повні агоністи з опіоїдних рецепторів, але активує їх слабше, що спричиняє раптову абстиненцію. Його зазвичай починають, коли пацієнт уже має ознаки абстиненції, оцінені, наприклад, за шкалою абстиненції.

Відповідь

B · Бупренорфін може спричинити спровоковану абстиненцію, якщо його дати, поки повні агоністи ще діють
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 2,13 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

11 oz/16 = 0,6875 lb
4 + 0,6875 = 4,688 lb

Фунти в кілограми

m = 4,688/2,2 = 2,131 ≈ 2,13 kg

Відповідь

m = 2,13 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 847,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

3 склянок = 3·240 = 720 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL

Додайте

V = 720 + 7,5 + 120 = 847,5 mL

Відповідь

V = 847,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 270 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

15·18 = 270 mg

Відповідь

D = 270 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,45 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 2250/5000 = 0,45 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,45 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 42 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

6·60 = 360 min

Швидкість крапання

R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Відповідь

R = 42 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 42 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 16 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

400/500 = 0,8 mg/mL

Швидкість дозування

D = 0,8·20 = 16 mg/h

Відповідь

D = 16 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 20,2 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

12·84 = 1 008 од./h

Концентрація

25 000/500 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1008/50 = 20,16 ≈ 20,2 mL/h

Відповідь

R = 20,2 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 12 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

25 000/250 = 100 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

20·60 = 1200 mcg/h

Швидкість помпи

R = 1200/100 = 12 mL/h

Відповідь

R = 12 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1130 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 240 + 240 = 480 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1130 mL

Відповідь

I = 1130 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 14 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL залишилося

Друга частина

500/50 = 10 h

Загальний час

t = 4 + 10 = 14 h

Відповідь

t = 14 h

Це приблизно 14 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 05:30.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 7/min → 3
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 110 mmHg → 1
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 6

Відповідь

NEWS2 = 6
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 35

Рівень ризику

35 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 25,7 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|57 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,7 = 25,7 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 25,7 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 46,2 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·36 + 21 = 46,2 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 46,2 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,52 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Формула Базетта

QTc = 0,52/√1,00 = 0,52/1 = 0,52 s

Відповідь

QTc = 0,52 s

Понад 0,50 s: різко подовжений. (520 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: фібриляція шлуночків

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: підрахувати частоту шлуночків неможливо.
2. Ритм: хаотичний, без повторюваної закономірності.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: комплекси QRS відсутні.

Інтерпретація

фібриляція шлуночків

Відповідь

фібриляція шлуночків

У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції. Це лише тренування розпізнавання.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions