Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

What is the main purpose of a wound drain after surgery?

  1. ATo measure the temperature inside the wound
  2. BTo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
  3. CTo remove fluid or blood that could collect and delay healing
  4. DTo keep the wound edges apart until it heals
2.Основи сестринської справиСкладна

A nurse develops vomiting and diarrhoea during a norovirus outbreak. When can they usually return to work (UK guidance)?

  1. A48 hours after the symptoms have stopped
  2. BAs soon as the vomiting stops
  3. CThe next shift, if they feel well enough
  4. DAfter a full week, whatever the symptoms
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Які відходи перев'язувальних матеріалів слід утилізувати як клінічні (біологічно небезпечні) відходи?

  1. AЗовнішня паперова обгортка стерильного набору для перев'язки
  2. BПов'язка, просочена виділеннями з інфікованої рани
  3. CНевикористана запечатана пов'язка з простроченим терміном
  4. DЧистий паперовий рушник, яким сушили руки
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. AWalk with the patient to the bathroom and stay close by
  2. BRaise all four side rails so the patient stays in bed
  3. CTell the patient to wait until the morning
  4. DTell the patient to go alone and use the call light if needed
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse cannot read part of a medication order. What should the nurse do?

  1. AAsk another nurse to guess what the order most likely says, then give it
  2. BGive the usual dose of the drug the nurse thinks was meant
  3. CSkip the drug and not tell anyone until the next ward round
  4. DContact the prescriber to clarify the order before giving the drug
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A nurse has a needlestick injury from a used needle. What should the nurse do first?

  1. AScrub the area with bleach
  2. BFinish the shift and report it tomorrow
  3. CWash the area with soap and water
  4. DSqueeze the wound hard and suck it
7.Клінічна сестринська справаСередня

When is a rapid-acting insulin such as insulin aspart usually given?

  1. AOnly at bedtime
  2. BOnce a week
  3. CTwo hours after finishing a meal
  4. DJust before or with a meal
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Після великої операції в пацієнта знижується тиск, зростає ЧСС, а живіт набряклий і напружений, хоча пов'язка на рані суха. Що слід запідозрити?

  1. AЗакреп
  2. BІнфекцію сечових шляхів
  3. CНормальний післяопераційний набряк без приводу для занепокоєння
  4. DВнутрішню кровотечу
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient has had severe watery diarrhea for 4 days. Which laboratory pattern would the nurse expect?

  1. AHigh potassium and high bicarbonate
  2. BHigh sodium and high calcium
  3. CLow potassium and low bicarbonate
  4. DLow glucose and high magnesium
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Після хіміотерапії швидкозростаючої лімфоми який патерн результатів вказує на синдром лізису пухлини?

  1. AВисокий калій, високий фосфат, висока сечова кислота та низький кальцій
  2. BНизький калій, низький фосфат, низька сечова кислота та підвищений кальцій
  3. CНормальні електроліти з високим гемоглобіном
  4. DЛише високий натрій і низька глюкоза
11.ФармакологіяСередня

Який найважливіший побічний ефект препаратів сульфонілсечовини, як-от гліклазиду?

  1. AЛактатацидоз
  2. BСухий кашель
  3. CГіпоглікемія
  4. DГіперкаліємія
12.ФармакологіяСкладна

Which strategy is most effective at preventing errors with IV insulin infusions?

  1. AUsing insulin syringes to measure large IV volumes
  2. BPreparing insulin infusions in advance and leaving them unlabelled
  3. CWriting "U" for units on the order
  4. DAn independent double check and a smart pump with a drug library
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

What is the purpose of cardiac resynchronisation therapy (a biventricular pacemaker)?

  1. ATo replace a damaged heart valve
  2. BTo slow the atrial rate in patients with atrial fibrillation
  3. CTo deliver a shock whenever the heart rate exceeds 100/min
  4. DTo make both ventricles contract together and more efficiently
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient regains a pulse after a ventricular fibrillation arrest that was probably caused by a heart attack. Which investigation is most urgent?

  1. AAn abdominal ultrasound
  2. BA 12-lead ECG
  3. CSpirometry
  4. DA lumbar puncture
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

An older patient with a long-term catheter has bacteria in the urine but no symptoms. What is usually appropriate?

  1. ANo antibiotics, as long as there are no symptoms
  2. BA full course of antibiotics straight away
  3. CRemove the catheter permanently at once
  4. DAntibiotics for life to keep the urine sterile
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with myasthenia gravis is admitted with pneumonia. Which newly prescribed antibiotic should the nurse question?

  1. AAmoxicillin
  2. BCeftriaxone
  3. CBenzylpenicillin
  4. DGentamicin
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which advice may help reduce the risk of a parastomal hernia after stoma surgery?

  1. AAvoid heavy lifting early on and use support garments as advised
  2. BStrain hard on the toilet each day to strengthen the abdominal muscles
  3. CDo intensive sit-ups from the first week
  4. DKeep the stoma bag as full as possible
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A nurse teaches a patient going home between chemotherapy cycles. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll wash my hands often and avoid people with infections."
  2. B"If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."
  3. C"I'll check my temperature whenever I feel hot, shivery or unwell."
  4. D"I'll keep the emergency number and call if I feel shivery."
19.Акушерське медсестринствоСередня

Жінку на 32-му тижні з відомим передлежанням плаценти госпіталізовано з кровотечею. Якої процедури слід уникати?

  1. AБезперервного моніторингу серцебиття плода
  2. BПальцевого піхвового дослідження
  3. CВимірювання артеріального тиску
  4. DВстановлення внутрішньовенного катетера
20.Акушерське медсестринствоСкладна

У жінки на 30-му тижні регулярні болісні перейми кожні 5 хвилин зі змінами шийки матки. Яке лікування, як очікується, захистить легені дитини, якщо настануть пологи?

  1. AАнти-D імуноглобулін
  2. BОкситоцин
  3. CАнтенатальні кортикостероїди
  4. DМетилергометрин
21.Педіатричне медсестринствоСередня

The nurse uses a blood pressure cuff that is too small for a child's arm. What effect will this have?

  1. AThe reading will be falsely high
  2. BThe reading will be accurate but slower to obtain
  3. CThe reading will be falsely low
  4. DThe cuff will not inflate at all
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. ADiarrhoea
  2. BConjunctivitis
  3. COtitis media
  4. DPneumonia
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which side effects are most common with quetiapine?

  1. AA cough and swollen ankles
  2. BSedation, dizziness when standing and weight gain
  3. CInsomnia and severe weight loss
  4. DHigh prolactin with breast enlargement in almost every patient
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Через два тижні після початку СІЗЗС пацієнт каже: «Це не діє. Я перестану це приймати». Яка найкраща відповідь?

  1. AСказати, що антидепресанти ніколи не діють
  2. BПогодитися, що слід негайно припинити, бо антидепресант, який не допоміг за два тижні, навряд чи колись допоможе
  3. CПояснити, що повна дія часто потребує кількох тижнів, заохотити продовжувати та стежити за настроєм і безпекою
  4. DСказати подвоїти дозу
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,1 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 35,1 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

35,1 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1½ tsp · 3/добу · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1½ tsp пероральної суспензії кожні 8 годин протягом 7 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

1½ tspкожні 8 годин7 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
500 mg+ 9,6 mLV = ? mL

Флакон містить 500 mg порошку. На етикетці: додайте 9,6 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 10 mL. Призначено 60 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?

500 mg+ 9,6 mL → 10 mL60 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 1800 мікрограмів. Ампула містить 2 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

1800 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
320 mLзалишилося? mL/h7 h залишилося

Призначено 500 mL протягом 12 годин. Через 5 годин ви бачите, що в мішку ще 320 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

500 mL / 12 hчерез 5 h: 320 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mg100 mL25 mL/h? mg/h

Мішок містить 400 mg препарату в 100 mL і крапає зі швидкістю 25 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

400 mg/100 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL80 од./kg · 68 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 80 units/kg для пацієнта масою 68 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

80 од./kg68 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine27 mL/h110 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dobutamine (250 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 27 mL/h. Пацієнт важить 110 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL27 mL/h110 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годчай240 mLвода300 mLжеле120 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча300 mLсеча350 mLсеча275 mLсеча375 mLрановий дренаж70 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

чай: 240 mLвода: 300 mLжеле: 120 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 100 mLсеча: 300 mLсеча: 350 mLсеча: 275 mLсеча: 375 mLрановий дренаж: 70 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL60 mL/hпочаток 13:3021:00: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 13:30, його вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 21:00?

500 mL60 mL/h13:30 → 21:00
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі спонтанно, говорить реченнями, але сплутаний і має найкращу рухову відповідь: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 2 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 53 mmHg (7,1 kPa) і PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 53 mmHg (7,1 kPa)PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьсинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)нормальний синусовий ритматріовентрикулярна блокада I ступеня

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
  3. 3нормальний синусовий ритм
  4. 4атріовентрикулярна блокада I ступеня
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова брадикардіяасистоліяатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)вузловий ритм

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова брадикардія
  2. 2асистолія
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4вузловий ритм

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · To remove fluid or blood that could collect and delay healing

Чому це відповідь

Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.

Відповідь

C · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · 48 hours after the symptoms have stopped

Чому це відповідь

People can still shed norovirus after symptoms settle, so staff usually stay off work until 48 hours symptom-free. This helps stop outbreaks spreading on wards.

Відповідь

A · 48 hours after the symptoms have stopped
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Пов'язка, просочена виділеннями з інфікованої рани

Чому це відповідь

Предмети, забруднені кров'ю чи інфекційними біологічними рідинами, потрапляють у клінічні відходи згідно з місцевими правилами. Чисте пакування йде у загальні відходи чи на переробку, щоб обсяг клінічних відходів був якомога меншим.

Відповідь

B · Пов'язка, просочена виділеннями з інфікованої рани
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Чому це відповідь

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Відповідь

A · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug

Чому це відповідь

An unclear order must be clarified with the prescriber before the medication is given. Guessing or ignoring the order can harm the patient.

Відповідь

D · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Wash the area with soap and water

Чому це відповідь

The wound is washed with soap and water at once. The nurse then reports the injury immediately so the source patient can be tested and post-exposure treatment considered.

Відповідь

C · Wash the area with soap and water
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Just before or with a meal

Чому це відповідь

Rapid-acting insulins start working within minutes, so they are given with meals to match the glucose rise. Giving the dose without eating risks hypoglycaemia.

Відповідь

D · Just before or with a meal
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Внутрішню кровотечу

Чому це відповідь

Гемодинамічні ознаки шоку зі здуттям живота свідчать про внутрішньочеревну кровотечу навіть без видимої крововтрати. Потрібен невідкладний огляд хірурга.

Відповідь

D · Внутрішню кровотечу
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Low potassium and low bicarbonate

Чому це відповідь

Lower gut fluid contains potassium and bicarbonate, so severe diarrhea causes hypokalemia and a normal anion gap (hyperchloremic) metabolic acidosis, plus dehydration. Vomiting, in contrast, causes metabolic alkalosis.Перевірено за: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Metabolic acidosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Low potassium and low bicarbonate
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Високий калій, високий фосфат, висока сечова кислота та низький кальцій

Чому це відповідь

Коли розпадається багато пухлинних клітин, калій, фосфат і нуклеїнові кислоти (що перетворюються на сечову кислоту) заповнюють кров. Фосфат зв'язує кальцій, тому кальцій падає. Ризики включають аритмії та гостре ураження нирок.Перевірено за: Tumor Lysis Syndrome (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Відповідь

A · Високий калій, високий фосфат, висока сечова кислота та низький кальцій
11.Фармакологія

Відповідь: C · Гіпоглікемія

Чому це відповідь

Сульфонілсечовини закривають АТФ-чутливі калієві канали в бета-клітинах, вивільняючи інсулін. Інсулін вивільняється навіть тоді, коли глюкоза вже низька, тож головний ризик — гіпоглікемія.

Відповідь

C · Гіпоглікемія
12.Фармакологія

Відповідь: D · An independent double check and a smart pump with a drug library

Чому це відповідь

Independent double checks, standard concentrations and smart pumps with dose limits reduce insulin errors. "U" for units is avoided because it can be misread as a zero.

Відповідь

D · An independent double check and a smart pump with a drug library
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · To make both ventricles contract together and more efficiently

Чому це відповідь

In heart failure with a wide QRS (often left bundle branch block), the ventricles contract out of step. Pacing both ventricles restores coordinated contraction, improving symptoms and survival. Many devices also include a defibrillator.

Відповідь

D · To make both ventricles contract together and more efficiently
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · A 12-lead ECG

Чому це відповідь

After return of spontaneous circulation, a 12-lead ECG looks for STEMI, which needs urgent coronary angiography and PCI. Post-resuscitation care also aims for normal oxygen and CO₂ levels, blood pressure support, glucose control and avoiding fever.

Відповідь

B · A 12-lead ECG
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · No antibiotics, as long as there are no symptoms

Чому це відповідь

Nearly all long-term catheters become colonised. Treating asymptomatic bacteriuria does not improve outcomes and promotes resistance. Antibiotics are reserved for symptomatic infection.

Відповідь

A · No antibiotics, as long as there are no symptoms
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Gentamicin

Чому це відповідь

Aminoglycosides such as gentamicin can impair neuromuscular transmission and trigger a myasthenic crisis. Fluoroquinolones, magnesium and some other drugs carry similar warnings. The nurse checks with the prescriber before giving it.

Відповідь

D · Gentamicin
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Avoid heavy lifting early on and use support garments as advised

Чому це відповідь

Avoiding heavy lifting in the early months, supporting the abdomen when coughing, gentle core exercises as advised by the stoma team and a healthy weight may reduce risk.

Відповідь

A · Avoid heavy lifting early on and use support garments as advised
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · "If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."

Чому це відповідь

Fever or feeling unwell during the nadir may mean neutropenic sepsis, which needs urgent assessment and antibiotics within an hour. Patients must call the emergency line straight away, not wait at home.

Відповідь

B · "If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Пальцевого піхвового дослідження

Чому це відповідь

Пальцеве піхвове дослідження може пошкодити низько розташовану плаценту й спричинити тяжку кровотечу. Моніторинг, внутрішньовенний доступ, аналізи крові та УЗД доречні.

Відповідь

B · Пальцевого піхвового дослідження
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Антенатальні кортикостероїди

Чому це відповідь

Антенатальні кортикостероїди зменшують дихальну недостатність у недоношених дітей. Токоліз можна застосувати, щоб виграти час, а сульфат магнію вводять для нейропротекції плода, коли пологи до приблизно 32-го тижня ймовірні.

Відповідь

C · Антенатальні кортикостероїди
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · The reading will be falsely high

Чому це відповідь

A cuff that is too small gives falsely high readings, and one that is too large gives falsely low readings. The bladder width should be about 40% of the arm circumference.

Відповідь

A · The reading will be falsely high
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Pneumonia

Чому це відповідь

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Відповідь

D · Pneumonia
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Sedation, dizziness when standing and weight gain

Чому це відповідь

Quetiapine commonly causes drowsiness, orthostatic hypotension and metabolic effects. It has a lower risk of extrapyramidal effects and raised prolactin than many other antipsychotics.

Відповідь

B · Sedation, dizziness when standing and weight gain
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Пояснити, що повна дія часто потребує кількох тижнів, заохотити продовжувати та стежити за настроєм і безпекою

Чому це відповідь

Антидепресантам потрібно кілька тижнів для повного ефекту. Раптова відміна може спричинити симптоми відміни. Медсестра заохочує прихильність до лікування, стежить за суїцидальними думками та передає занепокоєння лікареві.

Відповідь

C · Пояснити, що повна дія часто потребує кількох тижнів, заохотити продовжувати та стежити за настроєм і безпекою
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 95,2 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

35,1·9/5 = 63,18

Додайте 32

T = 63,18 + 32 = 95,18 ≈ 95,2 °F

Відповідь

T = 95,2 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 157,5 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Увесь курс

V = 7,5 mL × 3/добу × 7 = 157,5 mL

Відповідь

V = 157,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Концентрація після змішування

500 mg/10 mL = 50 mg/mL

Об’єм

V = 60/50 = 1,2 mL

Відповідь

V = 1,2 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,9 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Об’єм

V = 1800/2000 = 0,9 mL

Відповідь

V = 0,9 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 45,71 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

500/12 = 41,67 mL/h

Нова швидкість

R = 320/7 = 45,71 mL/h

Відповідь

R = 45,71 mL/h

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 100 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

400/100 = 4 mg/mL

Швидкість дозування

D = 4·25 = 100 mg/h

Відповідь

D = 100 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,1 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

80·68 = 5 440 од.

Об’єм

V = 5440/5000 = 1,088 ≈ 1,1 mL

Відповідь

V = 1,1 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 4,1 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

27·1000 = 27000 mcg/h
27000/60 = 450 mcg/min

На кілограм

D = 450/110 = 4,091 ≈ 4,1 mcg/kg/min

Відповідь

D = 4,1 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 50 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 240 + 300 + 120 = 660 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·8 = 600 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1420 mL

Загальне виведення

300 + 350 + 275 + 375 + 70 = 1370 mL

Баланс

B = 1420 − 1370 = 50 mL

Відповідь

B = 50 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 50 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

13:30 → 21:00 = 7,5 h

Введений об’єм

60·7,5 = 450 mL

Залишок об’єму

V = 500 − 450 = 50 mL

Відповідь

V = 50 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірна

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі спонтанно → 4
V: говорить реченнями, але сплутаний → 4
M: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання) → 4

Додайте

GCS = 4 + 4 + 4 = 12

Тяжкість

GCS 12 → помірна

Відповідь

помірна
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 15 + 20 + 0 + 0 = 75

Рівень ризику

75 → високий ризик

Відповідь

високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 22,2 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|31 − 40| = 9 mmHg → 0,9 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·0,9 = 22,2 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 22,2 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 21,73 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 60/0,8 = 149,7 − 75 = 74,73 mmHg

Градієнт

A–a = 74,73 − 53 = 21,73 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 21,73 mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 9 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 90 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (0,68 s), крім ранніх скорочень і паузи після кожного з них.
3. Зубці P: позитивні перед кожним вузьким QRS; відсутні перед ранніми широкими скороченнями.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s у синусових скороченнях; ранні скорочення широкі (0,14 s) і химерні, зубець T спрямований в інший бік.

Інтерпретація

синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Відповідь

синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: асистолія

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: підрахувати частоту шлуночків неможливо.
2. Ритм: відсутній; майже пряма лінія.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: комплекси QRS відсутні.

Інтерпретація

асистолія

Відповідь

асистолія

Пряму лінію завжди перевіряють: огляньте пацієнта, електроди й підсилення та перегляньте друге відведення, адже нещільний електрод або дрібна фібриляція шлуночків можуть виглядати як асистолія.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions