Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Яку мету пацієнта сформульовано за принципом SMART?
AПацієнт незабаром почуватиметься краще
BПацієнт покращить мобільність
CПацієнт намагатиметься їсти більше
DПацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці
2.Основи сестринської справиСкладна
Why should a near miss be reported even though no harm occurred?
AIt helps find and fix system problems before someone is harmed
BSo the nurse involved can be identified and disciplined
CIt does not need reporting if no one was harmed
DBecause insurance companies require a report for every shift worked
3.Клінічна сестринська справаСередня
Бал NEWS2 пацієнта зріс до 7. Яка відповідь доречна?
AЗаписати бал, почастішати спостереження і чекати ранкового обходу
BПродовжувати спостереження кожні 12 годин
CНевідкладне оцінювання клінічною командою з навичками інтенсивної терапії
DДати заспокійливе й перевірити пізніше
4.Клінічна сестринська справаСкладна
A nurse teaches a patient with asthma about a new inhaled steroid "preventer". Which statement shows a need for further teaching?
A"I will rinse my mouth after using it."
B"I will use it every day even when I feel well."
C"I will only use it when I'm wheezy."
D"I'll keep my reliever inhaler with me."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 2 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,32, PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.
pH 7,32PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
1адекватна компенсація
2додатковий респіраторний ацидоз
3додатковий респіраторний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 32/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 100/60 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 37,6 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 32SpO₂ 98%O₂SBP 100HR 70AT 37,6 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 120 kg і має зріст 167 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.
120 kg167 cm
1недостатня маса тіла
2здорова маса
3надмірна маса
4ожиріння I ступеня
5ожиріння II ступеня
6ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для жінка зростом 154 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.
154 cmжінка1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1500 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 12,5% декстрози та 5% амінокислот, а також 250 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть загальну енергію E, яку отримує пацієнт, у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.
1500 mLдекстроза 12,5%амінокислоти 5%ліпіди 250 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1нормальний синусовий ритм
2тріпотіння передсердь, провідність 4:1
3тріпотіння передсердь, провідність 3:1
4фібриляція передсердь
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Виміряйте інтервал P–P і знайдіть величину частота передсердь в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота передсердь = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
За Індексом тяжкості невідкладних станів (ESI) який пацієнт отримує найвищий рівень терміновості?
AПацієнт з болем у горлі три дні та нормальними життєвими показниками
BПацієнт з можливим переломом щиколотки
CПацієнт без реакції з поодинокими, нерегулярними вдихами
DПацієнт з болем у грудях і нормальними життєвими показниками
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Під час тріажу START дорослий не дихає. Дихальні шляхи перепозиціонували, і постраждалий усе ще не дихає. Яка правильна категорія?
AЧервона, і негайно почати СЛР
BЧорна (мертвий або очікування)
CЧервона, бо відсутність дихання — найтерміновіша знахідка
DЖовта, і повернутися пізніше
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient is on seizure precautions. Which equipment should be ready at the bedside?
AAn ice pack to place on the forehead
BA tongue blade to put between the teeth
CWorking suction and oxygen equipment
DRestraints ready for all four limbs
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Рукописне призначення гласить: «10U regular insulin subcut now». Яка найкраща дія медсестри?
AВвести 100 одиниць, як ніби сказано в призначенні
BВвести 10 одиниць без запитань, як написано
CУточнити призначення, бо «U» можна прочитати хибно
DТетанія, судоми м'язів і позитивний симптом Хвостека
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Ten days after chemotherapy, a patient has a platelet count of 9 × 10³/µL and reports a sudden severe headache and blurred vision. What is the priority?
AEncourage the patient to drink more fluids and check the blood pressure later
BGive acetaminophen (paracetamol) for the headache and reassess in 1 hour
CDim the lights and encourage rest, as headaches are common after chemotherapy
DAssess neurological status and report it at once as possible brain bleeding
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Пацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці
Чому це відповідь
SMART-мета точно визначає, чого очікують, як це вимірюватимуть і до якого терміну. «Пройти 20 метрів із ходунками до п'ятниці» можна перевірити; «почуватися краще» — ні.
Відповідь
D · Пацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · It helps find and fix system problems before someone is harmed
Чому це відповідь
Near misses show weaknesses in systems, such as confusing packaging or poor checks. Reporting them in a no-blame culture lets the organisation learn and prevent future harm.
Відповідь
A · It helps find and fix system problems before someone is harmed
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Невідкладне оцінювання клінічною командою з навичками інтенсивної терапії
Чому це відповідь
У NEWS2 бал 7 або більше запускає невідкладне реагування, зазвичай безперервний моніторинг і термінове оцінювання командою, компетентною в лікуванні критично хворих пацієнтів.
Відповідь
C · Невідкладне оцінювання клінічною командою з навичками інтенсивної терапії
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · "I will only use it when I'm wheezy."
Чому це відповідь
Inhaled corticosteroids must be used regularly to reduce airway inflammation and prevent attacks. The short-acting reliever is used for symptoms.
Відповідь
C · "I will only use it when I'm wheezy."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: HCO₃⁻ = 20,8 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Зміна PaCO₂
|24 − 40| = 16 mmHg → 1,6 × 10 mmHg
Очікуваний HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 − 2·1,6 = 20,8 mmol/L
Відповідь
HCO₃⁻ = 20,8 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: адекватна компенсація
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
1,5·17 + 8 = 33,5 → 31,5–35,5 mmHg
Порівняйте
виміряний: 34 mmHg → адекватна компенсація
Відповідь
адекватна компенсація
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 7
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 32/min → 3
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,6 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 = 7
Відповідь
NEWS2 = 7
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: ожиріння III ступеня
Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.
BMI
BMI = 120/1,67² = 43,03
Категорія
ожиріння III ступеня
Відповідь
ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: IBW = 46,9 kg
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Зріст у дюймах
154 cm/2,54 = 60,63 in
Ідеальна маса тіла (Девайн)
IBW = 45,5 + 2,3·(60,63 − 60) = 46,95 ≈ 46,9 kg
Відповідь
IBW = 46,9 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: E = 1438 kcal/добу
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 12,5·1500/100 = 187,5 g
амінокислоти: 5·1500/100 = 75 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 187,5·3,4 = 637,5 kcal
амінокислоти: 75·4 = 300 kcal
ліпіди: 250·2 = 500 kcal
Повна енергія
E = 637,5 + 300 + 500 = 1438 kcal/добу
Відповідь
E = 1438 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: тріпотіння передсердь, провідність 4:1
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 24 малих клітинок, 1500 ÷ 24 ≈ 63 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,96 s.
3. Зубці P: відсутні; регулярні пилкоподібні хвилі тріпотіння кожні 0,24 s (250 за хвилину), 4 на кожен QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
тріпотіння передсердь, провідність 4:1
Відповідь
тріпотіння передсердь, провідність 4:1
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: частота передсердь = 63 bpm
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
Частота передсердь
P–P = 24 малих клітинок = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 62,5 ≈ 63 за хвилину
Частота шлуночків
4 комплексів QRS за 6 s × 10 = 40 за хвилину
Відповідь
частота передсердь = 63 bpm
Відповідь
частота передсердь = 63 bpm
II ступінь, I тип (Венкебаха): 3 зубців P на кожні 2 комплексів QRS.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Пацієнт без реакції з поодинокими, нерегулярними вдихами
Чому це відповідь
Пацієнт без реакції з агональним диханням потребує негайної підтримки дихальних шляхів і дихання, що відповідає рівню 1 за ESI. Біль у грудях із нормальними життєвими показниками — високий ризик (рівень 2), а інші мають нижчі рівні.
Відповідь
C · Пацієнт без реакції з поодинокими, нерегулярними вдихами
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Чорна (мертвий або очікування)
Чому це відповідь
За START постраждалого, який не дихає після перепозиціонування дихальних шляхів, позначають чорним. СЛР для однієї людини відволікла б рятувальників від багатьох інших, які могли б вижити. Якщо дихання починається після перепозиціонування, постраждалий червоний.
Відповідь
B · Чорна (мертвий або очікування)
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Working suction and oxygen equipment
Чому це відповідь
Suction and oxygen are kept ready to manage secretions and support breathing during or after a seizure. Nothing is put in the mouth, and restraints are not used because they can cause injury.
Відповідь
C · Working suction and oxygen equipment
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Уточнити призначення, бо «U» можна прочитати хибно
Чому це відповідь
«10U» можуть прочитати як 100 або 104 одиниці — потенційно смертельне передозування. Медсестра уточнює призначення й просить писати «units» (одиниць) повністю. Здогадки для інсуліну неприйнятні.
Відповідь
C · Уточнити призначення, бо «U» можна прочитати хибно
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Закреп, втома, сплутаність і камені в нирках
Чому це відповідь
Високий кальцій знижує збудливість нервів і м'язів, спричиняючи втому, закреп, сплутаність, біль у кістках і камені в нирках. Тетанія та симптом Хвостека — ознаки низького кальцію.
Відповідь
C · Закреп, втома, сплутаність і камені в нирках
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Assess neurological status and report it at once as possible brain bleeding
Чому це відповідь
Platelet counts usually reach their lowest point (nadir) about 7–14 days after chemotherapy. With a count below 10 × 10³/µL, a sudden severe headache or visual change may signal intracranial bleeding, which is an emergency. The nurse assesses neurological status and reports it immediately.
Відповідь
D · Assess neurological status and report it at once as possible brain bleeding