Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How can nurses help patients sleep better on a hospital ward at night?

  1. AGroup care and observations so patients are disturbed less often
  2. BGive every patient a sleeping tablet
  3. CKeep the main lights on so staff can see clearly
  4. DDo routine tasks such as bed changes at midnight while it is quiet
2.Основи сестринської справиСкладна

Aspirate from a newly placed nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?

  1. APush air down the tube and listen over the stomach
  2. BFlush the tube with water and start the feed
  3. CStart the feed, as a pH of 7 confirms that the tube is in the stomach
  4. DNot use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray
3.Клінічна сестринська справаСередня

Why is blood pressure monitored closely in a patient with an epidural infusion?

  1. AThe epidural pump uses the blood pressure to set the rate
  2. BEpidurals always cause severe hypertension that needs regular treatment
  3. CThe local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
  4. DBlood pressure readings show whether the catheter is infected
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A catheterised postoperative patient has passed only 10 mL of urine in the last two hours. What should the nurse check first?

  1. AThe patient's cholesterol level from the admission bloods
  2. BThe patient's weight from last year
  3. CWhether the patient has eaten breakfast
  4. DThat the catheter and tubing are not kinked or blocked
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 137, Cl⁻ 107, HCO₃⁻ 13 mmol/L і альбумін 34 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/Lальбумін 34 g/L
AGc = mmol/L
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 85/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
55 g/L1,8 g/kg/добу70 mL/h84 kg24 h/добуΔP = ? g

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 84 kg потребує 1,8 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 55 g білка на літр і йде зі швидкістю 70 mL/h протягом 24 годин на добу. Скільки грамів додаткового білка ΔP на добу ще потрібно? Округліть до одного знака після коми.

84 kg1,8 g/kg/добу55 g/L70 mL/h · 24 h
ΔP = g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
101 kg167 cmжінкаBMI = kg/m²E = ? kcal/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). жінка у критичному стані має зріст 167 cm і важить 101 kg. Навчальний протокол передбачає 14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу, якщо ІМТ становить 30–50 kg/m², і 22 kcal/kg ідеальної маси тіла (Дівайн) на добу, якщо ІМТ перевищує 50 kg/m². Знайдіть енергетичну ціль E у kcal/day. Округліть до найближчого цілого числа.

167 cm101 kgжінкаBMI 30–50: 14 kcal/kg фактичнийBMI > 50: 22 kcal/kg IBW
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте Інтервал QT на цій стрічці у відведенні II в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QT = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)синусова брадикардіявузловий ритмасистолія

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  2. 2синусова брадикардія
  3. 3вузловий ритм
  4. 4асистолія
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Кардіомонітор показує пряму лінію (асистолію) в пацієнта, але пацієнт сидить і розмовляє. Що робить медсестра першою?

  1. AКличе команду реанімації
  2. BОдразу починає компресії грудної клітки
  3. CГотує дефібрилятор для розряду
  4. DПеревіряє пацієнта й електроди
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Пацієнт отримує внутрішньовенно калію хлорид через периферичний катетер і скаржиться на печіння в місці введення, яке почервоніле. Що медсестра робить першою?

  1. AЗупиняє інфузію та оцінює місце внутрішньовенного доступу
  2. BЗбільшує швидкість інфузії, щоб швидше закінчити дозу
  3. CПрикладає теплий компрес і продовжує інфузію
  4. DКаже пацієнтові, що печіння очікуване, і продовжує
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Який засіб для прибирання рекомендують для палати пацієнта з Clostridioides difficile?

  1. AСпороцидний засіб, наприклад розчин на основі хлору
  2. BАроматизований спрей-освіжувач повітря
  3. CСпиртові серветки для кожної поверхні двічі на день
  4. DЗвичайна вода й чиста серветка з мікрофібри
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A small-bore feeding tube has just been inserted blindly at the bedside. Which method is the most reliable way to confirm its position before the first feeding?

  1. ABy checking that the patient can still talk
  2. BBy listening over the stomach while injecting air
  3. CBy putting the end in water to look for bubbles
  4. DBy an x-ray reviewed by a competent clinician
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта з болем у грудях, що почався годину тому, перший тропонін нормальний. Яке тлумачення правильне?

  1. AТропонін не корисний у пацієнтів з болем у грудях
  2. BПацієнта можна одразу виписати додому
  3. CІнфаркт виключено, тому подальші тести тропоніну не потрібні
  4. DІнфаркт не виключено; тропонін повторюють за протоколом
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Пацієнт 24 години тому прийняв велике передозування ацетамінофену (парацетамолу). Які лабораторні зміни найочікуваніші?

  1. AНизька кількість лейкоцитів з нормальними печінковими тестами
  2. BДуже високі АЛТ і АСТ та зростаюче МНВ
  3. CНизькі АЛТ і АСТ та низьке МНВ
  4. DВисокий тропонін з нормальною АЛТ

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Group care and observations so patients are disturbed less often

Чому це відповідь

Clustering care, dimming lights, reducing noise and offering eye masks or earplugs improve sleep. Sedatives carry risks and are not routine.

Відповідь

A · Group care and observations so patients are disturbed less often
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Not use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray

Чому це відповідь

A low pH supports gastric placement (1–5,5 in UK guidance; 5 or below is typical in US guidance). A pH of 7 does not rule out the lungs, so nothing is put down the tube until position is confirmed, usually by X-ray. The "whoosh" air test is unreliable.

Відповідь

D · Not use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension

Чому це відповідь

Epidural local anaesthetic can cause vasodilation and hypotension. Nurses also monitor sedation, respiratory rate, block height, motor function and the catheter site.

Відповідь

C · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · That the catheter and tubing are not kinked or blocked

Чому це відповідь

A sudden fall in catheter output may be due to a kinked, clamped or blocked catheter. If it is draining freely, the nurse assesses fluid status and vital signs and escalates possible hypovolaemia or AKI.

Відповідь

D · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|23 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,7 = 15,5 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 18,5 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 137 − (107 + 13) = 17

Поправка на альбумін

17 + 0,25·(40 − 34) = 18,5 mmol/L

Відповідь

AGc = 18,5 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 85

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 85

Відповідь

MFS = 85
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 85/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 7

Інтерпретація

7 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: ΔP = 58,8 g/добу

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібний білок

1,8·84 = 151,2 g/добу

Білок із харчування

70·24 = 1680 mL = 1,68 L
1,68·55 = 92,4 g/добу

Нестача

ΔP = 151,2 − 92,4 = 58,8 g/добу

Відповідь

ΔP = 58,8 g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 1414 kcal/добу

Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичному стані (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Для ІМТ 30–50 енергетична ціль становить 11–14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу; понад 50 — 22–25 kcal/kg ідеальної маси тіла на добу. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Індекс маси тіла

BMI = 101/1,67² = 36,21 kg/m²

Енергетична ціль

ІМТ 30–50: kcal на кг фактичної маси тіла.

E = 14·101 = 1414 kcal/добу

Відповідь

E = 1414 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QT = 0,46 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

11,5 малих клітинок від початку QRS до кінця зубця T

Перетворити

QT = 11,5 × 0,04 s = 0,46 s

Відповідь

QT = 0,46 s

Груба норма: при нормальній частоті QT має бути менше половини інтервалу R–R (тут R–R = 1,08 s).

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: асистолія

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: підрахувати частоту шлуночків неможливо.
2. Ритм: відсутній; майже пряма лінія.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: комплекси QRS відсутні.

Інтерпретація

асистолія

Відповідь

асистолія

Пряму лінію завжди перевіряють: огляньте пацієнта, електроди й підсилення та перегляньте друге відведення, адже нещільний електрод або дрібна фібриляція шлуночків можуть виглядати як асистолія.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Перевіряє пацієнта й електроди

Чому це відповідь

Пацієнт, що розмовляє, має пульс, тож пряма лінія майже напевно через проблему з електродами чи проводами. Медсестра оцінює пацієнта й виправляє проводи. СЛР і дефібриляція — для пацієнтів, які справді в зупинці.

Відповідь

D · Перевіряє пацієнта й електроди
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Зупиняє інфузію та оцінює місце внутрішньовенного доступу

Чому це відповідь

Біль і почервоніння вказують на флебіт або інфільтрацію. Медсестра зупиняє інфузію, оцінює місце та повідомляє лікаря. Продовження інфузії чи швидше введення посилює пошкодження тканин.

Відповідь

A · Зупиняє інфузію та оцінює місце внутрішньовенного доступу
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Спороцидний засіб, наприклад розчин на основі хлору

Чому це відповідь

Спори C. difficile стійкі до спирту й багатьох стандартних дезінфектантів, тому для середовища й обладнання використовують спороцидний засіб, наприклад препарат на основі хлору.

Відповідь

A · Спороцидний засіб, наприклад розчин на основі хлору
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · By an x-ray reviewed by a competent clinician

Чому це відповідь

An x-ray is the most reliable way to confirm the position of a newly placed blind-inserted feeding tube, and US guidance recommends it before first use. In the UK, testing a gastric aspirate (pH 5,5 or below) is the first-line check for nasogastric tubes, with x-ray used when no aspirate is obtained or the pH is too high. Both reject air auscultation and the bubble test, and a tube in the airway can still allow talking.

Відповідь

D · By an x-ray reviewed by a competent clinician
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Інфаркт не виключено; тропонін повторюють за протоколом

Чому це відповідь

Тропонін може бути нормальним на ранньому етапі після початку симптомів. Серійні вимірювання разом з ЕКГ та симптомами потрібні, щоб підтвердити чи виключити інфаркт. Багато протоколів повторюють високочутливий тропонін через 1–3 години.Перевірено за: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Відповідь

D · Інфаркт не виключено; тропонін повторюють за протоколом
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Дуже високі АЛТ і АСТ та зростаюче МНВ

Чому це відповідь

Токсична доза пошкоджує клітини печінки, тому АЛТ і АСТ різко зростають, а печінкова недостатність підвищує МНВ. Ацетилцистеїн — антидот і діє найкраще, коли його введено рано.Перевірено за: Acetaminophen Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Відповідь

B · Дуже високі АЛТ і АСТ та зростаюче МНВ

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals