Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Пацієнт має високий ризик падіння. Який захід найдоречніший?

  1. AНизько опущене ліжко, кнопка виклику під рукою та неслизьке взуття
  2. BДавати заспокійливе на ніч
  3. CТримати пацієнта в ліжку без оцінки
  4. DЗвично піднімати всі бортики ліжка й залишати пацієнта в ліжку до огляду
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with capacity tells the nurse they do not want the operation their family keeps pushing for. What is the nurse's best action?

  1. ATell the patient to follow the family's advice
  2. BLet the family decide, as they know the patient best
  3. CSay nothing to avoid a conflict with the family
  4. DSupport the patient to tell the team their wishes
3.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт має переймистий біль у животі, здуття, блювання і два дні не випускав калу чи газів. Яка ймовірна проблема?

  1. AГастроентерит
  2. BНеускладнений апендицит
  3. CКишкова непрохідність
  4. DСиндром подразненого кишечника
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with a COPD exacerbation remains acidotic with a high PaCO2 despite optimal medical treatment and controlled oxygen. Which treatment is usually considered next?

  1. ANon-invasive ventilation
  2. B15 L/min oxygen via a non-rebreathe mask
  3. CSedation to slow the breathing
  4. DStopping all oxygen therapy
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 135, Cl⁻ 86 і HCO₃⁻ 17 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 86 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/L
дельта-співвідношення =
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: дуже обмежене; харчування: відмінне; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 58/min, з новою сплутаністю свідомості, температура 37,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 18SpO₂ 97%повітряSBP 118HR 58CT 37,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1 kcal/mL84% вільна вода90 mL/hкожні 6 h81 kg · 30 mL/kg/добу20 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 81 kg має ціль за рідиною 30 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 84% вільної води й іде зі швидкістю 90 mL/h протягом 20 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 6 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

81 kg30 mL/kg/добу84%90 mL/h · 20 hкожні 6 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
120 kg160 cmжінкаBMI = kg/m²E = ? kcal/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). жінка у критичному стані має зріст 160 cm і важить 120 kg. Навчальний протокол передбачає 11 kcal/kg фактичної маси тіла на добу, якщо ІМТ становить 30–50 kg/m², і 25 kcal/kg ідеальної маси тіла (Дівайн) на добу, якщо ІМТ перевищує 50 kg/m². Знайдіть енергетичну ціль E у kcal/day. Округліть до найближчого цілого числа.

160 cm120 kgжінкаBMI 30–50: 11 kcal/kg фактичнийBMI > 50: 25 kcal/kg IBW
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьшлуночкова бігемініясинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)атріовентрикулярна блокада I ступеня

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2шлуночкова бігемінія
  3. 3синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
  4. 4атріовентрикулярна блокада I ступеня
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVритм двокамерного (AV) кардіостимуляторашлуночковий кардіостимульований ритмкардіостимульований ритм, відсутність захопленняідіовентрикулярний ритм

У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
  2. 2шлуночковий кардіостимульований ритм
  3. 3кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
  4. 4ідіовентрикулярний ритм
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Before giving a scheduled dose of metoprolol, which assessment is most important?

  1. ABowel sounds and urine color
  2. BApical pulse and blood pressure
  3. CBlood glucose and weight
  4. DTemperature and the latest pain score
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Якого пацієнта медсестра має першим ескалувати до команди швидкого реагування?

  1. AПацієнта з відомою гіпертензією, артеріальний тиск якого 152/94 mmHg і який почувається добре
  2. BПацієнта з інфекцією сечовивідних шляхів, який щойно став сплутаним, з частотою дихання 26/min і систолічним тиском 94 mmHg
  3. CПацієнта після операції на коліні з болем 6 з 10 та нормальними життєвими показниками
  4. DПацієнта з целюлітом, температура якого 38,1 °C, а інші життєві показники нормальні
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

How should the urethral meatus be cared for in a patient with an indwelling urinary catheter?

  1. ABy sliding the catheter in and out a little to clean it
  2. BWith antiseptic cream applied to the meatus every shift
  3. CWith daily bladder irrigation using an antibiotic solution through the catheter
  4. DWith routine hygiene, using soap and water during daily washing
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A hospital will introduce new infusion pumps and wants to find out how the process could fail before any harm occurs. Which method fits best?

  1. AA morbidity and mortality meeting
  2. BRoot cause analysis (RCA) of the new pumps
  3. CAn incident report for each new pump
  4. DFailure mode and effects analysis (FMEA)
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта кількість тромбоцитів 18 × 10³/µL. Який сестринський захід доречний?

  1. AЗаохочувати користуватися зубною ниткою двічі на день і голитися гострим лезом
  2. BДати призначений аспірин, коли у пацієнта болить голова
  3. CВимірювати температуру ректально кожні чотири години для точності
  4. DМ'яка зубна щітка, електробритва та жодних внутрішньом'язових ін'єкцій
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient's total calcium is 7,6 mg/dL and the albumin is 2,0 g/dL. Using the common correction (add 0,8 mg/dL for each 1 g/dL that albumin is below 4,0), what is the corrected calcium?

  1. A11,6 mg/dL, above the normal range
  2. B6,0 mg/dL, well below the normal range
  3. C7,6 mg/dL, below the normal range
  4. D9,2 mg/dL, within the normal range

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Низько опущене ліжко, кнопка виклику під рукою та неслизьке взуття

Чому це відповідь

Запобігання падінням включає низьке ліжко, кнопку виклику й особисті речі під рукою, добре освітлення, відповідне взуття та регулярні перевірки. Бортики й седація потребують індивідуальної оцінки.

Відповідь

A · Низько опущене ліжко, кнопка виклику під рукою та неслизьке взуття
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Support the patient to tell the team their wishes

Чому це відповідь

As an advocate the nurse makes sure the patient's own wishes are heard. A competent adult decides about their treatment, and the family's views do not override this.

Відповідь

D · Support the patient to tell the team their wishes
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Кишкова непрохідність

Чому це відповідь

Кишкова непрохідність спричиняє здуття, переймистий біль, блювання та абсолютну затримку випорожнень і газів. Пацієнтам часто нічого не дають через рот і встановлюють назогастральний зонд для декомпресії шлунка.

Відповідь

C · Кишкова непрохідність
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Non-invasive ventilation

Чому це відповідь

In hypercapnic respiratory failure from COPD that persists despite treatment, non-invasive ventilation (bilevel positive pressure) supports ventilation and lowers PaCO2. Stopping oxygen would cause dangerous hypoxia.

Відповідь

A · Non-invasive ventilation
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 26,5 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|65 − 40| = 25 mmHg → 2,5 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 26,5 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 2,857

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 135 − (86 + 17) = 32

Дельта-співвідношення

(32 − 12)/(24 − 17) = 20/7 = 2,857

Відповідь

дельта-співвідношення = 2,857

Вище за 2: додатковий метаболічний алкалоз.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 12

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 2 + 2 + 4 + 1 = 12

Відповідь

B = 12
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
з новою сплутаністю свідомості (C) → 3
T 37,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 230 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

30·81 = 2430 mL/добу

Вільна вода із суміші

90·20 = 1800 mL
1800·0,84 = 1512 mL

Ще потрібна вода

2430 − 1512 = 918 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/6 = 4 промивання
V = 918/4 = 229,5 ≈ 230 mL

Відповідь

V = 230 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 1320 kcal/добу

Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичному стані (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Для ІМТ 30–50 енергетична ціль становить 11–14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу; понад 50 — 22–25 kcal/kg ідеальної маси тіла на добу. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Індекс маси тіла

BMI = 120/1,6² = 46,87 kg/m²

Енергетична ціль

ІМТ 30–50: kcal на кг фактичної маси тіла.

E = 11·120 = 1320 kcal/добу

Відповідь

E = 1320 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 8 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 80 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (0,72 s), крім ранніх скорочень і паузи після кожного з них.
3. Зубці P: позитивні перед кожним вузьким QRS; відсутні перед ранніми широкими скороченнями.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s у синусових скороченнях; ранні скорочення широкі (0,16 s) і химерні, зубець T спрямований в інший бік.

Інтерпретація

синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Відповідь

синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: шлуночковий кардіостимульований ритм

Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: не видно; різкий пік стимуляції стоїть безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,14 s, широкий, і за кожним піком стимуляції йде QRS (захоплення).

Інтерпретація

шлуночковий кардіостимульований ритм

Відповідь

шлуночковий кардіостимульований ритм

Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Apical pulse and blood pressure

Чому це відповідь

Metoprolol can cause bradycardia and hypotension, so the nurse checks the apical pulse and blood pressure first. The dose is held and reported according to the prescribed parameters.

Відповідь

B · Apical pulse and blood pressure
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Пацієнта з інфекцією сечовивідних шляхів, який щойно став сплутаним, з частотою дихання 26/min і систолічним тиском 94 mmHg

Чому це відповідь

Нова сплутаність, частота дихання 22/min або більше та систолічний тиск 100 mmHg або менше (критерії qSOFA) у пацієнта з інфекцією вказують на можливий сепсис з високим ризиком погіршення. Пацієнт потребує термінової ескалації, посівів та раннього введення антибіотиків. Шкали раннього попередження, як-от NEWS2, дають той самий сигнал. Інші пацієнти стабільні.

Відповідь

B · Пацієнта з інфекцією сечовивідних шляхів, який щойно став сплутаним, з частотою дихання 26/min і систолічним тиском 94 mmHg
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · With routine hygiene, using soap and water during daily washing

Чому це відповідь

Routine perineal hygiene with soap and water is recommended. Antiseptic creams and routine irrigation do not reduce infection, and moving the catheter in and out carries organisms into the bladder.

Відповідь

D · With routine hygiene, using soap and water during daily washing
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Failure mode and effects analysis (FMEA)

Чому це відповідь

FMEA is a proactive method that looks at each step of a process, asks how it could fail and what the effect would be, and changes the process in advance. Root cause analysis is used after an event has happened.

Відповідь

D · Failure mode and effects analysis (FMEA)
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · М'яка зубна щітка, електробритва та жодних внутрішньом'язових ін'єкцій

Чому це відповідь

Тяжка тромбоцитопенія спричиняє кровотечу від незначної травми. Запобіжні заходи включають м'які зубні щітки, електробритви, відсутність внутрішньом'язових ін'єкцій чи ректальних процедур та уникнення аспірину і НПЗП.Перевірено за: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Platelet Tests · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · М'яка зубна щітка, електробритва та жодних внутрішньом'язових ін'єкцій
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · 9,2 mg/dL, within the normal range

Чому це відповідь

Corrected calcium = 7,6 + 0,8 × (4,0 − 2,0) = 9,2 mg/dL, which is normal. Low albumin lowers the bound fraction of calcium; the correction is only an estimate, and an ionized calcium is more accurate when it matters.Перевірено за: Calcium blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · 9,2 mg/dL, within the normal range

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals