Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A bedbound patient who has not opened their bowels for a week now has liquid stool leaking constantly. What should the nurse suspect?

  1. ANormal bowel function returning
  2. BFaecal impaction with overflow
  3. CA side effect of drinking too much water
  4. DAn infection that needs antidiarrhoeal drugs at once
2.Основи сестринської справиСкладна

During medicines reconciliation, the patient says they take an anticoagulant at home, but it has not been prescribed in hospital. What should the nurse do?

  1. AInform the prescriber so the omission can be reviewed
  2. BTell the patient to stop it for good
  3. CIgnore it, as the hospital doctor knows best
  4. DGive the patient's own supply without telling anyone
3.Клінічна сестринська справаСередня

Why are patients encouraged to use an incentive spirometer after abdominal surgery?

  1. ATo measure their lung function so the result can go in the discharge letter
  2. BTo encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
  3. CTo lower their heart rate before mobilising
  4. DTo strengthen the abdominal muscles around the wound
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
  2. BOral calcium supplements and vitamin D
  3. CStrict fluid restriction to protect the kidneys
  4. DA high-calcium diet
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 2 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 40 % кисню показує PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa) і PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 40%PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: ходить часто; рухливість: дуже обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: синю або бліду шкіру по всьому тілу, відсутнє серцебиття, відсутню реакцію на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1,5 kcal/mL76% вільна вода50 mL/hкожні 4 h71 kg · 30 mL/kg/добу20 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 71 kg має ціль за рідиною 30 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 76% вільної води й іде зі швидкістю 50 mL/h протягом 20 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 4 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

71 kg30 mL/kg/добу76%50 mL/h · 20 hкожні 4 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 15%1800 mLамінокислоти 6%1800 mLліпіди 10%250 mL · 1,1 kcal/mLдекстроза 3,4 kcal/gамінокислоти 4 kcal/gE = ? kcal

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1800 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 15% декстрози та 6% амінокислот, а також 250 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть загальну енергію E, яку отримує пацієнт, у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.

1800 mLдекстроза 15%амінокислоти 6%ліпіди 250 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVнегайна дефібриляціячерезшкірна стимуляціяСЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)синхронізована кардіоверсія

У пацієнта без пульсу, що промацується, на моніторі цей організований ритм (електрична активність без пульсу). Яке лікування для нього називають настанови з реанімації дорослих? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1негайна дефібриляція
  2. 2черезшкірна стимуляція
  3. 3СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
  4. 4синхронізована кардіоверсія
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient coughs hard after abdominal surgery, and loops of bowel appear through the opened wound. What does the nurse do first?

  1. AHelp the patient walk to the toilet to relieve abdominal pressure
  2. BCover the wound with sterile dressings moistened with saline
  3. CPush the bowel gently back into the abdomen with a gloved hand
  4. DLeave the wound uncovered so the surgeon can see it on arrival
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has full-thickness burns all the way around the chest and is finding it harder to breathe, although the airway is clear. What does this suggest?

  1. AThe patient has had too little IV fluid and needs a fast bolus to improve the breathing
  2. BThe burns are healing and the skin is tightening normally
  3. CThe patient is anxious and only needs reassurance
  4. DThe tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Що має зробити медсестра перед доступом до конектора центрального венозного катетера?

  1. AОбережно здути з конектора пил
  2. BШвидко протерти його сухою стерильною серветкою
  3. CРетельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
  4. DНічого, бо конектор захищений стерильним ковпачком
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Нічна медсестра пропонує обмежити спокійного пацієнта, який блукає, «щоб ми впоралися меншою кількістю персоналу цієї ночі». Яка відповідь правильна?

  1. AОбмеження прийнятні вночі, коли бракує персоналу
  2. BОбмеження ніколи не застосовують для зручності персоналу; слід робити обходи чи залучити постового
  3. CОбмеження прийнятні, якщо родина попередньо письмово погоджується
  4. DОбмеження прийнятні, якщо зняти їх зранку
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with central diabetes insipidus starts desmopressin. Which laboratory result is most important to monitor for an adverse effect?

  1. ASerum potassium, which may rise too high
  2. BSerum calcium, which may rise too high
  3. CSerum sodium, which may fall too low
  4. DSerum glucose, which may rise very high
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on stable digoxin starts amiodarone. A week later, the patient has nausea and visual changes, and the digoxin level is above the range. What is the most likely explanation?

  1. AAmiodarone has raised the digoxin level
  2. BAmiodarone has lowered potassium only
  3. CDigoxin has raised the amiodarone level
  4. DThe patient has started a viral illness

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Faecal impaction with overflow

Чому це відповідь

Overflow happens when liquid stool seeps around impacted hard faeces. Giving antidiarrhoeal drugs would make it worse; the nurse reports it for assessment and treatment.

Відповідь

B · Faecal impaction with overflow
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Inform the prescriber so the omission can be reviewed

Чому це відповідь

Unexplained differences between home and hospital medicines are reported to the prescriber. Missed anticoagulants can cause clots, and some omissions are deliberate, for example before surgery.

Відповідь

A · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection

Чому це відповідь

Shallow breathing after surgery lets alveoli collapse, causing atelectasis and pneumonia. Deep-breathing exercises with an incentive spirometer help keep the lungs expanded.

Відповідь

B · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate

Чому це відповідь

Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.

Відповідь

A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 22 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|30 − 40| = 10 mmHg → 1 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1 = 22 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 22 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 182,7 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,4·713 − 30/0,8 = 285,2 − 37,5 = 247,7 mmHg

Градієнт

A–a = 247,7 − 65 = 182,7 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 182,7 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 13

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: ходить часто → 4
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 4 + 2 + 1 + 3 = 13

Відповідь

B = 13
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 0 → 0
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: в’ялі кінцівки без м’язового тонусу → 0
Дихання: відсутність дихання → 0

Додайте

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Інтерпретація

0 → низький

Відповідь

низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 228 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

30·71 = 2130 mL/добу

Вільна вода із суміші

50·20 = 1000 mL
1000·0,76 = 760 mL

Ще потрібна вода

2130 − 760 = 1370 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/4 = 6 промивання
V = 1370/6 = 228,3 ≈ 228 mL

Відповідь

V = 228 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 1625 kcal/добу

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 15·1800/100 = 270 g
амінокислоти: 6·1800/100 = 108 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 270·3,4 = 918 kcal
амінокислоти: 108·4 = 432 kcal
ліпіди: 250·1,1 = 275 kcal

Повна енергія

E = 918 + 432 + 275 = 1625 kcal/добу

Відповідь

E = 1625 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,504 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,46/∛0,76 = 0,46/0,9126 = 0,504 s

Відповідь

QTc = 0,504 s

Понад 0,50 s: різко подовжений. (504 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)

Електрична активність без пульсу (PEA): PEA не можна побачити на стрічці. Монітор показує організовану електричну активність (ритм, відмінний від VF, VT чи асистолії), але в пацієнта немає пульсу, що промацується, тому її розпізнають, перевіряючи пацієнта. У настановах з реанімації дорослих PEA й асистолія — це ритми зупинки серця, що не підлягають дефібриляції: якісна СЛР, епінефрин якомога раніше та пошук оборотних причин (Hs і Ts, як-от гіповолемія, гіпоксія, напружений пневмоторакс і тампонада серця). VF і VT без пульсу — це ритми, що підлягають дефібриляції.

Що показує стрічка

1. Частота: R–R = 20 малих клітинок, 1500 ÷ 20 ≈ 75 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,80 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
нормальний синусовий ритм

Що показує пацієнт

немає пульсу попри організовану електричну активність: електрична активність без пульсу (PEA), ритм зупинки серця, що не підлягає дефібриляції

Відповідь

СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)

Відповідь

СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)

PEA розпізнають біля ліжка пацієнта, ніколи лише за стрічкою. Це підготовка до екзамену, а не клінічна настанова.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline

Чому це відповідь

Evisceration is a surgical emergency. The nurse covers the organs with sterile saline-moistened dressings, stays with the patient, positions them to reduce strain and calls the surgeon at once.

Відповідь

B · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed

Чому це відповідь

Circumferential full-thickness burns form stiff eschar that can stop the chest expanding. An escharotomy, cutting through the eschar, may be needed urgently to allow breathing.

Відповідь

D · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути

Чому це відповідь

«Scrub the hub» — протирання конектора антисептиком, як-от спирт чи хлоргексидин, з тертям і достатнім часом для висихання — знижує частоту інфекцій кровотоку, пов'язаних із центральним катетером. Час висихання — частина дезінфекції.

Відповідь

C · Ретельно протерти конектор антисептиком і дати йому висохнути
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Обмеження ніколи не застосовують для зручності персоналу; слід робити обходи чи залучити постового

Чому це відповідь

Обмеження дозволені лише для захисту пацієнта чи інших від безпосередньої шкоди, коли менш обмежувальні заходи не допомогли, ніколи не для зручності чи дисципліни. Альтернативи: регулярні обходи, сигналізація ліжка, постовий та спокійне середовище.

Відповідь

B · Обмеження ніколи не застосовують для зручності персоналу; слід робити обходи чи залучити постового
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Serum sodium, which may fall too low

Чому це відповідь

Desmopressin acts like ADH, so the kidneys retain water. If the patient drinks too much, water retention can cause hyponatremia, which may lead to confusion and seizures. Sodium, weight and fluid balance are monitored.

Відповідь

C · Serum sodium, which may fall too low
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Amiodarone has raised the digoxin level

Чому це відповідь

Amiodarone reduces digoxin clearance, so the level can rise significantly, and the digoxin dose is often reduced when amiodarone is started. Nausea and visual changes are classic signs of digoxin toxicity.

Відповідь

A · Amiodarone has raised the digoxin level

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals