Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

У пацієнта температура 38,6 °C, ЧСС 118/хв, частота дихання 24/хв і нова сплутаність. Що слід запідозрити насамперед?

  1. AЛише зневоднення через те, що пацієнт мало п'є
  2. BНормальне післяопераційне відновлення
  3. CЛише гіпоглікемію
  4. DСепсис
2.Основи сестринської справиСкладна

Сплутаний пацієнт раз у раз намагається перелізти через підняті бокові поручні ліжка. Який підхід найбезпечніший?

  1. AПовторно оцінити й розглянути альтернативи, як-от низьке ліжко та частіше спостереження
  2. BДати заспокійливе без огляду лікаря
  3. CПрив'язати зап'ястя пацієнта до ліжка
  4. DПідняти поручні вище й залишити пацієнта самого в тихій кімнаті, щоб він заспокоївся
3.Клінічна сестринська справаСередня

Which measure helps prevent delirium in older inpatients?

  1. ARestricting fluids to avoid incontinence
  2. BKeeping the lights on all night
  3. CMoving the patient to a different bed each night to give them a change of scene
  4. DReorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт, що тривало приймає стероїди, гостро хворий після блювання та пропущених доз, з гіпотензією та сплутаністю. Який невідкладний стан слід розглянути?

  1. AТиреотоксичний криз
  2. BНаднирковий криз
  3. CНецукровий діабет
  4. DГіперкальціємію
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,23PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222611некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,23, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) і HCO₃⁻ 11 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,23PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 57 mmHg (7,6 kPa) і PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 28/min, SpO₂ 86% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 102/62 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 39,6 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 28SpO₂ 86%повітряSBP 102HR 82AT 39,6 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 37,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 97%O₂SBP 136HR 76AT 37,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1 kcal/mL30 kcal/kg/добу? mL/h94 kg20 h/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 94 kg (ІМТ нижче 30) потребує 30 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1 kcal/mL і йде за допомогою помпи 20 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.

94 kg30 kcal/kg/добу1 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 10%1500 mLамінокислоти 4,25%1500 mLліпіди 20%500 mL · 2 kcal/mLдекстроза 3,4 kcal/gамінокислоти 4 kcal/gE = ? kcal

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1500 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 10% декстрози та 4,25% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть загальну енергію E, яку отримує пацієнт, у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mLдекстроза 10%амінокислоти 4,25%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVшлуночкова тахікардіяприскорений вузловий ритмнадшлуночкова тахікардія (SVT)тріпотіння передсердь, провідність 2:1

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1шлуночкова тахікардія
  2. 2прискорений вузловий ритм
  3. 3надшлуночкова тахікардія (SVT)
  4. 4тріпотіння передсердь, провідність 2:1
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада II ступеня II типуAV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  2. 2атріовентрикулярна блокада I ступеня
  3. 3атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  4. 4AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

За Індексом тяжкості невідкладних станів (ESI) який пацієнт отримує найвищий рівень терміновості?

  1. AПацієнт з болем у горлі три дні та нормальними життєвими показниками
  2. BПацієнт з можливим переломом щиколотки
  3. CПацієнт з болем у грудях і нормальними життєвими показниками
  4. DПацієнт без реакції з поодинокими, нерегулярними вдихами
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A nurse must care for a patient with a radioactive implant. Which approach best limits the nurse’s exposure?

  1. ALimit time in the room, keep as far away as possible and use shielding
  2. BStand close to the patient to finish care faster
  3. CWear a surgical mask to block the radiation
  4. DSpend longer in the room each time but visit less often during the shift
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. ATying both arms to the bed frame
  2. BCovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
  3. CGiving a sedative every few hours
  4. DUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient arrives in the operating room for knee surgery, and the site has not been marked. What should happen?

  1. ALet the circulating nurse mark the site from memory of the surgeon’s plan
  2. BMark the site after the patient is anesthetized and draped
  3. CDo not start until the site is marked and verified with the patient
  4. DStart the surgery, because the consent form shows the side
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AAt midnight only
  2. BIn the early morning, before the dose
  3. CIn the afternoon and evening
  4. DThe glucose will not change
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on digoxin has a calcium of 12,1 mg/dL (3,0 mmol/L) and new nausea and a slow pulse. Why is the calcium result important?

  1. AHigh calcium blocks digoxin, so the drug stops working
  2. BHigh calcium makes the kidneys clear digoxin faster
  3. CHigh calcium increases the risk of digoxin toxicity
  4. DHigh calcium only matters if the potassium is also high

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Сепсис

Чому це відповідь

Гарячка, тахікардія, тахіпное і порушення свідомості свідчать про сепсис. Потрібно терміново викликати допомогу й лікувати, наприклад за комплексом «sepsis six».

Відповідь

D · Сепсис
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Повторно оцінити й розглянути альтернативи, як-от низьке ліжко та частіше спостереження

Чому це відповідь

Для пацієнта, який через них перелазить, бокові поручні можуть підвищувати ризик травм. Безпечніше використовувати найменш обмежувальний варіант, як-от низьке ліжко, мат на підлозі та частіше спостереження, лікуючи причину сплутаності.

Відповідь

A · Повторно оцінити й розглянути альтернативи, як-от низьке ліжко та частіше спостереження
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration

Чому це відповідь

Multicomponent prevention, including orientation, sensory aids, hydration, nutrition, mobility, sleep and avoiding unnecessary moves or drugs, reduces delirium.

Відповідь

D · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Наднирковий криз

Чому це відповідь

Пропуск доз стероїдів під час хвороби може спричинити наднирковий криз із шоком, блюванням і сплутаністю. Його терміново лікують парентеральним гідрокортизоном і рідинами.

Відповідь

B · Наднирковий криз
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,23: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 27 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 11 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 22,5–26,5 mmHg, тож виміряний 27 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 27,73 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 52/0,8 = 149,7 − 65 = 84,73 mmHg

Градієнт

A–a = 84,73 − 57 = 27,73 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 27,73 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 28/min → 3
SpO₂ 86% → 3
на повітрі → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Додайте

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 2 = 9

Відповідь

NEWS2 = 9
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: R = 141 mL/h

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна енергія

E = 30·94 = 2820 kcal/добу

Добовий об’єм

V = 2820/1 = 2820 mL/добу

Швидкість помпи

R = 2820/20 = 141 mL/h

Відповідь

R = 141 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 1765 kcal/добу

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 10·1500/100 = 150 g
амінокислоти: 4,25·1500/100 = 63,75 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 150·3,4 = 510 kcal
амінокислоти: 63,75·4 = 255 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal

Повна енергія

E = 510 + 255 + 1000 = 1765 kcal/добу

Відповідь

E = 1765 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: надшлуночкова тахікардія (SVT)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 8 малих клітинок, 1500 ÷ 8 ≈ 188 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,32 s.
3. Зубці P: не видно; за такої частоти вони сховані в комплексах QRS або зубцях T.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше за 0,12 s), тож ритм бере початок вище від шлуночків.

Інтерпретація

надшлуночкова тахікардія (SVT)

Відповідь

надшлуночкова тахікардія (SVT)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 44 малих клітинок, 1500 ÷ 44 ≈ 34 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,76 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,88 s, 68 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,18 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,14 s, широкий (0,12 s або більше).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Пацієнт без реакції з поодинокими, нерегулярними вдихами

Чому це відповідь

Пацієнт без реакції з агональним диханням потребує негайної підтримки дихальних шляхів і дихання, що відповідає рівню 1 за ESI. Біль у грудях із нормальними життєвими показниками — високий ризик (рівень 2), а інші мають нижчі рівні.

Відповідь

D · Пацієнт без реакції з поодинокими, нерегулярними вдихами
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Limit time in the room, keep as far away as possible and use shielding

Чому це відповідь

Radiation exposure falls with less time, more distance and shielding. Care is planned to be efficient, and a surgical mask does not protect against radiation.

Відповідь

A · Limit time in the room, keep as far away as possible and use shielding
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Чому це відповідь

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Відповідь

B · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Do not start until the site is marked and verified with the patient

Чому це відповідь

Wrong-site surgery is prevented by marking the site before the procedure, ideally with the awake patient’s involvement, and confirming it at the time-out. The procedure does not begin until this is done.

Відповідь

C · Do not start until the site is marked and verified with the patient
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · In the afternoon and evening

Чому це відповідь

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.Перевірено за: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

C · In the afternoon and evening
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · High calcium increases the risk of digoxin toxicity

Чому це відповідь

Hypercalcemia, like hypokalemia and hypomagnesemia, makes the heart more sensitive to digoxin and raises the risk of toxic arrhythmias. Nausea and bradycardia suggest toxicity, so the nurse holds the dose and reports the findings.

Відповідь

C · High calcium increases the risk of digoxin toxicity

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals