Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. APatients can only see their records once they have been discharged
  2. BOnly doctors are allowed to see health records
  3. CPatients can see their records only with a court order
  4. DPatients have a legal right to request access to their records
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт має гостру діарею, і є підозра на Clostridioides difficile. Яке поєднання заходів правильне?

  1. AЧекати результату лабораторії, перш ніж вживати будь-яких заходів
  2. BНосити лише респіратор без рукавичок
  3. CІзолювати пацієнта, використовувати рукавички й фартух і мити руки водою з милом
  4. DВикористовувати лише спиртовий антисептик і тримати пацієнта в спільній палаті із засунутими завісами
3.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт із серцевою недостатністю має рожеве пінисте мокротиння та хрипи над обома легенями. Що відбувається?

  1. AПневмоторакс
  2. BГострий набряк легень
  3. CКровотеча з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту
  4. DНапад астми
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. ASinusitis
  2. BMigraine with aura in a known migraine sufferer
  3. CSubarachnoid haemorrhage
  4. DTension headache
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 10 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 146, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 20 mmol/L і альбумін 22 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 114 mmol/LHCO₃⁻ 20 mmol/Lальбумін 22 g/L
AGc = mmol/L
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 32/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 38,4 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 32SpO₂ 96%повітряSBP 118HR 70AT 38,4 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 57 kg і має зріст 150 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

57 kg150 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
2 kcal/mL35 kcal/kg/добу? mL/h61 kg16 h/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 61 kg (ІМТ нижче 30) потребує 35 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 2 kcal/mL і йде за допомогою помпи 16 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.

61 kg35 kcal/kg/добу2 kcal/mL16 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
134 kg178 cmчоловікBMI = kg/m²P = ? g/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік у критичному стані має зріст 178 cm і важить 134 kg. Навчальний протокол передбачає 2 g білка на kg ідеальної маси тіла (за Девайном) на добу, якщо ІМТ від 30 до менш ніж 40 kg/m², і 2,5 g/kg ідеальної маси тіла на добу, якщо ІМТ 40 kg/m² або більше. Знайдіть цільову кількість білка P у g/добу. Округліть до найближчого цілого числа.

178 cm134 kgчоловікBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). Виміряйте інтервал PR останнього проведеного скорочення перед зубцем P, що не проводиться (найдовший PR), у секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
найдовший PR = s
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which patient on an addiction unit should the nurse see first?

  1. ALast drink one week ago; asking about support groups
  2. BLast drink this morning; asking when lunch will arrive
  3. CIn recovery for a year; came to the clinic today for a routine check and a repeat prescription
  4. DLast drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A victim heavily contaminated with an industrial chemical arrives at the emergency department with stable vital signs. What should happen first?

  1. APlacing the victim in the waiting room until a doctor is free
  2. BTaking the victim straight to the X-ray department
  3. CDecontamination before the victim enters the treatment area
  4. DFull assessment inside the main department straight away
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Before inserting a peripheral IV, the nurse cleans the skin with chlorhexidine-alcohol. What should the nurse do next?

  1. AFeel for the vein again with an ungloved finger
  2. BLet it dry fully and do not touch the site again
  3. CWipe it off with a dry gauze straight away
  4. DBlow on the site so it dries faster
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches parents of a toddler about drowning prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I empty buckets of water as soon as I have used them.”
  2. B“I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
  3. C“I stay within arm’s reach of my child whenever we are near any water.”
  4. D“We keep the gate in the pool fence closed and locked at all times.”
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта, який блює вже два дні, BUN 32 mg/dL (сечовина 11,4 mmol/L), а креатинін нормальний. Яка найімовірніша причина?

  1. AДієта з низьким вмістом білка
  2. BПечінкова недостатність
  3. CПерегідратація
  4. DЗневоднення
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has a sodium of 150 mEq/L, a glucose of 180 mg/dL and a BUN of 28 mg/dL. Using the formula 2 × Na + glucose/18 + BUN/2,8, what is the calculated serum osmolality?

  1. AAbout 285 mOsm/kg, which is normal
  2. BAbout 358 mOsm/kg, which is high
  3. CAbout 300 mOsm/kg, which is normal
  4. DAbout 320 mOsm/kg, which is high

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Patients have a legal right to request access to their records

Чому це відповідь

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Відповідь

D · Patients have a legal right to request access to their records
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Ізолювати пацієнта, використовувати рукавички й фартух і мити руки водою з милом

Чому це відповідь

Підозра на C. difficile потребує негайної ізоляції з контактними заходами. Спирт не знищує спори, тож руки миють водою з милом, а довкілля прибирають спороцидним засобом, як-от хлорвмісним.

Відповідь

C · Ізолювати пацієнта, використовувати рукавички й фартух і мити руки водою з милом
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Гострий набряк легень

Чому це відповідь

Гострий набряк легень спричиняє тяжку задишку, хрипи та пінисте мокротиння. Посадіть пацієнта, дайте кисень і терміново викличте лікаря; зазвичай призначають діуретики.

Відповідь

B · Гострий набряк легень
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Subarachnoid haemorrhage

Чому це відповідь

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Відповідь

C · Subarachnoid haemorrhage
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 23 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
дальність: 21–25 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 23 mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 16,5 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 146 − (114 + 20) = 12

Поправка на альбумін

12 + 0,25·(40 − 22) = 16,5 mmol/L

Відповідь

AGc = 16,5 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 32/min → 3
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4

Відповідь

NEWS2 = 4
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: надмірна маса

Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.

BMI

BMI = 57/1,5² = 25,33

Категорія

надмірна маса

Відповідь

надмірна маса
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: R = 67 mL/h

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна енергія

E = 35·61 = 2135 kcal/добу

Добовий об’єм

V = 2135/2 = 1068 mL/добу

Швидкість помпи

R = 1068/16 = 66,72 ≈ 67 mL/h

Відповідь

R = 67 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: P = 183 g/добу

Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичних станах (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Цільова кількість білка — 2 g/kg ідеальної маси тіла на добу при ІМТ 30–40 і до 2,5 g/kg ідеальної маси тіла на добу при ІМТ 40 і вище. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Індекс маси тіла

BMI = 134/1,78² = 42,29 kg/m²

Ідеальна маса тіла (Девайн)

178 cm/2,54 = 70,08 in
IBW = 50 + 2,3·(70,08 − 60) = 73,18 kg

Ціль за білком

ІМТ 40 або більше: 2,5 g на кг ідеальної маси тіла.

P = 2,5·73,18 = 183 g/добу

Відповідь

P = 183 g/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,392 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 26 × 0,04 = 1,04 s

Формула Базетта

QTc = 0,40/√1,04 = 0,40/1,02 = 0,392 s

Відповідь

QTc = 0,392 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (392 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: найдовший PR = 0,38 s

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Позначте зубці P по порядку

P–P = 0,92 s, регулярний; один зубець P із кожних 4 не проводиться

PR у кожній групі

PR₁ = 0,20 s, PR₂ = 0,32 s, PR₃ = 0,38 s

Відповідь

найдовший PR = 0,38 s

Найбільший крок у PR припадає між першим і другим скороченнями групи; наступні кроки менші, тому інтервали R–R скорочуються перед паузою.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects

Чому це відповідь

Hallucinations, tremor, sweating and tachycardia two to three days after the last drink suggest severe withdrawal and possible delirium tremens, which can be fatal. This patient needs prompt assessment and treatment.

Відповідь

D · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Decontamination before the victim enters the treatment area

Чому це відповідь

A stable, contaminated victim is decontaminated before entering the department, to protect staff, other patients and the victim. Life-saving care may come first only if the victim is unstable.

Відповідь

C · Decontamination before the victim enters the treatment area
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Let it dry fully and do not touch the site again

Чому це відповідь

Chlorhexidine-alcohol must dry completely to kill organisms effectively. Touching the site after cleaning contaminates it, so the vein is located before prepping or with a sterile glove.

Відповідь

B · Let it dry fully and do not touch the site again
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · “I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”

Чому це відповідь

A toddler should never be left alone in the bath, even for a moment and even in shallow water. Fencing pools, constant close supervision and emptying containers are correct.

Відповідь

B · “I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Зневоднення

Чому це відповідь

Коли організму бракує рідини, нирки реабсорбують більше сечовини, тому BUN зростає непропорційно до креатиніну (співвідношення BUN до креатиніну понад 20:1). Печінкова недостатність і дієта з низьким вмістом білка знижують BUN.

Відповідь

D · Зневоднення
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · About 320 mOsm/kg, which is high

Чому це відповідь

Osmolality = 300 + 10 + 10 = 320 mOsm/kg, above the typical range of about 275–295 mOsm/kg. The high sodium is the main cause, which points to water loss or too little water intake.

Відповідь

D · About 320 mOsm/kg, which is high

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals