Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A dying patient has noisy, rattling breathing that is upsetting the family. Which nursing action helps?

  1. AGive large volumes of oral fluids
  2. BTell the family it means the patient is choking and needs help
  3. CStart deep suction every 10 minutes
  4. DReposition the patient and explain the cause to the family
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнтові потрібна болюча перев'язка. Коли найкраще дати призначений пероральний анальгетик?

  1. AЛише якщо пацієнт виявляє ознаки болю або скрикне під час процедури
  2. BОдразу після перев'язки
  3. CНаступного дня в той самий час
  4. DЗаздалегідь, щоб до процедури він досяг піку дії
3.Клінічна сестринська справаСередня

Після операції на щитоподібній залозі в пацієнта поколювання навколо рота та м'язові судоми. Яке порушення електролітів слід запідозрити?

  1. AГіперкаліємію
  2. BГіпермагніємію
  3. CГіпокальціємію
  4. DГіпернатріємію
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Three days after bowel surgery, a patient has a distended abdomen, vomiting and absent bowel sounds, without colicky pain. What is most likely?

  1. AParalytic ileus
  2. BAcute cholecystitis
  3. CNormal recovery after surgery
  4. DA urinary tract infection
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,50PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L222615некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,50, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) і HCO₃⁻ 15 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,50PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 40 % кисню показує PaO₂ 51 mmHg (6,8 kPa) і PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 40%PaO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 35,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 18SpO₂ 98%O₂SBP 78HR 82AT 35,2 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 139 kg і має зріст 161 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

139 kg161 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
68 g/L2 g/kg/добу80 mL/h80 kg18 h/добуΔP = ? g

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 80 kg потребує 2 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 68 g білка на літр і йде зі швидкістю 80 mL/h протягом 18 годин на добу. Скільки грамів додаткового білка ΔP на добу ще потрібно? Округліть до одного знака після коми.

80 kg2 g/kg/добу68 g/L80 mL/h · 18 h
ΔP = g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 20%2000 mLамінокислоти 5%2000 mLліпіди 10%500 mL · 1,1 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 2000 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 20% декстрози та 5% амінокислот, а також 500 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

2000 mLдекстроза 20%амінокислоти 5%ліпіди 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду з нерегулярним ритмом шлуночків. Скористайтеся методом 6 секунд, щоб знайти величину частота шлуночків в ударах за хвилину.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Дипломована медсестра каже помічнику з догляду: «Перевірте пацієнта в палаті 12». Якого з принципів «правильного» делегування бракує?

  1. AПравильне завдання для умов
  2. BПравильні вказівки та комунікація
  3. CПравильні обставини
  4. DПравильна особа для завдання
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

У пацієнта з кровотечею з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту ЧСС 128/min, артеріальний тиск 84/50 mmHg. Усе нижче призначено. Що медсестра починає першим?

  1. AПероральні таблетки заліза
  2. BЗапис на діагностичну ендоскопію на наступний ранок
  3. CВнутрішньовенну рідину або кров через катетери великого діаметра
  4. DВнутрішньовенну інфузію інгібітора протонної помпи
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?

  1. AIt is only needed when the patient is injured
  2. BIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
  3. CIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
  4. DA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A hospital will introduce new infusion pumps and wants to find out how the process could fail before any harm occurs. Which method fits best?

  1. ARoot cause analysis (RCA) of the new pumps
  2. BAn incident report for each new pump
  3. CFailure mode and effects analysis (FMEA)
  4. DA morbidity and mortality meeting
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

An older adult with chronic kidney disease takes glyburide (glibenclamide, a sulfonylurea) and has repeated low glucose readings. Why is this a concern?

  1. AThe drug makes the glucose meter read falsely low
  2. BThe drug stops working entirely when the kidneys fail
  3. CThe drug causes high potassium that lowers the glucose
  4. DThe drug and its metabolites build up and cause long lows
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Під час внутрішньовенної інфузії магнію сульфату яка оцінка найкраще виявляє токсичність на ранньому етапі?

  1. AКолір шкіри та капілярне наповнення щогодини
  2. BПеристальтичні шуми та обвід живота
  3. CКолінні рефлекси, частота дихання та діурез
  4. DГлюкоза крові та розмір зіниць щогодини

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Reposition the patient and explain the cause to the family

Чому це відповідь

Noisy "death rattle" breathing comes from secretions in the throat and is not usually distressing to the patient. Repositioning, explanation and sometimes medicines help; deep suction is usually avoided.

Відповідь

D · Reposition the patient and explain the cause to the family
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Заздалегідь, щоб до процедури він досяг піку дії

Чому це відповідь

Знеболення, дане заздалегідь з урахуванням початку та піку дії препарату, діє під час процедури. Це ефективніше, ніж лікувати біль, коли він уже почався.

Відповідь

D · Заздалегідь, щоб до процедури він досяг піку дії
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Гіпокальціємію

Чому це відповідь

Пошкодження прищитоподібних залоз знижує кальцій, спричиняючи навколоротове поколювання, тетанію та позитивні симптоми Хвостека чи Труссо.

Відповідь

C · Гіпокальціємію
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Paralytic ileus

Чому це відповідь

Paralytic ileus is a temporary loss of gut movement, common after abdominal surgery. Bowel sounds are absent, unlike mechanical obstruction where they are often high-pitched. Management includes nil by mouth, NG decompression, fluids and correcting electrolytes.

Відповідь

A · Paralytic ileus
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,50: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 20 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 195,4 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,4·713 − 31/0,8 = 285,2 − 38,75 = 246,4 mmHg

Градієнт

A–a = 246,4 − 51 = 195,4 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 195,4 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 6

Відповідь

NEWS2 = 6
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: ожиріння III ступеня

Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.

BMI

BMI = 139/1,61² = 53,62

Категорія

ожиріння III ступеня

Відповідь

ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: ΔP = 62,1 g/добу

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібний білок

2·80 = 160 g/добу

Білок із харчування

80·18 = 1440 mL = 1,44 L
1,44·68 = 97,92 g/добу

Нестача

ΔP = 160 − 97,92 = 62,08 ≈ 62,1 g/добу

Відповідь

ΔP = 62,1 g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 119

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 20·2000/100 = 400 g
амінокислоти: 5·2000/100 = 100 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 400·3,4 = 1360 kcal
амінокислоти: 100·4 = 400 kcal
ліпіди: 500·1,1 = 550 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 1360 + 550 = 1910 kcal
N = 100/6,25 = 16 g

Відношення

NPC : N = 1910/16 = 119,4 ≈ 119 : 1

Відповідь

NPC : N = 119

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,56 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

39 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 39 × 0,04 s = 1,56 s

Порівняйте з P–P

1,56 ÷ 0,92 ≈ 1,7 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,56 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 50 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 20 малих клітинок = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 ≈ 75 за хвилину

Частота шлуночків

5 комплексів QRS за 6 s × 10 = 50 за хвилину

Відповідь

частота шлуночків = 50 bpm

Відповідь

частота шлуночків = 50 bpm

II ступінь, II тип: 3 зубців P на кожні 2 комплексів QRS зі сталим PR.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Правильні вказівки та комунікація

Чому це відповідь

«Перевірити» не вказує, що вимірювати, коли чи які знахідки повідомляти. Чітка інструкція була б, наприклад: «Виміряйте йому артеріальний тиск і пульс о 10:00 і одразу скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».

Відповідь

B · Правильні вказівки та комунікація
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Внутрішньовенну рідину або кров через катетери великого діаметра

Чому це відповідь

Тахікардія та гіпотензія свідчать про гіповолемічний шок, тому спершу відновлюють об'єм циркулюючої крові рідинами або продуктами крові за призначенням із ретельним моніторингом. Пригнічення кислотності та ендоскопія слідують після початку реанімації, а пероральне залізо належить до пізнішого відновлення.

Відповідь

C · Внутрішньовенну рідину або кров через катетери великого діаметра
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record

Чому це відповідь

The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.

Відповідь

C · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Failure mode and effects analysis (FMEA)

Чому це відповідь

FMEA is a proactive method that looks at each step of a process, asks how it could fail and what the effect would be, and changes the process in advance. Root cause analysis is used after an event has happened.

Відповідь

C · Failure mode and effects analysis (FMEA)
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · The drug and its metabolites build up and cause long lows

Чому це відповідь

Glyburide and its active metabolites are cleared by the kidneys, so they accumulate in CKD and can cause severe, prolonged hypoglycemia. Older adults are at greater risk. The prescriber is informed, and a different drug is usually chosen.

Відповідь

D · The drug and its metabolites build up and cause long lows
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Колінні рефлекси, частота дихання та діурез

Чому це відповідь

Втрата колінного рефлексу є ранньою попереджувальною ознакою токсичності магнію і з'являється раніше, ніж сповільнення дихання. Магній виводиться нирками, тому падіння діурезу збільшує ризик. Внутрішньовенний глюконат кальцію протидіє токсичності магнію.Перевірено за: Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Відповідь

C · Колінні рефлекси, частота дихання та діурез

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals