Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Before discharge, what is most important to confirm about the patient's new medicines?
AThat they know which company makes each drug
BThat they know the price of each medicine and where to buy it
CThat they know the chemical name of each drug
DThat they know how and when to take them and what to report
2.Основи сестринської справиСкладна
Why must concentrated potassium chloride never be given as a quick intravenous injection?
AIt makes the potassium inactive in the blood
BIt can cause a fatal cardiac arrest
CIt stops the kidneys from working at once
DIt makes the vein turn blue for a week
3.Клінічна сестринська справаСередня
Why is an urgent brain scan needed before thrombolysis for a suspected stroke?
ATo confirm the patient's age
BTo rule out bleeding in the brain
CTo check for brain tumours only
DTo measure the size of the ventricles
4.Клінічна сестринська справаСкладна
Якого пацієнта медсестра відділення має оцінити першим на початку зміни?
AПацієнта з хронічним болем у спині на 4/10
BПацієнта з уперше виниклою сплутаністю та частотою дихання 28/min
CПацієнта, що очікує виписки, зі стабільними показниками
DПацієнта, що просить проносне
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 8 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.
HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує pH 7,32, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) і HCO₃⁻ 15 mmol/L, з Na⁺ 135 і Cl⁻ 103 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Команда прагне до середнього артеріального тиску щонайменше 65 mmHg. Систолічний тиск пацієнта — 119 mmHg. За формулою MAP = (SBP + 2·DBP)/3, який найнижчий діастолічний тиск DBP ще дає MAP 65 mmHg?
MAP 65 mmHgSBP 119 mmHg
DBP = mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 69 kg потребує 1,5 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 68 g білка на літр і йде зі швидкістю 60 mL/h протягом 18 годин на добу. Білковий порошок забезпечує 5 g білка на мірну ложку. Скільки мірних ложок n на добу потрібно, щоб покрити нестачу? Округліть угору до цілої мірної ложки.
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1200 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 25% декстрози та 6% амінокислот, а також 250 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть загальну енергію E, яку отримує пацієнт, у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.
1200 mLдекстроза 25%амінокислоти 6%ліпіди 250 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1ідіовентрикулярний ритм
2torsades de pointes
3фібриляція шлуночків
4надшлуночкова тахікардія (SVT)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Якого пацієнта медсестра має оглянути першим після передачі зміни?
AПацієнта з остеоартритом, який повідомляє про ранкову скутість щодня
BПацієнта на діуретику, який виділив 400 mL сечі з 08:00
CПацієнта, який хоче допомоги з душем перед приходом відвідувачів
DПацієнта з новою гіпсовою пов'язкою, який каже, що стопа німіє, а пальці холодні
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?
AA patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
BA patient who has just arrived from the emergency department with pneumonia and confusion
CA patient with a tracheostomy placed this morning who is coughing up blood
DA patient on a new IV medication that needs frequent titration
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
How are neuromuscular blocking drugs, such as vecuronium, safely stored?
ASeparate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
BIn the general stock cupboard with the other IV drugs and no special labels
CMixed in the same bin as other high-use drugs
DNext to common IV antibiotics so they are easy to find
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A hospital will introduce new infusion pumps and wants to find out how the process could fail before any harm occurs. Which method fits best?
ARoot cause analysis (RCA) of the new pumps
BFailure mode and effects analysis (FMEA)
CAn incident report for each new pump
DA morbidity and mortality meeting
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
How often is the INR usually checked when warfarin is first started?
AEvery few days, until it is stable
BOnce a year, at a routine visit
CEvery hour, during the first week
DOnly if bleeding occurs at home
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Пацієнт із серцевою недостатністю приймає лізиноприл, спіронолактон і добавку калію. Сьогодні калій 6,0 mEq/L. Яке пояснення найімовірніше?
AСпіронолактон спричиняє втрату калію
BДобавки калію не впливають на рівень у сироватці
CКілька ліків, що підвищують калій, приймають разом
DЛізиноприл знижує калій
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · That they know how and when to take them and what to report
Чому це відповідь
Safe discharge needs the patient or carer to understand dose, timing, purpose and important side effects. Teach-back and written information help confirm this.
Відповідь
D · That they know how and when to take them and what to report
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · It can cause a fatal cardiac arrest
Чому це відповідь
A sudden rise in blood potassium can stop the heart. IV potassium is given diluted, by a controlled infusion and following strict policy, which is why concentrated forms are tightly controlled.
Відповідь
B · It can cause a fatal cardiac arrest
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · To rule out bleeding in the brain
Чому це відповідь
A CT scan distinguishes haemorrhagic from ischaemic stroke. Clot-busting drugs are only given when bleeding has been excluded and other criteria are met.
Відповідь
B · To rule out bleeding in the brain
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Пацієнта з уперше виниклою сплутаністю та частотою дихання 28/min
Чому це відповідь
Нова сплутаність з тахіпное свідчить про гостре погіршення, як-от сепсис чи гіпоксію. Пацієнти зі стабільними хронічними проблемами можуть зачекати.
Відповідь
B · Пацієнта з уперше виниклою сплутаністю та частотою дихання 28/min
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 20 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
дальність: 18–22 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 20 mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: додатковий ацидоз з нормальною різницею
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 135 − (103 + 15) = 17
Дельта-співвідношення
(17 − 12)/(24 − 15) = 0,5556
додатковий ацидоз з нормальною різницею
Відповідь
додатковий ацидоз з нормальною різницею
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 100
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 100
Відповідь
MFS = 100
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: DBP = 38 mmHg
Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.
Перетворіть формулу
DBP = (3·MAP − SBP)/2
Підставте
DBP = (3·65 − 119)/2 = 76/2 = 38 mmHg
Відповідь
DBP = 38 mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: n = 7
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібний білок
1,5·69 = 103,5 g/добу
Білок із харчування
60·18 = 1080 mL = 1,08 L
1,08·68 = 73,44 g/добу
Нестача
ΔP = 103,5 − 73,44 = 30,06 g
Мірні ложки
30,06/5 = 6,012 → n = 7
Відповідь
n = 7
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: E = 1808 kcal/добу
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 25·1200/100 = 300 g
амінокислоти: 6·1200/100 = 72 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 300·3,4 = 1020 kcal
амінокислоти: 72·4 = 288 kcal
ліпіди: 250·2 = 500 kcal
Повна енергія
E = 1020 + 288 + 500 = 1808 kcal/добу
Відповідь
E = 1808 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,448 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s
Формула Базетта
QTc = 0,42/√0,88 = 0,42/0,9381 = 0,448 s
Відповідь
QTc = 0,448 s
У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (448 ms)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: torsades de pointes
Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.
П’ять кроків
1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 7 малих клітинок (приблизно 214 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.
Інтерпретація
torsades de pointes
Відповідь
torsades de pointes
Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Пацієнта з новою гіпсовою пов'язкою, який каже, що стопа німіє, а пальці холодні
Чому це відповідь
Оніміння та холодні пальці під гіпсом вказують на порушення кровообігу, можливо, компартмент-синдром, що може спричинити незворотні ушкодження за кілька годин. Інші знахідки очікувані або рутинні.
Відповідь
D · Пацієнта з новою гіпсовою пов'язкою, який каже, що стопа німіє, а пальці холодні
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
Чому це відповідь
Routine tracheostomy care for a stable, long-term patient fits the LPN/LVN role in most settings. Fresh or bleeding tracheostomies, new admissions and titrated IV drugs need RN assessment.
Відповідь
A · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Separate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
Чому це відповідь
Neuromuscular blockers stop breathing. They are stored apart from other drugs, often in sealed or colored containers with warnings such as “Paralyzing agent: causes respiratory arrest”.
Відповідь
A · Separate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Failure mode and effects analysis (FMEA)
Чому це відповідь
FMEA is a proactive method that looks at each step of a process, asks how it could fail and what the effect would be, and changes the process in advance. Root cause analysis is used after an event has happened.
Відповідь
B · Failure mode and effects analysis (FMEA)
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Every few days, until it is stable
Чому це відповідь
When warfarin is started or its dose changes, the INR is checked frequently (often every few days) until it is stable in the target range. After that, the interval can be extended, often up to every 4 weeks or longer if very stable.
Відповідь
A · Every few days, until it is stable
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Кілька ліків, що підвищують калій, приймають разом
Чому це відповідь
Інгібітори АПФ і спіронолактон обидва змушують нирки затримувати калій, а добавка додає ще. Медсестра утримує добавку, повідомляє лікаря та перевіряє функцію нирок і ЕКГ.Перевірено за:High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025); Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018)
Відповідь
C · Кілька ліків, що підвищують калій, приймають разом