Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should adhesive tape be removed from an older patient's fragile skin?

  1. AAfter wetting it with alcohol rub
  2. BBy pulling it away from the wound as hard as possible
  3. CQuickly in one firm pull, straight upwards and away from the skin
  4. DSlowly, low and close to the skin, while supporting the skin
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with a slow-healing leg ulcer is eating less than half of their meals. What is the most helpful nursing action?

  1. ARefer to the dietitian and support protein and energy intake
  2. BGive extra salt to stimulate the appetite
  3. CAsk the patient to drink less to avoid swelling
  4. DWait until the ulcer heals before addressing nutrition
3.Клінічна сестринська справаСередня

Which drug is first-line in an acute asthma attack?

  1. AAn oral antihistamine such as cetirizine taken every few hours
  2. BAn oral beta-blocker
  3. CA nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
  4. DA long-acting inhaled corticosteroid, used alone at a higher dose
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. AMigraine with aura in a known migraine sufferer
  2. BSinusitis
  3. CTension headache
  4. DSubarachnoid haemorrhage
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 129 ммоль/л, глюкоза 6,8 ммоль/л і сечовина 6,8 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 129 mmol/Lглюкоза 6,8 mmol/Lсечовина 6,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 136, Cl⁻ 104, HCO₃⁻ 12 mmol/L і альбумін 38 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 136 mmol/LCl⁻ 104 mmol/LHCO₃⁻ 12 mmol/Lальбумін 38 g/L
AGc = mmol/L
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: без обмежень; харчування: відмінне; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 11/min, SpO₂ 95% на додатковому кисні, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 35,5 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 11SpO₂ 95%O₂SBP 118HR 58AT 35,5 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1,5 kcal/mL76% вільна вода80 mL/hкожні 4 h78 kg · 35 mL/kg/добу20 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 78 kg має ціль за рідиною 35 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 76% вільної води й іде зі швидкістю 80 mL/h протягом 20 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 4 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

78 kg35 mL/kg/добу76%80 mL/h · 20 hкожні 4 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 20%1000 mLамінокислоти 4%1000 mL73 kg24 hGIR = ? mg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 73 kg отримує 1000 mL парентерального харчування, що містить 20% декстрози, інфузією протягом 24 годин. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.

73 kg1000 mLдекстроза 20%24 h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVтріпотіння передсердь, провідність 4:1тріпотіння передсердь, провідність 3:1синусова тахікардіятріпотіння передсердь, провідність 2:1

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1тріпотіння передсердь, провідність 4:1
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 3:1
  3. 3синусова тахікардія
  4. 4тріпотіння передсердь, провідність 2:1
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  3. 3атріовентрикулярна блокада I ступеня
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Яке завдання медсестра має делегувати помічнику з догляду для пацієнта із запобіжними заходами від падінь?

  1. AДопомагати пацієнтові дійти до туалету кожні 2 години за планом
  2. BВирішувати, чи ще потрібна сигналізація на ліжку
  3. CОцінювати та записувати щоранку бал ризику падіння пацієнта
  4. DНавчати родину запобіганню падінням удома
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Під час тріажу START дорослий не дихає. Дихальні шляхи перепозиціонували, і постраждалий усе ще не дихає. Яка правильна категорія?

  1. AЧервона, бо відсутність дихання — найтерміновіша знахідка
  2. BЖовта, і повернутися пізніше
  3. CЧервона, і негайно почати СЛР
  4. DЧорна (мертвий або очікування)
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

When should a nurse call the rapid response team?

  1. AWhen a patient shows an acute decline, such as new confusion or a sharp change in vital signs
  2. BOnly when the patient’s family makes a complaint
  3. COnly when the provider has written an order for a rapid response call in the chart
  4. DOnly after a patient has had a cardiac or respiratory arrest on the ward
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A visitor is receiving an electric shock from a faulty lamp and is still touching it. What should the nurse do first?

  1. AStart chest compressions straight away
  2. BPull the visitor away from the lamp by the arm as quickly as possible
  3. CThrow water over the lamp to stop the current
  4. DSwitch off the power or unplug the lamp without touching the person
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with hyponatremia from SIADH starts tolvaptan. Why is the serum sodium checked frequently in the first day?

  1. AThe drug lowers blood glucose sharply
  2. BThe drug causes severe hyperkalemia
  3. CThe sodium always falls further
  4. DThe sodium can rise too quickly
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient in DKA is receiving IV fluids and insulin. The glucose has fallen to about 220 mg/dL (12,2 mmol/L), but the anion gap is still high. What change would the nurse expect?

  1. AStop the IV fluids and start oral fluids only
  2. BAdd dextrose to the IV fluids and continue the insulin
  3. CGive an IV bolus of sodium bicarbonate at once
  4. DStop the insulin infusion because the glucose is near normal

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin

Чому це відповідь

Peeling the tape back low and slow while holding the skin reduces the pulling force on fragile skin. Adhesive removers can also help.

Відповідь

D · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Refer to the dietitian and support protein and energy intake

Чому це відповідь

Poor intake delays healing. Screening, dietitian referral, food charts and support with meals, including protein and energy supplements if needed, help the wound heal.

Відповідь

A · Refer to the dietitian and support protein and energy intake
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)

Чому це відповідь

Short-acting beta2-agonists relieve bronchospasm within minutes. Oxygen to target, steroids and other treatments are added according to severity.

Відповідь

C · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Subarachnoid haemorrhage

Чому це відповідь

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Відповідь

D · Subarachnoid haemorrhage
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 272 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·129 + 6,8 + 6,8 = 271,6 ≈ 272 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 272 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 20,5 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 136 − (104 + 12) = 20

Поправка на альбумін

20 + 0,25·(40 − 38) = 20,5 mmol/L

Відповідь

AGc = 20,5 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 13

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: без обмежень → 4
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 1 + 4 + 4 + 1 = 13

Відповідь

B = 13
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 11/min → 1
SpO₂ 95% → 1
на кисні → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 1 + 1 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 5
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 252 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

35·78 = 2730 mL/добу

Вільна вода із суміші

80·20 = 1600 mL
1600·0,76 = 1216 mL

Ще потрібна вода

2730 − 1216 = 1514 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/4 = 6 промивання
V = 1514/6 = 252,3 ≈ 252 mL

Відповідь

V = 252 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: GIR = 1,9 mg/kg/min

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Декстроза в пакеті

20·1000/100 = 200 g = 200 000 mg

Хвилини інфузії

24·60 = 1440 min

Швидкість інфузії глюкози

GIR = 200 000/(73·1440) = 1,903 ≈ 1,9 mg/kg/min

Відповідь

GIR = 1,9 mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: тріпотіння передсердь, провідність 3:1

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 18 малих клітинок, 1500 ÷ 18 ≈ 83 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,72 s.
3. Зубці P: відсутні; регулярні пилкоподібні хвилі тріпотіння кожні 0,24 s (250 за хвилину), 3 на кожен QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

тріпотіння передсердь, провідність 3:1

Відповідь

тріпотіння передсердь, провідність 3:1
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 30 малих клітинок, 1500 ÷ 30 ≈ 50 за хвилину.
2. Ритм: R–R регулярний (1,20 s) і P–P регулярний (0,76 s), але вони незалежні одне від одного.
3. Зубці P: позитивні й регулярні, 79 за хвилину, але не пов’язані з комплексами QRS; деякі приховані в QRS або зубці T.
4. Інтервал PR: змінюється від скорочення до скорочення; сталого зв’язку немає.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Допомагати пацієнтові дійти до туалету кожні 2 години за планом

Чому це відповідь

Запланований обхід з відведенням до туалету — рутинне завдання за планом догляду. Оцінювання ризику падіння, рішення про втручання та навчання потребують сестринського судження.

Відповідь

A · Допомагати пацієнтові дійти до туалету кожні 2 години за планом
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Чорна (мертвий або очікування)

Чому це відповідь

За START постраждалого, який не дихає після перепозиціонування дихальних шляхів, позначають чорним. СЛР для однієї людини відволікла б рятувальників від багатьох інших, які могли б вижити. Якщо дихання починається після перепозиціонування, постраждалий червоний.

Відповідь

D · Чорна (мертвий або очікування)
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · When a patient shows an acute decline, such as new confusion or a sharp change in vital signs

Чому це відповідь

Rapid response teams bring critical care skills to a patient who is getting worse, with the aim of preventing cardiac arrest or ICU transfer. Any nurse who is worried about an acute change can call them.

Відповідь

A · When a patient shows an acute decline, such as new confusion or a sharp change in vital signs
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person

Чому це відповідь

The rescuer must not touch someone still in contact with live current. The power is switched off or the plug pulled first, then the person is assessed and resuscitation is started if needed.

Відповідь

D · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · The sodium can rise too quickly

Чому це відповідь

Tolvaptan blocks ADH receptors in the kidney, causing free water loss. Sodium can rise too fast, risking osmotic demyelination, so treatment is started in hospital with frequent sodium checks. Fluid restriction is usually avoided at the start.

Відповідь

D · The sodium can rise too quickly
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin

Чому це відповідь

The glucose usually falls before the ketoacidosis resolves. Dextrose is added so insulin can continue, clearing ketones without causing hypoglycemia, until the anion gap closes. Stopping insulin too early lets ketoacidosis return.

Відповідь

B · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals